Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Maak van hoogsensitiviteit jouw kracht

Maak van hoogsensitiviteit jouw kracht

Ongeveer 1 op vijf mensen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit brengt heel wat mooie dingen met zich mee, maar evengoed uitdagingen. Waar komt het vandaan, hoe werkt een hoogsensitief brein en wat kun je doen om er beter mee te leren omgaan?

Geen grijstinten, maar zwart-wit. Moeilijk kunnen kiezen, net omdat er geen grijs is. Intens voelen. Intens meevoelen. Overlopen van vreugde. Ziek zijn van emotie. Gek worden van harde geluiden, van disharmonie. Ontploffen van onrechtvaardigheid en achterbaksheid. Details zien en horen die hele verhalen vertellen. Het brede plaatje zien en voelen wat klopt, niet alleen voor jezelf, maar voor het grote geheel. Grote behoefte aan verwerkingstijd.

Herken jij jezelf hierin? Ben jij hoogsensitief? Dan ben je iemand die heel veel voelt en waarneemt en deze externe factoren en informatie op een diepgaand niveau verwerkt. Die verwerkingsprocessen vergen tijd en energie. Vaak heb je daardoor ook meer tijd nodig om te reageren. Als je te weinig ‘hersteltijd’ krijgt, kan je overprikkeld raken, waardoor je weerstand tegen prikkels nog afneemt. Je bent ook vaker en sneller moe. Maar er zijn ook mooie kanten aan: zo ervaar je bv. vreugde en verbinding heel intens, wat tot bijzondere momenten leidt.

De laatste decennia deden wetenschappers uitgebreid onderzoek naar hoogsensitiviteit en dat is goed. De Amerikaanse Dr. Elaine Aron, die de term in de jaren ’90 van de vorige eeuw introduceerde, ontwikkelde toen de eerste vragenlijst om hoogsensitiviteit op te sporen en schatte dat ongeveer een op vijf mensen hoogsensitief is. Dat is maar liefst 20% van de bevolking! Reden te meer om onderzoek te blijven doen en om als hoogsensitieve persoon regelmatig bij te lezen, want de wereld en de wetenschap evolueren snel.

Hoogsensitieve mensen worstelen grotendeels met dezelfde problemen: faalangst, lage eigenwaarde en zelfvertrouwen en overprikkeling.

Valkuilen & talenten

”Onderzoeken door ontwikkelingspsychologen tonen aan dat er al vanaf de babyleeftijd verschillen zijn tussen hoogsensitieve kinderen en kinderen die dat niet zijn.”

De Nederlandse Esther Bergsma, auteur, trainer en spreker over hoogsensitiviteit, onderzocht en analyseerde hoogsensitiviteit o.a. door middel van verschillende vragenlijsten. Daaruit blijkt dat hoogsensitieve mensen grotendeels met dezelfde problemen worstelen: faalangst, lage eigenwaarde en zelfvertrouwen en overprikkeling. Overprikkeling veroorzaakt dan weer vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, chaos in het hoofd en zelfkritiek.

Maar er is meer. Volgens een internationaal onderzoek met 5.500 hoogsensitieve respondenten, gecoördineerd door Esther Bergsma, hebben hoogsensitieve mensen ook duidelijke kerntalenten: empathie (85%), verantwoordelijkheidsgevoel (83%), een sterke intuïtie (79%), zorgzaamheid (76%), creatief denken (70%), aandacht voor detail (70%), het groter geheel zien (69%) en weloverwogen te werk gaan (53%).

Hoogsensitiviteit en genvariaties

Onderzoeken door ontwikkelingspsychologen tonen aan dat er al vanaf de babyleeftijd verschillen zijn tussen hoogsensitieve kinderen en kinderen die dat niet zijn. Biologisch onderzoek laat dit verschil ook zien bij dieren. Daaruit kon men concluderen dat het enigszins aangeboren is. Genonderzoek bleek dus aangewezen. Wat blijkt? Er zijn wel degelijk verschillen te vinden, hoewel het eerder gaat over genvariaties op bepaalde genen, waaronder het 5HTTPLPR-gen. Deze genen en genvariaties hebben o.a. te maken met de opname en het transport van dopamine, wat betekent dat ook de neurotransmissie een rol speelt in het al dan niet hoogsensitief zijn.

Een meta-analyse van Bakermans-Kranenburg en IJzerdoorn (2011) toonde bovendien aan dat kinderen met een variant op bepaalde dopaminegenen gevoeliger zijn voor negatieve omgevingen, maar ook meer voordeel halen uit positieve situaties.

Er is dus geen specifiek gen dat als veroorzaker van hoogsensitiviteit kan worden aangewezen. Omdat er, door de opgemerkte genvariaties, wel een verband bestaat, wordt hoogsensitiviteit een temperament genoemd, een eigenschap die diep verankerd ligt in iemands biologische opmaak en daardoor vrij onveranderbaar.

(lees verder onder de afbeelding)

Hoe werkt het hoogsensitieve brein?

Onderzoeken via fMRI-scans laten opvallende verschillen zien tussen het brein van een hoogsensitief en dat van een niet-hoogsensitief persoon. De primaire visuele, auditieve en somatosensorische cortex verschillen, de zintuiglijke verwerkingsgebieden ook. De ventrale en dorsale visuele en auditieve neurale paden zijn bovendien meer geactiveerd bij de hoogsensitieve persoon.

Als je hoogsensitief bent, zal je daarna de stimuli op een dieper niveau verwerken. Dit wordt door Esther Bergsma het stop-en-check-systeem genoemd. Voor je iets beslist, zal je proberen om met alles rekening te houden. Dit is te volgen op de MRI-scans:

  • een hoogsensitief persoon heeft meer hersengebieden tegelijk ingeschakeld dan iemand die niet hoogsensitief is;
  • bepaalde breinnetwerken zijn actiever, zoals bv. het saliencenetwerk, waardoor er meer naar buiten gerichte aandacht is. Het DMN (het defaultnetwerk van het brein) is ook sterker geactiveerd bij de hoogsensitieve persoon en zorgt ervoor dat hij/zij de stimuli kan combineren met eerdere ervaringen;
  • er zijn meerdere verbindingen tussen de verschillende netwerken, waardoor de werking van het DMN zelden zal worden onderdrukt, wat bij personen die niet hoogsensitief zijn sneller het geval is wanneer er elders aandacht wordt gevraagd.

Embrace your power: the keys

Hoe maak je nu van hoogsensitiviteit je kracht? Er zijn een aantal sleutelelementen die je op weg kunnen helpen.

Banner Bloom Shop rechtopstaand

1. Onderzoek je persoonlijke verhaal

Wat je leest over de beschikbare wetenschappelijke onderzoeken helpt je om de werking van hoogsensitiviteit beter te begrijpen, maar het is het onderzoeken van je persoonlijke verhaal dat uiteindelijk bepaalde inzichten zal verankeren en je de richting wijst naar meer evenwicht in je leven.

Zo speelt volgens ons epigenetica vaak ook een rol in de manier waarop hoogsensitiviteit zich bij iemand uit. Epigenetica vertelt hoe wij gebeurtenissen, trauma's, gevoelens, ervaringen en energie overnemen van onze ouders en voorouders. Onze bloedlijn en familiegeschiedenis scheppen als het ware mee de condities die ons in dit leven maakt wie we zijn. Bij een diep verankerd trauma van een voorouder bijvoorbeeld zal je, wanneer dat trauma wordt getriggerd, veel ontvankelijker zijn voor dezelfde soort energie en prikkels.

Nog op zoek naar een puzzelstuk? Wist je dat het moment van conceptie en de hele zwangerschap een grote invloed hebben op hoe we ons als menselijk wezen ontwikkelen? Dat het invloed heeft op de mate waarin we in staat zijn om te gaan met de uitdagingen waarmee we tijdens ons leven geconfronteerd worden? Ook hier zal elke vorm van dissonantie later op een bepaalde manier een uitwerking hebben.

It's all part of the same story. YOUR STORY. De zelfkennis en het zelfinzicht dat je verzamelt, geven je de elementen in handen waarmee je aan de slag kan. Trauma’s kunnen onderkend en verwerkt worden en de energie die je daardoor overhoudt, geeft je de mogelijkheid om aandacht te hebben voor een bewuste en gezonde vorm van zelfliefde.

2. Een bewuste en gezonde vorm van zelfliefde

Wat heb jij nodig om goed te functioneren? Hoe vermijd je overprikkeling, of hoe ga je ermee om als het onvermijdelijk is? Weet je waar je grenzen liggen? Maak je bewuste keuzes in functie van je eigen fysieke en mentale welzijn?

Als deze vragen je niet vreemd zijn, dan betekent het dat je accepteert wie je bent, of toch op weg bent daarnaartoe. Vind je antwoorden moeilijk? Dan is zelfacceptatie de eerste stap in de goede richting. Leer jezelf te appreciëren zoals je bent en stop met jezelf te vergelijken met anderen, durf je schaduwen in de ogen te kijken en wees vooral ook trots op al het moois in jou.

Vanuit deze zelfacceptatie kan zelfliefde groeien. Dat betekent dat je keuzes leert maken waarbij je rekening houdt met jezelf. Soms betekent het dat je iets niet doet wat je graag had gedaan, maar de gevolgen ervan zouden je meer last dan plezier opleveren (bv. een lange ‘hersteltijd’ door overprikkeling).

Een hoogsensitief persoon heeft meer hersengebieden tegelijk ingeschakeld dan iemand die niet hoogsensitief is.

3. Hou je toolbox bij de hand

  • Gebruik de koepeloefening. Sluit je ogen en visualiseer een beschermende energetische koepel rondom jou. De koepel is van wit licht en alle energie die je niet nodig hebt, glijdt gewoon naar beneden of ketst af. Je kunt dit ’s ochtends doen als je wakker wordt, tijdens een pauze, op het toilet, … Je kunt in de koepel ook symbolen verwerken die voor jou een betekenis hebben of de koepel van bv. rode rozen maken, om specifiek de energie van de liefde te gebruiken om jezelf te beschermen.
  • Mediteer. Maak tijd voor jezelf en voor het tot rust brengen van je brein, zodat je de wijsheid van je ziel kunt horen. De positieve effecten van meditatie op lichaam en geest zijn bovendien bewezen.
  • Dans, zing, schrijf, schilder, … Creëer en laat de energie stromen. De verwerking van prikkels vindt zo een natuurlijke weg om overtollige dingen los te laten. It will keep you pure.
  • Gebruik edelstenen en essentiële oliën. Draag bv. een bergkristal om je hals of stop een trommelsteentje in je zak. Bergkristal zuivert de energie rondom je en zal je beschermingskoepel ondersteunen. Ook rozenkwarts is een prima keuze. Deze steen staat voor liefde, vrede, heling, harmonie en zachtheid en helpt gezonde relaties aan te trekken. Denk bij essentiële oliën aan rustgevende lavendel, roos die je zelfliefde boost, geranium die je hormoonbalans mee ondersteunt en sinaasappel die luchtigheid brengt.

Waarom schrijft Magic Moments over hoogsensitiviteit?

Magic Moments visual artikel profielfoto

Wij, Nathalie en Angélique, zijn allebei hoogsensitief. We zochten jarenlang naar antwoorden op onze vragen hieromtrent. Gaandeweg ontdekten we dat de uniekheid van elk persoon zich ook reflecteert in de manier waarop hoogsensitiviteit zich bij iemand uit.

Je bent een puzzel en doorheen je persoonlijke ontwikkeling verzamel je de puzzelstukken die allemaal iets vertellen over wie je bent en waarom je bent wie je bent.

We verzamelden ook heel wat ondersteunende tools. Praktische elementen die we inzetten om beter gegrond te blijven, onze grenzen te bewaken en negatieve energie te herkennen en op afstand te houden. Daarnaast kiezen we ervoor om de positieve facetten van hoogsensitiviteit ten volle te benutten. Zo mag voelen en meevoelen intens zijn, want daardoor begrijpen we de ander op een dieper niveau, door alle lagen heen. Zo ontstaat een verbinding die helend en transformerend kan zijn.

Deze bijdrage bevat slechts een fractie van alle beschikbare informatie over hoogsensitiviteit. Een eerder artikel over ‘the High Sensation Seeker’ lees je hier. We hopen dat het je mag inspireren om zelf verder op zoek te gaan.

Nieuwsgierig naar de events van Magic Moments?

Wij lieten ons inspireren door o.a. deze boeken:

  • Het hoogsensitieve brein - Esther Bergsma
  • De biologie van overtuiging - Dr. Bruce Lipton
  • How emotions are made - Lisa Feldman
  • STIL - Susan Cain
  • Leven met hooggevoeligheid - Judith Orloff
  • Leven zonder filter - Fleur van Groningen
  • Ongeboren herinneringen en de oorsprong van veerkracht voordat je de wereld zag - Stephanie Mines

Magic Moments

Angélique en Nathalie organiseren samen bewustwordingsevents en one day retreats sinds 2021. In 2023 kwam hun eerste gezamenlijke boek uit, de Magic Guide. Lees hier de review!

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie
Lees Bloom 5 2024 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

  • >

    Thema: fauna

  • >

    ‘Als je bewuster in het leven staat, ben je alerter en meer liefdevol aanwezig.’
    exclusief interview met Ingeborg

  • >

    Ontdek jouw spirit animal

  • >

    Sjamanistische rituelen
    maak contact met dieren en geesten uit de natuur

  • >

    Hoe beleef jij je vakantie?
    en de invloed van je sterrenbeeld

  • >

    Happy Summer Solstice
    haal het maximale uit het Kreeftseizoen

  • >

    Maak van hoogsensitiviteit jouw kracht
    + tips & tricks om ermee te dealen

  • >

    Maak kennis met Joost ‘Heal de Healer’
    'Je medicijndrum helpt je om je te verbinden met alles om je heen.’

  • >

    Wat leert jou de horoscoop van jouw huisdier?

  • >

    en zoveel méér

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom