Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Kleuren onder de loep: de betekenis van groen

Lifestyle
22/11/2023
Kleuren onder de loep: de betekenis van groen

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur groen. Het begint al bij het ontwaken. Soms voel je je krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen, terwijl je op andere dagen moeite hebt om uit bed te komen. Bij het kiezen van je outfit voor de dag, let je bewust op kleuren die overeenkomen met je stemming op dat moment. Dit kan zelfs een langere periode aanhouden. Er bestaat dus een wisselwerking tussen kleuren en emoties, en zodra je je daarvan bewust bent, wordt het kiezen van kleding nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert.

Groen vind je terug tussen geel en blauw. Het bevat de warmte, mentale helderheid en optimisme van geel en de koelte en emotionele rust van blauw. Het is de neutraliserende kleur en het middelpunt van ons kleurenspectrum als punt van evenwicht. Groen is de kleur die verbinding maakt tussen de materie en de geest.

Groen als kleur van de natuur

”Groen kan in feite verbintenissen aangaan met alle kleuren die de balans in de mens weer kunnen herstellen.”

Groen is de complementaire kleur van magenta en in de natuur de meest voorkomende kleur. Bladeren zijn groen doordat zij chlorofyl bevatten wat het groene licht van de Zon en lampen weerkaatst. De kleur groen beïnvloedt ons fysiek en mentaal op verschillende manieren. Groen is een uiting van jong zijn waarbij deze symboliek wordt ontleend aan de knop van de plant waar een nieuwe bloem verschijnt en staat voor de geboorte en groei. Het is rustgevend, ontspannend en jeugdig en brengt ook een gevoel van avontuur met zich mee. Groen heeft een sterke associatie met nieuw leven, jong en fris als kleur van verse producten, van vruchtbaarheid en het voorjaar. Het is een positieve kleur die met balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing, vertrouwen, veiligheid en voorspoed geassocieerd is.

Groen kan in feite verbintenissen aangaan met alle kleuren die de balans in de mens weer kunnen herstellen. Dat zorgt voor harmonie in ons leven en heeft daarom het vermogen om stress te verminderen. Groen geeft meer hoop dan welke andere kleur dan ook, is ook de kleur van vrede en straalt gemeenschapszin uit.

Maaike Kerstens Kleur groen Artikel Bloom 2

Groen in functie van lichaam en geest

Groen is een kleur die verbonden is met het hartchakra (leestip: Bloom 2023 editie 4). Op lichamelijk niveau bevordert groen de goede werking van het hart, de longen, de borstkas, het afweersysteem en de bloedsomloop. Groen staat in verband met de zwezerik en de lymfklieren. Deze kleur werkt verkoelend op het bloed, verlaagt de bloeddruk en kalmeert en activeert het zenuwstelsel. Groen als kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel en onderdrukt honger. Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Groen geeft lichamelijke versterking bij zwakheid of ziekte en kan goed toegepast worden bij hartklachten, die vaak ontstaan vanuit negatieve emoties. Groen geeft rust aan mensen die gespannen zijn en zichzelf voorbijlopen, die moeite hebben om positief naar zichzelf te kijken.

Op mentaal niveau versterkt het groen de bewustwording van de geheimzinnige, onverklaarbare kracht van de natuur.
Veel groen veroorzaakt grote bewondering voor die kracht en schoonheid. De intuïtieve en scheppende kracht die van groen uitgaat is in de lente het grootst. In de lente voelen we een diepe verbondenheid met de ontluiking van het nieuwe leven.

Op emotioneel niveau geeft groen een gevoel van tevredenheid, optimisme en vertrouwen.
Een evenwichtig groen heeft een sterk gevoel van goed en kwaad en een juist oordeel omdat men beide kanten van de zaak weegt.

Bij een onevenwichtige kleur groen zal diegene zich laten leiden door instincten, beïnvloedbaar zijn en zich afsluiten uit angst om gekwetst te worden. Aan de negatieve kant kan groen kritisch en overdreven voorzichtig zijn. Negatieve associaties met groen zijn verveling, jaloersheid waarbij men groen van jaloezie ziet en weerstand. Als groen uit balans is laat een teveel aan groen een veeleisend, kritisch en depressief persoon zien. Een tekort aan groen maakt dat we apathisch zijn en leidt tot angst voor afwijzing. het geeft onrust en een beperkte kijk op anderen en op jezelf.

Nieuwkomers of onervaren personen worden vaak aangeduid als 'groentjes' waarbij ze kunnen worden ontgroend als een proces of ritueel waarin ze 'ingewijd' worden.

Maaike Kerstens Kleur Groen Artikel Bloom 3

De kleur groen in de praktijk gebracht

Sinds het ontstaan van milieubewegingen wordt deze de kleur groen als symbool gebruikt zoals voor Greenpeace. Groen is verbonden met de natuur en wordt daarom vaak gebruikt om ‘groene’ producten weer te geven en te promoten die goed zijn voor de natuur, zoals groene stroom.

Groen is de kleur van het ontwaken van het leven. De kleur groen wordt door verschillende godsdiensten gebruikt als de kleur van het geloof, zoals het Christendom en de Islam. Groen is representatief voor de moslimidentiteit over de hele Wereld. Groen naast rood staat voor Kerstmis in de christelijke traditie. Christelijke schilders uit de Middeleeuwen en de Renaissance schilderden het kruis van Christus vaak in het groen wat de wedergeboorte van de mensheid voorstelt.

Binnen de Indiase filosofie is groen verbonden met de wateren op Aarde en versterkt daarmee ons heldere denken en geeft rust aan de zintuigen, zodat we ons minder laten afleiden en in onze eigen positieve energie blijven. Het eiland van de zaligen in de Keltische beschavingen werd door groen vertegenwoordigd.

Daarnaast wordt donkergroen geassocieerd met militaire, financiële en bancaire bedrijven. De nationale kleur van Ierland is groen en wordt in verband gebracht met geluk, klavertjes en hun nationale feestdag Saint Patrick’s Day.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, zoveel is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen elke kledingwinkel af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Bewaak de balans.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Meditatie

'Mediteren helpt je te worden wie je bent' - Interview met Yves De Wolf

Het is een van de eerste lentedagen van dit jaar wanneer ik Yves De Wolf tref op een locatie met…

Lees meer
Spiritualiteit

De kleuren van de Aartsengelen

Wanneer in de Bijbel wordt gesproken over de aanwezigheid van gevleugelde wezens die mensen op…

Lees meer
Kristallen & Edelstenen

Edelstenen uitkiezen, reinigen en opladen

Heel vaak krijgen we de vraag: 'Hoe kies ik nu die edelsteen uit die mij voor mij bestemd is?', of…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom