Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Aspecten in de horoscoop: een introductie uit 'Astrologie & Horoscoop voor iedereen' van Erna Droesbeke

Astrologie
01/12/2020
Aspecten in de horoscoop: een introductie uit 'Astrologie & Horoscoop voor iedereen'

Planeten maken aspecten in de horoscoop. In de horoscooptekening vind je die aspecten terug in de vorm van rode en blauwe lijnen in de binnencirkel van het horoscoopwiel. De hoeken die gemaakt worden tussen die planeten, noemen we aspecten. Ze verbinden planeten met elkaar en/of punten als Ascendant of Midhemel (Medium Coeli) in de horoscoop. Hierbij een introductie uit het boek ‘Astrologie & Horoscoop, voor iedereen’ van Erna Droesbeke.

In het geocentrisch systeem dat astrologie eigenlijk is, kunnen we aspecten zien als hoeken (oftewel booggraden die worden gemeten langs de ecliptica of schijnbare zonneweg) die door planeten worden gecreëerd vanuit de positie op aarde. In een horoscooptekening worden de aspecten als rechte lijnen aangeduid die planeten en andere punten met elkaar verbinden. Meestal wordt de kleur rood gebruikt voor vierkanten (90°) en opposities (180°) en blauw voor driehoeken (120°), sextielen (60°) en inconjuncten (150°). Wat het conjunct (0°) betreft, heb ik in mijn praktijk vaak opgemerkt dat hoewel hun energieën samenvallen, een conjunct onzekerheid met zich kan meebrengen. Veel mensen weten niet goed welke energie van de twee planeten het best zal werken.

(lees verder onder de fictieve horoscooptekening)

Horoscoop tekening aspecten Bloom web

Harmonische en disharmonische aspecten

Aspecten hebben een gunstige, harmonische, ontspannen, of passieve werking, of werken ongunstig, disharmonisch, gespannen of actief in de horoscoop. De verhoudingen van hoeken worden gemaakt door de cirkel van 360° te delen door een geheel getal. De betekenis van de planeten en aspecten die meedoen komen samen tot uiting met de tekens, elementen en kruizen. Sextielen betekenen groeipunten in de horoscoop en vormen een weg naar driehoeken. Een oppositie in de horoscoop toont een confrontatie aan. De energieën van de twee planeten die een oppositie maken, kunnen niet door één deur. Zij stoten elkaar af. Zij delen hoegenaamd niet dezelfde interesses. Maar zoals het spreekwoord zegt: tegenpolen trekken elkaar aan, zodus is het ook hier weer oppassen hoe de horoscoop geduid wordt! Je zou kunnen zeggen dat je van je tegenpool kan leren… Denk eraan dat een driehoeksaspect veel sterker werkt dan een sextiel, maar houd er wel rekening mee dat een conjunctie het sterkste blijft!

Harmonische aspecten: sextiel en driehoek

Het sextiel (groei naar harmonie) en de driehoek (harmonie) maken in de horoscoop de dienst uit bij de harmonische aspecten. Bij een conjunctie werken twee planeten samen, ze versterken mekaar en wisselen elkaars energie uit. Je zou zeggen dat dat positief uitwerkt in een horoscoop en dat is ook mogelijk. Maar als een planeet dicht tegen de Zon staat, wordt ze ‘verbrand’: de planeet krijgt problemen door de Zon en kan zijn ding niet doen. Harmonische aspecten op de Midhemel hebben een belangrijke invloed vanuit het tweede huis en het zesde Huis. Het beroep wordt dan als roeping bekeken. Succes wordt bereikt met harmonische aspecten vanuit hoekhuizen op het tweede en zesde Huis. Maar opgepast! Een sextiel-aspect vanuit Mercurius, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto zijn niet altijd harmonisch. Soms werken ze ongunstig uit op de horoscoop.

Disharmonische aspecten: vierkant, oppositie, half vierkant, anderhalf vierkant en inconjunct

Het vierkant (naar harmonie toewerken door te botsen), de oppositie (tegenpolen), het half vierkant (de weg naar harmonie is niet ver meer), het anderhalf vierkant (de weg naar harmonie is ver maar niet onbereikbaar) en het inconjunct (energie werkt tegen waardoor problemen met het eigen ‘zijn’ ontstaan en transformatie van de persoonlijkheid moet plaatsvinden) werken tegen in de horoscoop, ieder op hun manier. Je weet niet goed wat je met de situatie moet aanvangen, maar komt er ook niet van los. Vierkanten vanuit de Zon, Maan, Mercurius, Venus en Jupiter hebben een zeer ongunstige werking op de horoscoop. Opposities vanuit Venus en Jupiter worden als harmonisch bekeken omdat ze geen specifieke problemen veroorzaken. Opposities vanuit de Zon, Maan en Mercurius hebben dan weer een ongunstige uitwerking op de horoscoop. Disharmonische aspecten vanuit de hoekhuizen die eigenlijk tegenstand en conflicten veroorzaken, hebben zo’n sterke uitwerking op de horoscoop dat hun kracht toch nog succes verzekert! Maar de top wordt alleen bereikt met deze stand als de geborene met zijn onverzettelijk karakter zo sterk in zijn schoenen staat dat hij met zijn kracht deze stand ontstijgt.

(lees verder onder de advertentie)

Majeure aspecten met een sterkere uitwerking

Een majeur aspect zoals 0° (conjunctie), 60° (sextiel), 90° (vierkant), 120° (driehoek), eventueel 150° (inconjunct) en 180° (oppositie) gaan sterker uitwerken in de horoscoop.

Conjunctie tekening aspecten astrologie Bloom web

Conjunctie: 360° delen door 1 = 0°

Betekenis van de Conjunctie: nul graden afstand, de twee punten vallen samen in de horoscoop. Een conjunctie vormt daardoor niet speciaal een harmonische werking aan de ene kant of een disharmonische aan de andere kant. De twee planeten ‘vallen’ op elkaar in de horoscoop. Hun energie gaat samenwerken.

Sextiel tekening aspecten astrologie Bloom web

Sextiel: 360° delen door 6 = 60°

Betekenis van het Sextiel: de twee punten staan op een afstand van twee tekens van elkaar in de horoscoop. De planeten groeien naar elkaar toe en samen groeien ze naar harmonie (de driehoek).

Vierkant tekening aspecten astrologie Bloom web

Vierkant: 360° delen door 4 = 90°

Betekenis van het Vierkant: de twee punten staan op een afstand van drie tekens van elkaar in de horoscoop. De planeten staan in een formatie van een vierkant: ze werken elkaar tegen. Maar uit dat botsen met elkaar wordt ook beseft dat er werk aan de winkel is.

Driehoek tekening aspecten astrologie Bloom web

Driehoek: 360° delen door 3 = 120°

Betekenis van de Driehoek: de twee punten staan op een afstand van vier tekens van elkaar in de horoscoop. De planeten staan in een formatie van een driehoek wat complete harmonie betekent. Zij gaan elkaar versterken in de horoscoop.

Oppositie tekening aspecten astrologie Bloom web

Oppositie: 360° delen door 2 = 180°

Betekenis van de Oppositie: de twee punten staan pal tegenover elkaar en maken een oppositie elkaar in de horoscoop. Twee planeten kunnen het hoegenaamd niet met elkaar vinden. Hun energie werkt elkaar tegen.

Mineure aspecten: met een zwakkere uitwerking

Mineure aspecten worden minder vaak gebruikt. Het zijn 30° (half sextiel), 45° (half vierkant) en 135° (anderhalf vierkant). Er zijn nog andere mineure aspecten die niet meer gebruikt worden omdat hun werking in de horoscoop minimaal zijn. Op de duur zie je door de bomen het bos niet meer… Maar we laten nog wel de betekenis zien van de mineure aspecten die wel eens gebruikt worden.

Aspecten mineure Bloom web

Het Half Sextiel (30°): het Sextiel delen door 2 = 30°

Betekenis van het Half Sextiel (30°): de groei wordt geremd.

Het Half Vierkant (45°): de twee punten staan 45° uit elkaar in de horoscoop.

Betekenis van het Half Vierkant (45°): het opbouwen, of doorbreken gaat beter dan verwacht.

Het Anderhalf Vierkant (135°): bij het Vierkant (90°) moeten we nog eens 45° bijtellen.

Betekenis van het Anderhalf Vierkant (135°): het wordt knokken maar de strijd gaat onverminderd door totdat er resultaat wordt geboekt.

De Inconjunctie (150°): de twee punten staan op een afstand van vijf tekens in de horoscoop.

Betekenis van een Inconjunctie (150°): de twee punten staan op een afstand van vijf tekens in de horoscoop. Hier worden onbegrip en problemen tussen twee planeten aangekaart. Een inconjunctie vertegenwoordigt een ‘maar’, een ‘tegenslag’ of ‘een mislopen’ in de horoscoop en kan daardoor belangrijk zijn bij het duiden. Je kunt b.v. uitblinken of de beste zijn in wat je doet, maar er toch net niet geraken.

De orb

Twee planeten hoeven niet noodzakelijk een compleet juist aspect op de graad te maken. Het is gebruikelijk in de astrologie dat een kleine afwijking van enkele graden wordt toegelaten bij een duiding van een aspect. Deze kleine afwijking noemen we ‘orb’. Hoe kleiner de orb, hoe sterker het aspect zal uitwerken. Gangbare orbs die in omloop zijn:

 • conjunctie: 8°
 • vierkant: 8°
 • driehoek: 8°
 • opposiet: 8°
 • sextiel: 6°
 • inconjunct: 3°

In de Bloom Shop

Boek astrologie en horoscoop voor iedereen erna droesbeke
Meer lezen over het interessante kennisdomein van de astrologie? Haal ‘Astrologie & Horoscoop, voor iedereen’ van Erna Droesbeke in huis.

Astrologie & Horoscoop voor iedereen
Erna Droesbeke
9789072189202
336 pagina's
Hier te koop

Nieuw: online cursus Astrologie voor beginners

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Waarheen gaat de reis na de dood?

Als we het over de dood hebben, dan raken we een onderwerp aan waar veel mensen het liefst niet mee…

Lees meer
Spiritualiteit

Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Op woensdag 20 maart 2024 om 04.07 uur (met Antwerpen als locatie) vieren we het jaarlijks…

Lees meer
Inspiratie

Hoe meditatie kan helpen bij verslavingen

Verslaving is een probleem dat diepgaande invloed kan hebben op je leven en de mensen om je heen.…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom