Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Ingeborg: "Spiritualiteit is heel nuchter" • Exclusief interview

Spiritualiteit
Nathalie De Jongh
14/06/2024
Ingeborg: "Spiritualiteit is heel nuchter" • Exclusief interview

Iedereen kent Ingeborg. Met haar enthousiaste en warme persoonlijkheid verovert ze al enkele decennia menig hart. Ingeborg is een vrouw van de wereld, een vrouw die zich overal als een vis in het water lijkt te voelen: op het podium, voor de camera, op de yogamat, … Alles wat ze doet, doet ze met volle overgave. Ze omhelst het, puurt het uit, zoekt en vindt steeds weer het positieve verhaal, om het vervolgens met anderen te delen. ‘Als ik ergens ben, dan ben ik daar met een reden. Ik kom een beetje bewustwording brengen, op welke manier dan ook’, zegt ze daar zelf over. Deze zomer komt Ingeborg naar de twee Summer Bloom Festivals, in Diest en Oostende. Dat lees je goed! We zijn bij Bloom enorm blij en fier dat we Ingeborg mogen verwelkomen op onze zomerfestivals en gingen alvast met deze grande dame in gesprek over spiritualiteit en haar persoonlijke ontdekkingstocht.

Wie is Ingeborg?

Ingeborg Sergeant (15.10.1966) is bekend vanop televisie, denk aan ‘Schuif Af’, ‘Blind Date’, ‘Blind Getrouwd’, ‘I Can See Your Voice’ en recent ‘Het perfecte plaatje’, en van de vele betekenisvolle projecten die ze doorheen de jaren ondernam.

In 1998 volgde ze de eerste opleiding met een spirituele inslag. Er volgden er veel, zowel in binnen- als buitenland. Zo is ze sinds 2003 Dru Yoga lerares en meditatiebegeleidster. In 2014 ging ze opnieuw studeren: Toegepaste Psychologie en een postgraduaat Psychotherapie. ‘Het is mijn intentie om een brug te bouwen tussen mijn ervaring in de spirituele wereld van zelfontplooiing en deze in afstemming te brengen met de wetenschappelijke benadering van de psychologie en coaching’, zegt ze daarover.

In 2007 richtte ze ‘De evolutie’ op, een centrum voor zelfontwikkeling, Dru Yoga en meditatie te Brugge. Meer info: evolutie.ws

Ingeborg schreef verschillende boeken en bracht heel wat cd’s uit, waaronder ‘Beyond Religion’, een samenwerking met Dr. Emoto Masaru. Ze wil daarmee aantonen hoe klanken en muziek een helende werking kunnen uitoefenen.

Spiritualiteit is heel nuchter. Als je bewuster in het leven staat ben je alerter en meer aanwezig.

Ingeborg

BLOOM. Ik las ergens dat je 32 was toen je begon te beseffen dat er meer is in het leven, dat het anders kan. Was dat een kantelpunt voor jou?

”Ik ben geboren na het verkeersongeluk waarbij mijn zusje omkwam. Zij heette ook Ingeborg en was vijf jaar toen het gebeurde.”

INGEBORG. “Eigenlijk begon het zelfs al veel vroeger. Meer nog, het was altijd al aanwezig. Ik ben geboren na het verkeersongeluk waarbij mijn zusje omkwam. Zij heette ook Ingeborg en was vijf jaar toen het gebeurde. Er waren vier kinderen, twee meisjes en twee jongens. Toen mijn zusje overleed, was dat evenwicht weg. Of ook niet, want het voelt alsof mijn leven daar al begon.

Zeven maanden na het ongeval werd mijn moeder zwanger van mij. Ze ging tijdens de zwangerschap vaak naar de begraafplek en had het idee ‘Ingeborg komt terug’. Er was hoop en tegelijkertijd zwaarmoedigheid en melancholie. Mijn moeder vertelde me ooit dat ze heel rustig was tijdens de zwangerschap en zich enorm bewust was van alles wat er gebeurde. Ik ben gecreëerd en opgegroeid met het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde. Leven en sterven inspireert mij daarom elke dag opnieuw. Ik weet zeker dat ik als ziel voor dit leven en dit traject heb gekozen.

Het was uiteindelijk het terugwinnen van mijn naam dat echt verandering bracht. Ik werd thuis Mieke genoemd (wat van Mickey Mouse kwam), want Ingeborg lag toch heel gevoelig. Die naam nam ik mee toen ik naar de toneelschool (Studio Herman Teirlinck, nvdr) ging. Iedereen noemde me Mieke.

Uiteindelijk was het Raymond van het Groenewoud, die les gaf op de toneelschool, die iets zei wat me er anders deed naar kijken. ‘Die twee namen, dat moet niet te leven zijn. Misschien is het wel te leven, maar je splitst jezelf op. Wees wie je bent.’ Dat is het moment dat ik me bewuster werd van hoe mijn twee namen een eigen leven leidden en ook eigen kwaliteiten bezaten. Op een dag werd ik op een terras in Mechelen geïnterviewd door een journalist. Die dag vergeet ik nooit. Hij zei: ‘Ingeborg betekent engelbewaarder.’ Ingeborg staat onder andere voor geborgenheid en het creëren van bescherming. Dat had nog nooit iemand tegen mij gezegd en ik voelde me zo blij worden. Dat hielp me in het aanvaarden en koesteren van mijn naam, van mezelf en mijn verlangen om open en eerlijk te delen over het mysterie van het leven.”

(lees verder onder de afbeelding)

Interview Ingeborg Summer Bloom Festival 2024 Visual 2

BLOOM. Hoe zag je ontdekkingstocht eruit om tot het bewustzijn te komen dat je vandaag hebt?

INGEBORG. “Toen ik als dertigjarige vanuit een diep verlangen naar betekenis op zoek was naar antwoorden, was er hier, in onze contreien, heel weinig gekend over spiritualiteit. Ik had een geweldige honger naar spirituele wijsheid en maakte de beweging van de uiterlijke wereld naar mijn innerlijke wereld. Yoga, en dan met name Dru Yoga, maakte daar een belangrijk onderdeel vanuit.

Ik deed ook mijn best om vanuit mijn werk in de media spiritualiteit zichtbaar te maken. In 1999 had ik een ‘wonderlijst’ en brachten we het tv-programma ‘Wondere wereld’. Met dolfijnen zwemmen, heksencirkels, seances, … Ik wilde al die ervaringen zonder oordeel in de media brengen. Ik kreeg veel tegenkanting, maar tegelijk ook veel steun.

De tegenkanting is er dikwijls geweest. Ik ben vaak teleurgesteld, maar toch heb ik altijd het gevoel dat er een veerkracht is die groter is dan de teleurstelling. Die kracht komt enerzijds van mijn innerlijke nar die me helpt te relativeren, en anderzijds van de verticale connectie met mijn gidsen, de broninformatie en mijn diepe vertrouwen. Zelfs in mijn gezin kunnen ze me serieus doen twijfelen en dan is het aan mezelf om steeds weer terug te keren naar die verbinding."

”Een ervaring kan je ‘kraken’, maar door te kraken, komt er ook meer ‘licht’ binnen. Je ziet het plots heel helder, je voelt meer aan.”

"Op een bepaald moment was het voelen alleen niet voldoende meer. Ik zocht meer antwoorden en besefte dat als ik over wijsheid wilde delen, ik dat op een gegronde manier moest doen, in de taal van onze huidige samenleving. Daarom ging ik, na alle andere opleidingen die ik al had gedaan, in 2014 opnieuw studeren: eerst de Bachelor Toegepaste Psychologie, daarna een Postgraduaat Psychotherapie. Het was een intense studieperiode, maar het gaf me de handvatten die ik nodig had.

Mijn overtuiging dat spiritualiteit heel nuchter is, is er enkel versterkt. Als je met meer bewustzijn in het leven staat, ben je immers alerter en meer aanwezig. Zo onderzocht ik voor mijn afstudeerproject het effect van meditatie op het lichaam. De significante dopamineverhoging tijdens en na het mediteren vertelt bijvoorbeeld een heel verhaal. Dopamine geeft een gevoel van diepe vervulling en tevredenheid, wat heel duidelijk het positieve effect van mediteren op het fysieke lichaam laat zien. Deze nuchtere benadering van oude wijsheden helpt om uiteindelijk het grotere plaatje te zien. Daarover vertel ik meer op het Summer Bloom Fest in Oostende op zondag 11 augustus.

Verder vind ik het heel belangrijk dat je begrijpt hoe een persoonlijk ontwikkelingsproces eruitziet. Dat geeft je fundament en vertrouwen. Ik heb me zelf laten inspireren door de ontwikkelingsstadia van Ken Wilber. In de eerste fase ‘Wake-up’ gaat het dikwijls over een gebeurtenis die je wakker schudt. Een ervaring kan je ‘kraken’, maar door te kraken, komt er ook meer ‘licht’ binnen. Je ziet het plots heel helder, je voelt meer aan. In, voor mij, de tweede fase ‘Clean Up’ ga je opruimen en helen. Stap voor stap. Je gaat je schaduwkanten een voor een aankijken en groeien als mens en als ziel. Zo groei je als vanzelf toe naar de derde fase ‘Grow Up’, waarin je de wijsheid die je verzameld hebt, samenbrengt. Je kijkt nu naar het leven vanuit een overkoepelend perspectief. Dat perspectief geeft je de kracht om in de vierde fase te stappen, ‘Show Up’. Deze fase gaat over het delen van je wijsheid en het inspireren van anderen. Op zondag 7 juli vertel ik daar meer over op het Summer Bloom Festival in Diest.

BLOOM. Je hebt al veel spirituele reizen en internationale opleidingen gedaan. Wat is je het meeste bijgebleven en wat maakt echt verschil?

INGEBORG. “Ik vind het heel fijn om bij te leren en kennis en wijsheid te verdiepen. Het is een hobby, een levensstijl. Yoga, therapie, familieopstellingen,… Het maakt niet uit, ik doe het allemaal even graag. Onze eigen groei weerspiegelt zich altijd in wat we doorgeven.

Ik ga graag naar het buitenland, en zeker naar India, omdat ik daar één van de velen ben en onbekend. Ik ben daar niemand. En niets zijn is zo tof. Er is niets dan liefde en licht. Dat is de intentie van waaruit ik leef en die kan ik daar ten volle belichamen. In India slagen de mensen erin om het over verlichting en spiritueel ontwaken te hebben op een menselijke en praktische manier. Ik kom er heel dicht bij mijn essentie en bij de Bron. Er wordt niet gesproken vanuit theorie, het gaat over het ervaren van de processen die in gang worden gezet. Zonder het misschien op dat moment al te begrijpen, heb er ik spirituele ervaringen waardoor ik bijvoorbeeld ontdek hoe ik contact kan maken met andere dimensies. Nadien lees ik er graag over, om wat ik heb ervaren beter te kunnen plaatsen en verdiepen, maar in eerste instantie ben en blijf ik een doener.

India maakt me ook bewust van andere dingen. De overvloed die we hier zo vanzelfsprekend vinden en waar we dikwijls vergeten dankbaar voor te zijn. De spirituele armoede, hoewel dat gelukkig aan het evolueren is. In India is het omgekeerd, en dat zet je wereld op z’n kop.”

Onze eigen groei spiegelt zich altijd in wat we doorgeven.

Ingeborg

BLOOM. Je zegt dat je in India dicht bij je essentie en de Bron komt. Wat betekent dat voor jou?

”De driehoek ‘liefde, wijsheid en kracht’ bevat een oneindige intelligentie.”

INGEBORG. “Liefde is het eerste woord dat hier van tel is. Oneindige liefde. Maar, een andere liefde dan bij Blind Getrouwd en Blind Daten! Het gaat over de liefde voor het leven, de liefde die je uitnodigt en uitdaagt om altijd opnieuw te kiezen voor de liefde zelf. Als je goddelijke liefde vertaalt naar persoonlijke liefde, vind je ‘de bron’ in elke relatie die je hebt. Ik denk bovendien dat je hier als vrouw een voordeel hebt (lacht). In moeder en grootmoeder worden, zit een liefde die niet te vatten is. Dat is onvoorwaardelijk en in volle overgave.

Ik denk dat ik de volheid van relaties zo kan ervaren, net omdat ik een hele weg heb afgelegd in persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. De driehoek ‘liefde, wijsheid en kracht’ bevat een oneindige intelligentie. Als die drie lijnen zich vertonen in verbinding met elkaar, zitten we bij de kern.”

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom