Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Detoxen, een go of een no-go?

Detoxen, een go of een no-go?

Detoxen, van speciale drankjes tot gekke diëten en gewoonweg niet eten. Volgens de een een absolute must, volgens de ander compleet nutteloos. Maar misschien is het wel spek voor jouw bek?

Januari is traditioneel de detoxmaand, of toch tenminste de tweede helft ervan. De eerste dagen gunnen we ons nog de nieuwjaarsdrink op het werk, de not-so-healthy ‘gathering’ met de vriendinnen en een paar verplichte nummertjes waar we wederom verwend worden met belegde toastjes en deegrijke desserts. Maar dán wordt het toch echt wel tijd om die goede voornemens waar te maken en komaf te maken met de schuldgevoelens van de afgelopen weken.

Een snelle google van ‘detox’ geeft je meer dan 500 miljoen hits! Dat er heel wat belangstelling is voor dit onderwerp, is aldus niet bij het haar gegrepen. En trouwens ook iets om aan te moedigen. Want, wie op zoek is naar een manier om te detoxen wil goed doen voor z’n lichaam en da’s een mindset die alleen maar kan toejuicht worden, nietwaar?

Maar wat houdt dat detoxen nu écht in? Detoxen heeft meerdere betekenissen. Aan de ene kant wordt daarmee vaak ‘ontgiften’ bedoeld, het uitscheiden van toxines en slechte stoffen. Maar met detoxen wil men ook vaak zeggen ‘afkicken’. Zeker in de periode na de feestdagen wordt het woord ‘detox’ vaker in de mond genomen als zijnde: ‘Ik heb me stevig laten gaan en nu wil ik weer even streng zijn voor mezelf, bye bye rommel, hello vitamientjes!’.

Natuurlijke detox van het lichaam

Het menselijk lichaam zit ingenieus in elkaar en het komt gelukkig al met een eigen ontgiftingssysteem op de proppen. We ontgiften vluchtige stoffen door onze longen, wateroplosbare stoffen met behulp van onze nieren en vetoplosbare stoffen in samenwerking met onze lever en de galblaas. Dit is voor velen al snel een argument om niet te ‘moeten’ detoxen. Anderzijds zijn het net deze organen die in onze Westerse maatschappij zeer zwaar belast worden. Door de grote hoeveelheid toxische stoffen die we elke dag inademen bijvoorbeeld of door de zware metalen in de zee. Maar ook door een aantal zaken die we al wat meer zélf in de hand hebben, bijvoorbeeld het drinken van alcohol en het consumeren van grote hoeveelheden suiker. En net op die vlakken kunnen we na de feestdagen het verschil maken. En, neen, gekke drankjes moeten daarom niet de revue passeren.

Clean eating

Tijdens de feestdagen loopt er wel wat mis met ons eetpatroon. We worden op verschillende feestjes overladen met de traditionele bladerdeeghapjes, vaak veel vlees met dikke sauzen, gefrituurde bijgerechtjes, suikerrijke desserts ... en oh ja ... ettelijke glaasjes alcohol. Een teveel aan calorieën jazeker, maar wat met al die voedingsstoffen die we gemist hebben dezer dagen? Voldoende water, groenten en fruit vol anti-inflammatoire stoffen (die we net in deze feestperiode zo goed kunnen gebruiken), vitaminen, mineralen en andere micronutriënten. Tijd dus om die minder gezonde voeding voor een tijdje aan de kant te schuiven en ons lichaam weer in topstaat te brengen, zodat het z’n eigen ontgiftingssysteem opnieuw optimaal kan inzetten.

Detox 15: een milde detox gedurende 15 dagen

Zelf las ik de tweede helft van januari een milde detox van 15 dagen in. ‘Detox15’ noem ik het. Tijdens deze periode stel ik alles in het werk om mijn lichaam te ondersteunen. Uiteraard werkt het niet als ‘vluchtig intermezzo’ om daarna opnieuw ongezond te gaan eten en leven. Nee, het is ook mentaal een stevige reset om daarna weer heel wat gezonde gewoontes te blijven aanhouden. Hoe ik aan de slag ga? Je leest het hier.

Steffi Vertriest Bloom Web
1. Eet enkel onbewerkt voedsel

Wees even heel streng voor jezelf en eet enkel onbewerkte voeding. Niets met smaakversterkers, e-nummers, geen lange ingrediëntenlijstjes, maar gewoon de ingrediënten zelf, rechtstreeks uit de natuur!

2. Focus op groenten

Over gezonde voeding lopen de meningen nogal uiteen, maar als er één ding is waar iedereen het over eens is, dan is het wel het belang van fruit én vooral van groenten. Sloof je dus twee weken uit om extra groenten naar binnen te werken. Werk om je lichaam te ontgiften gerechten af met zeewier.

3. Schrap toegevoegde suikers

Suiker is bijzonder verslavend. Grijp deze kans om tijdens je detox af te kicken van zwaar gesuikerde producten. Maak een pact met jezelf om twee weken niets van suiker toe te voegen. Dat wil dus ook zeggen (behalve de traditionele witte tafelsuiker) dat je alle natuurlijke suikers in deze periode schrapt. Geen honing, geen agave, geen stevia, ... Yes, cold turkey op dit vlak! De eerste dagen kan je dit sterk voelen en bijvoorbeeld hoofdpijn ervaren.

4. Schrap grote hoeveelheden koolhydraten

Ook koolhydraten (pasta en granen) zijn suikers, ze worden in ons lichaam omgezet tot glucose om zo opgenomen te kunnen worden. Hoewel koolhydraten van onschatbare waarde zijn voor ons, eten we in het Westen vaak een overvloed aan koolhydraten en dan nog vaak de bewerkte variant. Tijdens je detox is het dus aangewezen om die koolhydraten even links te laten liggen. Vervang ze door extra porties groenten zoals wortels, pastinaak en bieten.

5. Slaap meer en beter

Slaap is ontzettend cruciaal. Je lichaam doet aan herstel tijdens je slaap, een goede manier dus om je gezondheid extra te ondersteunen. Maak de belofte aan jezelf om tijdens je detox voldoende te slapen. Houd daarbij vaste tijdstippen aan om te gaan slapen en om op te staan.

6. Geen alcohol, koffie of thee

Vermijd alcohol en cafeïne. Dat wil dus ook zeggen geen thee. Of alleszins geen witte, groene, zwarte of oolong thee. Vervang deze liever door kruidenthee.

7. HELP JE LICHAAM ONTGIFTEN

Drink dagelijks in de ochtend ene glas lauw water met wat vers citroensap of ondersteun je ontgiftingssysteem met mariadistel, brandnetel of kurkuma bijvoorbeeld.

Meer lezen?

Een optimale gezondheid voor elk sterrenbeeld
Foodcravings door een hormonale dip? Zo vecht je ertegen

Fit blijven met de Maan

Wie is Steffi Vertriest?

Steffi Vertriest is een dertiger uit het Antwerpse met een boordevolle agenda en een stevige interesse in gezondheid, welzijn en empowerment te maken heeft. Ze houdt van reizen, yoga, zingen, onder de mensen zijn en af en toe een goede serie.

Meer info: https://byebyecheeseburger.be.

Maan Orakel Set Liberty Phi banner 1000x400

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Daten volgens de Chinese astrologie: dit Chinese teken is jouw perfecte match

Welke Chinese tekens matchen het beste met elkaar op vlak van liefde? Evenals de Westerse…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Kies voor een leven in balans

Ben jij tevreden met hoe je leven op dit moment loopt of wil je liever iets veranderen? We hebben…

Lees meer
Spiritualiteit

REEKS | Handlezen in een notendop - Deel 3 Handlezen: welk liefdesverhaal vertellen jouw vingers?

In dit artikel gaat handlezer Willem De Baets dieper in op het liefdesverhaal dat je vingers…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom