Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Fit blijven met de Maan

Astrologie
Bloom
12/10/2023
Fit blijven met de Maan

Zoals algemeen bekend is, heeft de nachtelijke hemel en meer bepaald de Maan een aanzienlijke impact op ons fysieke welzijn. Door het ritme van dit bijzondere hemellichaam te volgen, kunnen we het hele jaar door onze gezondheid en fitheid op peil houden. Deze mysterieuze schoonheid draait om de aarde heen. De verschijning varieert in vorm, van volle cirkels tot lege cirkels, maansikkels en halve manen. Elke verandering in deze verschijningen heeft invloed op onze omgeving en onszelf.

De constante reis van negenentwintig dagen van de Maan heeft merkbare gevolgen voor de elementen op aarde, vooral voor water. Gedurende haar cyclus oefent de Maan drie meetbare fysieke krachten uit, namelijk zwaartekracht, lichtkracht en elektromagnetische straling. Deze krachten beïnvloeden ons en onze omgeving op verschillende, soms zichtbare en soms onzichtbare manieren. Het is fascinerend hoe de nachtelijke hemel een blijvende invloed heeft op ons dagelijkse leven en welzijn.

De Maan en haar invloeden

Getijden: De meest opvallende impact van de Maan is te zien in de getijden van de zee. Haar aantrekkingskracht trekt de watermassa's in de oceanen naar zich toe, waardoor hoge getijdencoëfficiënten optreden tijdens volle en nieuwe manen. Bij halve manen is er minder amplitude in de getijden, wat resulteert in minder sterke schommelingen in het zeewater.

Planten
: Tuin- en groentespecialisten geloven dat de Maan ook invloed heeft op de groei van planten. Deze overtuiging gaat ver terug, aangezien de Maya's al gewassen kweekten volgens de maancycli. Het idee is dat de aantrekkingskracht van de Maan op vloeistoffen, gezien planten voornamelijk uit water bestaan, een rol speelt in de ontwikkeling van planten. Sommigen suggereren dat het volgen van de maancyclus kan helpen bij het optimaliseren van de oogst.

Dieren
: Zelfs dieren worden beïnvloed door de maancyclus. In het verleden raadpleegden sommige van onze voorouders de maankalender om het vee op het juiste moment te laten grazen of binnen te halen, onderhoud te plannen en om behandelingen tegen wormen uit te voeren. Ook vissers maakten gebruik van de maankalender om te bepalen wanneer ze de beste vangst konden verwachten.

De uitwerking op mensen

Fit blijven met de maan artikel Bloom 1

De invloed van de Maan op mensen komt voort uit haar fysieke krachten, en het effect varieert afhankelijk van individuele gevoeligheden. Een opvallend aspect is de zwaartekracht van de Maan, die een bijzondere invloed uitoefent op de verschillende vloeistoffen in ons lichaam. Aangezien ongeveer 60% van ons lichaam uit water bestaat, worden bloed, lymfe, hersenvocht en hormonale afscheidingen beïnvloed door de Maan. Dat heeft directe gevolgen voor ons haar, humeur, vitaliteit en algemene gezondheid.

Om in goede conditie te blijven, is het daarom essentieel om onze levensstijl aan te passen
aan de verschillende fasen van onze cyclus, rekening houdend met de wisselende invloeden van de Maan. Zo kunnen we optimaal profiteren van haar effecten en ons welzijn bevorderen.

Opkomende Maan

In deze specifieke periode straalt de Maan een toenemende krachtige elektromagnetische energie uit, die haar hoogtepunt bereikt tijdens de Volle Maan. Deze energie heeft een stimulerend effect op het endocriene systeem, dat bestaat uit de schildklier, hypofyse en bijnieren. Als gevolg hiervan functioneert ons lichaam efficiënter en sneller, terwijl het ook energie opslaat voor gebruik.

Zorg voor voldoende vitamines op je bord

Wees voorzichtig met het consumeren van 'lege' en nutteloze calorieën: verminder de inname van vette en suikerrijke producten, maar vermijd ze niet helemaal. Daarentegen is het belangrijk om gebruik te maken van de gunstige staat van onze spijsverteringsorganen om essentiële micronutriënten aan te vullen en in vorm te blijven. Opteer voor een gevarieerd menu met veel 'superfoods' zoals gekiemde zaden, granen, zeewier en gedroogd fruit zoals goji- of açaibessen. Daarnaast is het nuttig om verse seizoensgroenten en -fruit en volkoren granen in je dieet op te nemen, samen met een verscheidenheid aan plantaardige oliën.

Bij het naderen van de Volle Maan, kan het nuttig zijn om na elke maaltijd rozemarijnthee te drinken (50 g verse bloemen 10 minuten laten trekken in kokend water) om de lever te stimuleren en te ondersteunen. Dit draagt bij aan een betere spijsvertering en algehele gezondheid.

Laat de Opkomende Maan een herinnering zijn om onze vitamine-inname te versterken, zodat we stralen in het licht van optimale gezondheid.

Welzijn als hoogste goed

De aanstaande maanfase biedt een geschikte gelegenheid om je lichaam voor te bereiden, te trainen, en zelfs om meerdere dagen achter elkaar uithoudingsvermogen uit te dagen. Het is echter van essentieel belang om het herstel niet te negeren, omdat dit ook een periode kan zijn waarin spier- en gewrichtspijnen kunnen optreden.

Voor het verlichten van gewrichtspijn kan je een helende massage laten uitvoeren met een mengsel van etherische oliën. Combineer 10 druppels etherische oliën van wintergroen, jeneverbes en gember met een eetlepel Arnica-olie en masseer een paar druppels van dit mengsel drie keer per dag op de gewrichten. Dit brouwsel biedt verlichting en reduceert de pijn.

Volle Maan

Volle Maan is een gunstig moment om aan verschillende aspecten van je gezondheid te werken.

 • Lichaamszuivering
  Overweeg een eenmalig dieet van 1 tot 3 dagen, waarbij je je richt op één of twee voedingsmiddelenfamilies, zoals fruit en wilde of basmatirijst. Zorg ervoor dat je tijdens deze periode veel water drinkt en vochtafdrijvende kruidenthee consumeert, zoals kersenthee of paardenbloemthee.

 • Stimuleer de veneuze circulatie
  Masseer jezelf van de enkels tot de heupen met een mengsel van 5 druppels etherische olie van Provence cipres verdund in een plantaardige olie (bv. jojoba- of sesamolie). Dit zal de bloedsomloop helpen activeren en bevorderen.

 • Ontwormen
  Begin je dag op een lege maag door 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie in te nemen. Dit zal helpen om het lichaam te ontwormen en het spijsverteringsstelsel te ondersteunen.

Afnemende Maan

Fit blijven met de maan artikel Bloom 2

Tijdens deze periode van de maanfase neemt de reflectie van zonnestralen naar de maan af, waardoor de elektromagnetische straling steeds zwakker wordt. Dit resulteert in een langzamere activiteit van het lichaam en komt overeen met een fase van ontgiften, elimineren en rusten. De Afnemende Maan is een tijd waarin het lichaam zich lijkt te ontdoen van opgebouwde spanningen en zichzelf herstelt.

Herbalanceer je dieet

Verlicht je dieet met een detox-plan zodra de Volle Maan aanbreekt. Laat alcohol, vetten, boter, bewerkte vleeswaren, sauzen, rood vlees en suikerrijke producten achterwege. In plaats daarvan focus je op vezelrijke groenten en fruit, of ze nu heel gegeten worden of in sapvorm. Kies voor mager wit vlees of vis en koolhydraten met een lage glycemische index om je voeding in evenwicht te houden.

Om de spijsvertering en het verwijderen van gifstoffen te bevorderen, combineer je zetmeelrijk voedsel met een lage of gematigde glycemische index. Vermijd echter het combineren van dierlijke eiwitten en zetmeelrijk voedsel in dezelfde maaltijd. Vergeet niet voldoende te drinken, vooral citroeninfusies (1 liter kokend water met een onbehandelde citroen en 1 eetlepel honing, 15 tot 20 minuten laten trekken) en tijm (11g tijm in 1 liter kokend water, 15 minuten laten trekken en dan filteren). Wissel deze infusies om de 4 uur af en drink een kopje bij elke gelegenheid. Dit zal je helpen je dieet te verlichten en je lichaam te ondersteunen bij het ontgiften.

Lichamelijke rust

Naarmate de Nieuwe Maan nadert, heeft ons lichaam meer rust nodig. Het is verstandig om heftige inspanningen te beperken en in plaats daarvan te kiezen voor rustige gymnastiek. Geef jezelf de tijd om goed te slapen en neem indien nodig korte dutjes. Om vermoeidheid te verminderen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, zijn massages en baden met ontspannende essentiële oliën aan te raden.

Probeer een rozemarijnbad door 3 druppels rozemarijn etherische olie onder de kraan te verspreiden en ontspan gedurende 15 minuten in het bad.

Voor een verkwikkende massage: breng gedurende acht dagen 2 druppels zwarte spar of grove den etherische olie aan op de nieren onder de douche of direct daarna. Deze praktijken zullen je helpen om vermoeidheid te verminderen en je lichaam te revitaliseren tijdens deze fase van de maan.

Nieuwe Maan

Ook de Nieuwe Maan is geschikt om je lichaam te ontgiften. Een effectieve manier om dit te doen is door een monodieet van 1 tot 3 dagen te volgen, waarbij je je concentreert op één of twee families van voedingsmiddelen, zoals fruit en wilde rijst of basmatirijst. Het is belangrijk om tijdens deze periode veel vloeistoffen te drinken, zoals bouillons, infusies en andere gezonde drankjes. Dit helpt je lichaam te zuiveren en te revitaliseren, terwijl je tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Verbinden Maanfasen E Book Bloom Online

Ontvang gratis het E-Book 'Verbind je met de maanfasen'

Leer aan de hand van het gratis E-Book 'Verbind je met de maanfasen' hoe je jouw leven meer glans en kracht kan geven door je te verbinden met de maanfasen.

Laat nu je e-mailadres achter en ontvang het E-Book 'Verbind je met de maanfasen' gratis.

In onze Privacy Verklaring & cookie policy informeren we u over de gegevens die wij verzamelen wanneer u onze website bezoekt en waarvoor we die gebruiken.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Boekentip • 'Over het leven enzo' van Nathalie Willems

Stijve tepels, kikkers voor het ontbijt, appelfoeven, … je kan het zo gek niet bedenken. Daarmee…

Lees meer
Inspiratie

Karen Geens raakt gevoelige snaar met debuut ‘Lief voor mezelf’

Mijn eerste boek 'Lief voor mezelf - Op zoek naar fysieke en mentale balans' werd dit jaar…

Lees meer
Astrologie

8 april 2024 • Nieuwe Maan in Ram • Jaag je dromen na

De Nieuwe Maan in Ram op maandag 8 april 2024 om 20.32 uur is de eerste Nieuwe Maan sinds het…

Lees meer
Bloom 5 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom