Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Ontpop jezelf!

Ontpop jezelf!

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven. Net zoals een rups in een vlinder verandert. Zaken achter je laten. Loslaten. Laten gaan. De strijd aangaan met jezelf. Uit je comfortzone. Op naar een nieuw begin. En dat lukt niet als je blijft vasthouden aan hoe het eerder was. Van rups tot vlinder. Het is bijna lente, hoog tijd om je vleugels te spreiden. OntPOP jezelf!

Focus

‘Where focus goes, energy flows,’ een quote van Tony Robbins die ik altijd in mijn binnenzak meedraag. En zeker op het moment dat je beseft dat je bepaalde dingen los wil laten. Dat je een nieuwe start wil maken. Afscheid wil nemen van wat niet meer werkt of jou niet meer gelukkig maakt. Dat je dit niet meer wil, dat weet je zeker. Maar toch, dan begint het pas. Die focus op alles wat mis gaat in je leven. Of op alle kleine en grote ergernissen die je baas of je partner bij je opwekt. Hoezeer de schaal van geven en krijgen uit balans is in een bepaalde vriendschap.

Ontpop Jezelf Sofie Varrewaere Vlinders Bloom Web

Ga zo maar door. Een probleem dat steeds groter wordt. En jij? Jij krijgt steeds meer ademnood. Steeds minder zuurstof en energie, tot het uiteindelijk op is. Het leven geeft je een schop onder je kont en de keuzes worden voor jou gemaakt.

Misschien herken je dit of heb je dit zelf al meegemaakt. Een keer. Of meermaals. Terug naar de vlinder. Of beter gezegd, de rups. Zou hij weten dat het ‘rups zijn’ een tijdelijke fase is in zijn leven? We weten dat hij vanuit biologisch perspectief gedreven wordt om zoveel mogelijk te eten. Zoveel voedsel tot zich te nemen zodat zijn ademhalingsstelsel het niet bij kan houden. Dat zet hem dan weer aan om te vervellen. En opnieuw. En opnieuw. Wel vier of vijf keer. Tot er niets meer te vervellen valt en hij een pop wordt, het begin van fase 2. Zou hij het weten? Of zou hij denken ‘jeetje, wat vervelend dat vervellen!’? Ik vraag het me af. Hoe zou het zijn als wij, mensen, ons veel meer zouden laten leiden door het proces? Zouden we dan in vertrouwen die stappen kunnen zetten die nodig zijn om weer voldoende zuurstof te krijgen? Zonder al dat ‘uit-ge-stel’ en ‘doen alsof alles goed gaat’? Ik wil graag geloven dat we in essentie altijd weten wat ons precies te doen staat. Door in eerste instantie niet langer te focussen op wat we niet meer willen. Maar wel op hoe we het dan anders willen zien.

#TheStruggleIsReal

Ontpop Jezelf Sofie Varrewaere Quote Bloom Web

Ieder van ons lijdt op zijn of haar eigen manier. De een maakt zich veel te veel zorgen, met slapeloze nachten of een verstoord eetpatroon als gevolg. De ander is vooral verdrietig, oververmoeid, gestrest of gewoon heel erg eenzaam. Het gevoel niemand te kunnen vertrouwen, op niemand te kunnen bouwen. Het simpelweg ongelukkig zijn. Het gevoel vast te zitten in een realiteit die wel van een ander lijkt te zijn. Het gevoel dat je alleen maar te verliezen hebt als je nu eens echt zou opkomen voor jezelf. Of het zo ver mogelijk wegblijven van je gevoel omdat je die confrontatie nu toch echt niet wil aangaan met jezelf. Van rups tot vlinder, het is zo’n mooie beeldspraak. De gedroomde transformatie waarvan we tot op vandaag nog steeds niet precies weten hoe die nu echt in elkaar zit. Wat we wel weten, is dat zo goed als alle lichaamsdelen van de rups afgebroken worden. En dat zelfs de strijd om de pop te verlaten noodzakelijk is voor het vormen van sterke vleugels. Een metamorfose die weken tot zelfs maanden kan duren.

Maak de pop van een vlinder voortijdig open, en je vlinder kan niet vliegen. Hulp van buitenaf is nefast. Je moet het helemaal zelf doen. Doorheen de pijn en de strijd, helemaal naakt en uit je comfortzone. Want dat is waar je kan groeien als mens. Die stappen kan zetten die nodig zijn om het in de toekomst anders aan te pakken. Meer te leven vanuit jezelf. Op een goede manier de confrontatie aan te durven gaan. Opkomen voor jezelf. Leren vertrouwen op de ander. Beseffen dat niet iedereen het slecht met je voor heeft. En of dat nu thuis is, of op het werk of met vrienden, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om jou en hoe jij, anders, in de wereld staat. Het gaat om hoe jij bepaalde beperkende overtuigingen en gedachten los kan laten in het besef dat je oude manier van leven niet meer bij je past.
En meer nog, dat jij màg veranderen om jezelf te blijven.

Uitkomst

Ontpop Jezelf Sofie Varrewaere Vlinder Bloom Web

Betekent dit dat je meteen je hele leven moet omgooien? Scheiden uit de echt, je partner verlaten, of op zoek gaan naar een nieuwe baan? Uiteraard niet. Loslaten en transformeren kunnen in hele kleine dingen zitten. Anders communiceren bijvoorbeeld. Duidelijker je grenzen stellen. Jezelf financieel of in de liefde meer gunnen. Neen leren zeggen, ook al voel je je nog steeds verantwoordelijk. Hulp leren vragen en aanvaarden. Dichter bij je gevoel komen te staan. Leven vanuit dankbaarheid voor wat er wel is, in plaats van je druk maken om wat er niet is. Je zorgen kanaliseren. Geen emotionele rente betalen op leningen die je nog niet hebt afgesloten. Andere manieren vinden om met je gevoel om te gaan. Leven vanuit meer liefde voor jezelf, en op die manier ook voor de ander.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

25 januari 2024 • Volle Maan in Leeuw • Tijd voor actie en verandering

Op 25 januari 2024 om 18.54 uur staat de Volle Maan in Leeuw. Tegenover deze vurige Volle Maan…

Lees meer
Lifestyle

Nachtrust draagt bij aan een harmonieus en gebalanceerd leven

Een goede nachtrust is een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is de periode waarin…

Lees meer
Inspiratie

Hoe ga je om met een partner die misbruikt is?

In België is het een pijnlijke realiteit dat seksueel misbruik vaker voorkomt dan we zouden wensen.…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom