Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Een dag uit het leven van... een eigentijdse wicca

Een dag uit het leven van... een eigentijdse wicca

Wicca, het blijft een mysterie, een bijzondere manier van leven. Vaak wordt het geassocieerd met de door Hollywoord geïnspireerde 'urban legends' over angstaanjagende heksen die zo uit een horrorfilm lijken weggelopen te zijn. Nochtans zijn de hedendaagse aanhangers van deze natuurreligie meer bezig met feminisme en kruidenkunde dan met vliegen op bezemstelen. Heb je altijd al eens een bladzijde willen lezen uit het dagboek van een hippe heks? Today is your lucky day.

Wicca dagboek eigentijds modern heks Bloom web
Woensdag

dag van communicatie
kleur
: blauw
maanfase
: wassende bult (= geduld)

“Na het ontbijt neem ik de tijd om mijn aandacht te richten op de vier elementen, zijnde: aarde, water, lucht en vuur. Ik vraag de Godin om de dag te zegenen. Ik haast me met mijn wagen richting werk om, zoals menig andere pendelaar, in de file aan te schuiven. Het leven van een wicca ziet er over het algemeen eigenlijk hetzelfde uit als dat van de gemiddelde ‘girl/boy next door’. En ook al begint het fenomeen steeds meer ingang te vinden, een wicca wordt af en toe toch nog met een scheve blik bekeken. Stel je maar eens voor hoe je baas zou reageren als je zou zeggen dat je op tijd moet vertrekken, omdat je de natuur in wilt trekken om met een groep gelijkgezinden een oogstfeest te vieren. Inderdaad, zijn of haar reactie is zo voorspelbaar.

De natuur maakt nochtans een belangrijk onderdeel uit van het leven van een heks. En eigenlijk van ons allemaal. Het is een bron van kruiden, bomen en planten, maar ook van samenhang en tekens. Door af te stemmen op het ritme van de natuur worden heksen zich bewust van de signalen die de natuur uitstuurt. Maar voordat je zover bent, moet je natuurlijk wel naar buiten trekken. Ook al woon je midden in een drukke stad, het contact met de natuur is altijd mogelijk. En het loont de moeite, geloof me. Na een tijdje oefenen kan je steeds meer signalen duiden, zoals de geur die samengaat met elk seizoen, het heilzame effect van de kleuren van de bloemen, enz. Als geroutineerde wicca merk je steeds meer de samenhang van bepaalde gebeurtenissen. Dit brengt ons bij het verschijnsel van 'synchroniciteit'.

Dit heb ik ook niet van de ene op de andere dag geleerd, hoor. Ook ik heb moeten oefenen om de basis onder de knie te krijgen. In de praktijk betekent het eveneens dat je heel wat zaken, die de moderne samenleving ons voorhoudt of aanbiedt, moet kunnen en durven loslaten. Als wicca hou ik ook zorgvuldig de maanfasen bij. Zo weten we wanneer het tijd is om de Esbat (Volle Maanviering) te houden. En neen, je hoeft lang niet elke avond naar de hemel te staren om de actuele maanstand te achterhalen. Op het internet én met behulp van de handige maankalender in Bloom vind je in één oogopslag de fase en de datum terug. De natuur is heel belangrijk, maar de nieuwste technologie maakt het leven van een wicca een stuk eenvoudiger. Zo vind ik op de webshop van Bloom alles wat ik nodig heb voor mijn rituelen, waaronder tarotkaarten, kristallen, kaarsen, enz…”
- Astrid HL Goossens

Tips om met wicca van start te gaan

  • Leer de verschillende maanfasen kennen en noteer de bijhorende sabbats en rituelen die bij elke fase horen.

  • Verdiep je in literatuur over hekserij. Je zult versteld staan hoeveel misverstanden er bestaan over deze natuurreligie.

  • Maak regelmatig een wandeling in de natuur. Neem altijd dezelfde weg en bestudeer de veranderingen die je opmerkt.

  • Neem je tijd en doe het rustig aan. Laat je niet verleiden om onmiddellijk het duurste en meest gesofisticeerde materiaal aan te schaffen. Vraag advies aan iemand die al een poosje meedraait in het wereldje. Vaak kun je in het begin zelfs een aantal attributen vervangen door alledaagse voorwerpen, zolang ze maar voor jou van betekenis zijn.

  • Zoek contact met andere wicca’s (en neen, we hebben geen haakneuzen en dragen geen punthoed). Ze kunnen je heel wat leren en wellicht introduceren ze je bij een coven.
Alles voor een echte wicca vind je hier in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2024

Retrograde planeten 2024

In dit artikel vind je een praktisch overzicht van alle planeten én de periode waarin ze in 2024…

Lees meer
Kristallen & Edelstenen

Edelstenen uitkiezen, reinigen en opladen

Heel vaak krijgen we de vraag: 'Hoe kies ik nu die edelsteen uit die mij voor mij bestemd is?', of…

Lees meer
Astrologie

Astrologie: bereken je dominante planeet

Astrologie is een heel fascinerend kennisdomein, waar de stand van de hemellichamen bij je geboorte…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom