Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Lucide dromen: word de regisseur van je eigen nachtverhalen - bewuster in het leven staan

Lifestyle
Kim Fillée
06/12/2020
Lucide dromen: word de regisseur van je eigen nachtverhalen

Als we dromen, beseffen we doorgaans niet dat we aan het dromen zijn. Wat we ‘meemaken’ in onze slaap is behoorlijk onsamenhangend en ‘s ochtends kunnen we onze nachtelijke avonturen meestal niet meer navertellen. Wat als we je zouden vertellen dat er toch een manier is om bewust te controleren hoe je droom verloopt? Dat kan, en het fenomeen heet ‘lucide dromen’. Het goede nieuws is dat met behulp van enkele praktische technieken die ervaring voor iedereen mogelijk is. Vermits deze magische toestand tussen slaap en waken ons kan helpen bij heel wat problemen in ons dagelijkse leven, loont het zeker de moeite om hier even dieper op in te gaan.

Kies je eigen droomfilm

Een lucide droom is een droom waarbij je slaapt, maar je toch op dat eigenste moment volledig bewust bent van het feit dat je droomt. Dat klinkt misschien voor sommige mensen ontzettend vreemd, maar studies omtrent de prevalentie van dit fenomeen wijzen erop dat het relatief vaak voorkomt. Bij heel wat mensen gebeurt dit op een gegeven moment spontaan, maar anderen slagen erin om systematisch helder te dromen. Dit laatste vergt wel enige oefening. Zoals bij alle dromen, komt ook deze variant het meest voor tijdens de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement, wat duidt op de snelle bewegingen die de ogen maken tijdens deze slaapcyclus. De andere stadia van onze slaap bestaan uit fases zonder dit specifieke kenmerk. Tijdens die cycli dromen we ook, maar vluchtiger en minder intens. Een lucide droom is dan ook exclusief voorbehouden voor de REM-slaap.

Het praktisch nut

Het klinkt waarschijnlijk aanlokkelijk om ‘s nachts je eigen innerlijke werelden te verkennen terwijl je helemaal bewust bent. Het idee om zelf je dromen in handen te hebben klinkt een beetje als toveren. Eindelijk kunnen beleven waar je overdag over fantaseert. Er zijn echter nog heel wat praktische voordelen aan het doelgericht inzetten van lucide dromen. Zo kan het je helpen om de nachtmerries uit je leven te bannen, maar ook om je angsten los te laten. Iemand met steeds terugkerende nachtmerries kan deze proberen te exploreren op een bewuste manier, om zo te achterhalen wat de achterliggende boodschap zou kunnen zijn of welke les eruit geleerd kan worden. Maar ook wanneer je last hebt van bepaalde fobieën kan je jezelf trainen door in je dromen op een adequate manier om te gaan met een beangstigende situatie, zodat je je sterker voelt in de reële setting waarin je met jouw angst geconfronteerd wordt. Zo kan je dus volop experimenteren met lucide dromen en gaandeweg ontdekken wat werkt en wat niet, want je weet dat je weldra toch opnieuw ontwaakt. Dit is een vorm van gecontroleerde blootstelling, een beproefde techniek bij therapeuten die zich inlaten met angstproblematieken. De toepassing ervan in een droom klinkt een beetje gek, maar verschillende experts beamen dat dit wel degelijk zijn nut heeft.

(lees verder onder de advertentie)

Lucide dromen kunnen ook in een ruimer perspectief van spirituele groei worden geplaatst. In de spiritualiteit wordt aangenomen dat wij, in onze 'echte' fysieke wereld, in feite ook 'slapen'. Wij leven in dat opzicht meestal op de automatische piloot. Je zou dus kunnen zeggen dat we in het dagelijks leven ook meer lucide moeten worden, of bewust aanwezig zijn, in het moment en in onszelf. Bovendien gaan heel wat spirituele meesters er van uit dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. Lucide dromers slagen er niet zelden in dat soort diepere waarheden te ontdekken tijdens hun slaap. Je zou het dus kunnen beschouwen als een geestverruimende ervaring die je helpt om dit ook in het 'echte' leven te beseffen. Het besef dat dromen een illusie zijn, kan je gerust doortrekken naar andere aspecten van je dagelijkse realiteit, net zoals je kunt leren inzien dat je de dingen heel vaak zelf in de hand hebt, omdat alles wat jij doet of denkt een rimpeleffect heeft op de wereld rondom jou. You control your own destiny, jij bent de regisseur van je bestaan, zowel tijdens je lucide droom als wanneer je wakker bent.

It’s all in the brain

Lucide dromen: een zweverig gedoe of een fenomeen met een wetenschappelijke verklaring? Er zou tijdens het lucide dromen vooral sprake zijn van meer activiteit in de prefrontale cortex. Dat is het gebied in de hersenen dat instaat voor heel wat cognitieve en sociale functies. Zo zouden we zonder dit deel niet kunnen nadenken over wat we willen doen.

”Soms zijn mensen zelfs in staat om vooraf afgesproken bewegingen met hun ogen te maken, om duidelijk te maken dat ze in een lucide droom zitten.”

Bij slapers die geobserveerd worden tijdens lucide droomstudies zijn de activiteitenniveaus van de prefrontale cortex vergelijkbaar met de niveaus wanneer ze wakker zijn. Dit wordt gemeten door middel van een elektro-encefalogram of een EEG, waarbij er metalen plaatjes op de schedel worden geplaatst om de activiteit in de hersenen te meten. Ook wordt soms de oogactiviteit gemeten om na te gaan of de persoon zich effectief in de REM-slaap bevindt. Soms zijn mensen zelfs in staat om vooraf afgesproken bewegingen met hun ogen te maken, om duidelijk te maken dat ze in een lucide droom zitten. Om al die redenen kan lucide dromen worden geduid als een ‘hybride slaapwaaktoestand’.

Oefening baart kunst: neem de touwtjes zelf in handen

Kan je jezelf trainen om lucide dromen op te wekken? Zeker! Lees snel verder.

/ Meditatie /

Om jezelf in opperste concentratie te brengen of om simpelweg een groter bewustzijn bij jezelf te creëren dat je in je dromen meeneemt, is ook meditatie een bijzonder doeltreffende tool. Vermits het belangrijk is om in alle rust een diepe en verkwikkende slaap te hebben, zelfs als je niet van plan bent om te experimenteren met lucide dromen, is mediteren voor het slapengaan altijd en voor iedereen aangewezen. Soms hoeft het niet ingewikkeld te zijn. You’re welcome.

/ Reality testing /

Vraag jezelf regelmatig af of je al dan niet aan het dromen bent. Aanvankelijk kan je dit enkel doen als je wakker bent, maar gaandeweg leer je dit automatisch ook in een droom doen. Zo kan je regelmatig eens proberen je arm door een muur te steken, om te checken of het lukt. Een andere klassieke reality check is het opnieuw lezen van een tekstregel. Normaal gezien blijft die bij de tweede lezing uiteraard hetzelfde. In een droom verandert de tekst echter voortdurend.

Lucide dromen betekenis en bereiken tips Bloom web

/ Slaaphygiëne blijft belangrijk /

Wie niet slaapt kan geen lucide dromen hebben. Wie (goed) wilt slapen, kan zich best optimaal voorbereiden op een rustige nacht. Hoe je dat het best doet, zou stof zijn voor een op zichzelf staand artikel, maar intussen zijn de belangrijkste adviezen hieromtrent overbekend: hou de slaapkamer donker en koel, gebruik je bed enkel om te slapen en voor intieme momenten met je lover, beperk je schermtijd voor je onder de wol kruipt en vermijd stimulerende middelen vanaf de late namiddag.

/ Ontwaken en dan weer naar bed gaan /

Zet je wekker op een bepaald uur, zo’n 5 à 6 uur na het slapengaan. Bij het ontwaken sta je even op en doe je iets ontspannend. Het is de bedoeling dat je toch wel een tijdje uit bed bent. Als je dan weer gaat slapen, zal je sneller de REM-slaap vatten en is de kans groter dat je een lucide droom ervaart. Deze techniek test je best niet al te vaak, want een goede nachtrust is uiteraard belangrijk voor je welzijn en gezondheid.

/ Een droomdagboek bijhouden /

Dromen vertellen ons maar al te vaak iets over onszelf of over de problemen waar we mee zitten. Zelfs reguliere dromen zijn dus de moeite om te analyseren, door ze bij te houden in een dagboek en eventueel op zoek te gaan naar de betekenis ervan. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van de symbolische betekenis van wat je in zo’n droom ziet of beleeft. Die betekenissen opzoeken is een eenvoudige klus. dat lees je bijvoorbeeld hier. Voor het bevorderen van lucide dromen is het sowieso niet verkeerd om meer bezig te zijn met dromen in het algemeen. Je vergroot ook hier weer je aandacht en richt je bewust op je nachtelijke avonturen. Hierdoor zal je ook in je onderbewuste meer bezig zijn met dromen, en dus ook met lucide dromen.

/ Mnemonische inductie /

Dit is een moeilijke naam voor iets wat ook enige oefening vergt: jezelf bij het slapengaan overtuigen dat je bewust zult dromen. Zo programmeer je jezelf als het ware, ten minste als je deze techniek lang genoeg volhoudt. Het volstaat ook niet om dit een keertje luchtig tegen jezelf te zeggen: je moet volledig doordrongen zijn van het geloof dat het zal lukken.

/ Probeer eens een potje te gamen /

De meest verrassende tip heb ik voor het laatst gehouden. Er is enige evidentie dat doorwinterde gamers sneller lucide dromen hebben dan zij die geen Playstation van een Xbox kunnen onderscheiden. Vooral zij die interactieve games spelen, waarbij je je onderdompelt in een alternatieve wereld en je continu moet reageren op wisselende omstandigheden, lijken een streepje voor te hebben. Dit is niet geheel onlogisch, aangezien handelen in de wereld van een videospel niet gek veel verschilt van het omgaan met een lucide droom. Mocht je dus nog geen plannen hebben voor het weekend: een potje gamen met het hele gezin kan een valabele optie zijn!

Enkele waarschuwingen

Je hoort wel eens dat mensen zich zorgen maken dat ze ‘vast komen te zitten’ in een droom en moeilijk weer wakker worden. Die angst is echter onterecht. We slapen en dromen gemiddeld slechts een aantal uur per nacht, gewoon omdat we zo ingesteld zijn. Dit is een biologisch proces, dat los staat van of je nu lucide droomt of niet. Uiteindelijk eindigt een droom altijd en word je weer wakker. Een andere bemerking die mensen soms hebben, is dat dit soort dromen een inspanning vereist, waardoor je niet diep zou slapen of geen rust zou krijgen. Hieromtrent werden in het verleden studies uitgevoerd, maar de algemene conclusie bleek toch dat er niet echt sprake was van grotere vermoeidheid of een slechtere slaapkwaliteit. Er is één gegeven waar je wel rekening mee moet houden: lucide dromen kunnen wel degelijk risico’s inhouden voor mensen met specifieke geestelijke gezondheidsproblemen. Aandoeningen zoals schizofrenie of andere stoornissen van psychotische aard worden gekenmerkt door de moeite die de patiënt ervaart om hallucinaties van echte gebeurtenissen te onderscheiden. Dit kan mogelijks verergeren wanneer de betrokkene zich verliest in lucide dromen. Ook wanneer er bij iemand sprake is van zware trauma’s kunnen lucide dromen herinneringen oproepen die voor de persoon in kwestie moeilijk te dragen zijn.

Om mee af te sluiten

Lucide dromen kunnen een fascinerende, behulpzame of gewoon aangename ervaring zijn, maar je moet zélf aanvoelen of het iets voor jou is en wat je ermee wilt bereiken. Het is belangrijk om te beseffen dat je geen al te hoge verwachtingen moet koesteren wanneer je er net mee start, omdat de techniek toch niet zo eenvoudig is. Als dat je niet afschrikt en je bij jezelf geen bezwaren ziet, wens ik je een prachtige reis.

Meer weten over dromen en de betekenissen ervan? Neem een kijkje in onze webshop.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2024

Retrograde planeten 2024

In dit artikel vind je een praktisch overzicht van alle planeten én de periode waarin ze in 2024…

Lees meer
Dossier 2024

PREVIEW // Jouw Jaarhoroscoop 2024

Traditioneel besteden we in de eerste Bloom-editie van het nieuwe jaar (zie special Bloom 1 - 2024)…

Lees meer
Astrologie

Opening van de grensovergang in Rafah (Palestina): een horoscoopanalyse

Op 21 oktober 2023 om 9.00 uur Belgische tijd, wat overeenkomt met 6.00 uur GMT, kwam eindelijk het…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom