26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

4 manieren om te dealen met onzekerheid: zo word je zelfverzekerder

Gelukkig Leven
Jamina Atillah
23/09/2021
4 manieren om te dealen met onzekerheid: zo word je zelfverzekerder

Allemaal zijn we weleens onzeker en allemaal weten we hoe onzekerheid ons weerhoudt van het najagen van onze ware dromen. Je maakt je zorgen over wat anderen van je denken en over de huidige stand van zaken in je leven. Onzekerheid houdt je ’s nachts wakker en zorgt ervoor dat je uren ligt te piekeren. Een pijnlijk gevoel dat malende gedachten veroorzaakt die op hun beurt weer een pijnlijk gevoel veroorzaken. Onzekerheid zorgt voor een vicieuze cirkel.

Het niet accepteren van je huidige situatie creëert weerstand. Weerstand veroorzaakt pijn en stress. De enige manier om deze gevoelens onder oog te komen, is deze gevoelens erkennen en aanwezig laten zijn. Merk de pijn, het gemis, de leegte op en ga er met je bewuste aandacht naartoe. Laat deze gevoelens aanwezig zijn in je lichaam. Wijs dit vervelende gevoel niet af, maar accepteer het volledig. Blijf met je aandacht op die plaats. Blijf met je aandacht bij dat gevoel in je lichaam.

Jouw pijnlichaam, een verzameling van alle pijn die je ooit voelde in je leven, zal er alles aan doen om zo snel mogelijk voorbij jouw kleine overwinningen te gaan en op zoek te gaan naar jouw falen. Dit is een ontzettend onbewust proces. Jouw pijnlichaam is zeer gebaat bij het hebben van een slecht gevoel over jezelf. Het haalt namelijk veel voldoening en voeding uit het slechte gevoel dat je hebt over jezelf.

Het 'zie-je-wel'-effect

”The universe will always prove you right in the way you feel about yourself.”

Als je werkt aan een bepaald doel of een bepaalde droom, dan kan dat onderwerp een issue worden in je leven. Een issue dat beladen wordt met oude opgeslagen ervaringen inclusief de bijbehorende emoties en angsten. Als je door alle stappen heen raast om je droom te verwezenlijken om vervolgens tegen de eerste tegenaanslag te lopen, dan krijg je het zie-je-weleffect. “Zie je wel, het lukt weer niet!”

En je pijnlichaam smult hiervan. Het is dus altijd zeer belangrijk om bewust stil te staan bij iedere stap die je succesvol hebt gezet om zo een goed gevoel over jezelf op te bouwen. Je moet hier namelijk aan bouwen. Je ego wil alleen maar denken aan hoe het is als je er al bent. Als je je doel al behaald hebt. Maar minstens even belangrijk is de reis ernaartoe. De realiteit is namelijk dat jij je doelen niet kunt behalen zonder eraan te bouwen. Je bouwt aan jezelf, aan je leven en aan je dromen. Stap voor stap. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen leven in handen. Jij hebt immens veel invloed op de voortgang en je moet je dus minder afhankelijk opstellen van de buitenwereld en over hun mening.

Laat je niet grijpen door het ego. Vooral niet als het goed gaat. Veel mensen verbloemen hun onzekerheid door zich stemverheffend en weglachend te overcompenseren naar de buitenwereld toe. Maar je dient juist dit gedrag te vermijden. Dit kost namelijk bergen energie en je verliest alleen jezelf door dit gedrag. Hoe kan je dan zelfverzekerder te worden zonder te hoeven overcompenseren?

4 manieren om zelfverzekerder te worden:

1- Investeer in kennis over jezelf en over het zelf!

De eerste stap is om jezelf beter te leren kennen. Dit kan door middel van een persoonlijkheidsonderzoek of door gesprekken te voeren met een life coach. Zo krijg je namelijk een spiegel voorgeschoteld en verwerf je meer inzichten over jezelf. Als je een duidelijk en goed beeld hebt van jezelf, dan kun je al een stuk zelfverzekerder worden. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van je sociale omgeving voor je eigenwaarde. Je omgeving heeft zo minder impact op je en dat versterkt alleen maar je zelfvertrouwen.

Als je omgeving wel een grote invloed op je heeft, zul je de noodzaak voelen om je steeds aan te passen aan hun verwachtingen. Je relatie met jezelf wordt zo verbroken. Je verliest jezelf. Zo raak je ook teleurgesteld in je eigen omgeving. De buitenwereld is heersende en de binnenwereld van jezelf wordt gespleten in meerdere facetten.

Zelfkennis wordt daarnaast in de spiritualiteit gezien als kennis over het zelf. Je moet bekend zijn met de warmte en gloed van je spirituele hart. Die bevindt zich 2 cm rechts van het midden van de borstkas. Een onzeker persoon kan veel zelfverzekerder worden als hij of zij leert afstemmen op dit hart. Op dat moment wordt je binnenwereld geheeld. Deze wordt belangrijker dan de invloed van de buitenwereld. Door af te stemmen op het spirituele hart krijg je vertrouwen, steun en genezing.

2 - Wees bewust en omarm de onzekerheid!

De meesten lopen weg van hun onzekerheid en proberen het te compenseren. Een oplossing is daardoor vaak ver te zoeken. Maar je dient je onzekerheid juist te accepteren. Pas dan kun je eraan werken. De opgaande spiraal kan zo worden ingezet!

3 - Stop met vergelijken!

Vooral belangrijk in deze hedendaagse, moderne wereld. Met name dankzij Facebook en Instagram is het moeilijk om de verleiding van het vergelijken te weerstaan. Maar besef dat iedereen alleen het perfecte plaatje deelt met de buitenwereld. Het is niet de realiteit. Teleurstellingen worden nou eenmaal niet online gedeeld. Daarnaast is het noodzakelijk om te onthouden dat jij uniek bent. Je bent een uniek persoon op deze wereld en vergelijken heeft dus gewoonweg geen zin. Heb vertrouwen in jouw uniekheid en jouw bijbehorende krachten.

4 - Omarm de dood!

Dit klinkt aardig rigoureus, maar eens je beseft dat we allemaal toch sterven, zul je alles in een ander perspectief zien. Alles is vergankelijk en de meningen van de buitenwereld zullen er niet meer toe doen. Door de dood te accepteren, kun je beginnen met leven. Je ego wil je alleen maar geforceerd beschermen. Je behoeden voor de reacties van anderen. Je ego zal daardoor zo weinig mogelijk toelaten en toestaan. Maar eens je beseft dat je op een dag toch zal sterven, besef je ook dat het ego er eigenlijk niet zoveel toe doet. Vrijheid zal heersen en je zelfvertrouwen zal toenemen.

Houdt jouw onzekerheid jou weleens tegen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

8 mei 2024 • Nieuwe Maan in Stier • Leg je fundament

Op woensdag 8 mei prijkt de Nieuwe Maan omstreeks 05.24 uur in het sterrenbeeld Stier. Stier…

Lees meer
Lifestyle

Kleuren onder de loep: de betekenis van blauw

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur blauw. Het begint al bij…

Lees meer
Spiritualiteit

Negatieve energie: do's & don'ts bij het gebruik van witte salie

Je eigen energie of een oude en negatieve energie van iemand anders of een plek zuiveren: dit wordt…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom