26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Astrologie: bereken je dominante planeet

Astrologie
Bloom
17/05/2024
Astrologie: bereken je dominante planeet

Astrologie is een heel fascinerend kennisdomein, waar de stand van de hemellichamen bij je geboorte een unieke blauwdruk vormt voor jouw persoonlijkheid en levenspad. Een essentieel aspect van deze astrologische puzzel is het ontdekken van jouw dominante planeet. Deze speelt een centrale rol is het vormgeven van wie je bent en hoe je in het leven staat.

In tegenstelling tot veel andere astrologische elementen, zoals planeetposities en aspecten tussen planeten, geniet de dominante planeet binnen een geboortehoroscoop minder bekendheid. Je dominante planeet is anders dan je zonneteken (of sterrenbeeld). Deze dominante planeet helpt je te begrijpen hoe je jezelf voelt en hoe je anderen en de wereld benadert en bepaalt uiteindelijk de sfeer in je leven.

Je dominante planeet in je geboortehoroscoop vinden? Hieronder word je stap voor stap begeleid bij het berekenen van jouw dominante planeet, zodat je diepere inzichten kunt krijgen in de subtiele dynamiek van jouw unieke zelf, terwijl je jezelf onderdompelt in de mysterieuze taal van de sterren en planeten.

STAP 1: Verzamel je geboortegegevens

Voor het opstellen van je geboortehoroscoop is het cruciaal dat je je exacte geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats bij de hand hebt.

STAP 2: Stel je geboortehoroscoop op

Om jouw geboortehoroscoop op te stellen gebruik je het best een astrologisch programma, website of een professionele astroloog. Maak als Bloom'er handig gebruik van de Bloom-calculator (incl. rapport). Voer vervolgens bovenstaande geboortegegevens in om zo je persoonlijke horoscoop te genereren.

Bereken jouw dominante planeet Bloom artikel 2

STAP 3: Identificeer de planeten en hun posities

Wanneer je geboortehoroscoop is bepaald, worden daarin de posities van de planeten weergegeven op het moment van je geboorte. Vervolgens moet je de planeten achterhalen die in elk van de twaalf astrologische huizen staan.

Astrologische huizen zijn twaalf segmenten van een geboortehoroscoop die de verschillende levensgebieden van een persoon vertegenwoordigen. Elk huis wordt beheerst door een bepaalde planeet. De huizen hebben hun eigen specifieke betekenis en symboliseren verschillende aspecten van het leven en de persoonlijkheid van een individu. De indeling van de huizen begint bij het teken van de ascendant (dat is het teken dat aan de oostelijke horizon opkomt op het moment van je geboorte) en loopt tegen de klok in.

Hier is een beknopt overzicht van de betekenis van elk astrologisch huis. Benieuwd naar meer? Lees dan het uitgebreid artikel over de astrologische huizen.

 • Eerste huis of Ascendant: persoonlijkheid, uiterlijk, zelfexpressie, hoe anderen je zien.
 • Tweede huis: financiën, bezittingen, eigenwaarde, talenten en vaardigheden.
 • Derde huis: communicatie, leren, korte reizen, broers en zussen, directe omgeving.
 • Vierde huis: thuis, familie, wortels, emotionele basis, het einde van het leven.
 • Vijfde huis: creativiteit, plezier, romantiek, kinderen, zelfexpressie.
 • Zesde huis: werk, gezondheid, dagelijkse routines, dienstbaarheid.
 • Zevende huis: relaties, partnerschap, huwelijk, openlijke vijanden.
 • Achtste huis: transformatie, gedeelde middelen, seksualiteit, diepgaande psychologie.
 • Negende huis: reizen, filosofie, hoger onderwijs, spiritualiteit, verre culturen.
 • Tiende huis: carrière, maatschappelijke status, roeping, publiek imago.
 • Elfde huis: vrienden, sociale groepen, hoop en wensen, collectieve doelen.
 • Twaalfde huis: spiritualiteit, het onbewuste, zelfopoffering, beperkingen, afzondering.

STAP 4: Begrijp de kenmerken van de planeten

Op basis van de betekenis van de planeten kun je meer leren over de kenmerken en eigenschappen die aan planeten worden toegeschreven. Zo staat de Zon bijvoorbeeld voor je kernidentiteit en je zelfbewustzijn, symboliseert de Maan je emoties en instincten en vertegenwoordigt Venus liefde en schoonheid.

In de sterren lees ik mijn dominante planeet, een kosmische wegwijzer naar mijn ware zelf.

STAP 5: Analyseer de aspecten

Bekijk vervolgens de aspecten tussen de planeten in je geboortehoroscoop. Deze kunnen bestaan uit hoeken tussen de planeten en kunnen harmonieus of uitdagend zijn. Daarnaast beïnvloeden ze hoe planeten met elkaar communiceren en jouw persoonlijkheid vormen. Zo kun je bijvoorbeeld letten op volgende zaken:

Bestudeer je persoonlijke planeten: de Zon, Maan, Mercurius, Venus en Mars staan het dichtst bij de aarde. Astrologen geloven daarom dat deze planeten de grootste invloed hebben op het fysieke wezen. De persoonlijke planeten bepalen wie je bent, hoe je je voelt, wat je denkt, waar je van houdt en hoe je met conflicten omgaat. Als een planeet in je geboortehoroscoop een aspect maakt met een van de voorgaande planeten, is het waarschijnlijk een dominante planeet.

Als Mars bijvoorbeeld je Zon overlapt (Mars en Zon staan dan op quasi dezelfde graad), is Mars een dominante planeet. Planeten die elkaar overlappen worden in de astrologie 'een conjunctie' genoemd, of 0°-aspect.

 • Lees alles over aspecten hier.

Let op planeten die in oppositie zijn: planeten in oppositie, of die recht tegenover elkaar staan, worden vaak aangeduid met 180° in je horoscoop en zijn dominant. Deze oppositie representeert een polariteit of dualiteit die spanning creëert als deze wordt doorbroken. Alleen twee dominante planeten kunnen zo een krachtige band creëren.

Zoek planeten die geïsoleerd staan in je horoscoop: kijk goed naar geïsoleerde planeten in alle halfronden van je horoscoop. De eigenschappen van een eenzame planeet vallen op omdat hij dominant is. Planeten hangen meestal graag rond in groepen en zijn vaak met elkaar verbonden in hetzelfde halfrond of in hetzelfde huis. Als je één planeet in één halfrond hebt, kunnen de eigenschappen van die planeet meer invloed hebben dan als hij in een groep zou staan.

 • De oostelijke hemisfeer (6e tot en met 10e Huis) is de linkerhelft en beschrijft de processen die samenhangen met ik-gestuurde motivatie.
 • De westelijke hemisfeer (4e tot en met 9e Huis) is de rechterhelft en bevat informatie over hoe je met andere mensen omgaat.
 • De zuidelijke hemisfeer (7e tot en met 12e Huis) staat eigenlijk bovenaan je geboortekaart en vertegenwoordigt je openbare leven.
 • De noordelijke hemisfeer (1e tot en met 6e Huis) is de onderste helft van je horoscoop en vertegenwoordigt je privéleven.

Dominante planeet astrologie

Bereken jouw dominante planeet Bloom artikel 3

STAP 6: Bepaal jouw dominante planeet

Op basis van de informatie uit stap 3, 4 en 5 kun je bepalen welke planeet de meest prominente en invloedrijke rol speelt in jouw persoonlijkheid. Deze planeet kan je beschouwen als jouw dominante planeet. Dit is uiteindelijk de planeet die de meeste invloed heeft op jou en je geboortehoroscoop. Slaag je er niet in om je dominante planeet te berekenen? Maak dan gebruik van deze 'Dominante planeten, elementen'-calculator.

Je persoonlijkheid wordt bepaald door de eigenschappen van je dominante planeet, en diens positie in je horoscoop beïnvloedt je levenservaringen. Hier zijn enkele uitspraken waarmee je misschien resoneert vanwege je dominante planeet.

Zon: je bent een natuurlijke leider naar wie mensen opkijken.
Maan: je bent empathisch en verzorgend en hebt snel wisselende stemmingen.
Mercurius: je bent een slim en sociaal wezen en je interesseert je voor heel uiteenlopende onderwerpen.
Venus: je wordt vaak beschreven als artistiek en houdt van de pleziertjes en geneugten in het leven.
Mars: je bent een natuurlijke doorzetter die nergens voor terugdeinst om te krijgen wat je wilt.
Jupiter: je bent van nature vrolijk en ziet altijd de zonnige kant van de dingen.
Saturnus: je draagt normen hoog in het vaandel en je houdt je graag aan de regels.
Neptunus: je bent een spiritueel persoon en erg intuïtief.
Uranus: je bent van nature spontaan en staat erom bekend dat je (ietwat) opstandig en rebels bent.
Pluto: je denkt vaak aan het grotere plaatje in het leven.

De dominantie van een planeet kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van de unieke combinatie van planeten, sterrenbeelden en aspecten in de geboortehoroscoop. Het begrijpen van je dominante planeet kan je waardevolle inzichten geven in je innerlijke motivaties, levensdoelen en uitdagingen, en kan dienen als een krachtig instrument voor zelfontdekking en persoonlijke groei. Houd er rekening mee dat het interpreteren van je geboortehoroscoop en het identificeren van je dominante planeet enige kennis en inzicht vereist. Het is altijd handig om een ervaren astroloog te raadplegen voor een diepere analyse en begrip van je persoonlijke astrologische patronen.

Beleven

Leestip

Handboek ‘Astrologie en horoscoop, voor iedereen’ van Erna Droesbeke

Doen

Bereken je geboortehoroscoop

Lees Meer?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Het faillissement van busbouwer Van Hool: een siderische horoscoopanalyse

Na een bijzondere ondernemingsraad deelde de autobusbouwer Van Hool maandochtend op 8 april…

Lees meer
Astrologie

Waterman, jouw jaarhoroscoop 2024: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Waterman is jarig als de maanden januari en februari hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Zo belangrijk is het dragen van een sport bh

Het dragen van de juiste sport bh is ontzettend belangrijk en eigenlijk onmisbaar voor vrouwen…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom