26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Kleuren onder de loep: de betekenis van geel

Lifestyle
13/11/2023
Kleuren onder de loep: de betekenis van geel

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur geel. Het begint al bij het ontwaken. Soms voel je je krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen, terwijl je op andere dagen moeite hebt om uit bed te komen. Bij het kiezen van je outfit voor de dag, let je bewust op kleuren die overeenkomen met je stemming op dat moment. Dit kan zelfs een langere periode aanhouden. Er bestaat dus een wisselwerking tussen kleuren en emoties, en zodra je je daarvan bewust bent, wordt het kiezen van kleding nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert.

Geel is een primaire kleur. In het kleurenspectrum bevindt geel zich tussen oranje en groen. Geel is de helderste kleur van de bonte kleuren. De kleur verheldert, stimuleert, verwarmt en vrolijkt talrijke mensen op. De gouden uitstraling van geel heeft het de betekenis van wijsheid, hogere intelligentie en van een goed denkvermogen.

Geel, de kleur van geluk en optimisme, wordt geassocieerd met energie, een nieuw begin en levensplezier. Geel is een opgewekte kleur die het brein en zenuwstelsel stimuleert. Geel helpt lichaam en geest met het verteren van de voeding als omzetting naar energie en helpt bij het verteren van geestelijke spijs tot wijsheid en inzicht. De kleur werkt vrolijkheid en positiviteit in de hand en geeft focus en doelgerichtheid. Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid. Positieve associaties met geel zijn een gevoel van warmte en blijdschap. Het is de kleur om ons lichaam aan te zetten tot optimaal presteren en staat voor frisheid, helderheid, verlichting, herinnering en intellect.

De kleur van geluk en optimisme geassocieerd met energie, een nieuw begin en levensplezier. Het is een opgewekte kleur die het brein en zenuwstelsel stimuleert.

De kleur van het fonkelend juweel, een vloek of een zegen?

”Zo zien we dat geel aan de ene kant geschikt is voor het aantrekken van succes en het uitbannen van negatieve invloeden. Wanneer de energie van de zonnevlechtchakra vrij kan stromen merk je dit door middel van een sterk gevoel van zekerheid, vertrouwen in jezelf en zelfrespect.”

Geel als de zon en kleur van de wil behoort tot het derde chakra, die verbonden is met de alvleesklier (leestip: Bloom 2023 editie 3). In het Sanskriet is de naam ‘manipura’ wat ‘fonkelend juweel’ betekent en het staat voor het weten wie je bent en de waardering voor jezelf. Dit zogeheten zonnevlechtchakra heeft te maken met macht, drijfkracht en emoties zoals blijdschap en woede. Het is dan ook verbonden aan onze persoonlijkheid die af te lezen is aan wat we doen en laten in het leven.

Zo zien we dat geel aan de ene kant geschikt is voor het aantrekken van succes en het uitbannen van negatieve invloeden. Wanneer de energie van de zonnevlechtchakra vrij kan stromen merk je dit door middel van een sterk gevoel van zekerheid, vertrouwen in jezelf en zelfrespect. Je hebt een sterke mening, een positief eigenbeeld en durft je je kwetsbaar op te stellen. Met geel ben je een levensgenieter en voel je je energiek en krachtig. Wanneer deze chakra volledig geopend en in balans is zul je je doelen bereiken op eigen kracht en vaardigheid. Een goede levenskracht wordt bereikt wanneer geel de juiste balans kent.

Er is ook een keerzijde verbonden aan de kleur geel. Wanneer de energie van de zonnevlechtchakra geblokkeerd raakt kan dit zich uiten door de macht over anderen te willen hebben, alle teugels in handen te nemen en egoïstisch te zijn. Hier hebben we het over jaloezie, onbetrouwbaarheid, waanzin, verraad en lafheid.

Daarnaast kan een teveel aan geel een storend effect hebben en zorgt het bijgevolg voor een verlies van focus en het moeilijk kunnen afronden van een taak. Het kan er voor zorgen dat mensen kritisch en veeleisend worden, dat men uitgeput raakt en egocentrisch gedrag gaat vertonen. Een te veel aan geel kan ook leiden tot boosheid, een behoefte om gelijk te krijgen en kalmerende middelen te gebruiken. Het veroorzaakt koppigheid, sterke ambities en maakt mensen prestatiegericht, arrogant en hyperactief.

Ook een te weinig aan geel zorgt ervoor dat mensen uit balans geraken. Het zorgt voor een gevoel van isolement en een tekort aan discipline. Daarnaast worden emoties vaak opgekropt wat kan leiden tot angst, woedeaanvallen en verdriet. Wanneer deze chakra niet in balans is, kan een laag gevoel van eigenwaarde optreden en je bang kunt zijn voor verandering. Een gebrek aan geel kan een rigide, bezittelijke of defensieve houding veroorzaken. Bovendien kan het ons ook een gevoel geven dat ons leven geen zin meer heeft in de vorm van depressiviteit. Een dof of somber geel kan voorzichtigheid, ziekte en jaloezie aanduiden. Het symboliseert een te weinig aan energie, een zwakke wil, iemand die gemakkelijk te manipuleren is, kilheid, een slechte spijsvertering, aantrekking voor opwekkende middelen, een slachtoffermentaliteit en passiviteit.

(lees verder onder de advertentie)

Maaike Kerstens Kleur Geel Artikel Bloom 2

Het gebruik van Geel en zijn associaties

De kleur geel in combinatie met zwart staat geel voor gevaar, zoals bij verkeersborden en waarschuwingsborden. In Europa werd geel in de middeleeuwen al gebruikt ter waarschuwing voor onraad door een gele vlag uit te hangen wanneer in een stad de pest was uitgebroken. Toen was geel ook de kleur van de uitgestotenen en verraders. Geel werd ook in verband gebracht met haat en afgunst waar de uitdrukkingen 'geel van nijd’ of 'zich groen en geel ergeren' vandaan komen. Geel is de kleur van gal en toentertijd geloofde men dat ergernis zou leiden tot een gele huid. Nazi Duitsland gebruikte geel om de Joden te discrimineren met de gele davidster.

Geel bevat het meeste licht van alle kleuren waardoor het opvalt en vaak wordt gebruikt in reclames. Heldergeel in combinatie met zwart is een ideale kleurencombinatie om schoolbussen, taxi’s en verkeersborden van veraf te zien en te lezen. In de kerk wordt de kleur geel gedragen bij feestelijkheden. De kleur voor Pasen is geel omdat geel geassocieerd wordt met licht, leven en lente. De goudgele kroon op het hoofd van een staatshoofd is een belichaming van de superioriteit van het Rijk der Hemelen ten opzichte van het aardse koninkrijk.

De verbintenissen met andere kleuren geven het geel soms een kleurverdieping, zoals vermenging met bruin waardoor het oker wordt, waarbij deze persoon het belangrijk vindt om goed te kunnen aarden als populaire kleur in het oude Egypte toen vrouwen hun lichamen ermee versierde. Het mosterdgeel wordt door boeddhistische monniken in hun legendarische kostuums gebruikt en saffraangeel is representatief voor het Hindoe-nationalisme. In China mochten alleen de leden van de keizerlijke familie de kleur geel dragen omdat zij gezien werden als afstammelingen van de Zon. Ook de inheemse bewoners van het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied waarderen de kleur geel al eeuwenlang door voor hun sieraden en hoofdtooien gebruik te maken van gele veren.

“In de magie gebruikt men geel om positieve veranderingen aan te brengen in de carrière en staat geel voor wijsheid, bescherming, leren, reizen, zelfvertrouwen, studie, communicatie en de geest.”

Geel in de natuur

Maaike Kerstens Kleur Geel Artikel Bloom 3

De Zon lijkt geel te zijn maar is eigenlijk wit als verzameling van alle kleuren. Zodra het zonlicht de dampkring binnenkomt dan wordt het blauwe licht ervan verstrooit zodat de lucht blauw lijkt. Door de verstrooiing is het witte licht een beetje van het wit kwijtgeraakt met als resultaat daarvan dat de Zon geel kleurt vanaf de Aarde gezien. Een astronaut in de ruimte ziet echter een witte Zon in een zwart heelal.

Veel bloemen in de lage landen zijn geel waarvoor bijen een voorkeur hebben. Dit geldt voor de heester, de forsythia (Chinees klokje), de kruidnagel en de narcissen rond Pasen en natuurlijk de zonnebloem. Je vindt de kleur terug in voedsel als meloen, banaan, maïs, gele paprika, citroen en grapefruit. De edelstenen die horen bij de kleur geel zijn de gele Aragoniet, gele Aventurijn, gele Calciet en gele Citrien.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, zoveel is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen elke kledingwinkel af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Bewaak de balans.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Als je vastloopt in je leven

Velen onder ons zullen kunnen beamen dat het leven niet altijd op rolletjes loopt. Natuurlijk…

Lees meer
Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese horoscoop 2024

In Bloom 2 - 2024 besteden we traditiegetrouw ruimschoots aandacht aan het Chinese Nieuwjaar en de…

Lees meer
Astrologie

Sporten in 2024 op basis van je horoscoop

Nu het nieuwe jaar goed en wel begonnen is, staan ook de goede voornemens weer op het programma.…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom