Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

ORIGINS, een boek vol kosmische herinneringen • Interview met schrijfster Ilse Wanten

Inspiratie
Bloom
07/11/2023
ORIGINS, een boek vol kosmische herinneringen • Interview met schrijfster Ilse Wanten

Eind november 2023 verschijnt 'ORIGINS', het boek van kunstenaar Fernando Lobo en schrijfster Ilse Wanten. Het boek neemt je mee naar een lang vervlogen tijd en roept herinneringen op aan de magie van geleefde levens op een plek die in onze dromen doorsijpelt. Bloom ging in gesprek met schrijfster Ilse Wanten.

Bloom: Waarover gaat het boek en wat kan het voor de lezer betekenen?

Ilse: "ORIGINS serveert een selectie zwart-wit pentekeningen van de Portugese kunstenaar Fernando Lobo met kleine stukjes uitgepuurde tekst van mijzelf. Het is een hardcover kunstboek (144 pagina’s) voor op de salontafel. Zo’n boek waar je gezellig in kan verdwalen en dat je fantasie op meer dan een manier prikkelt.

ORIGINS neemt je namelijk mee in een ander, groter en zelfs kosmisch verhaal van onze menselijke oorsprong. In die zin kan het boek de lezer bevrijdende inzichten verschaffen die het bewustzijn aanzienlijk kunnen verruimen."

”Toen ik de tekeningen zag, kreeg ik rillingen en kippenvel en ik voelde ontroering en dankbaarheid. Er was een onmiddellijke herkenning.”

Bloom: Het gaat over ‘verre oorden die jullie als een soort moderne sjamanen oproepen, herinneringen aan persoonlijke ervaringen die plaatsvonden in tijden die nu nog enkel binnen ons kosmische geheugen bestaan en liggen opgeslagen in ons dna’. ‘Herkenden’ jullie elkaar dan? Of kwamen jullie toevallig uit op hetzelfde materiaal in het collectief?

Ilse: "Vanaf dat ik de tekeningen in het oog kreeg, werd ik geraakt en kreeg ik, zoals ik dat noem 'doorstroming'. Dan krijg ik tegelijkertijd rillingen en kippenvel en gaan mijn haren precies allemaal rechtop staan.

Er maakte zich ook een grote ontroering en dankbaarheid van mij meester. Een beetje alsof iemand die je lang geleden heel goed hebt gekend, en met wie je bepaalde herinneringen deelt ineens terug voor je neus staat. Maar in de plaats van die herinneringen in woorden of muziek uit te drukken, zoals ik dat doe, had deze persoon ze in tekeningen gegoten. Maar dus ja: er was een onmiddellijke herkenning. Dat is soms zo fijn aan kunst."

Jij bent de schrijfster, Fernando Lobo de kunstenaar. Hoe zag jullie samenwerking eruit? Schreef jij op basis van de tekeningen die Fernando maakte?

Ilse: "Op een mooie septemberavond bezorgde Fernando’s dochter Aryana mij een houten kistje met daarin een selectie originele tekeningen van haar vader. Die ben ik dan voorzichtig gaan uitpakken en gevoelsmatig beginnen rangschikken in een volgorde op basis van mijn persoonlijke kosmische herinneringen.

Dat was heel fijn om te doen en op die manier ontstond er ook al een eerste soort 'verhaal' en kon ik beginnen schrijven, vertalen, beitelen en uitpuren. Heel af en toe kon ik meteen naar de essentie gaan. Gelukkig zaten Fernando en Aryana onmiddellijk op dezelfde golflengte. De gesprekken die we voerden waren uiteraard ook erg leuk en interessant."

Boek ORIGINS interview Ilse Wanten artikel Bloom 2

Fernando en ik hebben levendige herinneringen aan een zeer belangrijke periode in de menselijke geschiedenis. Atlantis is destijds ten onder gegaan omdat hoogtechnologische middelen uiteindelijk tegen de mensheid werden gebruikt en macht belangrijker werd dan liefde. De overeenkomst met onze huidige beschaving valt niet te ontkennen.

Schrijfster Ilse Wanten

Bloom: Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

Ilse: "Dat is een heel mooi en zelfs wonderlijk verhaal. Twee van mijn beste vrienden (Kathleen Steegmans en Tim Michielsen) namen deel aan een groepstentoonstelling te Antwerpen. Dat was aan het begin van de zomer van 2022. Ik was gevraagd om de opening in de verf te zetten met een zang-performance.

Toen ik de ruimte binnenwandelde, zag ik Fernando’s werk hangen en leerde ik Aryana kennen. Aryana ziet het als haar missie om haar vaders werk naar buiten te brengen. Toen Aryana mij na die bewogen zomer vroeg om teksten voor het boek te schrijven, hoefde ik geen twee keer na te denken."

Bloom: Waarom was het voor jou belangrijk om dit boek mee vorm te geven? Wat betekent het boek voor jou?

Ilse: "Het boek markeert voor mij persoonlijk een einde en een nieuw begin. De ochtend na die expo-opening werd ik namelijk naar Limburg geroepen en een maand later waren mijn beide ouders al overgegaan. Uiteraard zorgde dat voor een intense periode van veel verdieping en reflectie; een zoveelste spirituele stroomversnelling die mij uitnodigde tot groei.

Zie je, ik leef al langer met het concept dat dit prachtige Multi-Versum een actieve, scheppende rol in ons leven speelt, als je daar tenminste voor openstaat. Veel 'toevalligheden' zijn dan ook vaak alles behalve dat. Het boek verscheen met andere woorden op precies het juiste moment op mijn pad. Alles wees in de richting van een juiste timing en dat gaf me een heel warm, liefdevol gevoel."

”Steeds meer mensen kijken niet langer weg en doorzien illusies waardoor ze, langzaam maar zeker, in hun eigen kracht komen te staan.”

Bloom: Welke boodschap geef je graag nog mee aan de lezers van Bloom?

Ilse: "Dit boek had nooit het licht gezien als de mensen die eraan meewerkten hun eigen hart en ziel niet hadden gevolgd. Zij zijn steeds blijven geloven in iets waarvan zij voelden/wisten dat het belangrijk was.

Voor Fernando en mijzelf zijn dat levendige herinneringen aan een zeer belangrijke periode in de menselijke geschiedenis. Atlantis is destijds ten onder gegaan omdat hoogtechnologische middelen uiteindelijk tegen de mensheid werden gebruikt en macht belangrijker werd dan liefde. De overeenkomst met onze huidige beschaving valt niet te ontkennen.

Gelukkig zit er een ook positieve keerzijde aan deze medaille. Steeds meer mensen kijken vandaag niet langer weg en doorzien de illusies waardoor ze, langzaam maar zeker, in hun eigen kracht komen te staan.

Het wonderlijke Waterman Tijdperk is nu echt begonnen!"

Reserveer alvast jouw exemplaar

Boekcover ORIGINS interview Ilse Wanten artikel Bloom

ORIGINS - Pentekeningen van Fernando Lobo & stukjes (Engelse) tekst van Ilse Wanten voeren je mee naar een (on)bekende wereld.

De fascinerende wereld die Fernando Lobo (Portugees) en Ilse Wanten (Belgische) ons tonen, bevat enerzijds adembenemende zwart-wit pentekeningen, anderzijds krachtige stukjes intrigerende tekst. Met elke streep van hun pen roepen beide kunstenaars werelden op die doordrenkt zijn van diepgaande betekenissen en verfijnde details. Hun passie ademt levenslange toewijding, verwondering en overgave. Beiden hebben dan ook duidelijk een missie.

Deze luxe uitgave verschijnt eind november, ruim op tijd voor de feestdagen. Reserveer alvast jouw exemplaar.

Wie is Fernando Lobo?

Auteursfoto Fernando Lobo ORIGINS interview Ilse Wanten artikel Bloom

Geboren op 20 maart 1956 in Faro, Portugal, groeide hij op aan de kust van de Atlantische Oceaan. Sinds hij een potlood kon vasthouden, is hij aan het creëren. Op 18-jarige leeftijd ging hij naar de kunstacademie in Lissabon, maar na een jaar, in 1974, brak de Anjerrevolutie uit en moest hij zijn studie stopzetten. In 1986 verhuisde hij naar Nederland, waar hij 33 jaar woonde. In 2019 verhuisde hij terug naar zijn roots, het zuiden van Portugal, waar hij zijn dagen doorbrengt met nadenken en tekenen. Je kunt zijn werken beschouwen als een mix van abstractie, warme speelsheid en beweging. Zijn leven bestaat uit creëren … In alle kleuren die de zon hier te bieden heeft.

Meer info: www.fmrlobo.eu/ORIGINS
Foto: Daniel Pina

Wie is Ilse Wanten?

Auteursfoto Ilse Wanten ORIGINS interview Ilse Wanten artikel Bloom

Ilse Wanten (1973) koos ervoor om in deze turbulente tijd in een fysiek lichaam op Aarde aanwezig te zijn en mensen te helpen zich te herinneren wie ze in werkelijkheid zijn. Reeds als kind was Ilse zich sterk bewust van 'andere' werelden en had ze ervaringen met haar begeleiders, andere Zelven en gidsen van verschillende Sterrenvolken. Daarna onderdrukte ze haar gave lange tijd, omdat ze er destijds nergens mee terecht kon. Dankzij haar radicale keuze voor een artistiek leven (actrice/performer, singer-songwriter en filmmaker) ontwikkelde het zich terug en kwam vanaf 2005 in een stroomversnelling toen ze tevens ging schrijven.

Meer info: www.ilsewanten.com

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

De gezondheidsvoordelen van tuinieren

Tuinieren biedt een scala aan gezondheidsvoordelen die je wellicht nog niet kende. Van fysieke…

Lees meer
Spiritualiteit

REEKS | Handlezen in een notendop - Deel 4 Handlezen: de bergen in je handen

In de drie voorgaande Bloom-edities leerde je al dat elk aspect van je handen in overweging moet…

Lees meer
Inspiratie

Exclusief interview met singer-songwriter Fia

Het interview met Fia vindt plaats op een winterse dag. We zitten alle twee met onze laptop in de…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom