Home

Overige

Mijn account

De brexitstrijd: een gevecht van lange adem. Is het einde in zicht?

Astrologie
Bloom
13/12/2019
De brexitstrijd: een gevecht van lange adem.

De brexit zorgde wereldwijd al voor talloze krantenkoppen en (politieke) discussies. Ook onze huisastrologen Céline en Yves Polet waagden zich beiden reeds aan een analyse (in Bloom maart en online in september). Zij namen de twee spilfiguren onder de loep: Theresa May, met wie het allemaal begon, en Boris Johnson, die de brexit tot een goed eind probeert te brengen. Deze laatste kon op 13 december zegevieren: de monsterscore voor de Conservatieven was een feit. In het licht van deze recente gebeurtenis blikken we even terug naar het hobbelige parcours dat het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren reeds heeft afgelegd.

Een korte terugblik

Op 23 juni 2016 vond in het Verenigd Koninkrijk het historisch referendum plaats, waarbij de Britten hun stem konden uitbrengen om al dan niet binnen de Europese Unie te blijven. Dat het uiteindelijk tot een volksraadpleging kwam, moet ons niet verbazen in een land waar er altijd al met argusogen naar 'the Continent' wordt gekeken. De meeste inwoners van het VK zagen al langer geen heil in dat 'clubje' van landen waar, volgens hen, alles boven de hoofden van de gewone man wordt beslist en wat voor hen heel ver van hun bed is. Het steekt hen vooral dat zij steeds meer de indruk hebben dat er voor hen geen voordeel uit te rapen valt.

Lunaar van de geplande brexit

Op 29 maart 2019 zou het zover zijn: de VK stapt uit de EU. Wanneer we naar de maandhoroscoop (lunaar) kijken van die periode valt het op dat met de stem van het volk weinig of geen rekening wordt gehouden en dat er gesprekken en onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden. Er wordt druk gecommuniceerd en onderhandeld met andere landen, maar dit gebeurt vooral achter de schermen. De inhoud van die gesprekken komt pas later aan het licht, omdat politici en machthebbers beducht zijn voor de reactie van de bevolking. Het ziet ernaar uit dat het land zich vrij wil maken (Uranus op de Ascendant), maar dat het daardoor ook geïsoleerd komt te staan (de solitaire Saturnus in huis 10, in z'n eigen teken Steenbok). Het is alsof het VK ervoor kiest om voortaan z'n eigen boontjes te doppen. Intussen weten we dat die datum veel te hoog gegrepen was, alsook de verschuiving naar 10 april.

We vroegen ons in maart luidop af of premier Theresa May niet zal aftreden. In de vermelde lunaar vinden we immers de Maan (vrouwfiguur), die anders zo prominent in huis 10 van de horoscoop van het VK aanwezig is, helemaal weggestoken in huis 4. Die analyse van Céline bleek correct te zijn, want Theresa May kon geen deal op tafel leggen, wat heeft geleid tot haar vertrek uit Downing Street op 7 juni 2019.

Lees hier de volledige analyse over Theresa May en haar rol in de brexit

Nieuw vlees in de kuip

De Conservatieven voelden de hete adem van de nieuwe naderende deadline (31 oktober) in hun nek, waardoor een opvolger niet lang op zich liet wachten. Op 23 juli werd Boris Johnson verkozen als de nieuwe leider van de Conservatieve Partij van het Verenigd Koningrijk. Vanaf deze datum mogen we hem beschouwen als de huidige verpersoonlijking van de brexit. En jawel: naast zijn controversiële uitspraken is Boris ook een zeer interessant figuur op astrologisch vlak.

In de maanden juli, augustus en september 2019 stellen we een stellium vast, wat een niet alledaags fenomeen is. Dit stellium is de samenbundeling van vier of meer hemellichamen in een bepaald dierenriemteken. De Zon, Mercurius, Venus en Mars staan met name een tijd lang samen in de tekens Kreeft, Leeuw en Maagd. Een stellium zorgt voor een grote gerichtheid van energie in een bepaalde situatie. Bij Boris zien we een interessante verschuiving van deze vier hemellichamen. Dit resulteerde in juli in het premierschap van het Verenigd Koningrijk. In augustus choqueerde hij vele Britten (én de rest van Europa) door zijn voorstel aan Koningin Elisabeth om het parlement buiten spel te plaatsen voor de brexit. De stand van de vier hedendaagse hemellichamen activeerden op dit moment de gespannen hoekverhouding tussen Mars enerzijds, en de vierkanten (90° hoek) van Uranus, Pluto en Saturnus anderzijds. Deze zware krachtenbundeling geeft aan dat we hier wel degelijk te doen hebben met een man met ballen, die bovendien alles durft overhoop te gooien, en er niet voor terugdeinst om in dit gehele proces enkele wetten te omzeilen.

Lees hier de volledige analyse over Boris Johnson

Een tweede triomf

Maar ook deze Donald Trump look-a-like slaagde er niet in om de onderhandelingen tijdig af te ronden. Opnieuw werd er uitstel gevraagd aan de EU. Nieuwe D-Day? 31 januari. Om schot in de zaak te krijgen besloot het Lagerhuis dat alle Britten op 12 december opnieuw naar de stembus moesten trekken voor vervroegde parlementsverkiezingen. Polls konden geen duidelijkheid brengen, mede door het kiesstelselsysteem dat van kracht is in het VK, waardoor verrassingen niet enkel mogelijk, maar bijna onvermijdelijk zijn. En tot de verbazing van velen kwam opnieuw de Conservatieve Partij, met Boris Johnson als leider, als grote winnaar uit de verkiezingen, waardoor de weg vrij ligt voor ‘zijn’ brexit. Wel zal hij volgens experts het nog lastig krijgen met de luide stemmen van de Schotse SNP en de Liberaal Democraten.

Of ze de deadline van 31 januari zullen halen, dat zullen we moeten afwachten. Wat wel duidelijk is, is dat er ons in 2020 een harde houding te wachten staat. Het wordt menens voor het Verenigd Koninkrijk, vooral door de verschuiving van Pluto en Saturnus in Johnsons 4de Huis. Het 4de Huis is het veld van huiselijk wonen en tevens zijn geboorteland. In december 2019 en januari 2020 vormen deze twee ernstige planeten een conjunctie of een samenstand van 0° tot 2°. Deze conjunctie zal gans het jaar 2020 zijn initiatiefrijke kracht doen gelden. Saturnus liep drie jaar (2017, 2018 en 2019) in het 3de Huis van de premier. Het 3de Huis start in Boogschutter, het teken van ideeën, filosofieën en theorieën. In 2020 geldt de kracht van het 4de Huis in Steenbok door de verschuiving van Pluto en Saturnus. Het impliceert dat de tijd van theorieën voorgoed voorbij is en dat door de ondernemende kracht van Steenbok men nu de daden in de praktijk brengt.

Deze voorspelling van Yves Pollet lijkt alvast te kloppen, want in het huidige politieke klimaat in de VK is er geen ruimte meer voor onderhandelingen, iedereen wil effectief in actie schieten. De komende dagen zullen uitwijzen welke richting deze acties zullen uitgaan.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Top 5 astrologische transits en events in mei 2023

In dit artikel tref je de top 5 astrologische transits en kosmische events voor mei 2023. Je hoeft…

Lees meer
Inspiratie

Vragen vanuit stilte

Poëzie is een krachtige tool voor introspectie. Door woorden zorgvuldig te kiezen en te vormen tot…

Lees meer
Spiritualiteit

Mabon (herfstequinox) • 23 september • Afscheid van de zomer

Even lang zijn dag en nacht. De donkere periode wint aan kracht. We klinken op de oogst en maken…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom