Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Kleuren onder de loep: de betekenis van oranje

Kleuren onder de loep: de betekenis van oranje

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur oranje. Het begint al bij het ontwaken. Soms voel je je krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen, terwijl je op andere dagen moeite hebt om uit bed te komen. Bij het kiezen van je outfit voor de dag, let je bewust op kleuren die overeenkomen met je stemming op dat moment. Dit kan zelfs een langere periode aanhouden. Er bestaat dus een wisselwerking tussen kleuren en emoties, en zodra je je daarvan bewust bent, wordt het kiezen van kleding nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert!

Oranje behoort tot het gebied van het tweede chakra, de Swadisthana, waar het hoofdthema 'plezier en voelen' is. Het kiezen van oranje als kleur in je leven duidt op een warme en vriendelijke persoonlijkheid. Oranje is de kleur van zelfvertrouwen en het vieren van ons bestaan.

De symboliek & betekenis van de kleur oranje

”De kracht van de kleur oranje ligt in de blijdschap en vindingrijkheid die het oproept.”

Deze kleur staat voor creativiteit, communicatie en spontaniteit. Het bevordert een prettig gevoel en positieve emotionele energie, zoals mededogen en passie, die gedeeld moet worden. Oranje is een positieve mengkleur die opwekkend is en staat voor stimulering van het brein, motivatie en eetlust. De kleur is opgebouwd uit rood en geel en combineert de eigenschappen van beide kleuren: het lichamelijke (rood) en emotionele (geel). Oranje staat onder meer voor kracht, energie, beweging, speelsheid en toegankelijkheid. Het is geassocieerd met creativiteit omdat het de geest wekt en helpt bij het proces van het opnemen van nieuwe ideeën. Oranje trekt aandacht en straalt warmte en enthousiasme uit. Het symboliseert vrolijkheid, optimisme en levensvreugde.

De kracht van de kleur oranje ligt in de blijdschap en vindingrijkheid die het oproept. Oranje wordt gezien als een kleur die hartelijkheid en plezier binnen sociale contacten teweegbrengt en de voorkeur heeft van extraverte en gezellige mensen. Mensen die zich aangetrokken voelen tot oranje leven veel in het hier en nu en zijn aanwezig in de stroom van het leven zonder te piekeren. Ze uiten hun sensualiteit en vitaliteit in kunstzinnige activiteiten ter verrijking van hun geestelijk leven.

Oranje in je leven geeft je de moed en geestkracht om depressies te overwinnen en uitdagingen aan te gaan, en het verbetert de afweer. Bij een evenwichtige hoeveelheid oranje horen emoties als motivatie, optimisme en een algeheel gevoel van welzijn. Zo'n persoon heeft van nature veel geestelijke veerkracht bij moeilijkere situaties, zoals teleurstellingen en verdriet.

Oranje integreren in je leven

”Degenen die oranje onevenwichtig integreren, ervaren passiviteit, afwachting, traagheid, gemakzucht en luiheid in hun leven.”

Een persoon die opteert voor een gebalanceerde oranje kleur kenmerkt zich door kalmte, bedachtzaamheid en raakt niet snel geïrriteerd. Deze mensen zijn geduldig, zelfverzekerd en vasthoudend. Ze hechten waarde aan aardse genoegens en gezelligheid in kleine kring, omdat ze gevoelsmensen zijn die weten wat schoonheid is en verlangen naar verfijnde zintuiglijke genoegens. Oranje kan helpen bij het maken van een emotionele verbinding met anderen en om je fysiek en emotioneel open te stellen.

Degenen die oranje onevenwichtig integreren, ervaren passiviteit, afwachting, traagheid, gemakzucht en luiheid in hun leven. Deze personen kunnen koppig zijn en gemakkelijk ruzie maken of woedeaanvallen krijgen uit jaloezie. Ze kunnen materialistisch zijn en behoefte hebben aan zintuiglijke prikkels, wat kan leiden tot genotzucht en moeilijk tevredenheid.

Een overdaad aan oranje symboliseert egoïsme, trots en arrogantie. Een teveel van oranje kan ons egocentrisch maken, waarbij we plezier maken zonder rekening te houden met anderen. Een teveel aan oranje kan leiden tot uitputting en energieverlies. Om het teveel aan oranje te verminderen, kan men de complementaire kleur van oranje, namelijk blauw, introduceren in het leven.

Wanneer mensen oranje afwijzen, zijn ze geneigd om in problemen te denken in plaats van in uitdagingen of oplossingen. Wanneer we niet genoeg oranje energie hebben, verliezen we onze motivatie en trekken we ons terug in onze eigen gedachten en gevoelens, wat kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. In dat geval kan wat extra oranje energie ons nieuwe impulsen geven. Het is belangrijk om negatieve associaties met de kleur niet te serieus te nemen, zoals dat oranje als goedkoop of overdadig wordt gezien.

Boeddhistische monniken dragen vaak oranje kleding, omdat deze kleur hen helpt om hun emoties onder controle te houden en ze op een geordende manier te uiten, waardoor zelfbeheersing wordt ontwikkeld.

De gezondheidsvoordelen & -nadelen van oranje

Oranje heeft verschillende positieve eigenschappen, zoals een krampstillende werking, het stimuleren van melkproductie bij borstvoeding, het bevorderen van de calciumstofwisseling in het lichaam, en het verbeteren van de afweer en bloedcirculatie. Het kan ook een gevoel van welbehagen en opgewektheid creëren en extra lading geven aan blije emoties. Oranje speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de spijsvertering en de stofwisseling, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Het kan ook de vitaliteit en gezondheid bevorderen, met name van de voortplantingsorganen bij vrouwen en de prostaatklier bij mannen. Het sacrale chakra is verbonden met de blaas, de nieren en de bloedcirculatie.

Echter, een teveel aan oranje kan ook negatieve effecten hebben, zoals blaas- en nierproblemen, circulatieproblemen en ziekten van de dunne en dikke darm. Het consumeren van oranje voeding kan helpen om het sacrale chakra weer in balans te brengen, bijvoorbeeld abrikozen, perziken, pompoen, wortel, zoete aardappel, sinaasappel, mandarijn en tropisch fruit. Edelstenen zoals oranje Aventurijn, Agaat vuur, oranje Calciet, Carneool, Opaal vuur en Zonnesteen worden ook geassocieerd met het sacrale chakra.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, zoveel is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen elke kledingwinkel af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Bewaak de balans.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Nieuwe Super Maan in Vissen • zondag 10 maart 2024 • Kies je intenties wijs

Op zondag 10 maart om 10.02 uur staat de Nieuwe Maan in het sterrenbeeld Vissen. Er hangt een…

Lees meer
Gelukkig Leven

10 tips om je droomleven te leven

Heel wat wijsheid samengebald in 10 tips die jou helpen om je droomleven te manifesteren en te…

Lees meer
Astrologie

Met welk sterrenbeeld ga jij op eerste date?

Een eerste date blijft altijd spannend. Je hoopt natuurlijk altijd dat het een onvergetelijk moment…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom