26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Feit of fictie? 9 mythes over de Maan

Astrologie
Amber Herstraets
07/04/2024
Feit of fictie? 9 mythes over de Maan

De Maan, ze staat symbool voor het vrouwelijke en wordt geprezen om haar veranderlijke aard. Haar aanwezigheid is alomtegenwoordig in spiritualiteit, zingeving, verhalen en bijgeloof. Maar welke mythes zijn waar en welke zijn fictie?

And like the Moon, we must go through phases of emptiness to feel full again

De Volle Maan maakt je zenuwachtiger

✅ JUIST

De vrouwelijke Maan en de mannelijke Zon bevinden zich tijdens een Volle Maan recht tegenover elkaar. Als gevolg daarvan kun je tegenstrijdigheden ervaren tussen je verstand en je gevoel. Het zorgt ervoor dat je prikkelbaarder, emotioneler en onrustiger bent. Wees extra lief voor jezelf tijdens de Volle Maan, het is immers normaal dat je wat meer gespannen bent dan anders.

Een maansverduistering triggert transformatie en plotse veranderingen

✅ JUIST

Een maansverduistering treedt op wanneer de Aarde zich tussen de Zon en de Maan bevindt en kan enkel plaatsvinden bij een Volle Maan. Een maansverduistering gaat dikwijls samen met het begin van iets belangrijk en dan vooral het begin van een einde: dingen worden in beweging gezet, zodat je wat jou niet meer dient kan afronden en ruimte kan maken voor een nieuwe cyclus. Je merkt het waarschijnlijk niet meteen, maar de energie van een maansverduistering laat zich nadien nog een poos voelen. Dat betekent dat je vanuit de kosmos ondersteuning krijgt om vanuit een ander perspectief naar je leven te kijken. Wees dus voorbereid! Je weet nooit echt wat erop je afkomt, maar door je innerlijke evenwicht te versterken en de kalmte te bewaren, maak je beslissingen die je ten goede komen.

De Maan beïnvloedt je menstruatiecyclus

❌ FOUT

Hoewel je menstruatie mogelijks gelijkloopt met de maancyclus, is dit eerder toeval dan dat er een echte link is tussen de twee cycli. Verschillende onderzoeken wezen namelijk uit dat de relatie tussen de maanfases en de menstruatiecyclus een mythe is. Wél heeft de Maan een grote invloed op je gevoelens, en dus is het perfect mogelijk dat je gevoeliger bent als je je maandstonden krijgt tijdens de Volle Maan.

Dat de Maan geen enkel effect zou hebben op de zwangerschap, klopt echter ook niet. De Slowaakse dokter Eugen Jonas ontdekte in de jaren ’50 van de vorige eeuw, dat vrouwen naast een biologische vruchtbaarheidscyclus ook een kosmische cyclus hebben. Deze vruchtbaarheidscyclus is verrassend genoeg gekoppeld aan het ‘maanconceptiemoment’, het moment waarop de Maan, de Aarde en de Zon dezelfde positie innemen als bij de geboorte van de vrouw. Aan de hand van deze cyclus zou je het ideale moment kunnen zoeken om zwanger te worden. Lees er hier meer over.

Banners en visuals voor artikels 1

De Volle Maan: het staarduel tussen de mannelijke Zon en de vrouwelijke Maan

Je libido is hoger tijdens de Volle Maan

✅ JUIST

Zowel mannen als vrouwen ervaren een hoger libido tijdens de Volle Maan. Je emoties zijn heviger en je bent sensitiever, en dat kan zich uiten in een verhoogd lustgevoel. Profiteer ervan en maak er een romantische avond van.

Een Volle Maan zorgt voor meer geweld en criminaliteit

❌ FOUT

Het idee dat er meer criminele acts, zoals aanrandingen en overvallen, voorkomen tijdens de Volle Maan werd lange tijd geloofd. Verschillende onderzoekers focusten zich hierop en er bleek geen verband te zijn tussen criminaliteit en dit moment in de maancyclus. Een hardnekkige mythe dus, meer niet. Gelukkig. Toch is de link tussen heftiger emoties en felle fysieke uitingen, tot geweld toe, voelbaar. De verhalen moeten ergens van komen natuurlijk.

De maancyclus heeft een grotere invloed op vrouwen dan op mannen

❌ FOUT

Uit onderzoek blijkt dat mannen net een sterker effect ervaren van de maancyclus dan vrouwen, en dan vooral rond Volle Maan. Ze voelen dit vooral in hun slaappatroon: de duur en kwaliteit van de slaap is minder goed dan bij vrouwen in de dagen voorafgaand aan de Volle Maan. Geniet dus als vrouw van je slaap tijdens deze maanfase, want de mannen in je omgeving hebben dan minder geluk.

Banners en visuals voor artikels 2

Always remember we are all under the same sky, looking at the same moon

Huisdieren worden gek tijdens de Volle Maan

❌ FOUT

Er is geen impact van de maancyclus op het gedrag van je huisdier. Onderzoek toonde aan dat de meeste huisdieren geen ongemak vertonen tijdens een Volle Maan. Toch ondervindt je huisdier wel indirect gevolgen van de Volle Maan: bij een wolkeloze hemel is de nacht heel helder. Bij een heldere nacht zijn huisdieren actiever en daarom zijn ze tijdens een Volle Maan ook energieker. Logisch, toch?

Tuinieren afstemmen op de maancyclus kan je tuin vooruithelpen

✅ JUIST

Dit heeft vooral te maken met het sap en vochtgehalte van planten. Een Wassende Maan zorgt ervoor dat het sap in planten opwaarts beweegt. Planten groeien en ontwikkelen hun delen die bovengronds zijn. Snoeien werkt de plant in deze periode tegen. Andersom is het tijdens de Afnemende Maan net wel een goed idee om te snoeien. Het sap van een plant zit dan niet bovengronds, waardoor zij in deze maanfase een minimum aan vocht verliest.

Je haar knippen tijdens de Wassende Maan bevordert de groei

✅ JUIST

De Wassende Maan is de fase die zich uitstrekt tot twee weken na de Nieuwe Maan. De periode van de Wassende Maan is een productieve tijd, vandaar dat deze maanfase je haargroei stimuleert. Boek dus snel je afspraak bij de kapper en zie je haar in no time terug gezond langer worden.

Bloom 3 2024 is uit!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

 • Thema: Mother Earth

 • Exclusief interview met singer-songwriter Fia
  Leading lady in de spirituele muziekwereld

 • Een ode aan Moeder Aarde
  + kom in verbinding met jezelf door te verbinden met de Aarde

 • Feit of fictie?
  9 mythes over de Maan

 • Krachtplaatsen in België en Nederland
  de mooiste energetische plekken

 • Hoe word jij een eco-heks?

 • Geef je water de energie die je nodig hebt

 • Wat leert jou de Aarde in je geboortehoroscoop?
  jouw fundament uit de doeken gedaan

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Sound Healing- de onzichtbare helende kracht van geluid- Kristof Lambregts

Voor je dit artikel begint te lezen, wil ik je vragen om even je ogen te sluiten en te luisteren.…

Lees meer
Lifestyle

Bloom's shopping tips voor maart 2024

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische, spirituele verwennerijen speciaal voor haar…

Lees meer
Huis & Thuis

De connectie tussen fysieke orde en spiritueel welzijn

In een wereld die constant in beweging is, kan ons huis een heiligdom van rust en orde zijn. Maar…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom