Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Kleuren onder de loep: de betekenis van indigo

Lifestyle
04/12/2023
Kleuren onder de loep: de betekenis van indigo

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur indigo. Stond jij al eens stil bij de betekenis en de impact van een bepaalde kleur op jou en op je dag? Het begint al bij het ontwaken. Soms voel je je krachtig genoeg om de wereld aan te kunnen, terwijl je op andere dagen moeite hebt om uit bed te komen. Bij het kiezen van je outfit voor de dag let je, misschien wel onbewust, op kleuren die overeenkomen met je stemming op dat moment. Dit kan zelfs een langere periode aanhouden. Er bestaat dus een wisselwerking tussen kleuren en emoties, en zodra je je daarvan bewust bent, wordt het kiezen van kledij, en hun kleuren, nooit meer een onbewuste handeling die je met halfopen ogen uitvoert.

In 1865 begon een Duitse scheikundige met indigo te werken wat leidde tot de synthese van indigo zodat in 1913 het natuurlijke indigo vrijwel geheel werd vervangen door het kunstmatige indigo. Het natuurlijke pigment is afkomstig uit verschillende soorten planten, maar bijna al het indigo dat tegenwoordig wordt gebruikt is synthetisch.

De kleur indigo is een mix van blauw en violet en wordt ook wel koningsblauw genoemd vanwege de waardige uitstraling.
Indigo kun je zien als het diepe donkerblauwe begin van de dageraad. Indigo is donker en zit vol inzichten als fonkelende sterren aan een donkere hemel. Daarnaast is het ook de kleur van de toewijding en het heldere, logische denken.

Drijfveren om indigo in je leven te brengen

Maaike Kerstens Kleur indigo Artikel Bloom 3

Indigo staat voor zuivere kennis en is een sterke kleur om te dragen. Het is helend, geeft rust, bevordert de intuïtie en mag daarom in geen enkel huishouden ontbreken. Deze kleur helpt je om naar binnen te keren en de nacht haar werk te laten doen. Het laat toe om jouw ogen te openen, mee te leren stromen door nergens nog negatief mee bezig te zijn en op wat je ervaart zo liefdevol mogelijk te antwoorden.

Indigo helpt je om inzichten te verkrijgen zodat je niet meer boos of verdrietig bent om iets. Met de opgedane informatie door indigo komt er begrip en staak je de strijd zodat gidsen en engelen je behulpzaam kunnen zijn om je verlangens te verwezenlijken.

Indigo heeft dankzij het spoortje rood van het violet ook een stabiliserende werking.

De complementaire kleur van indigo is goud. Hierdoor is te veel indigo, wat je introvert maakt, een reden om wat meer goudkleur in je leven te brengen. Afhankelijk van de situatie gaat indigo verbintenissen aan met andere kleuren waarbij het belangrijk is dat deze passen bij de behoeften van de persoon. Er kan bijvoorbeeld worden gedacht aan rood om te kunnen aarden en goud als ondersteuning om het spirituele zelfbewustzijn te ontdekken.

Indigo wordt met name ingezet als er sprake is van een oppervlakkige beschouwing van de Wereld. Met indigo wordt het spirituele bewustzijn geopend en verbreed. Indigo vergroot ons waarnemingsvermogen en zorgt voor heldere kanalen door middel van telepathie, profetie en ingevingen.

”Indigo is de kleur van mysterie en magie, maar stimuleert ook om kennis te vergroten.”

Het verlossende indigo

De kleur indigo is geschikt voor het verdrijven van obsessies en brengt rust in situaties die felle negatieve emoties opwekken, bij allerlei ontstekingen, hoofdpijn, nervositeit, hoge bloeddruk en over je toeren zijn. Indigo neemt je naar een hogere dimensie en staat toe om het zware, aardse leven te verlaten.

De vibratie van de lichtkleur indigo beïnvloedt de ogen, oren en neusholten positief. Het wordt toegepast bij spierpijn, spanning in de schouders, ontstekingspijn in de dunne darm en gewrichtspijn. Men moet wel voorzichtig zijn bij het onderdrukken van pijn en stress. De reden daarvoor is omdat het een alarmsignaal is wanneer er iets aan de hand is in de geest wat verandert en opgelost moet worden. De kleur indigo is de grote zuiveraar van de bloedsomloop van het lichaam en van de geestelijke energieomloop. Indigo mag niet gebruikt worden om iemand te behandelen die lijdt aan lage bloeddruk, obsessieve geestesziekten of achtervolgingswanen.

(lees verder onder de advertentie)

De mooiste boeken vind je in de Bloom Shop

Maaike Kerstens Kleur indigo Artikel Bloom 2

Het derde oog

Indigo is de lichtkleur met een trillingsniveau dat verbonden is aan ons zesde chakra. Hier wordt de energie verwerkt die je nodig hebt voor bezinning en het terugblikken op ideeën die je leven leuker en lichter te maken. De energie van indigo is verbonden aan het gevoelsmatig functioneren en hoort bij het voorhoofdchakra of het derde oog. Deze is gekoppeld aan de hypofyse samen met het systeem van hormoonklieren waarmee het ook de hormonale cyclus en de verdere invloed van alle klieren op alle systemen regelt.

Op mentaal niveau is het derde oog een krachtig energiecentrum, als de zetel van spirituele kracht.
Met deze kracht kan een mens de geest openstellen voor oude en verborgen kennis of wijsheid uit het verleden, door middel van meditatie of dromen. Het bewustzijnscentrum op het zesde niveau controleert het fysieke en ‘bovennatuurlijke’ gezichtsvermogen, het gehoor en de reuk. Het derde oog bevindt zich in het midden van het voorhoofd en is verbonden aan de pijnappelklier, de ogen, het gezicht en het zenuwstelsel. Dit chakra met de kleur indigo staat voor verbeelding, wijsheid en inzicht. Het derde oog als zesde zintuig vangt energieën op als gevoel over iets of iemand die wij niet met onze vijf zintuigen kunnen waarnemen.

”Bij de kleur indigo, heeft een indigomens in balans geen angst voor de dood, vanwege de omzetting van de emotionele angsten in een spiritueel zelfbewustzijn, zodat het weet voort te leven met de ziel.”

Nood aan een weegschaal in balans

Bij de kleur indigo heeft een indigomens in balans geen angst voor de dood, vanwege de omzetting van de emotionele angsten in een spiritueel zelfbewustzijn, zodat het weet voort te leven met de ziel. Deze personen hebben een plekje voor zichzelf nodig om zich terug te kunnen trekken en te kunnen ontplooien. Ze gebruiken de rust van hun eigen bubbel om te kunnen vliegen als een adelaar over hun eigen gecreëerde landschap van scheppingen. Met indigo kun je mijmeren en filosoferen wat helpt bij het vormen van je visie.

Een persoon met indigo is weloverwogen, vol focus en discipline.
Je zult dromen waarmaken en neerzetten wat voor jou belangrijk is in het leven. Jij bent de auteur van je levensverhaal en zal je door niets of niemand daarvan af laten brengen door geestelijk sterk te zijn en je niet omlaag te laten halen. Indigo helpt je om dit met wijsheid, autoriteit en respect voor anderen te doen. Deze diepe kleur geeft je niet alleen het gevoel van natuurlijk gezag, want je straalt het ook met zelfvertrouwen uit. Als evenwichtige indigo kun je boeiend vertellen over je ideeën en je zienswijze vanuit innerlijke rust en geestelijke kracht. Op emotioneel niveau geeft indigo in balans innerlijke zekerheid en vrede. Sommige indigomensen hebben bij moeheid de neiging zich in somberheid terug te trekken en wat melancholiek te worden door een droevige kijk op het verleden of een onvervuld verlangen.

Een teveel aan indigo geeft negatieve eigenschappen
zoals trots, manipulatie, egoïsme en een dogmatische houding zodat men niet vatbaar is voor verandering van opvatting. Het mystieke van indigo is prachtig en geeft je inzicht in jezelf, maar als je deze kleur heel veel gebruikt, ontdekt men een schaduwkant ervan. Als indigo overactief is, slaat het vrije denken om in gecontroleerd denken, zodat alles berekend wordt volgens schema en ordening, wat het bange ego wenst en een gevoel van stress en depressie kan opleveren.

Te weinig indigo leidt tot overgevoeligheid ten opzichte van de energie van anderen.
Hierdoor wordt men afhankelijk om zich goed te voelen door het uit de weg te gaan of erbij te willen zijn. Daarnaast levert het een angst op voor succes en ongedisciplineerdheid wat kan leiden tot terugtrekking in een eigen fantasiewereld. Mensen die veel nadenken en in het hoofd zitten hebben onbewust behoefte aan indigo, omdat het een vermogen bezit de intuïtie te wekken en te bevorderen.

Elke kleur heeft zijn specifieke betekenis, zoveel is duidelijk. Je hoeft echter niet meteen elke kledingwinkel af te schuimen om hier handig op in te spelen. Ook de kleuren in je huis kunnen je gemoedstoestand beïnvloeden. Maar overdrijf niet! Bewaak de balans.

Meer lezen


Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom