Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Help, ik zit vast! Wat als je groei gedwarsboomd wordt?

Help, ik zit vast! Wat als je groei gedwarsboomd wordt?

Als je alleen nog maar kijkt naar het exponentieel toenemend aantal coaches en online coachplatforms, dan kan je er niet omheen: wij mensen houden niet van stilstand. ‘Stilstaan is achteruitgaan’. We hebben een hekel aan het gevoel dat we niet het onderste uit de kan halen. Het zal maar zo zijn dat je niet je volle potentieel benut. Of dat je kansen laat liggen. We hebben last van FOMO, de fear of missing out, oftewel bang zijn dat we iets missen. Het gevoel vast te zitten maakt ons ongelukkig, ontevreden, en niet in het minst is het, vaker wel dan niet, een bron van zelftwijfel en onzekerheid. Los daarvan bereik je met stilstaan geen nieuwe dingen, en voor je het weet, staat niet alleen jij, maar je hele leven stil.

Op automatische piloot

”Het klinkt cliché, maar opnieuw beginnen kan altijd. Elke dag is een goede dag voor een nieuwe start. Voor nieuwe voornemens heb je heus geen jaarwisseling nodig.”

Ondanks de vanuit onze biologische natuur ingebakken behoefte om ons als mens constant te blijven ontwikkelen, leven velen onder ons op de automatische piloot. Werk. Privé. Kinderen. Familie. Hobby’s. De dagelijkse sleur slorpt ons helemaal op en er zijn zoveel ballen in de lucht te houden dat nóg meer uitdagingen alleen maar onwenselijk zijn. Het is té vaak een kwestie van de dag en de week door komen zonder al te veel kleerscheuren, en van volhouden tot er weer een zeldzaam momentje van écht opladen komt. Een vakantie. Een weekend. Een avondje op de bank. Om daarna weer dezelfde strijd aan te gaan met het leven. Over-leven, eigenlijk. Leven zonder focus.

Een nadeel van bovenstaande is dat je je in alle drukte niet bewust bent van welke doelen je nu écht aan het nastreven bent. We dromen van persoonlijke groei en vervulling, maar er écht voor gaan? Daar hebben we meestal niet meer de tijd of de energie voor. Best frustrerend toch? Vaak is het niet eens zo dat we geen doel hebben, het ‘probleem’ is veeleer dat het doel wat we hebben niet concreet genoeg is, of dat we er gewoonweg veel te veel hebben. Anderen hebben wél een duidelijke ambitie, maar durven er zich dan weer niet 100% aan committeren. Of zijn nét niet gemotiveerd genoeg om er echt voor te gaan. Goede voornemens? Die sneuvelen in de waan van de dag.

Het klinkt cliché, maar opnieuw beginnen kan altijd. Elke dag is een goede dag voor een nieuwe start. Voor nieuwe voornemens heb je heus geen jaarwisseling nodig. De keuze voor een nieuwe start heb je op elk moment. Neem even de tijd om pas op de plaats te maken, richting te bepalen, om daarna met volle focus weer voorwaarts te gaan. Stel niet uit wat belangrijk voor je is. Kies heel bewust voor jezelf. Wil je afvallen? Een nieuwe vaardigheid leren? Beter je grenzen aangeven? Eindelijk die lang gekoesterde wens nastreven? Hoe spannend het ook is, stap uit je comfortzone en ga de uitdaging aan. Maak een overzicht, of een plan, een to-dolijst, if you will. Bekijk wat je, naast een goede dosis zelfvertrouwen, nog meer nodig hebt. En hoe je leven eruitziet eens je dat doel hebt bereikt.

De return on investment (ROI)

Dat laatste, hoe je leven eruitziet eens je dat doel hebt bereikt, noemen we in bedrijfstermen de return on investment, afgekort de ROI. Samengevat kan je het zien als datgene wat je terugkrijgt voor de investering die je maakt. Dit hoeft niet enkel in geld te zijn. Het kan ook gaan over de gespendeerde tijd, de hoeveelheid energie, of in het algemeen de moeite die je doet om iets te

bereiken. Als je dan de afweging maakt tussen de geleverde inspanning en het voordeel dat je ervoor terugkrijgt (wat je erin stopt en wat je eruit haalt), dan kan je in principe heel gemakkelijk beslissen of de investering de moeite waard zal zijn.

Groei Sofie Varrewaere Coach Bloom Tijdschrift Webshop

Stel bijvoorbeeld dat jij op dit moment niet helemaal happy bent met je huidige baan. Wat is dan de mogelijke ROI voor jou als je een nieuwe baan vindt? Meer geld? Meer voldoening? Meer uitdaging? Meer plezier hebben in je werk? Leukere collega’s? Een betere baas? Minder stress? Trotser zijn op wat je doet of waar je werkt? Een bijdrage kunnen leveren aan iets waar je in gelooft? Een kortere reistijd? Een betere nachtrust? Minder conflicten thuis? Betere werkuren? Meer vrije tijd? Probeer het voor jezelf zo concreet mogelijk te maken, indien het kan zelfs met cijfers, dat maakt het ook makkelijker meetbaar. Wat maakt het voor jou interessant? En wat zijn de voordelen voor jouw directe omgeving? Wat voor jou belangrijk is, is dat niet per definitie voor een ander. En omgekeerd. Bekijk het dus vanuit jouw specifieke verlangen en vanuit de impact op jouw hele leven, inclusief de mensen die daarbij horen.

Waar we het net nog hadden over leven zonder focus, kan dat vanaf nu helemaal anders. Als jij heel duidelijk kan zien en zelfs met onderbouwde cijfers kan aantonen dat de ROI groter is dan alle moeite die je moet doen om je doel waar te maken, dan is de rest eigenlijk kinderspel. Een no-brainer zou je kunnen zeggen, een fluitje van een cent. Meer nog, als je de voor- en nadelen zo helder hebt, dan zou je gek zijn om er niet voor te gaan. Tijd voor een goede focus dus. Maak een plan. Of zoek uit wat je nodig hebt. Geef zin aan wat je doet. Daar doe je niet alleen jezelf, maar vaak ook je omgeving een groot plezier mee. Om van de gunstige invloed op jouw persoonlijke ontwikkeling nog maar te zwijgen.

Word aantrekkelijker!

Als jij erin slaagt om doelgerichter en met meer voorwaartse beweging je leven te leven, dan hebben zowel jij als je hele omgeving daar baat bij. Wij houden nu eenmaal meer van mensen die ‘ervoor gaan’ dan van mensen die in een soort van passieve modus of slachtofferrol blijven zitten. En geef toe, je bent sowieso blijer, gezonder en tevredener als je weet waarom je doet wat je doet.

Groeien doe je dus niet in je eentje. Als jij groeit, groeit het hele systeem om je heen met je mee. Zien groeien doet groeien. Daarom is het zo belangrijk dat je je omringt met mensen die net als jij bereid zijn om in zichzelf te investeren.

Help ik zit vast Artikel Groei Sofie Varrewaere Bloom Tijdschrift Afb2

Must-do: omring jezelf met supporters

Durf hierin heel bewust voor jezelf te kiezen en verruil het wekelijkse ‘klaagclubje’ voor een groep vrienden die elkaar motiveert en inspireert om het beste uit zichzelf te halen. Wees ambitieus en kies voor wat je wél wilt in plaats van voor wat je niet langer wilt.

Wees ook realistisch en vermijd om je eigen situatie en progressie constant te vergelijken met die van een ander. Kijk naar en leer van een ander, maar onthoud, het is jouw proces. Laat de ander jouw trouwste supporter zijn, niet jouw grootste criticus.

Als je onverhoopt toch even twijfelt of bang wordt dat het je niet gaat lukken, ga dan terug naar de ROI. Want dat? Dat is de reden waarom je dit doet.

Help ik zit vast Artikel Groei Sofie Varrewaere Bloom Tijdschrift Afb3

Tip 1

Kijk naar de dagelijkse gewoontes die je hebt en welke daarvan positief bijdragen aan jouw groei. Wat zorgt ervoor dat jij lekker in je vel zit? Wat haalt de stress bij je weg? Hoe kan je in beweging blijven? Schrijf in een dagboek. Mediteer. Oefen in dankbaarheid.
Eet gezond. Beweeg dagelijks. Sport regelmatig.

Tip 2

Neem afscheid van wat niet goed voor je is. Slechte gewoontes die wil je liever niet meenemen naar de toekomst. Vrienden die jou steeds opnieuw onderuithalen zijn geen echte vrienden. Alles wat jouw voorwaartse groei kan beperken, daar willen we het liefst zo snel mogelijk vanaf. Wat geeft je stress? Wat zorgt voor vertraging of verlamming? Schrap wat je niet langer nodig hebt. Vereenvoudig je leven.

Tip 3

Doe het stap voor stap. In je eigen tempo. Eens jij een goed zicht hebt op de ROI die je nastreeft, is het verleidelijk om alles tegelijk te willen. En te veel ineens kan nogal eens je slaagkansen beperken. Maak daarom een duidelijk plan en werk in fases. Bepaal welke kleine praktische en haalbare stappen je kunt zetten om je doel te bereiken. Ga dus niet gelijk je baan opzeggen, maar begin bij het begin. Vraag je elke dag weer heel bewust af welke stap je vandaag weer kan zetten om jezelf verder te ontwikkelen. Leef met focus. En een gezonde dosis geduld. En uiteraard, ga op zoek naar een buddy of professionele coach als je er in je eentje niet uitkomt!

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Unieke krachtplekken in België en Nederland

Krachtplekken zijn plaatsen waar veel meer energie aanwezig is. Een krachtplek, of een energiebron,…

Lees meer
Gelukkig Leven

Ontdek Alicante: een reis voor jezelf

Een tripje naar Alicante is niet zomaar een vakantie. Het is een kans om tot rust te komen en je…

Lees meer
Meditatie

Meditatief oefenen kan leiden tot meditatie

Het meditatief oefenen is een beweging naar het onbekende en vooral het loslaten van de controle.…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom