Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Dromen en alchemie deel 1: een innerlijk proces van lood naar goud

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
22/09/2021
Dromen en alchemie deel 1: een innerlijk proces van lood naar goud

Duistere ruimtes gevuld met flessen, potten en kisten. Een pruttelende ketel hangt boven het vuur. Verwoede pogingen lood in goud te veranderen. Hopeloos zou je denken, maar toch was dit het werk van de alchemisten in de middeleeuwen. Deze geheimzinnige geleerden beschikten over kennis over uiteenlopende thema’s zoals astrologie, geneeskunde en de elementen. En hoewel alchemie een verloren kunst is, kunnen wij zelfs vandaag de dag nog wijze lessen trekken uit deze leer volgens dromenexperte en auteur Jacqueline Voskuil.

Lees hier dromen & alchemie deel 2: een zoektocht naar zilver.

Het oorspronkelijke doel van de alchemisten was het creëren van de ‘steen der wijzen’. Een steen die elke metaalsoort in goud zou kunnen veranderen, medicinale krachten bezat en zelfs onsterfelijkheid zou bewerkstelligen. Deze steen hield elke alchemist in zijn greep en was de oorzaak van talloze, vruchteloze creatiepogingen. En zonder dat de alchemisten het zelf begrepen, waren ze gelijktijdig ook bezig met een innerlijk proces. Want niet alleen dachten deze geleerden na over de steen zelf, maar ook over het innerlijke proces. Wat doe ik? En welk effect heeft het werken met deze stoffen op mij?

Het grote werk

Alchemisten werkten namelijk met verschillende (gevaarlijke) stoffen waarvan sommige ook gasvormig waren. Gassen die een hallucinerende werking hadden en zelfs dromen opwekten bij sommigen. Dromen werden tevens in verband gebracht met de alchemie. Als ze vastliepen op een bepaald idee dan konden dromen een uitkomst bieden. Want waarom liepen ze vast op een bepaald idee? Deze vraag in combinatie met de dromen die ze hadden, zette een ontwikkeling in gang.

Ook wij kunnen onszelf beschouwen als alchemisten. Zodra je begint met het verwerken van nare gebeurtenissen in je leven, kun je jezelf beschouwen als alchemist. We noemen dit het ‘grote werk’ of het ‘goddelijke werk’. Groots omdat het onmogelijk is om van het ene op het andere moment een heel levensbeeld te veranderen. Dat vraagt tijd. Goddelijk omdat iedereen van ons een sprankje goddelijkheid in zicht heeft en alleen dromen hebben daar toegang tot. Alleen jij moet het werk nog verrichten.

Van lood naar goud: een innerlijk proces

Maar is het de alchemisten ooit gelukt om goud te creëren? Het antwoord is nee. Het is namelijk niet mogelijk om echt goud te maken van lood. “Elke stof bestaat uit moleculen en moleculen zijn weer opgebouwd uit atomen,” vertelt kenner en wiskunde leerkracht Dorien. “Een chemische reactie valt te vergelijken met legoblokjes. Ik kan een huisje van lego ombouwen tot een autootje van lego, maar het aantal blokjes blijft gelijk.” Bij het verbranden van hout lijkt het alsof het hout verdwenen is, maar in werkelijkheid is het aantal atomen verandert naar een andere samenstelling waardoor as en gas ontstaan. Er ontstaan nieuwe stoffen, maar van andere moleculen. “Als je dan ontdekt dat goud een atoom is en geen molecuul, dan kun je hoog en laag springen, maar als je geen goudmoleculen hebt, dan kun je ook geen goud creëren,” verduidelijkt Dorien.

”Het sterven van een kind in je dromen kan betekenen dat jouw innerlijk alchemistisch proces een valste start heeft gemaakt.”

Net zoals het proces van lood naar goud een alchemistisch proces is, is het ook een innerlijk proces. Met als verschil dat we binnenin wel ons lood kunnen omzetten naar een sprankelend edelmetaal. We moeten alleen durven beginnen. En dat is niet altijd even makkelijk, vooral niet als er trauma’s onder het oppervlak loeren. Zo ook een cliënte die in haar dromen steeds kinderen probeerde te redden, maar helaas steeds faalde. Ze moest de moed verzamelen om een aantal zaken los te laten. Alleen zo kon ze verder groeien. Eigenlijk moest ze symbolisch sterven in haar dromen, maar hoe doe je dit als het steeds niet lukt?

Iets belemmerde haar groeiproces. Het sterven van een kind in je dromen kan betekenen dat jouw innerlijk alchemistisch proces een valste start heeft gemaakt. De vrouw moest dus opnieuw beginnen aan haar innerlijk proces. En wat bleek? De dame in kwestie had jaren aan innerlijke problemen opgestapeld en haar dromen grepen in door haar te dwingen te luisteren. En hoewel ze dacht aan haar innerlijk proces begonnen te zijn door erover te lezen, ze te bevoelen en er kunstwerken over te maken, had ze in feite haar innerlijke problemen niet aangepakt. Dit zijn namelijk geen problemen die je binnen een maand of twee kun wegwerken. Dit vereist maanden of misschien zelfs jaren tijd om alles te verwerken. De stervende kinderen fungeerden als een waarschuwing.

Dromen over kinderen symboliseren niets minder dan jouw eigen potentieel in je innerlijke ontwikkeling. Het is een nieuw begin. Het filosofische ei in de alchemie. En dat gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Starten, sterven en weer opstaan. Een proces van gebroken naar heel, van lood naar goud.

-- Lees nu deel 2 van dromen & alchemie --

Met dank aan Jacqueline Voskuil, auteur van Het Grote Dromenboek

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom