Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Sleep tight met Claudia Van Avermaet: natuurlijke middelen om beter te slapen

Sleep tight met Claudia Van Avermaet: natuurlijke middelen om beter te slapen

Nothing better than a good night’s sleep. Maar helaas is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. De cijfers liegen er niet om: 1 op 3 Belgen én Nederlanders krijgt ooit te maken met slaapproblemen. Uren schaapjes liggen tellen, om de haverklap ontwaken, of ’s ochtends - nog voordat de wekker je onverbiddelijk uit je bed haalt - al klaarwakker naar het plafond liggen staren: slaapstoornissen zijn er in verschillende vormen. Vertoef jij al in dromenland voor je hoofd het kussen raakt of heb je, net zoals veel landgenoten, een haat-liefdeverhouding met je bed?

Eindeloos schaapjes tellen

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Het zorgt voor een hogere productiviteit, een beter geheugen, een sterker immuunsysteem en een grotere weerbaarheid tegen chronische ontstekingen. Een hele resem voordelen dus, waar je, als het goed gaat, helemaal niets voor hoeft te doen. Het omgekeerde is helaas ook waar. Een gebrek aan slaap pleegt roofbouw op je lichaam en geest. Een kleine bloemlezing van de gevolgen van slaapproblemen:

  • hoger risico op cardiovasculaire aandoeningen (hoge bloeddruk, hartaanval, diabetes,…)

  • meer verouderingsverschijnselen (rimpels, ook ter hoogte van de hersenen (dementie))

  • minder controle over je emoties (verslavingen, mood-swings, depressie,…)

  • verminderde cognitieve functies (verslapte aandacht, tragere reactietijd)

  • overgewicht (door de stressreactie van je lichaam zijn je hormonen in disbalans)

  • vatbaarder voor infectieziektes (een seizoensgriepje, maar ook het beruchte Covid-19)

  • minder energie (omdat je lichaam en geest onvoldoende hebben kunnen recupereren)

Hoeveel slaap elk individu nodig heeft om bovenstaande gevolgen te vermijden, is niet in een cijfer te vatten, want dat is heel persoonlijk. Onderzoekers spreken weleens over minstens 6u per nacht, of zelfs 8u. Maar de waarheid is dat geen enkele wetenschapper het echt met zekerheid kan zeggen. Het is belangrijk om zelf waakzaam te zijn en de signalen te capteren die erop wijzen dat je gerust een uurtje vroeger onder de wol zou mogen/moeten kruipen. En hoewel het rusten op zich, zonder effectief de slaap te vatten, ook al heel heilzaam voor je lichaam is, is het toch van cruciaal belang dat je voldoende uren diepe slaap hebt om van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten.

Die slaapfase is namelijk verantwoordelijk voor de essentiële processen in je lichaam. Tijdens de diepe slaap (of deltaslaap) ontstaan er in het brein grote golven die een deltapatroon vormen. Deze trage golven zorgen voor ontspanning en een rustige ademhaling. Hierdoor kan het lichaam optimaal recupereren.

Slapen gebeurt in vijf fases.

Na de inslaapfase (ongeveer 5 minuten) volgt een lichte slaap van een half uur. Vervolgens kom je langzaam in een diepe slaap terecht. Tijdens deze diepe slaap stroomt er meer bloed naar je spieren. Dat wil zeggen: je batterijen worden opnieuw opgeladen, je lichaamsweefsel herstelt zich en je bloeddruk daalt. Deze fase duurt in het begin van de nacht het langst en vermindert bij herhaling van de slaapcyclus. Wanneer je in deze fase van de slaap regelmatig wakker wordt, voel je je verward en moe. Na deze vier fases kom je uiteindelijk in de droom- of REM-slaap terecht. Deze achtereenvolgende fases worden in de loop van de nacht vier tot vijf keer herhaald. Althans, dat is toch de bedoeling.

Dus indien dat uurtje langer in je bed liggen niet resulteert in extra slaap zit je met een probleem. Slaapstoornissen kunnen tal van oorzaken hebben, maar daar gaan we hier niet dieper op in. We richten ons liever op de oplossing. Vooraleer je zonder nadenken naar allerhande pillen grijpt, neem je best eerst een kijkje naar het aanbod van Moeder Natuur. Want er zijn heel wat natuurlijke middelen die ervoor zorgen dat je slaapkwantiteit én –kwaliteit naar een hoger niveau worden getild.

Corona troubles

Claudia’s tips richten zich vooral op lichamelijke processen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Maar sinds het begin van de coronacrisis geeft maar liefst 1 op 3 mensen aan dat ze vaker wakker liggen, ook al hebben ze doorgaans geen slaapproblemen. De oorzaak is te zoeken op het mentale vlak, want de meesten van ons piekeren nu meer dan anders. Over de coronamaatregelen, de onzekerheid, het gebrek aan toekomstperspectief, de angst om ziek te worden, enz. Schaapjes tellen blijkt volgens recent onderzoek niet bijzonder doeltreffend te zijn, maar wat dan wel?

Blok tekst liggend

Nature's finest voor een gezonde nachtrust

Ban alcohol

Drink minder of zelfs geen alcohol. Alcohol verstoort immers de aanmaak van het slaaphormoon (melatonine) waardoor je slaappatroon in de war geraakt. Ook je ademhaling moet het ontgelden, met als gevolg dat je begint te snurken.

Citroenmelisse in de aromadiffuser

Citroenmelisse behoort tot de familie van de munt. Het kruid staat binnen de wereld van de aromatherapie hoog aangeschreven. Het zorgt voor ontspanning en verbetering van de slaap.

Vermijd stress

Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar ingeval van stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt, en dat geeft je nu net extra energie. Je zult begrijpen dat dit niet de ideale condities zijn om de slaap te vatten. Bij een te veel aan cortisol kan je lichaam onmogelijk overgaan in slaapmodus. Plan dus rustige momenten in ’s avonds, die je helpen om je zorgen van je af te schudden. Misschien is het aangewezen om je gedachten in een dagboek te noteren of eventjes te mediteren.

Slapen natuurlijke tips claudia van avermaet Bloom web

Lavendel in volle glorie

Deze geurige bloem staat bekend om haar kalmerend en ontspannend effect. En we hebben geluk, want lavendel is in vele vormen verkrijgbaar: thee om te drinken, wierook, olie om te masseren, aromatherapie… . Lavendel bezit bovendien een anti-stresswerking, zodat je sneller in slaap valt.

Zorg voor voldoende dag- en zonlicht

Daglicht zorgt voor de aanmaak van serotonine. Deze neurotransmitter beïnvloedt heel wat processen. Hij bepaalt onder meer je humeur, je eetprikkels, enz. Maar nog belangrijker: serotonine is onontbeerlijk voor de aanmaak van melatonine, de stof die, zoals boven beschreven, ervoor zorgt dat je de slaap kunt vatten. Ben je echter te lang blootgesteld aan blauw licht, door in je bed nog te scrollen op je smartphone of mails te checken op je laptop, dan wordt de aanmaak van melatonine uitgesteld. Resultaat? Je wordt pas heel laat moe.

Amandelen op het menu

Amandelen zijn een bron van magnesium, en dat element kan je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Magnesium helpt ook het stresshormoon te verlagen, dus een extra handje van deze noten overdag zal je heel zeker helpen de slaap te vatten.

Kiwi’s voor het slapengaan

Volgens recent onderzoek zou het eten van kiwi's voor je gaat slapen de slaap bevorderen, dit dankzij hun hoge gehalte aan serotonine. Je weet wat we hierboven over serotonine hebben geschreven.

Relax!

Yoga, meditatie en andere ontspanningsoefeningen zijn een goede manier om van die stress verlost te geraken. Maar ook een warm bad nemen of rustig een boek lezen voordat je je bed opzoekt, kan wonderen doen.

Specifieke houdingen

Er bestaat geen magische slaappositie die iedereen zomaar in slaap tovert, maar je kan wel enkele trucjes uitproberen. Wie weet werken ze wel heel goed voor jou. Deze bijvoorbeeld: ga liggen op je rechterzij en adem in langs je linkerneusgat. Sluit je ogen en adem diep in en uit tot je in slaap valt. Op je rechterzij slapen zorgt ervoor dat je hart meer vrijheid heeft.

Sleeping potion

Tip van Claudia: meng tomatensap met 1 el. kokossuiker en 1 el. nootmuskaat. Drink dit goedje tussen 16 en 17 uur, en je slaapt als een roos!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Cursussen & workshops bij Bloom

Ontdek hier welke cursussen & workshops je bij Bloom kan volgen in januari 2024: cursus…

Lees meer
Meditatie

Mindfulness technieken voor stressvermindering: Rust in de chaos van het leven

In onze moderne, snelle wereld is stress een ongewenste constante geworden, waardoor we ons vaak…

Lees meer
Huis & Thuis

Verlicht je leefruimte: Een gids voor verschillende lampen en verlichtingsstijlen

Verlichting is een cruciaal element in elk huis. Het gaat niet alleen om het bieden van licht, maar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom