26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Al schrijvend stilstaan bij jezelf en het leven

Meditatie
Sofia van Nuffel
27/04/2024
Al schrijvend stilstaan bij jezelf en het leven

Stilstaan bij onszelf is essentieel om een overzicht over ons leven te bewaren en het in balans te brengen. Te veel doen en te weinig zijn, van oudsher is dat de mindset willen we 'succes' behalen in deze wereld. Meegezogen worden in het dagelijkse leven kan ervoor zorgen dat we het gevoel hebben het stuur van ons eigen leven niet meer in handen te hebben. Gelukkig zijn er handige tools die we kunnen gebruiken om hiermee om te gaan, zonder onszelf te verliezen. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness, meditaties, stilte retraites, in de natuur zijn, … Vermoedelijk denk je in dit rijtje niet direct aan schrijven, want dat moet je kunnen, toch?

Schrijven maakt tastbaar

Toch is schrijven een heel waardevolle tool. Het enige dat je nodig hebt is pen en papier en je hoeft hier heus geen professional voor te zijn. De essentie is om gevoelens en gedachten (van je af) te schrijven. Je kunt ze niet zien, maar ze zijn er wel. Vaak zitten ze zelfs in de weg, als obstakels, en kan je maar geen rust vinden.

In dit digitale tijdperk kun je natuurlijk op je computer schrijven, maar met de hand schrijven geeft een extra dimensie, omdat ook de grootte en de richting van de manier waarop je schrijft belangrijk zijn en het authentiek uit jou komt. Via je pen wordt alles zichtbaar op je blad papier. Je vingers en handen staan via je armen direct in verbinding met je hart én je hebt de geur van het papier als een stimulerend parfum.

Schrijven brengt orde in je hoofd

In tegenstelling tot wat het doel van een schrijver is (om een mooi en bruikbaar verhaal naar het publiek te brengen), hoeft deze druk gelukkig niet op jouw schouders te liggen. Je hoeft geen schrijversskills te hebben om dit als een vorm van meditatie te gebruiken. Niemand hoeft het zelfs te lezen. Belangrijker is dat je begint en doorheen het proces gaat.

Je hoeft zelfs geen inspiratie te gaan zoeken, in jezelf kijken en wat je daar aantreft, neerpennen – daar gaat het om. Onderweg zal je het misschien willen opgeven, maar als je weet dat dit een normaal deel van het schrijfproces is, zul je ook hier inzichten vinden die zich een weg naar jou zoeken.

Innerlijke obstakels tonen iets over wat je (veelal onbewust) in je eigen weg legt om niet vooruit te gaan. Als je toch doorgaat, plaats geeft aan die obstakels en eerlijk voor jezelf opschrijft wat er in je omgaat, zul je zien dat je je nadien bevrijd voelt.

(lees verder onder de advertentie)

In dit digitale tijdperk kun je natuurlijk op je computer schrijven, maar met de hand schrijven geeft een extra dimensie. Je vingers en handen staan via je armen immers direct in verbinding met je hart.

Freewriting

Al schrijvend stilstaan bij jezelf Sofie Van Nuffel visual artikel Bloom web

Een fijne manier hiervoor is enkele minuten non-stop schrijven totdat de weerstand (bijvoorbeeld van het goed te moeten doen) van het schrijven in jezelf verdwijnt. Je zet eventueel een timer op en start met schrijven zonder te stoppen (minimum 8 min.). Als er niets komt, schrijf je dat op en het gevoel dat je daarbij hebt. Schrijf op wat er in je opkomt, wat je eventueel gaat doen vandaag, of wat er gisteravond is gebeurd, … Wees je ervan bewust dat het exclusief voor jou is, en dat niemand mee zal lezen. Nadien kan je het eventueel verscheuren of verbranden.

Een stapje verder daarin: als je een blad hebt volgeschreven met allerlei kun je opnieuw over dezelfde regels blijven schrijven, tot ze onleesbaar zijn (zie afbeelding). Het maakt dus werkelijk niet uit wat je schrijft, wel dat je in het moment van je gevoel en gedachten aanwezig bent. Nadien is het sowieso onleesbaar en onbruikbaar, ook voor jezelf. Alles kan en mag dus. The sky is the limit.

Schrijven kan iedereen

”Als je niet overtuigd bent of dit iets voor jou is, geef het dan even wat ruimte en probeer het uit.”

Hoewel gelukkig niet iedereen dezelfde ambities heeft, kan werkelijk iedereen die ooit heeft leren schrijven dit doen. Sta stil bij jezelf en gebruik deze tool in je persoonlijke groei- en transformatieprocessen.

Als je niet overtuigd bent of dit iets voor jou is, geef het dan even wat ruimte en probeer het uit. Het is trouwens ook goedkoop, want het enige dat je nodig hebt is pen, papier en jezelf. Een (mooie) rustige plek kiezen waar je niet gestoord wordt is aan te raden. Lukt dat niet, schrijf dan op wat het met je doet dat je geen ruimte vindt voor jezelf, enzovoort. Het geeft werkelijk eindeloze mogelijkheden.

Hoe begin je eraan?

 • Koop of maak jezelf een notitieboekje en bedenk dat alles wat je hieraan toevertrouwt te koesteren is. Schaf jezelf een mooie pen aan die goed in de hand ligt.
 • Steek of kleef er kleine objecten (of een foto ervan) in die belangrijk zijn voor jou. Het kan inspiratie geven voor een volgende stap.
 • Bepaal rond welk thema je wil schrijven: angst, verdriet, relaties, kinderen, …
 • Geen inspiratie? Start dan eerst met ‘freewriting’ of kijk naar een foto, film of luister naar muziek en observeer wat je bij je doet. Hiermee kun je dan aan de slag.
 • No limits. In ons dagelijkse leven worden we al zo vaak gelimiteerd. Probeer dat hier niet te doen. Geef het een kans. Wie weet, krijg je nadien de schrijfkriebel wel helemaal te pakken.

Met freewriting maakt het werkelijk niet uit wat je schrijft, wel dat je in het moment van je gevoel en gedachten aanwezig bent.

Extra

Beleven

Bezoek de Spirituele Bloom Fairs in je regio
Astrolijn: WhatsApp, SMS, mail met een online medium of coach

Leestip

'Trilogie', spirituele roman van Marc Perneel
'Op zoek naar Aurora'
, spirituele roman van Lander Miro Vandenborre

Doen

Bereken & lees je geboortehoroscoop
Volg een cursus bij Bloom (zowel online als fysiek in Waregem)

Meer lezen

Mediteren als manifestatietool
10 tips om je droomleven te leven

Elke dag mediteren: creëer je eigen routine

Exclusief interview met Swami Purnachaitanya

Bloom 4 2024 is uit!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

 • Thema: mediteren

 • Mediteren, een tool die je helpt te worden wie je bent
  in gesprek met meditatie-expert Yves De Wolf

 • Op welke muziek mediteer jij het best?
  doe de test!

 • Soundhealing
  de onzichtbare helende kracht van geluid

 • Ontwerp je eigen sigil
  jouw persoonlijk krachtsymbool om jouw hartenwens in vervulling te zien gaan

 • Leer (beter) gronden
  met de inzichten uit je geboortehoroscoop

 • Jupiter in Tweelingen van 26 mei 2024 tot 10 juni 2025
  jouw kans om meer geluk aan te trekken

 • Kabbala
  de mystieke wiskunde van het universum

 • en zoveel méér

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Leven in harmonie met de Maan

Sinds mensenheugenis spreekt de Maan tot de verbeelding. Ze wordt bewonderd, bezongen en soms ook…

Lees meer
Astrologie

Voorspellingen voor 2024 • Siderische horoscoopanalyse

Wat staat ons te wachten in het nieuwe jaar? Yves Polet, gedreven astroloog met meer dan 40 jaar…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 4 is uit! Voorwoord van Bloom eindredacteur Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom editie 4 - 2024 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik op het…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom