Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Wat je astrologische archetype onthult over jezelf

Astrologie
Bloom
24/11/2023
Wat je astrologische archetype onthult over jezelf

Het is duidelijk dat onze sociale en culturele achtergrond ons gedrag bepaalt. Maar wat als je astrologische archetype er ook bij betrokken is? Archetypen onthullen een schat aan informatie over jezelf en werpen een boeiend licht op de complexe aard van je wezen. Ze bieden inzicht in je diepste verlangens, drijfveren en gedragspatronen. Door te begrijpen welke astrologische archetypen je gedrag beïnvloeden, kan je een dieper begrip ontwikkelen van wie je werkelijk bent en waarom je bepaalde keuzes maakt in het leven.

Universele portretten

Een archetype is een stereotype, een ideaal, een 'prototype', een universeel model dat op je lijkt. Een van de oudste is de Zon die vertegenwoordigd is in de Tarot van Marseille. De Zon is in de archetypen opgesteld door de psychiater C.G. Jung en natuurlijk in de astrologie! Hetgeen waarin Bloom geïnteresseerd is, is de ‘dagster’ die levensenergie schenkt aan elk wezen op aarde en gelegen is in het teken van de Leeuw. Net zoals Boogschutter zijn rechtvaardigheidsgevoel erfde van Jupiter (god van de goden) en Ram zijn vechtlust van Mars (god van de oorlog). Archetypen maken nu eenmaal deel uit van het collectief onbewuste en van de menselijke database.

Wat je archetype onthult over jezelf Bloom artikel 2

Jezelf losmaken van het archetype

Verschillende astrologische elementen geven vorm aan je persoonlijkheid (je sterrenbeeld, Ascendant, de positie van je Maanteken, aspecten tussen de planeten, en zo verder) en weven samen een dominant archetype. In de karmische astrologie kan een overmatige aanwezigheid van een planetair archetype een indicatie zijn dat je moeite hebt om je te bevrijden van vorige levens. Een overheersend Zon-archetype duidt bijvoorbeeld op een vorig leven dat gericht was op macht dat de persoon moeilijk kan loslaten. In dit geval wordt egocentrisme geuit ten nadele van anderen en uiteindelijk ten nadele van zichzelf ... Het belangrijkste is om je hiervan bewust te worden zodat je jouw gedrag kan veranderen in het tegenovergestelde, of in een meer gematigd gedrag.

Welke boodschap onthult jouw dominante archetype?

Het dominante archetype draagt een specifieke boodschap in zich. Deze boodschap kan variëren, afhankelijk van het archetype dat het meest prominent aanwezig is in je persoonlijkheid. Het zou te eenvoudig zijn om te beweren dat je dominante archetype overeenkomt met de planeet die heerst over je geboorteteken. De astrologische horoscoop is een geheel dat verschillende elementen combineert. Je kunt je daarom in een ander archetype bevinden dan dat van jouw eigen sterrenbeeld. Het verkennen en begrijpen van deze verschillende elementen kan je helpen om een dieper inzicht te krijgen in jezelf en anderen.

In welke van de volgende archetypes herken jij jezelf?

Archetype van de Zon

Vitaliteit, levenskracht, creativiteit
De Zon staat centraal in de astrologie. Als de bron van licht, vertegenwoordigt ze jouw ware zelf en jouw levensdoel. De Zon kan gezien worden als een held, die actief en jeugdig is, en zijn autoriteit ten goede gebruikt. Het is de universele vaderfiguur en de bron van energie. Het Zon-archetype straalt kracht, zelfexpressie en zelfbewustzijn uit. Succes in jouw projecten (familie, professioneel, ...) komen op de eerste plaats en je kan niet tegen falen. Om een rustiger relationeel leven te leiden, moet je leren om niet alles in de doofpot te stoppen.

Archetype van de Maan

Emotie, intuïtie, diepere gevoelens
Het Maan-archetype onthult jouw diepste behoeften, verlangens en emotionele reacties. Het is verbonden met je gevoel van veiligheid, geborgenheid en zorgzaamheid. Het Maan-archetype overheerst in de thuis en voorziet in ieders behoeften. Bij dit archetype dienen intuïtie en instincten als kompas in het leven. Dit vrouwelijke archetype staat bekend om haar grote vrijgevigheid en/of straalt een angst uit om verlaten te worden. Onder dit Maan-archetype dien je je los te maken van het symbolische huis om zo voor jezelf te leren opkomen en autonomer te worden.

Wat je archetype onthult over jezelf Bloom artikel 3

Archetype van Mercurius

Communicatie, mentale processen, intellectuele vaardigheden
Mensen met een sterke Mercurius-invloed hebben vaak een scherp intellect en een snelle denkwijze. Ze blinken uit in communicatie en probleemoplossing door hun vermogen om informatie te analyseren en te synthetiseren. Mercurius symboliseert ook jouw verbale expressie en taalvaardigheden. Mensen met een sterke Mercurius-invloed hebben vaak een vlotte babbel en zijn bedreven in spreken en schrijven. Het archetype van Mercurius moedigt je aan om open te staan voor nieuwe informatie en te blijven leren. Het begrijpen van het Mercurius-archetype helpt je om effectiever te communiceren, helderder te denken en om je mentale processen te onderzoeken.

Archetype van Venus

Liefde, schoonheid, harmonie, plezier
Mensen met een sterke Venus-invloed ervaren vaak een diep verlangen naar genegenheid en verbinding. Ze waarderen esthetiek en hebben een oog voor schoonheid in kunst, muziek en de omgeving. Venus symboliseert ook relaties en het vermogen om harmonie en evenwicht te creëren in interacties met anderen. Mensen met een sterke Venus-invloed hebben vaak een charmante en aantrekkelijke uitstraling en kunnen goed harmonie bewaren in relaties. Het archetype van Venus nodigt je uit om te genieten van plezier en vreugde in het leven en je hart te openen voor liefdevolle ervaringen.

”Astrologische archetypen en planeten: als kosmische danspartners weven ze het unieke verhaal van ieder individu in het universum.”

Archetype van Mars

Energie, daadkracht, assertiviteit, passie
Het Mars-archetype belichaamt energie, actie, moed en assertiviteit. Het symboliseert je innerlijke krijger en je drang om doelen na te streven, obstakels te overwinnen en je grenzen te verleggen. Je persoonlijke prestatie komt op de eerste plaats, soms ten nadele van anderen. Mars-archetypes zijn extraverte vechters die nergens bang voor zijn. Ze zijn pioniers en hun drijvende kracht is ontdekking en initiatief. Mars-archetypes moeten leren om harmonie te bewaren en rekening te houden met de mening van anderen.

(lees verder onder de advertentie)

Ontdek de Bloom Shop boordevol inspiratie

Archetype van Jupiter

Expansie, groei, geluk en overvloed
Het Jupiter-archetype vertegenwoordigt je zoektocht naar kennis, wijsheid en persoonlijke groei. Jupiter nodigt je uit om optimistisch te zijn, kansen te benutten en je potentieel te vergroten. Zwerftochten, reizen en ervaringen hebben de wijsheid van deze nomade gevormd die vrijheid waardeert als levenskunst. Je moet tot rust komen en je openstellen voor andere gezichtspunten om niet langer één doel na te streven. Je karma bestaat uit het verspreiden van jouw kennis onder anderen: leerlingen, kinderen, volgers, collega's, ...

Archetype van Saturnus

Structuur, discipline, verantwoordelijkheid
Het Saturnus-archetype symboliseert je perceptie van grenzen, volwassenheid en tijd. Saturnus nodigt je uit om geduldig te zijn, doelen te stellen en langdurige resultaten te bereiken. Je beschikt over een grote wijsheid, maar ervaart eenzaamheid. Je moet leren anderen te vertrouwen, jezelf niet langer af te schermen en je open te stellen voor meer tederheid.

Als kosmische blauwdrukken omarmen astrologische archetypen je essentie, en beïnvloeden ze op subtiele wijze je gedachten, emoties en acties.

Archetype van Uranus

Verandering, vernieuwing, rebellie
Het Uranus-archetype staat voor originaliteit, vrijheid en vernieuwing. Het symboliseert jouw drang om buiten de gebaande paden te treden, nieuwe ideeën te omarmen en conventionele normen uit te dagen. Het Uranus-archetype is de rebel, de opstandeling die alle vormen van autoriteit trotseert. Deze revolutionair streeft alleen naar een ideale balans tussen zichzelf en anderen, maar hij wordt vaak gezien als onbegrepen. Hij moet leren dat chaos niet de enige oplossing is en zijn genialiteit in dienst te stellen van de gemeenschap.

Wat je archetype onthult over jezelf Bloom artikel 4

Archetype van Neptunus

Verbeelding, spiritualiteit, transcendentie
Het Neptunus-archetype handelt over verbeelding, spiritualiteit en verbinding met het hogere bewustzijn. Het symboliseert je zoektocht naar diepere betekenissen, transcendentie en het mysterieuze rijk van dromen en illusies. Het Neptunus-archetype kan zichzelf verliezen door zijn zeer verheven visie op het leven en zijn voortdurende medeleven met het ongeluk van anderen. Hij moet leren zijn lijden te verlichten door artistieke expressie en spirituele verheffing.

Archetype van Pluto

Transformatie, macht, diepgang
Pluto nodigt je uit om jouw angsten en beperkingen onder ogen te zien, te transformeren en een diepere waarheid en innerlijke kracht te vinden. Het Pluto-archetype leeft in stilte en geheimzinnigheid, maar hij onthult ze ook. Hij is de initiatiefnemer, de detective, de perfecte psychoanalyticus, degene die ziet wat anderen niet zien. Hij moet leren om met beide voeten op de grond te komen en een meer materialistische visie te omarmen om te voorkomen dat hij afdwaalt.

”Het ontdekken en begrijpen van je persoonlijke archetype biedt je een waardevolle kijk op je innerlijke zelf.”

Je archetype onthult essentiële aspecten van wie je bent, je diepste verlangens en de manieren waarop je de wereld om je heen ervaart. Het is echter niet statisch. Je archetype evolueert en groeit met je mee naarmate je levenservaringen opdoet en bewustzijn ontwikkelt. Je dominante archetype kan je aanmoedigen om nieuwe aspecten van jezelf te verkennen en om nieuwe archetypen te omarmen die je pad verrijken.

Meer lezen?

Astrologie Webinars en Cursussen gif paul van egghen

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Waterman, jouw jaarhoroscoop 2024: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Waterman is jarig als de maanden januari en februari hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Astrologie

Astrologie: bereken je dominante planeet

Astrologie is een heel fascinerend kennisdomein, waar de stand van de hemellichamen bij je geboorte…

Lees meer
Spiritualiteit

Ascensie • Groeien doorheen dimensies

De shift van de derde dimensie (3D) naar de vijfde (5D) is niet meer dan een (eerste) reuzensprong…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom