Home

Overige

Mijn account

Dromen en alchemie deel 2: de zoektocht naar zilver

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
29/09/2021
Dromen en alchemie deel 2: de zoektocht naar zilver

Duistere ruimtes gevuld met flessen, potten en kisten. Een pruttelende ketel hangt boven het vuur. Verwoede pogingen lood in goud te veranderen. Hopeloos zou je denken, maar toch was dit het werk van de alchemisten in de middeleeuwen. Deze geheimzinnige geleerden beschikten over kennis over uiteenlopende thema’s zoals astrologie, geneeskunde en de elementen. En hoewel alchemie een verloren kunst is, kunnen wij zelfs vandaag de dag nog wijze lessen trekken uit deze leer volgens dromenexperte en auteur Jacqueline Voskuil. Vorige week verscheen het eerste deel van dromen & alchemie al online. Lees nu het tweede en laatste deel van dromen & alchemie.

Lees hier het eerste deel van dromen & alchemie: een innerlijk proces van lood naar goud.

Dromen drukken ons soms met de neus op de feiten en dat kan een confronterende, maar ook leerzame ervaring zijn. De kunst van het heel worden schuilt zich namelijk in het blootleggen van al je gedachten, emoties en gedragingen. Kortom, je dient heel je ziel volledig te openbaren. En je dromen zijn een perfecte eerste stap.

Onze diepste verlangens

”A dream is the royal road to the unconscious - Sigmund Freud”

Dromen vertellen ons namelijk veel over ons onderbewustzijn. Volgens neuroloog Sigmund Freud (1856 – 1939) zijn dromen eigenlijk onze diepste wensen en verlangens die we vervuld willen zien in het dagelijks leven. Wensen en verlangens waar we ons misschien voor schamen of die we niet onder ogen durven te komen, maar die in onze dromen wel naar de voorgrond treden. Er heerst altijd een strijd tussen de ratio en het gevoel en in onze dromen zal het gevoel dan ook altijd overwinnen. Overdag proberen we onze emoties, wensen en gevoelens te negeren, maar eens we in een diepe slaap vallen, is dat niet altijd zo gemakkelijk meer.

Zelf droomde Freud tijdens zijn proces van zelfstudie over het vinden van zilver. De droom begon met het prepareren van zijn eigen lijf waarna hij stuitte op een zilverachtige substantie. In de alchemie staat zilver symbool voor zuivering en witmaking, ook wel albedo genoemd. Gezien het feit dat Freud in zijn droom als laatste stuit op zilver betekent dat Freud zijn onbewuste gevonden heeft en daarmee inzicht krijgt in de projecties van zijn schaduw, het ego en ongewenste opvattingen. Het prepareren van zijn eigen lichaam duidt op het proces van zelfanalyse waarin Freud zich op dat moment in bevond.

Zielswerk & bewustmaking

Deze dromen draaien om bewustmaking. Werk aan de ziel komt altijd naar boven in onze dromen. Het kritische verstand, ons hoofd, wordt als het ware uitgeschakeld. In de alchemie wordt het opofferen van de ratio altijd voorgesteld als het afhakken van het hoofd.

Toen ik ongeveer een jaar of 23 was, droomde ik dat ik me in een lege, donkere gymzaal bevond. Een zijde van de ruimte was beplakt met grote spiegels. In mijn reflectie zag ik dat mijn hoofd en lichaam bij elkaar gehouden werden door een grote, zwarte ritssluiting. Mijn hoofd was er duidelijk af geweest. Verward schoot ik wakker. Pas jaren later durfde ik deze droom neer te pennen in mijn droomdagboek. De ratio won het destijds van mijn gevoel. Dat was duidelijk door het feit dat mijn hoofd nog verbonden was een mijn lichaam door middel van een rits. Ik had op dat punt in mijn leven geen contact meer met mijn ouders, maar diep vanbinnen verlangde ik ernaar om het contact weer te herstellen, maar ik durfde niet. In mijn dromen was ik nog niet op zilver gestuit. Er lag dus nog een grote taak voor me in het verschiet.

Pas jaren later ontmoette ik mijn moeder weer voor de eerste keer in vijftien jaar. Die nacht droomde ik over een schitterend, helderwit licht. Ik had er goed aangedaan om mijn moeder te ontmoeten. Het was geluk in de puurste vorm. Na nog een drempel overwonnen te hebben, kon ik later ook mijn vader weer in mijn armen sluiten. Het lange en harde werken aan mijn innerlijk werd beloond. Ik had het zilver gevonden.

Met dank aan Jacqueline Voskuil, auteur van Het Grote Dromenboek

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

21 juni 2023 • Zomerzonnewende in Kreeft • Reflectie en contemplatie

Met de zonnewende die plaatsvindt op woensdag 21 juni 2023 om 16:58 uur - waarbij Antwerpen als…

Lees meer
Inspiratie

Waarom de waarheid zoveel pijn doet

Is waarheid relatief? Er bestaat een verschil tussen het uiten van jouw waarheid, die vaak…

Lees meer
Astrologie

De top 5 astrologische gebeurtenissen in juni 2023

In dit artikel tref je de top 5 astrologische gebeurtenissen voor juni 2023. Je hoeft namelijk geen…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom