26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Dromen en het ego deel 1: luister meer naar je dromen en minder naar je ego

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
13/10/2021
Dromen en het ego deel 1: luister meer naar je dromen en minder naar je ego

Dromen. We ontvangen ze overduidelijk met een boodschap. Als we in de knoop zitten met onszelf of als we ons in een vervelende situatie bevinden, dan gebeurt het niet zelden dat een droom ons de weg wijst. Toch zijn er nog velen die hun droom niet als leidraad gebruiken voor hun leven. Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd waarom je überhaupt naar je eigen dromen zou luisteren? Of, nog erger, er zelfs iets mee zou doen? In deze bijdrage vertelt dromenexperte Jacqueline Voskuil ons dat we meer naar onze dromen moeten luisteren en minder naar ons ego.

Lees hier Dromen en het ego deel 2: symbolisch denken én voelen

Komt je eigen vrije wil hier om de hoek kijken? Jij bepaalt immers zelf of je door je angsten heen moet gaan of niet. Een droom probeert je altijd een zetje in de juiste richting te geven. Het enigste dat jij hoeft te doen is ernaar luisteren en er iets mee doen. Maar wat heeft je ego met je dromen te maken? Door niet naar je dromen te luisteren, luister je in feite naar je ego. Je denkt het namelijk zelf beter te weten.
In mijn boek ‘Het grote dromenboek’ heb ik hierover een stukje geschreven, ik citeer:

“Carl Gustav Jung ziet het ego als het centrum van het bewustzijn, maar hij benadrukt eveneens de beperkingen en de onvolledigheid van het ego: het gaat om iets wat minder is dan de gehele persoonlijkheid. Hoewel het ego zich bekommert om zaken als persoonlijke identiteit, het in standhouden van de persoonlijkheid, continuïteit door de tijd heen, bemiddeling tussen bewuste en onbewuste gebieden. Het moet daarnaast ook beschouwd worden als iets wat onafhankelijk is voor de eisen van iets hogers. Dat is het zelf, het ordenende principe van de gehele persoonlijkheid. De verhouding van het zelf tot het ego wordt vergeleken met die van beweger tot bewogene.’’
(‘Het ego’ volgens A. Samuels, B. Shorter en F. Plaut uit het Jung-lexicon).

Het ego als het centrum van het bewust zijn betekent niets minder dan dat wat je ziet, hetgeen is dat je krijgt. En laat dit nu net niet het geval zijn in de wereld van dromen.

Negeer je ego

”Je onderbewustzijn zal je via dromen pushen om je hart te luchten”

Als je alleen maar naar de beelden en symbolen in je droom kijkt die je niet eng vindt, dan werkt dat beperkend. Want in het echt ben jij toch ook niet bang voor een spin? Waarom dan wel in je dromen? Dan zijn de rationele gedachten die jij vormt met je ego. Je ziet hierbij over het hoofd dat spinnen ook gelden als een moedersymbool. Met andere woorden: jij moet door je angst heen om iets aan je moeder te vertellen wat je al langer dwarszit. Hoe groter de spin, hoe groter de angst om je moeder onder ogen te komen.

Nu kun je hier met je ego een oplossing voor zoeken. Je kunt toch ook niets aan je moeder vertellen?, zul je waarschijnlijk denken. Je kunt het onder de mat vegen en proberen er verder niet meer aan te denken. Maar jouw droom weet dat jij diep in je hart het juist wél wil vertellen aan je moeder. Als je het wel vertelt, zul je namelijk een gevoel van opluchting ervaren. Het zelf is volledig. Jij bent dat echter niet als je geen schoon schip maakt. Je onderbewustzijn weet dit en zal je via dromen toch pushen om je hart te luchten. Daarna zul je niet meer dromen over spinnen.

Een evenwicht van krachten

De mannelijke krachten zijn jouw doorzettingsvermogen, doelgerichtheid en daadkracht. Vrouwelijke krachten zijn verzorging en elegantie. Om in balans te blijven zul je gebruik moeten leren maken van deze krachten. Wil je je moeder onder ogen komen, dan zul je dus zowel je mannelijke als vrouwelijke kracht moeten inzetten om in balans te blijven.

Als je bijvoorbeeld alleen luistert naar je daadkracht dan kun je gedachten ontwikkelen als: ‘Waarom zou ik mijn moeder lastigvallen met iets dat mij stoort?’. Dit is een denkfout. Je denkt dat je je goed voelt door bij je moeder op visite te gaan, een koffie te drinken en haar te helpen in de tuin. Dat is echter niet het geval. Diep vanbinnen voel je je ongelukkig. Je droom vertelt je dit door je te laten dromen over spinnen. Daarom dien je ook gebruik te maken van je vrouwelijke krachten. Je hoort immers ook voor jezelf te zorgen. Vertel het juist wel om zo in balans te blijven.

Leven vanuit je ego

Het ego betekent in het Latijns ‘ik’. En hoe groter het ego, hoe egoïstischer iemand lijkt te zijn. Je maakt je immers druk over zaken die alleen betrekking hebben op jezelf. Wat heb je nog niet bereikt? Hoe krijg ik mijn gelijk? Hoe kan ik winnen? Hoe kan ik populair zijn? Maar tegelijkertijd kun je je ook angstig en onzeker voelen. Het zijn allemaal aspecten van ons ego. Als zaken niet lopen zoals jij zou willen of als jij je zin niet krijgt, dan kan je ego gaan opspelen en zich verzetten. Je verdedigt jezelf, je wordt boos op iemand en je kunt zelfs gaan schelden. Je oordeelt en veroordeelt iemand anders, je kwets iemand opzettelijk, het zijn allemaal gedragingen van je ego.

Als je op deze manier je leven leidt, vanuit jouw ego, dan bevind je je in de derde dimensie. Het ego is vaak een obstakel voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je verspilt je energie aan zaken die je eigenlijk los zou moeten laten. Je hebt een lager bewustzijn. Het denken is dan belangrijker dan het voelen. Je creëert chaos in je hoofd in plaats van stilte en rust. Je hebt regelmatig het gevoel dat vervelende gebeurtenissen alleen jou overkomen en je kruipt in de rol van het slachtoffer. Met een hoger bewustzijn begrijp je waarom bepaalde zaken jou overkomen. Je weet dat het levenslessen zijn.

Leef in het nu

”Het ego probeert alles onder controle te houden en alles te controleren.”

Iemand die voornamelijk vanuit zijn ego leeft, is voortdurend bezig met bezit vergaren in plaats van zijn persoonlijke ontwikkeling en geestelijke groei. Je wil steeds meer spullen bezitten. Een mooier huis, een dure auto en je probeert continu uit te stralen dat je het beter hebt dan een ander. Niemand ziet zijn ego als een probleem. Dit besef krijg je pas als je in contact staat met je eigen ziel, met jouw ware zelf. Dan zie je pas werkelijk hoe schadelijk je soms je leven leidde en hoe jouw ego je blokkeerde in je ontwikkeling. Je dromen kunnen je hier soms op wijzen.

Je ego hoeft niet altijd gezien te worden als een negatief aspect van je leven. Je ego, je ratio, kan ook nut hebben. In deze hedendaagse maatschappij moet je namelijk vooruitplannen. Je zaken op orde hebben en problemen voorkomen en oplossen. Daarbij helpt het ego ons. Maar wat het ego echter nooit doet is leven in het nu. Genieten of aanvaarden van dat wat er al is. Het ego probeert alles onder controle te houden en alles te controleren. Als je alleen daarmee bezig bent, dan kun je niet genieten van het heden.

Met dank aan Jacqueline Voskuil, auteur van Het Grote Dromenboek

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

De connectie tussen fysieke orde en spiritueel welzijn

In een wereld die constant in beweging is, kan ons huis een heiligdom van rust en orde zijn. Maar…

Lees meer
Inspiratie

Yulenachten

Het einde van het jaar nadert. Traditiegetrouw draait de eindejaarsperiode steevast om het…

Lees meer
Numerologie

NUMEROLOGIE • Uitdagingen en kansen in het komende jaar

2024 is nu inmiddels goed opgestart. Velen worden een nieuwe energie gewaar. Dankzij astrologie,…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom