26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

6 redenen om kleuren bewuster in te zetten in het dagelijks leven

6 redenen om kleuren bewuster in te zetten in het dagelijks leven

Ben jij een zwart-wit denker (optie A of optie B) of denk jij liever in kleur (denken in meerdere mogelijkheden)? Kleuren kunnen van grote invloed zijn op onze mindset. Diverse wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat kleuren kunnen helpen om bijvoorbeeld beter te focussen, je beter in je vel te doen laten zitten of zelfs een boost te geven aan ons zelfvertrouwen. In deze blog deel ik 6 redenen waarom kleur bewuster zou worden mogen ingezet in het dagelijks leven.

Reden 1 | Emoties gecontroleerd kunnen oproepen

”Het inzetten van kleuren kan een manier zijn om emoties omhoog te halen.”

First things first. Waarom is kleur eigenlijk zo belangrijk? Het inzetten van kleuren kan een manier zijn om emoties omhoog te halen. Hierbij is het van belang om bewust te zijn van het feit dat kleuren verschillende emoties en gedachten kunnen opwekken bij mensen, afhankelijk van de context en de culturele achtergrond. Dat gezegd hebbende, ga ik graag de diepte met je in rondom de kracht van kleuren.

Bepaalde kleuren kunnen bijvoorbeeld worden geassocieerd met bepaalde emoties of gedachten of zelfs aanzetten tot een bepaalde actie. Dit kan zeer nuttig zijn in situaties waarin we specifieke emoties of gevoelens willen oproepen. Bepaalde kleuren kunnen ons een bijvoorbeeld een gevoel van rust geven, terwijl andere kleuren ons juist een gevoel van opwinding kunnen opleveren.

ROOD

Een voorbeeld van kleurgebruik die opwinding kan oproepen is het gebruik van rood in een casino. Volgens de kleurentheorie hebben meerdere wetenschappelijk onderzoeken aangetoond dat de kleur rood de hartslag, ademhaling en de lichaamstemperatuur kunnen verhogen. Daarnaast kan de kleur rood bijdragen aan een gevoel van urgentie en opwinding, waardoor je gerichter en soms zelfs sneller in de actie gaat.

Reden 2 | Van probleemgericht naar oplossingsgericht denken

”Kleuren kunnen ook helpen om je hersenhelften beter met elkaar te laten samenwerken. ”

Kleuren kunnen ook helpen om je hersenhelften beter met elkaar te laten samenwerken. De rechterhersenhelft is verantwoordelijk is voor je intuïtie, emoties maar ook het creatieve denken. De linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor rationeel denken, logisch denken en analyseren. Door het gebruik van kleur in te zetten in het dagelijks leven kun je het creatieve stuk van de hersenen bewuster laten werken, om bijvoorbeeld een probleem om te lossen.

IN KLEUR DENKEN

Door een situatie vanuit kleur A en B te bekijken wordt het brein op een creatieve manier uitgedaagd om een breder inzicht in mogelijkheden te creëren. Daar waar iemand eerst rondjes liep om alleen logisch na te denken, wordt de rechterhersenhelft betrokken om het probleem wellicht nog efficiënter en sneller op te kunnen lossen.

Reden 3 | Bewuster leren luisteren naar jezelf

”Kleuren kunnen ook bijdragen om op een bredere basis mindful te leven.”

Kleuren kunnen ook bijdragen om op een bredere basis mindful te leven. Enkele vragen die je zou kunnen stellen zijn in het dagelijks leven:

MINDFUL MET KLEUR

 • Wat doet kleur X met mijn lijf ?
 • Wat doet kleur X met mijn gedachten?
 • Welke kleuren vind ik prettig en waarom?
 • Wat doen de kleuren in een ruimte of omgeving met mij?
 • Wat betekent kleur X voor mij ?
 • Welke kleur heb ik meer nodig in het dagelijks leven?
 • Wat heb ik daar vandaag voor nodig?

Door deze vragen te beantwoorden leer je op een dieper niveau mindfull naar jezelf te luisteren.

Reden 4| Gerichter kunnen focussen

”Bepaalde kleuren kunnen hierbij helpen ons beter te laten concentreren, terwijl andere kleuren ons juist kunnen afleiden.”

Een vierde redenen dat kleur kan bijdragen in het dagelijks leven heeft alles te maken met bewuster kunnen focussen door het gebruik van kleur. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een bepaald doel of het starten van een nieuwe gewoonte. Bepaalde kleuren kunnen hierbij helpen ons beter te laten concentreren, terwijl andere kleuren ons juist kunnen afleiden. De kennis en ervaringen wat de kleuren voor ons doen op persoonlijk vlak kunnen zeer nuttig zijn in situaties waarin wij onze aandacht willen richten op specifieke taken.

GROEN

Om dit verder te vertalen naar het dagelijks leven is de kleur groen een goede kleur om te gebruiken in omgevingen waar concentratie belangrijk is. Dit komt omdat groen een rustgevende en rustgevende werking heeft.

Een praktische vorm van het gebruik van de kleur groen is door planten in je woning en/of werkruimte te plaatsen. Planten kunnen bijdragen aan de geestelijke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat het aanwezig zijn van planten kan leiden tot een vermindering van stress en angst, en kan helpen bij het verbeteren van concentratie en productiviteit

Reden 5 | Het geheugen optimaliseren

”Bepaalde kleuren kunnen ons helpen informatie beter te onthouden, terwijl andere kleuren juist ons geheugen kunnen beïnvloeden.”

De vijfde reden om bewuster kleur in te zetten in het dagelijks leven heeft alles te maken met het feit dat kleur kan helpen in het beter kunnen onthouden van informatie. Bepaalde kleuren kunnen ons helpen informatie beter te onthouden, terwijl andere kleuren juist ons geheugen kunnen beïnvloeden. Dit kan zeer nuttig zijn in situaties waarin we ons willen concentreren op het onthouden van informatie. Ook hier geldt, dat dit persoonsgebonden is.

BLAUW

Stel, iemand associeert de kleur blauw met veiligheid. Dan kan de persoon de kleur blauw gebruiken om dingen makkelijker te onthouden. Het is aangetoond dat kleurgebruik in visuele hulpmiddelen zoals gekleurde plaatjes of gekleurde notities kunnen helpen om informatie beter te organiseren en te kunnen onthouden.

Reden 6 | Onszelf kunnen uitdrukken

”Kleur is een krachtig instrument dat ruimer ingezet kan worden dan we tot nu toe wellicht dachten.”

Tot slot wil ik stilstaan bij het feit dat kleur ons ook kan helpen om onszelf naar andere uit te drukken. Bepaalde kleuren kunnen ons helpen ons gevoel van individualiteit te versterken, terwijl andere kleuren juist ons gevoel van verbondenheid kunnen versterken. Dit kan zeer nuttig zijn in situaties waarin we ons willen uitdrukken.

Kleur is een krachtig instrument dat ruimer ingezet kan worden dan we tot nu toe wellicht dachten. Kleur heeft oprecht impact om de mentale gezondheid te boosten. Hoe denk jij nu over het gebruik van kleur? Don't forget: “Your own inner power is the key to succeed !”.

Word ook Bloom'er en ontdek de voordelen!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Volle Maan in Kreeft • 27 december 2023 • Versterk de magie

Op woensdag 27 december 2023 om 01.33 uur staat de laatste Volle Maan van het jaar in haar eigen…

Lees meer
Huis & Thuis

Verlicht je leefruimte: Een gids voor verschillende lampen en verlichtingsstijlen

Verlichting is een cruciaal element in elk huis. Het gaat niet alleen om het bieden van licht, maar…

Lees meer
Astrologie

Mars in Steenbok • 5 januari tot 14 februari 2024 • Doelbewust naar de diepte

Op 5 januari 2024 komt de planeet Mars het sterrenbeeld (of liever: dierenriemteken) Steenbok…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom