26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Interview met Swami Purnachaitanya: een gids naar spirituele verlichting

Meditatie
Bloom
22/06/2023
Exclusief interview met Swami Purnachaitanya

Swami Purnachaitanya (1984) is internationaal bekend als spirituele gids, spreker en auteur van het boek ‘Vind je innerlijke kracht’. Dat Bloom hem mocht interviewen, is dan ook een hele eer. Maar dat is niet het enige, want we kunnen nu al verklappen dat Swami Purnachaitanya deze zomer naar het Summer Bloom Fest 2.0 komt. Wat spiritualiteit voor deze geestelijke leider en yogameester betekent? En wat zijn favoriete mantra’s zijn? Je leest het in onderstaand interview.

Swami Purnachaitanya Meditation 01

Alexander is afkomstig uit Leiden (NL) en verdiepte zich al in zijn tienerjaren in spiritualiteit. Na zijn studies trok hij naar India, het geboorteland van zijn moeder, om zijn leven te wijden aan dienstbaarheid en zich nog meer te verdiepen in de eeuwenoude Vedische kennis en tradities onder begeleiding van de gerenommeerde goeroe Sri Sri Ravi Shankar, die Alexander als enige westerling de titel van ‘swami’ of ‘spiritueel meester’ toekende. Sindsdien gaat Alexander dus door het leven als Swami Purnachaitanya (verder in de tekst ‘Swami’). Deze monnik van de Indiase traditie is tevens een Director of Programs bij 'the Art of Living', een internationale non-profitorganisatie, opgericht door Sri Sri Ravi Shankar. De organisatie zet zich in voor een harmonieuze en geweldloze samenleving door meditatie, yoga en ademhalingstechnieken aan te bieden.

“Dankzij meditatie wordt het mogelijk om je leven te leven als een uitdrukking van geluk, in plaats van een zoektocht naar geluk”

Swami

”Spiritualiteit is voor mij alles wat je ‘spirit uplift’, alles wat je energie omhoog haalt, waardoor je je beter, gelukkiger, vrijer en vrediger voelt.”

BLOOM. Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Swami. Spiritualiteit is voor mij alles wat je ‘spirit uplift’, alles wat je energie omhoog haalt, waardoor je je beter, gelukkiger, vrijer en vrediger voelt. Daar vallen technieken als yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en mantra’s dus zeker onder, maar het is niet alleen dat. Spiritualiteit is voor mij vooral een houding, een manier van zijn en een manier waarop je de dingen doet en situaties benadert. Sommige mensen mediteren misschien niet bewust, maar kunnen alsnog heel spiritueel zijn, in de zin dat ze op een bepaalde manier in het leven staan en mooie waarden uitdragen.

BLOOM. Hoe ben je je spirituele reis begonnen?

Swami. Als tiener beoefende ik vechtsporten en van daaruit kreeg ik interesse in meditatie. Op een dag ben ik samen met mijn moeder naar Amsterdam gegaan voor een lezing van een spirituele meester uit India. Het was de eerste keer dat ik mijn leermeester, Sri Sri Ravi Shankar, heb ontmoet. Hij wist alles zo eenvoudig uit te leggen en begeleidde een meditatie die mijn leven zou veranderen. Ik besefte dat ik iemand gevonden had die de kennis volledig beheerste en die kennis ook nog eens op een bevattelijke manier kon overbrengen. Ik schreef me in voor enkele cursussen over meditatie en ademhalingstechnieken van zijn organisatie, 'the Art of Living', en na mijn studie ben ik naar India getrokken om me nog meer te verdiepen in de eeuwenoude Vedische leer. En zelfs op vandaag leer ik nog elke dag bij.

BLOOM. Wie is je grote voorbeeld? En waarom?

Swami. Dat is een makkelijke vraag: mijn leermeester Gurudev Sri Ravi Shankar. Sinds ik hem in 2000 heb ontmoet, heb ik hem nog niet één keer boos, geïrriteerd of gestresseerd gezien, en dat terwijl hij voortdurend de hele wereld af reist en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat enkel maar bezig is met anderen te helpen en er voor hen te zijn. Dat iemand zo sterk verbonden is met zijn ware natuur, dat is voor mij ongelooflijk inspirerend.

BLOOM. Hoe ziet een doorsnee dag er bij jou uit? Heb je bepaalde dagelijkse gewoontes of rituelen?

Swami. Afgezien van het werk, heb ik inderdaad wel enkele dagelijkse gewoontes. Ik kom vroeg uit bed, liefst rond een uur of vijf. Ik start de dag met een douche en vervolgens mediteer ik een halfuur. Na de meditatie herhaal ik mijn mantra’s en besteed ik nog wat tijd aan yoga en ademhalingstechnieken. Alles bij elkaar geteld, ben ik daar zo’n twee uur mee bezig, maar dit zorgt er wel voor dat ik gedurende de dag veel energie heb, heel helder kan nadenken en efficiënt kan werken. En last but not least: al deze oefeningen brengen me dichter bij mezelf en in contact met mijn ware natuur.

”Spiritualiteit zorgt er net voor dat ik in balans blijf. Doordat ik dichter bij mezelf blijf, minder stress ervaar en me minder zorgen maak over dingen.”

BLOOM. Hoe houd je het evenwicht tussen je spirituele activiteiten en het 'gewone' leven van alledag?

Swami. Ik krijg die vraag zo dikwijls, dat het me telkens verbaast dat spiritualiteit voor veel mensen nog zo veraf staat van het dagelijkse leven of de 'gewone wereld'. Spiritualiteit zorgt er net voor dat ik in balans blijf. Doordat ik dichter bij mezelf blijf, minder stress ervaar en me minder zorgen maak over dingen, ben ik veel minder vlug moe en kan ik ook veel meer van de (kleine) dingen genieten. En denk nu maar vooral niet dat ik de hele dag aan het mediteren ben hoor. Mijn dagen zijn gevuld met meetings, e-mails, telefoongesprekken, allerhande projecten en activiteiten en reizen. In de huidige (moderne) samenleving zijn zoveel mensen overprikkeld, overspannen, geveld door een burn-out of depressie. Ik geloof er dan ook oprecht in, dat spirituele technieken, zoals meditatie, mantra en yoga, de samenleving meer in balans zouden brengen.

BLOOM. Hoe verhouden yoga en meditatie zich tegenover elkaar?

Swami. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meditatie is een onderdeel van yoga en yoga is geen yoga zonder meditatie. Het idee dat yoga gewoon een aantal stretches zijn die je lichaam soepeler maken, is zo’n beperkte visie. Yoga is de wetenschap en de kunst om onze ware natuur en het ware potentieel van ons bewustzijn te ervaren. Ademhaling, meditatie, mantra’s, mindfulness, enz., ze maken allemaal deel uit van yoga. Het uiteindelijke doel van yoga is zelfrealisatie. Het gaat dus in eerste instantie om onze geest en ons bewustzijn, het lichaam is eerder ‘bijzaak’.

BLOOM. Welke techniek hanteer je wanneer je snel contact wilt maken met ‘de Bron’?

Swami. Ik beschik over een aantal technieken die ik, afhankelijk van de situatie, aanwend. Soms kan een welbepaalde ademhalingsoefening heel effectief zijn om mijn energieniveau omhoog te brengen. Het chanten van enkele mantra’s is dan weer doeltreffend om mijn geest snel rustiger en mijn hoofd leeg te maken. Zo gebruik ik ook mantra's wanneer ik 's nachts dieper wil slapen. En eigenlijk ben ik elke dag in contact met ‘de Bron’, vermits ik dagelijks mediteer. Dat is voor mij dan ook de basis om in contact te zijn en te blijven. Zo ervaar ik steeds een bepaalde rust, sereniteit en stabiliteit, zelfs tijdens drukke periodes.

BLOOM. Hoe ga je om met andermans mening? Er zullen namelijk wel mensen zijn die jou niet begrijpen?

Swami. Er zullen altijd wel mensen zijn die je niet begrijpen, en dat is ook logisch, want iedereen heeft zijn eigen opvoeding, sociale en culturele achtergrond en conditioneringen. Wanneer je echter leert inzien dat een mening slechts een tijdelijke impuls is, een gedachte, die even opkomt, om dan al even snel weer te verdwijnen, dan hecht je er ook niet zoveel waarde meer aan. Onze meningen en overtuigingen veranderen voortdurend. Hoe vaak gebeurt het niet dat, wanneer je iemand beter leert kennen, die persoon toch helemaal anders blijkt te zijn dan je aanvankelijk dacht?

BLOOM. Wat zijn jouw favoriete mantra’s?

Swami. Er zijn een aantal mantra’s uit het Vedisch Sanskriet die ik elke dag op traditionele wijze herhaal. Dit zijn onder meer varianten van de 'Om Namah Shivaya' en 'Gayatri'. Door deze mantra’s elke dag op de juiste manier te herhalen, worden ze een ‘Kavacham’ of ‘bescherming’ tegen prikkels van buitenaf. Tijdens het chanten van een mantra richt je je op iets groters dan jezelf. Dat geeft meteen een innerlijke rust. Je leidt namelijk je gedachten af en dat voorkomt dat je piekert. Ze creëren een soort van filter die ervoor zorgt dat de omgeving, omstandigheden, situaties en mensen veel minder impact hebben op je gedachten en emoties. Dat bespaart je heel wat energie en zo blijf je dus ook weer dichter bij jezelf en merk je dat jij meer invloed hebt op de omgeving dan andersom.

Tijdens het chanten van een mantra ga je voorbij de geest en al zijn gedachten en zorgen. Dat geeft een hele diepe innerlijke rust en zorgt er ook voor dat je onnodige impressies en stress oplost.

Swami

BLOOM. Aan wie zou je je boek ‘Vind je innerlijke kracht’ willen aanraden?

Swami. Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat iedereen er baat bij kan hebben, op voorwaarde ze er rustig voor gaan zitten en bereid zijn om het boek met een open mind te lezen. Het kan mensen helpen om meer inzicht te verwerven in wat ze écht willen bereiken in hun leven en hoe ze die innerlijke sereniteit kunnen terugvinden die we allemaal kennen van toen we nog een zorgeloos kind waren. Elk hoofdstuk bevat praktische oefeningen. In het boek haal ik bovendien aan wat het onderscheid is tussen mindfulness en meditatie, want heel wat meditaties die op vandaag plaatsvinden zijn eigenlijk geen echte meditaties. Dat is wel belangrijk om weten.

BLOOM. Welke plaatsen zou elke Bloom-lezer in India moeten bezoeken?

Swami. India is zo groot en zo mooi en elke plaats heeft wel iets te bieden op het vlak van cultuur en geschiedenis. Wel zou iedereen die de kans heeft zeker eens naar India moeten gaan. En dan niet enkel maar de toeristische route en dan weer naar huis, maar echt de tijd nemen om er de mensen en de cultuur te leren kennen. En uiteraard nodig ik ook iedereen uit om ons internationaal hoofdkantoor van de Art of Living Foundation te bezoeken in Bangalore. Het is een prachtige, grote ashram waar je kennis kunt maken met de authentieke Ayurveda, de lokale landbouwtechnieken in actie kunt zien en observeren hoe de jongetjes nog volgens de traditionele methode worden opgeleid tot Vedische priesters. Daarnaast komen er jaarlijks duizenden mensen op af om zich te verdiepen in meditatie, yoga, ademhalingstechnieken, en nog zoveel meer.

BLOOM. Binnenkort kom je naar het Summer Bloom Fest 2.0. Wat mogen we verwachten van je performance?

Swami. Ik wil nog niet te veel verklappen, maar ik beloof dat het een heel bijzondere sessie van een uur zal worden. Een praktische, interactieve workshop waar jullie meer zullen leren over mantra’s, yoga en ademhalingstechnieken. Zo zal ik jullie ook een mantra aanleren en zullen we samen mediteren. Het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring!

BLOOM. Welke boodschap wil je de Bloom-lezers nog meegeven?

Swami. Niet zelden horen we ons leven lang dat we iets moeten bereiken om écht gelukkig te kunnen zijn en ons vrij te voelen. De waarheid is echter dat waar geluk, vrede en vrijheid nooit in de toekomst liggen, maar in het nu. Meditatie is het middel bij uitstek om dat steeds meer te gaan ervaren. Zoals ik in mijn boek ook heb geschreven: dankzij meditatie wordt het mogelijk om je leven te leven als een uitdrukking van geluk, in plaats van een zoektocht naar geluk. Je leven leven als een uitdrukking van geluk is het geboorterecht van iedere mens. En ook jij verdient het om dat te ervaren!

“Na het mediteren herhaal ik mijn mantra’s en besteed ik nog wat tijd aan yoga en ademhalingstechnieken. Ik ben daar in totaal zo’n twee uur mee bezig, maar dit zorgt er wel voor dat ik gedurende de dag veel energie heb, heel helder kan nadenken en efficiënt kan werken.”

Swami

De kracht van ‘Om Namah Shivaya’

'Om Namah Shivaya' is binnen het hindoeïsme een populaire mantra, die geassocieerd wordt met de godheid Shiva. Shiva is de kosmische energie die de basis is van het universum.

  • AUM’ of ‘Om’ is de trilling van het goddelijke of kosmisch bewustzijn.
  • De klanken Na, Ma, Shi, Va, Ya zijn elk verbonden met de vijf elementen waar het universum uit is opgebouwd: Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether. Door de elementen te verbinden met het universele bewustzijn komen ze in balans.

Het chanten/zingen van deze mantra is daarom dan ook heel heilzaam en spiritueel verheffend en heeft bovendien een zuiverende werking op je lichaam, geest en de omgeving. Je kan de mantra dagelijks 27, 54 of 108 keer herhalen.

Waarom is het zo belangrijk om mantra’s te zingen?

Het reciteren van mantra’s zorgt voor focus van de geest en heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel. Een eenvoudige, maar uitermate krachtige tool dus om onnodige impressies lost te laten, je zenuwen tot rust te brengen en je (opnieuw) bewust te worden van wie je werkelijk bent.

Hoe ga je precies te werk?

Zeg/zing de mantra's hardop op of reciteer ze in je hoofd. Of voel je verbonden met gelijk- gestemden door een vooraf gekozen mantra in groep te chanten.

Vind je innerlijke kracht Swami Purnachaitanya
Het boek ‘Vind je innerlijke kracht’ van auteur Swami Purnachaitanya

Prijs: € 21,99
ISBN
: 9789000380527
Aantal pagina’s
: 176
Bestellen kan via bloom.be
of koop een gesigneerd exemplaar op het
Summer Bloom Fest 2.0

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kaartleggen

Systemisch werken met Tarot: wat je familie te vertellen heeft

Welke invloed heeft je familiesysteem op je leven? Wat draag je mee dat niet van jou is, maar dat…

Lees meer
Meditatie

Al schrijvend stilstaan bij jezelf en het leven

Stilstaan bij onszelf is essentieel om een overzicht over ons leven te bewaren en het in balans te…

Lees meer
Astrologie

Uranus direct in Stier • 27/01 tot 01/09/2024 • Neem berekende risico’s

Op 27 januari 2024 gaat Uranus opnieuw direct lopen in Stier. De retrograde loop is dan voorbij en…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom