Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De hoogsensitieve high sensation seeker: een genuanceerd perspectief

De hoogsensitieve high sensation seeker: een genuanceerd perspectief

Men denkt vaak dat een hoogsensitief persoon introvert moet zijn, en men zegt dat zo’n 80% van de hoogsensitieve mensen dat ook is. Als prikkels en energie zo snel binnenkomen en meer verwerkingstijd vragen, zou het gek zijn om jezelf te overladen met EXTRA prikkels en energie. Niet? Toch zijn er mensen die zo gek zijn, en yes, I am one of them. Maar, alle gekheid op een stokje, het is niet zo vreemd als je denkt. Er is zelfs een naam voor: ik ben een hoogsensitieve high sensation seeker.

Vrijheidsgevoel

Ik wil als high sensation seeker niets liever dan nieuwe en intense dingen beleven. Tegelijkertijd wil ik niets liever dan alleen in de zetel hangen. ‘Alsof je leeft met een voet op de gaspedaal en met een voet op de rem,’ zegt de Amerikaanse psychologe en HSP-experte Elaine Aron daarover.

Het ervaren van nieuwe sensaties die mijn vrijheidsgevoel positief prikkelen – dat maakt me echt gelukkig. De sfeer van een nieuwe plek opsnuiven, een diepgaand gesprek met iemand die ik niet of nog niet zo lang ken, een nieuw project op poten zetten, … Mijn energie en enthousiasme springen dan alle kanten op en ik ga net zo lang door tot mijn hele systeem gevuld is met een bepaald soort voldoening die me bovenop de bergtoppen van mijn leven zet.

Daarna heb ik als hoogsensitief persoon tijd nodig om te recupereren. Veel tijd soms. It is what it is. Maar … Ook dit verdient een genuanceerd perspectief. Want een mens in ontwikkeling groeit ook hierin.

In je persoonlijke ontwikkelingsproces kan het waardevol zijn om 'je label' te onderzoeken. Maar verlies nooit het grotere perspectief uit het oog: jij bent uniek en alles aan jou is perfect zoals het NU moet zijn.

Focus op essentie

”Er is een rust en innerlijk evenwicht ontstaan door te leren kiezen voor mezelf.”

Persoonlijke ontwikkeling

Zo wilde ik op een bepaald moment niet meer fladderen van het ene project naar het andere. Ik wilde mijn energie niet meer zo ongecontroleerd versplinteren. Toen ik het daar met mijn man over had, zei die: ‘Door altijd naar buiten te komen met nieuwe dingen lijkt het vooral alsof je steeds bevestiging zoekt. Het geeft jou een identiteit, terwijl je dat in jezelf moet vinden.’

Vanaf dat moment deed ik het anders. Ik begon me te focussen op wat ik écht wilde. Dat deed ik door het aankijken en het verwerken van bepaalde trauma’s en door te leren wat zelfliefde betekent. Ik ging voor mezelf zorgen. Het schuurde in het begin, het aanmaken van nieuwe neurale paden doe je immers niet in een vingerknip. Maar de focus op mijn essentie maakte van mij een minder grote high sensation seeker.

Human Design

Nog een voorbeeld. Volgens Human Design heb ik een 6/2 profiel. Dat ik voor mijn 30ste heel wat experimenteerde en als grote zoeker de domeinen van het leven grondig aftastte, hoort bij dit profiel. Tussen mijn 30ste en 50ste kan ik me settelen in de inzichten en de wijsheid die ik vergaard heb en kan ik die beginnen uitdragen. Dat klopt.

Er is een rust en innerlijk evenwicht ontstaan door te leren kiezen voor mezelf. Bovendien is het verlangen om anderen te ondersteunen op hun pad van groei heel erg gegroeid. Op zoek zijn naar betekenis evolueerde naar het delen van en over de magie en het mysterie van het leven. Ook deze focus maakt van mij een minder grote high sensation seeker, net omdat alle nieuwe projecten die ik opstart nu vallen onder één noemer.

(lees verder onder de advertentie)

”Zelfkennis en zelfinzicht zijn de sleutelwoorden. Telkens opnieuw.”

Astrologie

Vorig jaar berekende ik mijn geboortehoroscoop. Het lezen van de analyse was een serieuze eye-opener. Mijn persoonlijke en unieke kern stond daar zwart op wit en het was de stand van de planeten op het moment van mijn geboorte die dat allemaal vertelde. Ik was er altijd van overtuigd geweest dat nature en nurture een even groot en ook wisselend belang hebben in hoe en wie je als mens bent. Maar deze rake analyse deed me beseffen dat nurture wel is wat je ermee doet/kunt doen, maar dat nature vanuit een hoger perspectief werkt.

In mijn geboortehoroscoop staat mijn Maan in Ram. Dat wil zeggen dat ik ongeduldig ben en leef op mijn gevoel en in het moment. Ik ben gepassioneerd en rusteloos en heb steeds nieuwe uitdagingen nodig. Ik ben snel geraakt, of heb weinig weerstand tegen de energie die van anderen afspat, en kan dat dan moeilijk verbergen. Ik ben temperamentvol en snel verveeld.

Mars staat in Schorpioen. Schorpioen gaat en voelt diep. Mars is vurig en vol actie. Deze combinatie vraagt ook om constante uitdaging. Daarnaast maakt het dat ik een goed inzicht hebt in anderen.

En dan is er nog de Noordelijke Maansknoop die zich in Stier bevindt. Dat zegt hetzelfde als het 6/2 profiel uit Human Design. In de eerste helft van mijn leven moet ik door mijn innerlijke angsten heen en dat gebeurt door het doorstaan van intense confrontaties en kwetsuren. In het midden van het leven is er een belangrijke omwenteling die me in staat stelt om mijn gaven tot uitdrukking te brengen.

Drie voorbeelden en drie elementen die ik voordien vooral linkte met het label ‘hoogsensitieve high sensation seeker’. Mijn astrologische blauwdruk bleek al die info ook te bevatten en dat deed de lading van het maatschappelijke label, voor zover dat er nog was, compleet verdwijnen.

Zelfkennis en zelfinzicht zijn de sleutelwoorden. Telkens opnieuw.

Ervaring, het leven bewust léven en daaruit leren, geeft je mijn inziens de tools die je als mens nodig hebt om te groeien.

High sensation seeker: het label

Geloof ik nu niet meer in het label 'hoogsensitieve high sensation seeker'? Ja en nee. Mijn mindset is zeker veranderd, maar ik ben ook gewoon ouder en wijzer geworden. Ervaring, het leven bewust léven en daaruit leren, geeft je mijn inziens de tools die je als mens nodig hebt om te groeien.

Het is altijd een optelsom van factoren. Een label vertelt enkel iets over een bepaald stuk van jou. Het geeft inzicht in een triggerpunt waar jij als mens en ziel mee aan de slag kan. Het geeft daarnaast ook inzicht in bepaalde intrinsieke vaardigheden die samengaan met jouw anders zijn. En vergeet dat zeker niet!

In je persoonlijke ontwikkelingsproces kan het daarom absoluut waardevol zijn om 'je label' te onderzoeken. Ga op ontdekking. Leer jezelf beter kennen. Probeer oefeningen en technieken uit die je ondersteunen in het vinden van je innerlijke evenwicht. Maar verlies nooit het grotere perspectief uit het oog: jij bent uniek en alles aan jou is perfect zoals het NU moet zijn.

Dagretraite & vrouwencirkel Magic Moments

Magic Moments profielfoto contributor Bloom

Nathalie De Jongh en Angélique Windey van Magic Moments organiseren samen vrouwencirkels sinds 2021. Het is hun doel de magie van het leven terug te brengen naar de harten van de mensen, en dat doen ze op verschillende manieren. Bewustwording en ondersteuning in persoonlijke groei is een belangrijk onderdeel, en daarom organiseren ze op zaterdag 23 maart 2024 een dagretraite & vrouwencirkel die helemaal in het teken van hoogsensitiviteit staat. Vorig jaar kwam hun eerste gezamenlijke publicatie uit: de 'Magic Guide', een planner en gids naar een leven vol magie.

Meer lezen van Magic Moments?

Headerfoto: Soulful Portraits Photography | Foto Magic Moments: Facet Odette

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Als je vastloopt in je leven

Velen onder ons zullen kunnen beamen dat het leven niet altijd op rolletjes loopt. Natuurlijk…

Lees meer
Astrologie

De connectie tussen spiritualiteit en astrologie

Ontdek de diepe verbinding die er is tussen spiritualiteit en astrologie en probeer zo meer te…

Lees meer
Kaartleggen

Systemisch werken met Tarot: wat je familie te vertellen heeft

Welke invloed heeft je familiesysteem op je leven? Wat draag je mee dat niet van jou is, maar dat…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom