Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Kleuren onder de loep: de betekenis van violet

Lifestyle
10/12/2023
Kleuren onder de loep: de betekenis van violet

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur violet. Stond jij al eens stil bij de betekenis en de impact van een bepaalde kleur op jou en op je dag? Het begint al bij het ontwaken. Soms voel je je krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen, terwijl je op andere dagen moeite hebt om uit bed te komen. Bij het kiezen van je outfit voor de dag let je, misschien wel onbewust, op kleuren die overeenkomen met je stemming op dat moment. Dit kan zelfs een langere periode aanhouden. Er bestaat dus een wisselwerking tussen kleuren en emoties, en zodra je je daarvan bewust bent, wordt het kiezen van kledij, en hun kleuren, nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert.

Violet is een mix van rood en blauw die diepe ontspanning oproept. De betekenis van de kleur violet staat voor het evenwicht als positieve verbinding tussen materie en geest. Samengesteld uit dezelfde verhouding tussen rood en blauw is violet de kleur die matigheid en helderheid symboliseert. Violet is mede door het ultraviolette effect in staat ons diep te doordringen. Het kan gevoelens van diepe ontspanning oproepen als kleur van spiritualiteit die ons richt op de mystieke eenheid van het Universum.

Onderliggende kracht van de kleur violet

”Violet-mensen zijn bijzonder spiritueel en bezitten het vermogen tot onzelfzuchtig dienen.”

De kleur violet staat in relatie tot het kruinchakra die ons verbindt met het Universum. Het is ook de kleur die je in contact brengt met anderen, andere gewoonten laat ontdekken en je leert om magische krachten te begrijpen. Violet is een ware spirituele kleur, het centrum van de zelfkennis en het weten. De kristallijnen lotus is het symbool van het kruinchakra en heeft als kracht het levensdoel van levensvormen tot ontwikkeling te brengen. Naast deze lotus worden ook vaak het kristal en de diamant als symbool gezien, vanwege hun zuiverheid en vele facetten. Zij tonen de vele delen van het leven en vormen die tot één prachtig collectief spiritueel zelfbewustzijn.

Het kruinchakra heeft de kleur violet vanwege de vermenging van blauw en rood en bevindt zich boven het hoofd oftewel de kruin. Violet staat voor zelfobservatie, overtuiging, verlichting en spiritualiteit. Het zorgt ervoor dat al je energie op een goede manier door heel je lichaam kan stromen. Een aantal andere betekenissen zijn denkvermogen, transformatie en kracht. Deze chakra kun je zien als een poort naar hetgeen wat er allemaal buiten ons gebeurt.

Het is de kunst om violet naar je toe te laten komen, zodat het je kan leiden naar evenwichtigheid en spiritualiteit, door de materie los te laten en je er geen zorgen om te maken. De grondtoon van violet is dienstbaarheid, het werkt rustgevend en inspirerend voor creativiteit in de hoogste vorm.

Violet in associatie met het lichaam

Maaike Kerstens Kleur violet Artikel Bloom 2

De kleur violet is verbonden aan de hersenschors en is goed te gebruiken bij allerlei aandoeningen van het zenuwstelsel, met daarbij de grote en de kleine hersenen en het ruggenmerg. Violet stimuleert de milt en beperkt de motorische en lymfatische zenuwen. De bijbehorende hormoonklier is de epifyse welke de lichaamsritmen en emotionele gezondheid aanstuurt. Violet is warmtegevend, gunstig voor het immuunsysteem en hangt samen met de slijmproductie. Door het ultraviolet licht beïnvloedt violet onze luchtwegen en eventuele aandoeningen daaraan op een positieve manier, zodat violet infecties bestrijdt en de longcapaciteit verhoogt.

Violet is een kleur die op lichamelijk niveau geassocieerd wordt met het hoofd, de hersenen, de hoofdhuid en de pijnappelklier. Het is therapeutisch te gebruiken bij de behandeling van hoofdpijn, migraine of irritaties van de hoofdhuid.

Violet zuivert het bloed en zorgt voor een kalium evenwicht. Het beheerst hartkloppingen en brengt emotionele uitspattingen weer tot rust. Violette straling is goed voor de groei van de botten en heeft een krachtige trilling die inwerkt op het hoogste deel van de mens waardoor het gebruikt kan worden voor problemen van de hypofyse. Voor slaapstoornissen is violet ook effectief net als de andere rustgevende kleuren blauw en indigo. Violet wordt gebruikt voor oog-, oor- en neusziekten en bij regressietherapie.

De kleur violet staat in relatie tot het kruinchakra die ons verbindt met het Universum. Het is ook de kleur die je in contact brengt met anderen, andere gewoonten laat ontdekken en je leert om magische krachten te begrijpen. Violet is een ware spirituele kleur, het centrum van de zelfkennis en het weten.

Op zoek naar harmonie

”Wanneer violet weerstand oproept kan het zijn dat je je connectie tot je spirituele bron bent verloren”

Een evenwichtige hoeveelheid van de kleur violet geeft iemand het gevoel van zekerheid en zorgt voor waardigheid en vastbeslotenheid. De complementaire kleur van violet is geel. Wanneer je leven te veel ontspannend violet bevat, zal je zo wat meer stimulerend geel in je leven kunnen brengen. Op emotioneel niveau werkt violet ontspannend en is de kleur uitermate geschikt bij stress, shock of trauma. Als de kleur violet in balans is dan voelt men zich sterk en heeft men alles onder controle.

De kleur violet staat voor zelfvertrouwen, dromen en ambities. Je hebt weliswaar als violet een gevorderd begrip van het spirituele, maar wanneer je losstaat van je hartcentrum kan die kennis leiden tot arrogantie. Als violet uit balans is kan het zijn dat je erg hoge verwachtingen hebt van anderen waarbij het vergeven van mensen een probleem kan vormen. Men kan dan van jou de indruk hebben dat je zweeft en weinig interesse hebt in wat anderen ervaren en te zeggen hebben. Op het negatieve terrein duidt violet op lijden en verdriet en symboliseert de kleur de neiging zich te willen onttrekken aan de dagelijkse werkelijkheid en in het hoofd te gaan zitten door veel na te denken.

Negatieve associaties met de kleur violet zijn introversie, extravagantie, decadentie, onderdrukking, ondergeschiktheid, geheimhouding, tirannie, tweepoligheid, dualiteit, melancholie, ambivalentie en ijdelheid. Een teveel of te weinig aan violet leidt tot disbalans van het kruinchakra waarbij men wordt afgesneden van de Universele en persoonlijke spirituele bron. De doelstelling van violet is tot verbinding komen met de positieve geest in anderen om hen te helpen zich bewust te worden van de centrale rol van de ziel.

Te veel violet zorgt voor geïrriteerdheid en ongeduldigheid waarbij de ontwikkeling mogelijk is naar een tweevoudige persoonlijkheid. Te weinig violet geeft een lage zelfwaardering, negatieve gedachten en apathie. Op mentaal niveau heeft violet verbinding met het geloof, de levensovertuiging, het spirituele gevoel en de zoektocht naar de persoonlijke betekenis van zaken.

Wanneer violet weerstand oproept kan het zijn dat je je connectie tot je spirituele bron bent verloren, evenals je verbintenis met je aardse bestaan. Deze disconnectie als onbalans kan leiden tot misbruik van spirituele kracht en moeite om uit te drukken wat je verwacht van het leven.

Het hogere doel

Maaike Kerstens Kleur violet Artikel Bloom 3

Violet wordt geassocieerd met adellijke afkomst en is de kleur van de koninklijke familie en de aristocratie sinds de Romeinse tijd. Violet is ook de kleur van mystiek en magie en wordt gebruikt door rijke mensen, koningen en heersers om hun macht te tonen, maar ook door tovenaars, omdat het is verbonden met de diepe geheimen van het universum.

Het violet is verbonden met God, het religieuze, spirituele en esoterische. Violet wordt gebruikt binnen de katholieke eucharistie en in Afrikaanse heidense culten door de spirituele leider van het dorp in de vorm van violette lichaamsschilderingen om de nabijheid tot de heilige bronnen van hun geloofsovertuiging te benadrukken. Violet heeft een stimulerende invloed op het ontwikkelen en onderhouden van de intuïtieve geest. Vanwege het geheimzinnige karakter van violet wordt de kleur bij veel religies gebruikt als hoogste spirituele kleur.

Violet als een element in de omgeving

Violet is een goede kleur voor sfeervolle ruimtes zoals de woonkamer want het bevordert de ontspanning en helpt de zenuwen te kalmeren. In variaties zoals lila en lavendel krijgt het een zeker vrouwelijk karakter, waardoor het geschikt is voor het decoreren van omgevingen voor vrouwelijke personen. Paars daarentegen verheerlijkt uitbundigheid en grootsheid in luxueuze omgevingen. Het stimuleert creativiteit en communicatie, maar ook het intellect en het verlangen om nieuwe ontdekkingen te doen. In de meditatie bevordert de kleur violet de zuivering van de geest.

In de natuur en onze omgeving komt violette veelvuldig voor, zoals de bomen die met name in de herfst hun prachtige violette tot dieprode bladeren laten zien. Er zijn ook veel planten en bloemen die violet in zich hebben, zoals verschillende lavendelsoorten, chrysanten, seringen, magnolia's, het kaaps viooltje, hortensia's en blauwe regen.

Bij violette voeding kun je onder andere denken aan aubergines, rode uien en zwarte olijven. Rode bieten, rode kool, frambozen, vijgen, rode druiven en bramen bevatten ook violette trillingen.

De edelstenen die passen bij violet zijn de Amethist, Charoïet, Lepidoliet, Sugiliet, Ioliet en de paarse Fluoriet die min of meer zijn gericht op het brengen van verheldering en bewustwording van het spiritueel zelfbewustzijn.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, zoveel is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen elke kledingwinkel af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Bewaak de balans.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Ayahuasca: het grote mysterie

Een goede vriend vertelde me dat hij zou deelnemen aan een Ayahuascaceremonie. Ik had eerder al…

Lees meer
Astrologie

Wat leert jou de Aarde in je geboortehoroscoop?

Binnen de astrologie ligt meestal de nadruk op het zonneteken (of sterrenbeeld). We zijn echter…

Lees meer
Inspiratie

Boekreview • De Duivelse Draak en de Val van de Keizer door Clark Gillian

In het boek 'De Duivelse Draak en de Val van de Keizer' van Clark Gillian worden lezers meegenomen…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom