Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Wiccagids voor dummies: de basisbeginselen

Wiccagids voor dummies: de basisbeginselen

Iedereen kan een wicca worden. De één zal wat sneller weg zijn met de materie dan de ander, maar in principe is het eigenlijk niet zo moeilijk. Door je te verdiepen in de achtergrond en ‘leer’ van deze natuurreligie, zal je jezelf nog beter leren kennen dan je ooit voor mogelijk hield. Maar wat houdt wicca nu juist eigenlijk in? En hoe kun je er zelf mee aan de slag gaan? Expert ter zake Astrid HL Goossens geeft je in deze beknopte gids enkele basisbeginselen mee die centraal staan in de hekserij. Are you ready for it?

Het verschil tussen wicca en hekserij

Wicca en hekserij zijn termen die door makkelijk elkaar gebruikt worden, maar toch enkele verschillen inhouden. Wicca is een natuurreligie die in de 1950 door enkelen is opgericht. Het geloof in een goddelijk aspect komt hier meer naar voren dan in hekserij, een occulte wetenschap die een veel oudere oorsprong kent. Maar wat beide stromingen gemeenschappelijk hebben, is het feit dat het geen hobby betreft. Dit is een ‘way of life’. Om geen verwarring te zaaien, worden in dit artikel beide termen gebruikt, en slaan deze op dezelfde overlappende betekenis.

Richt je blik naar de maan

Eén van de belangrijkste aspecten bij het uitvoeren van eender welk ritueel, is de maanfase die op dat moment van tel is. In eerdere Bloom-artikels is er uitgebreide informatie te vinden over de verschillende maanfases en diens uitwerking. Om goed op de hoogte te zijn, is het verstandig om je een maankalender of maanagenda aan te schaffen, maar staar je niet blind op een blaadje papier: vergeet niet om af en toe je blik naar boven te richten. Aanschouw met je eigen ogen hoe de maan verandert, en ervaar welke invloed dit heeft op jou. Iedereen voelt dit namelijk op een andere manier aan. Stem je zovele mogelijk af op de cyclus van de maan, en je zal zien: al wat je onderneemt verloopt vlotter en harmonieuzer.

Maak kennis met de natuurelementen

Wicca hekserij basis principes Bloom web

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord/gelezen, de vier natuurelementen: aarde, water, lucht en vuur. De basis van alles wat er bestaat. Ieder element heeft een eigen betekenis en zijn eigen plaats op het kompas. Mediteer met een brandende kaars, denk aan de manier waarop een veer door de lucht danst, voel het water op je lichaam tijdens het douchen en merk op dat de grond onder je je houvast geeft. Merk op hoe een element verandert door de aanraking van een ander: een stevige regenbui (water) verandert grond (aarde) in modder. Elk element kan je linken aan eigenschappen zoals kennis (lucht), moed (vuur), emoties (water), materie (aarde). Ook dit is van belang bij het uitvoeren van ritueel werk. Zoek voorwerpen die de belichaming van elk element symboliseren. Zo staat een vogel bijvoorbeeld voor lucht. Bij welk element voel jij je het best op je gemak? Dit zal ook het element zijn waar je makkelijker mee kan werken, vooral tijdens rituelen.

Maak een connectie met de planeten

Elke planeet is gelinkt met een dag van de week. Ze hebben dan ook allen hun eigen kenmerken, kleur, geur, boom, plant, kristal… en rituele betekenis. Woensdag is bijvoorbeeld gelinkt aan Mercurius en op die dag staat communicatie centraal: de ideale dag voor een sollicitatiegesprek dus. Versterk die energie door ook het kleur te dragen dat gekoppeld wordt aan die planeet. Hier vind je alvast meer informatie over een planetaire weekplanning, die je ook kunt toepassen bij het uitoefenen van wiccarituelen.

Feest mee

In wicca bestaan er verschillende jaarfeesten of sabbats, gebaseerd op Keltische feesten. Ze geven je informatie over de tijd of het seizoen dat zich dan voordoet. Zo kwamen in Bloom onder andere Imbolc, Samhain en Midwinter reeds aan bod. Zo is de periode vanaf Samhain een periode om in jezelf te keren. De jaarfeesten zijn een symbolisering van de kringloop van de seizoenen, en elke fase brengt een andere vibe in jezelf naar boven. Als je daarop inspeelt, wordt het veel gemakkelijker om je activiteiten in te plannen en daar een goed gevoel aan over te houden, want je blijft steeds in harmonie met de natuur.

Met deze zaken kun je alvast al aan de slag. Meer informatie vind je op de website van Bloom, het wereldwijde web, en tal van boeken die over hekserij werden gepubliceerd. Hoe meer je je met wicca bezighoudt, hoe meer je zal ontdekken. Met de basis kom je al een eind! Neem je tijd! Het goddelijke aspect kenmerkend voor wicca staat je vrij. Het heksenpad is immers jouw keuze! Het in je dagelijks leven uitvoeren, brengt je tot je heksengevoel. De magie, die volgt vanzelf. Magie zit immers in alles. Tip: leg een magisch dagboek aan om je ontdekkingen in te noteren. Succes!

Aan de slag met wicca? Dat kan met deze accessoires en boeken uit de BloomShop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Hoe je als Starseed hier op aarde kunt aarden

Sommige zielen zijn gewoon anders. Ze vinden hun plekje niet op deze aarde. Het gevoel hier niet…

Lees meer
Spiritualiteit

Wat is heilig vuur, en welke houtsoorten zijn er geschikt voor?

Heilig vuur speelt een centrale rol in tal van spirituele tradities en culturen over de hele…

Lees meer
Spiritualiteit

De transitie naar het Watermantijdperk: resoneren op de nieuwe energie is allesbehalve vanzelfsprekend

Als Bloom’er weet je natuurlijk dat we ons momenteel in een heuse transitie bevinden. De overgang…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom