Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Bescherming van Ayurveda tegen de schadelijke gevolgen van angst / 7 tips

Voeding & Gezondheid
Lies Ameeuw
16/12/2020
Bescherming van Ayurveda tegen de schadelijke gevolgen van angst / 7 tips

Het zijn onrustige tijden. Het coronavirus zorgt voor een constant gevoel van dreiging. Niet alleen omdat onze gezondheid mogelijk op het spel staat, maar ook ons inkomen, onze sociale contacten, onze bewegingsvrijheid. De berichtgeving is overweldigend en schept onzekerheid en onduidelijkheid over onze toekomst. In zo’n situatie steekt angst vaak de kop op. En als die angst langdurig aanwezig is, heeft dat een schadelijke invloed op ons fysiek en geestelijk welzijn. Gelukkig staan we daarin niet helemaal machteloos. De Ayurveda biedt handvaten om ons tegen die schadelijke invloeden te wapenen.

Wat gebeurt er in ons lichaam als we angst ervaren?

Misschien heb je dat zelf ook al ervaren dat wanneer je angstig bent je spieren zich aanspannen en je lichaam verstijft. Je lijf verkrampt als het ware met als gevolg dat je levensenergie niet meer goed kan stromen. Angst is een kenmerk van trauma: niet iedereen die angst ervaart raakt getraumatiseerd, maar wanneer je getraumatiseerd bent, heb je zeker een overweldigende paniek ervaren. Angst bereidt ons lichaam en geest voor op gevaar. Het zorgt ervoor dat we bevriezen, dat we klaar zijn om te vluchten of om te vechten om onszelf te verdedigen. Wanneer de verkramping van het lichaam zeer intens is, verlies je het contact met de aarde. En daarmee verlies je ook het contact met je gevoel, je ziel, je creativiteit en passie.

Wat kunnen we doen om ons tegen de schadelijke invloed van angst te wapenen?

”Vata zorgt voor samentrekkende beweging, en dat is precies wat er gebeurt als we angst ervaren.”

Wanneer je al wat meer vertrouwd bent met de Ayurveda, klinkt de term ‘dosha’ je waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Er zijn drie dosha’s die volgens het Ayurvedisch gedachtengoed het hele leven sturen en om gezond te blijven dienen de drie dosha’s in evenwicht te zijn. Eén van die bewegingen noemt men Vata. Vata zorgt voor samentrekkende beweging en dat is precies wat er gebeurt als we angst ervaren. Onze Vata wordt verhoogd, waardoor we stagneren en verkrampen. Andere eigenschappen van Vata zijn kou, droogte en hardheid. Om ons tegen de schadelijke invloed van die paniekgevoelens te beschermen moeten we uit de verkramping zien te komen waardoor de levensenergie opnieuw optimaal kan stromen. En dat kunnen we bereiken door onze Vata te verlagen.

Hoe verlaag je Vata?

1. Blijf ademen!

De eerste hulp in situaties van angst is gewoon blijven doorademen. Wanneer je bang bent, heb je al snel de neiging om je adem in te houden, maar dat versterkt de stagnatie. Denk daarom heel bewust aan je ademhaling en adem langzaam en diep in en uit via je middenrif of buik. Op die manier blijven de Vata-dosha en je levensenergie in beweging. Wanneer je je ademhaling en je levensenergie bewust laat stromen, blijf je in contact met je lichaam en voorkom je dat je verkrampt. Je houdt verbinding met je gevoelde ervaring en je houdt je hoofd en je emoties helder. En juist daardoor ben je in staat om, als dat nodig is, de juiste actie te ondernemen.

2. Eet warme voeding

Een ander uitgangspunt van de Ayurveda is dat je door middel van voeding je dosha’s kunt beïnvloeden. Zo kun je een aantal voedingsmiddelen gebruiken waarmee je je Vata-dosha verlaagt en de gevolgen van angst beperkt. De eigenschappen van Vata zijn onder andere droogte en kou. Om Vata te verlagen is het goed om warme en vettige voeding te nuttigen. Bijvoorbeeld door ten eerste drie keer per dag een warme maaltijd te nuttigen. ’s Ochtends kan je bijvoorbeeld warme (havermout)pap, bereid met notenmelk en wat kaneel, nemen als ontbijt. Of wat gebakken fruit. ‘s Middags gebruik je een warme hoofdmaaltijd als lunch. Nuttig daarbij het liefst rijst of andere volle granen, samen met wat warm bereide groente, plantaardige eiwitten, bonen, linzen of erwten. Kruid deze met zachte specerijen die de opname van je voeding verhogen en gebruik voldoende gezonde vetten. ’s Avonds kan je de restjes van de dag opeten. Heb je die niet meer, dan kan je ook wat soep koken of een warme maaltijd die vergelijkbaar is met de lunch. Gebruik ook warme kruiden en goede olie om de droogte en kou van Vata te compenseren.

Angst en Ayurveda rust meditatie natuur Bloom web

3. Hou je darmen gezond

De Vata-dosha zetelt in de dikke darm. Wanneer je gevoelig bent voor angst of chronisch bang bent, is het goed om je dikke darm extra te verzorgen. Ook dit kan je weer doen door warm en vettig voedsel te consumeren. Gebruik bij iedere maaltijd wat olie, bijvoorbeeld notenolie, olijfolie of araganolie. Zorg ervoor dat je darmen gesmeerd blijven, zodat er geen verdroging ontstaat en je dagelijkse stoelgang intact blijft.

4. Maak gebruik van medicinale kruiden

Daarnaast kan je kruiden gebruiken die de gezondheid van je darmen ondersteunen. Je kunt daarbij denken aan komijn, venkel, anijs, kummel, zwarte komijn, dille en asafoetida. Deze kruiden zijn allemaal afkomstig van schermbloemigen die windverdrijvend zijn, de neerwaartse beweging ondersteunen en de opname van voeding optimaliseren. De kruiden kan je meekoken met je rijst of groenten, maar je kunt er ook thee van maken. Mocht dit allemaal niet voldoende helpen, dan kan je ook de kruiden triphala of haritaki inzetten. Beiden versterken de neerwaartse beweging, waardoor je darmen zich gemakkelijker van lucht en inhoud ontdoen. Vergeet tenslotte niet om je darmen te masseren door dagelijks naar je buik te ademen.

5. Neem tijd voor bewuste ontspanning

Binnen de Ayurveda kent men een aantal kruiden die zeer goed werken bij angst. Een kruid dat daarbij veel genoemd wordt is aswaganda of withami a somnifera. Niet alleen de oude Indische geschriften, maar ook talloze moderne studies tonen aan dat dit kruid goed werkt tegen angsten, fobieën, slapeloosheid, stress en nervositeit.

De werkende kracht van aswaganda komt voort uit het hoge gehalte aan gaba. Gaba is een neurotransmitter die een kalmerend en ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel. Andere kruiden die gaba bevatten zijn gember, tinospora cordifolia (guduchi) en centralla aziatica. Verder zit gaba in voedingsmiddelen zoals noten, pitten, zaden, bonen en bladgroenten. Een andere neurtransmitter die een ontspannend effect heeft en positieve gedachten stimuleert is serotonine. Serotonine vind je in kruiden als saffraan, kurkuma, tinospora cordifolia, kaneel, gember, bacopa monierie, jatamansie.

Een ideale manier om bewust tot ontspanning te komen is yoga. Binnen de Ayurveda wordt daarom ook aangeraden om yoga te beoefenen, het liefst een heel of half uur per dag. Door yoga maak je een aantal bewegingen, zoals buigen en stretchen die je in het dagelijks leven normaal gesproken niet doet. Daarnaast besteed je aandacht aan je ademhaling. Door de bewegingen en de ademhaling laat je je levensenergie en je Vata (lucht) beter doorstromen. Blokkades worden daarmee opgeheven en opgehoopte spanningen kunnen wegstromen, waardoor er meer levenskracht vrijkomt. Door bewust adem te halen ondersteun je dit proces en zorg je ervoor dat je lichaam en geest zuurstof krijgt.

Een andere manier om bewust tot ontspanning te komen is een wandeling te maken in de natuur. Ga naar het bos, het strand of loop door de velden. Wandel en beweeg je ledematen, adem traag en diep.

6. Geniet van een massage

Er is niets dat de Vata in je lichaam beter verlaagd dan een goede massage, vooral wanneer daar ook Ayurvedische oliën worden gebruikt. Een massage geeft diepe ontspanning en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Het ondersteunt de werking van de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine en remt de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol af. Het is daarom aan te raden om je regelmatig te laten masseren. Je kunt daarbij denken aan een massage van je lijf, van je hoofd (‘shirodhara) of je voeten. Alle vormen van massage zijn een goede remedie tegen angst. Goede oliën om daarbij te gebruiken zijn mahanarayan taila, dhanvanatari taila en balaswaganda taila.

7. Mediteer en creëer ruimte in je bewustzijn

Zoals eerder vermeld gaat angst gepaard met verkramping. Die verkramping staat in contrast met dat wat het bewustzijn wil. Het bewustzijn wil namelijk verruimen, vrij bewegen, openen en opbloeien. Bij angstgevoelens is het daarom extra noodzakelijk om je bewustzijn de ruimte te geven. Je kunt dat doen door je geest bewust stil te laten worden, bijvoorbeeld door meditatie. Tijdens het mediteren volg je bewust je ademhaling, observeer je de sensaties in je lichaam en je gedachten zonder daar iets mee te doen.

Wanneer je nog niet bekend bent met meditatie, leer dan hier hoe je dat kunt doen. Er zijn verschillende meditatiewijzen die elk uit een andere traditie komen. Je kunt mediteren volgens de Boeddhistische traditie, de vedische traditie, of volgens de principes van mindfulness. Je kunt gebruik maken van geleide visualisaties, vraagstellingen of introspectie. Meer tips nodig? Neem dan zeker hier een kijkje.

Het belangrijkste is dat je je open stelt voor spiritualiteit en de antwoorden en wijsheden die in je opkomen. Weet dat die antwoorden en wijsheden uit een andere dimensie komen, voorbij het normale denken. Ieder mens heeft toegang tot die andere dimensie, we bestaan allemaal uit een lichaam, zintuigen, een brein, een ziel en een universeel bewustzijn. Ook jij kan contact leggen met dat universele bewustzijn, het is onderdeel van ons menszijn en ons bestaan.

Wanneer je het leven kan begrijpen vanuit dit bredere kader, hoeft er geen angst meer te zijn. De weg ernaar toe is stilte. Het denken even stil zetten en stil worden, contact maken met je binnenwereld, voelen en ervaren.

---
Lies Ameeuw
is de pionier in Vlaanderen voor Ayurveda, zij doceert al 22 jaar Ayurveda opleidingen in Gent en met corona nu ook online, reisde 25 keer naar India en schreef 4 boeken over deze levensfilosofie. Meer weten? Bezoek dan zeker haar website, of koop hier haar boeken aan.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Ontdek jouw talenten! Ontmoet talentenconsulent Tidenka Goedhart

Hoe komt het dat we ons in sommige situaties zo goed voelen en in andere helemaal verloren lopen?…

Lees meer
Spiritualiteit

De transitie naar het Watermantijdperk: resoneren op de nieuwe energie is allesbehalve vanzelfsprekend

Als Bloom’er weet je natuurlijk dat we ons momenteel in een heuse transitie bevinden. De overgang…

Lees meer
Astrologie

Mars in Steenbok • 5 januari tot 14 februari 2024 • Doelbewust naar de diepte

Op 5 januari 2024 komt de planeet Mars het sterrenbeeld (of liever: dierenriemteken) Steenbok…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom