Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Kleuren onder de loep: de betekenis van blauw

Lifestyle
26/11/2023
Kleuren onder de loep: de betekenis van blauw

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur blauw. Het begint al bij het ontwaken. Soms voel je je krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen, terwijl je op andere dagen moeite hebt om uit bed te komen. Bij het kiezen van je outfit voor de dag, let je bewust op kleuren die overeenkomen met je stemming op dat moment. Dit kan zelfs een langere periode aanhouden. Er bestaat dus een wisselwerking tussen kleuren en emoties, en zodra je je daarvan bewust bent, wordt het kiezen van kleding nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert.

Blauw is een primaire en koele kleur met een kalmerend effect, maar omvat ook warmere tinten die richting violet gaan. Het is de kleur van de eenheid, openheid en harmonie. Het symboliseert de vrede en oneindigheid als kleur van de hemel en de zee.

Wat schuilt er achter de kleur blauw?

”Mensen die blauw hebben geïntegreerd zijn evenwichtiger en hebben minder last van gevoelens van onrust of spanning en zijn mede daardoor gelukkiger.”

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen en wordt veelal in verband gebracht met vrede. Net als groen is blauw rustgevend en bevordert deze kleur het denken en de concentratie. Blauw is de kleur van de communicatie en het jezelf uit kunnen drukken. Het stimuleert de creativiteit en het gevoel voor muziek en kunst die je uit dagelijkse klusjes haalt.

Met blauw als grondkleur ben je avontuurlijk ingesteld en daarnaast enthousiast, creatief, fantasierijk en opmerkzaam. Deze kleur staat voor de geest, intelligentie en het verstand. Blauw wordt door velen gezien als de kleur van vertrouwen. Blauw wordt ook geassocieerd met loyaliteit, geduld, sympathie en vriendelijkheid maar ook conservatief, kalmte, kilte, status en macht. Mensen die blauw hebben geïntegreerd zijn evenwichtiger en hebben minder last van gevoelens van onrust of spanning en zijn mede daardoor gelukkiger.

Blauw kan op verschillende manieren toegepast worden als een kleur die op emotioneel niveau rust geeft, op lichamelijk vlak verkoelend en desinfecterend werkt en mentaal inspiratie en creativiteit geeft. Blauw staat voor idealen en het in alle opzichten verbreden van je horizon als zoeker naar waarheid.

Maaike Kerstens Kleur blauw Artikel Bloom 2

Lichamelijke positiviteit van de kleur blauw

De kleur blauw is van nature verbonden met het keelchakra als grootste creatieve centrum van ons bewustzijn (leestip: Bloom 2023 editie 5). Bij dit keelchakra hoort de schildklier die de hormoonklier aanstuurt, de keel en het strottenhoofd. Een goede manier van expressie in woord en beeld is belangrijk om ons gevoel te uiten en in contact te komen met anderen om ons heen. Blauw staat voor het natuurlijk leiderschap en een weloverwogen manier van handelen en spreken.

Het blauwe keelchakra is verbonden met het centrum van de wilskracht, het gele zonnevlechtchakra
. Het accent van de verbintenissen van blauw ligt voornamelijk op het vormgeven van de spirituele ontwikkeling en de transformatie. Blauw is een helende kleur en wordt geassocieerd met genezende energieën die worden doorgegeven door middel van hogere energetische machten.

Blauw is de kleur van de hypofyse en het endocriene systeem. Op stoffelijk niveau haalt blauw hitte uit ontstekingen en verlaagt het de lichaamstemperatuur en de bloeddruk. Blauw heeft een positieve invloed op de keel, de ademhaling en een verkeerde werking van de schildklier. Blauw wordt verder toegepast bij pijn en verstopping, hoofdpijn en migraine, maagpijn, spierkrampen en bepaalde hartaandoeningen. Ook wratten kunnen verdwijnen door instraling met blauw licht. Daarnaast heeft het blauwe licht een bevorderlijke uitwerking op slapeloosheid, bloedingen, overgangsproblemen en impotentie. De kleur blauw kan beter niet gebruikt worden bij depressiviteit, lage bloeddruk, spierverlamming of verkoudheden.

(lees verder onder de advertentie)

”Blauw is de kleur van sprookjes en opent de geest voor intuïtie door in vertrouwen los te laten en mee te stromen.”

Tinten blauw met gevoel

Helder blauw is de kleur van een persoon die normen en waarden boven persoonlijke winst zal stellen. Daarnaast is lichtblauw de kleur van de idealist die in oplossingen kan denken voor een groter doel dan zichzelf. Helder blauw staat voor objectiviteit en een kleur blauw dat naar indigo gaat duidt op het vermogen telepathisch te kunnen communiceren. Een warm blauw duidt op iemand die de juiste weg in het leven gevonden heeft en beschikt over een sterk gevoel voor rechtvaardigheid.

Blauw heeft invloed op ons gevoelsleven als loyaliteit en de betrouwbaarheid.
Op emotioneel niveau zal blauw in evenwicht een bezield en beheerst persoon laten zien die in vrede is met alles en iedereen in zijn of haar omgeving. De kleur blauw in balans geeft een mens met hoge idealen en het geloof en het vertrouwen op de intuïtie die nooit faalt. Het spirituele doel van blauw is het onderkennen van de ziel en te kunnen werken aan integratie van alle aspecten van spiritualiteit als het loslaten van de verbondenheid met de wereld en de materie.

Een teveel aan blauw maakt ons dogmatisch, negatief en op onszelf gericht
. Het maakt iemand arrogant, egoïstisch, zelfgenoegzaam en dogmatisch. Een te weinig aan blauw geeft koppigheid en angst voor verandering. Een tekort aan blauw veroorzaakt angst, verlegenheid en onbetrouwbaarheid.

Maaike Kerstens Kleur blauw Artikel Bloom 4

Toepassingsgebied van blauw

Blauw is de kleur van de hemel. Door de tijden heen en bij alle culturen is de Hemel de verblijfplaats van goden en godinnen. In de klassieke oudheid was blauw een bovenaardse kleur omdat het de kleur van de oppergod was. Later werd het de kleur van de adel en blauw bloed waarmee wordt bedoeld dat men vond dat deze mensen verheven waren boven het gewone volk.

Een blauwe ruimte heeft als effect dat je productief bent, ondanks de kalmerende werking van blauw, omdat het de creativiteit stimuleert
. In vroeger tijden werden deuren en luiken van huizen blauw geverfd omdat ze dachten dat de kleur blauw de kracht had om kwade machten te verjagen. In Zuid-Europa zie je nog steeds veel blauw aan huizen om vliegen buiten te houden, want zij hebben een afkeer van de kleur blauw.

Daarnaast is blauw in de politiek de kleur van de liberalen zoals de VVD. Een persoon met lichtblauwe ogen wordt meestal als eerlijk en betrouwbaar gezien. Door overeenkomsten met integriteit en oprechtheid wordt blauw veel gebruikt in zakelijke logo’s. De kleur blauw heeft in Nederland een waarde als puur of zuiver en wordt op schilderijen ook zo gebruikt zoals Maria met een blauwe jurk. In de rooms-katholieke traditie staat lichtblauw als kleur voor de onschuld.

Met blauwe kleding straal je plichtsgevoel, evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit
. Mensen dragen veel blauw, vooral door de komst van de spijkerbroek, maar de kleur blauw wordt ook veel in uniformen en werkkleding gebruikt, zoals bij de politie en de marine. Met blauwe kleding wordt de werkman aangeduid die een blauwe overall draagt in tegenstelling tot de witte boorden. Men gebruikt blauw vaak als kleur voor babykleding, babyartikelen en kinderkamers bij jongens.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, zoveel is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen elke kledingwinkel af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Bewaak de balans.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Uranus direct in Stier • 27/01 tot 01/09/2024 • Neem berekende risico’s

Op 27 januari 2024 gaat Uranus opnieuw direct lopen in Stier. De retrograde loop is dan voorbij en…

Lees meer
Astrologie

Jouw maanteken op basis van de elementen: dit onthult het over jouw gevoelswereld

Niet iedereen heeft al kennisgemaakt met zijn maanteken of moon sign (de positie die de Maan…

Lees meer
Huis & Thuis

Een zen interieur creëren? Gebruik deze 5 tips!

Een opgeruimde en harmonieuze omgeving is de perfecte basis voor een ontspannen en vredig thuis,…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom