Home

Overige

Mijn account

Dromen en het ego deel 2: symbolisch denken en voelen

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
20/10/2021
Dromen en het ego deel 2: symbolisch denken en voelen

Dromen en het ego. Surrealistische dromen ontvangen we altijd met een reden. Onze dromen proberen ons altijd te voorzien van een boodschap of van advies. Als we in de knoop zitten met onszelf of als we ons in een vervelende situatie bevinden, dan gebeurt het niet zelden dat een droom ons de weg wijst. Toch zijn er nog velen die hun droom niet als leidraad gebruiken voor hun leven. Die hun droom ontcijferen aan de hand van hun ego. Maar in werkelijkheid is dit de verkeerde aanpak. Dromen hebben namelijk niks te maken met ratio. In de vorige bijdrage gaf dromenexperte Jacqueline Voskuil reeds de suggestie om meer naar onze dromen te luisteren en minder naar het ego. In deze bijdrage vertelt ze ons hoe we dat kunnen doen.

Lees hier Dromen en het ego deel 1: luister meer naar je dromen en minder naar je ego

Een droom probeert je altijd een zetje in de juiste richting te geven. Het enigste dat jij hoeft te doen is ernaar luisteren en er iets mee doen. Maar wat heeft je ego met je dromen te maken? Door niet naar je dromen te luisteren, luister je in feite naar je ego. Je denkt het namelijk zelf beter te weten.

Symbolisch denken en voelen

”Je naar beneden laten vallen, in dit geval zelfs springen, betekent in feite dat je de controle in het dagelijkse leven dient los te laten.”

Als je in jouw droom bovenop een torenhoog flatgebouw staat en het gevoel je overvalt dat je moet springen, dan kan het zijn dat je gezond verstand je hiervan probeert te weerhouden. In de dagdagelijkse realiteit is dit ook alleen maar logisch. Van een flatgebouw springen is uiterst gevaarlijk. Maar de droom heeft niks te maken met de ratio. Je naar beneden laten vallen, in dit geval zelfs springen, betekent in feite dat je de controle moet loslaten in het dagelijks leven.

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat denken en voelen in je droom ook een symbolische betekenis hebben. Dus dan kan het nog zo zijn dat elke vezel in jouw lijf je vertelt dat je niet moet springen omdat je anders te pletter valt, maar in werkelijkheid betekent dat niets anders dan dat jij de controle niet wil loslaten. Voelen in een droom betekent dat je iets waarneemt. Als je waarneemt dat je dood zult gaan door te springen, dan betekent dat symbolisch gezien dat je de moed moet hebben om ergens doorheen te groeien. Je krijgt in de gaten dat jij de touwtjes moet loslaten, anders kun je niet doorgroeien.

Dromen als hulpmiddel

”Als je weigert naar je droom te luisteren, dan achtervolgt je droom je.”

Je droom vertelt je dat je de controle moet loslaten, maar je ego vertelt je in feite dat jijzelf bepaalt of je dit doet of niet. Want waarom zou je in hemelsnaam luisteren naar een droom? Omdat je droom een boodschap is van je onderbewustzijn. Als je dus niks doet met je droom, of er niet naar luistert, dan zal er ook niks veranderen en zul je de dromen (of nachtmerries) op de koop toe moeten nemen. Je moet dus beseffen dat dromen een hulpmiddel zijn om een zo gelukkig mogelijk leven te kunnen leiden, waarbij je volledig in balans bent.

Als je weigert naar je droom te luisteren, dan achtervolgt je droom je. Je onderbewustzijn wil je eigenlijk laten inzien dat dit zo niet langer kan. Desnoods met geweld. Dromen kunnen de vorm aannemen van nachtmerries als jij zaken te lang laat aanslepen. In je droom loop je bijvoorbeeld keer op keer naakt door een drukke winkelstraat. Je schaamt je dood. Maar in feite is dit de manier waarop je droom duidelijk maken wil dat wie niet wil horen, maar moet voelen. Daarbij is het misschien handig om te weten dat als je je schaamt in je droom, je nog schaduwwerk te verrichten hebt.

Het ego zal het altijd afleggen tegen de droom. We proberen zelfs in surrealistische situaties nog te handelen met ons gezond verstand terwijl dat juist hetgeen is wat we niet moeten doen. Verlos jezelf van nare situaties of gevoelens. Luister naar je droom.

Met dank aan Jacqueline Voskuil, auteur van Het Grote Dromenboek

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date!

Word op de hoogte gehouden van de laatste Bloom-nieuwtjes.

In onze Privacy Verklaring & cookie policy informeren we u over de gegevens die wij verzamelen wanneer u onze website bezoekt en waarvoor we die gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Je natuurlijke weerstand versus bacteriën en virussen

Als de nachtmerrie van COVID-19 ons al iets doet beseffen, is het wel dat we in de 21ste eeuw nog…

Lees meer
Astrologie

Schorpioen, jouw jaarhoroscoop 2021-2022: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Schorpioen is jarig als de maanden oktober en november hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Corona

“Het versterken van het immuunsysteem is veel effectiever in het voorkomen van infecties dan alle maatregelen”

Corona heeft ons (dagelijkse) leven grondig geïmpacteerd. Dat is nog een understatement. De…

Lees meer
Bloom 8 - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom