Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Mediteren, werkt het echt of niet?

Mediteren kan je leren

Loop jij ook soms rond als een kip zonder kop? Fungeer je vaak als slaaf van je lange to-do-lijstjes? Op zo’n dagen wil je gewoon zo snel mogelijk naar huis om stoom af te laten. Soms doe je dat door snel de fitnesszaal in te duiken, soms door een hele chocoladetaart te verorberen, soms door in de zetel te kruipen in het gezelschap van een donzige plaid. Maar het kan ook anders… door te mediteren. Mediteren heeft zoveel te bieden, of je nu een voor- of tegenstander bent. Mediteren is dé sleutel tot een gelukkiger leven.

Wat is meditatie?

Het is een techniek waarmee jouw geest tot rust komt. Mediteren (dhyana) is ‘zijn’, in het hier en nu. Het is een sterke tool om terug in contact te komen met jezelf. Er zijn verschillende technieken, mantra’s en/of ademhalingstechnieken, maar innerlijke rust staat altijd centraal. Meditatie zorgt voor een hoger bewustzijn en stelt je in staat om meer grip te hebben op overheersende gedachten. Gewoon eventjes weg van deze drukke wereld.

Mediteren Kan Je Leren Tip Bloom Web

Waarom mediteren?

Je kan je mind trainen door meditatie. Hoe sterker je deze spier maakt, hoe meer controle je krijgt over je gedachten. Je hersenen verwerken dagelijks duizenden prikkels, en tijdens een meditatiesessie duw je even op de pauzeknop. Die pauzeknop inschakelen is best lastig, want je gedachten malen onverbiddelijk door. Als je gaat zitten op de mat, houdt die gedachtenstroom uiteraard niet onmiddellijk op. Dat is helemaal niet erg! Wanneer je denkt ‘ik moet straks nog naar de winkel en de hond uitlaten’, laat die gedachten dan gewoon toe. Probeer ze niet tegen te houden, oordeel zeker niet.

Hoe start ik?

Ga zitten in een houding die je aangenaam vindt. De meest bekende houding is de lotushouding, maar mediteren kan op verschillende manieren. Je kan gerust ook op een stoel gaan zitten. Er is geen goed of fout, kies dus vooral een houding die je zelf comfortabel vindt. Doe dit op een rustig plekje in je huis, in het bos of op het strand…, een plek waar je graag vertoeft. Rust en concentratie zijn belangrijk, dus zorg dat je geen lichamelijke ongemakken ervaart. Tijdsgebrek? Geen paniek, je hoeft geen uren op het kussentje door te brengen! Een paar minuten per dag is voor veel mensen al voldoende.

Een meditatie-oefening voor beginners

#breathingmeditatie

Ga rustig zitten, sluit je ogen en focus je op je ademhaling. Je ademhaling is een belangrijke tool bij meditatie. Luister en observeer het ritme ervan. Je hoeft er niks aan te veranderen, probeer het tempo enkel te volgen. Dit is al een uitdaging op zich. Voel je je afdwalen, breng dan je focus terug naar je ademhaling. Heel simpel en eenvoudig. Je kan ook je handen op je buik houden om de adem in je buik te volgen. De enige vereiste hierbij is dus dat je wel juist ademt. Vaak ademen mensen vanuit de borstkas, in plaats van via de buik. Krijg eerst dat onder de knie, vooraleer je begint met mediteren :-). Voel je zachtjes terug op adem komen en geef je lichaam de ruimte om te ademen. Herhaal deze oefening regelmatig om zo de positieve effecten van deze meditatie te ervaren.

Mediteren Kan Je Leren Quote Bloom Web

Wat heeft meditatie jou te bieden?

Minder last van stress en depressie. Eindelijk even rust in je hoofd zonder je blauw te betalen aan wellnessfaciliteiten. En nog beter: je kunt wanneer én waar je wil zelf beslissen om je ontspanningsmoment in te lassen.

Mediteren help je om keuzes te maken.
Iedereen twijfelt wel eens, maar als dit vaker voorkomt dan je zelf zou willen, kan meditatie jou inzichten geven over wie je echt bent en wat je wil in het leven. Zo maak je makkelijker de juiste beslissingen.

Ook bij weinig zelfvertrouwen biedt meditatie soelaas.
Tijdens het mediteren kun je de innerlijke criticus even de mond snoeren. Zo leer je terug geloven in jezelf en vertrouwen op jezelf.

Indien je het langer dan 8 weken volhoudt,
bekom je als kers op de taart een sterker immuunsysteem, door de toename aan antistoffen in je lichaam.

In het begin is mediteren altijd een beetje wennen.
Stiltes worden in onze maatschappij snel beschouwd als ‘ongemakkelijk’, waardoor we eigenlijk niet meer weten wat stilte echt is en welke voordelen we eruit kunnen halen. Soms moet je gewoon bewust trager leven, en dan merk je zelf welke invloed dat heeft op jou.

Alles om te mediteren vind je in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom