Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Karma & Reïncarnatie: de spirituele ontwikkeling na een narcistische relatie

Spiritualiteit
Désirée van Toor
06/04/2021
Karma & Reïncarnatie: de spirituele ontwikkeling na een narcistische relatie

We zien de term de laatste jaren overal verschijnen, maar wat houdt narcisme precies in? Waarom lijkt het bijna een modeverschijnsel en waarom komen net fijngevoelige mensen met een groot inlevingsvermogen en betrokkenheid in een dergelijke verbinding met een narcistisch persoon terecht?

We zien een dergelijke verbinding vaak ontstaan bij iemand die is opgegroeid in een gezin waar er een gebrek was aan duidelijke emotionele grenzen tussen de primaire zorgverleners en het kind. Dan is er vaak sprake van een opvoeding die gekenmerkt werd door de afwezigheid van warmte en geborgenheid. De eerste levensjaren worden vaak getekend door een gebrek aan het stellen van grenzen. Het kind heeft de neiging verward te raken met wat van hem is en wat emotioneel van anderen is. Het kind zal dan ook moeite ervaren om te weten wat het precies voelt en nodig heeft. Het kind is empathisch ingesteld en bezit het vermogen om andere mensen ‘te lezen’ (wat voelen/denken andere mensen?). Helaas is het niet altijd evident om deze vaardigheid in te zetten, omdat de persoon in kwestie vaak geen onderscheid kan maken tussen zijn persoonlijke emoties en die van anderen. Mensen die in een narcistische verbinding terechtkomen, projecteren hun emoties op anderen en nemen de stemmingen van andere mensen over. Ze raken doorgaans sterk in de war van wat ze nu eigenlijk wel of niet ervaren/voelen. In dergelijke gevallen zien we dat deze personen binnen de relatie teveel verantwoordelijkheid naar zich toetrekken. Dit vertaalt zich in situaties, waarbij men zich continu schuldig voelt en waarbij men de narcist niet kan duidelijk overbrengen wat precies zijn aandeel is in het geheel is. Het zelfbewustzijn en onderscheidend vermogen geraakt stilletjes aan aangetast. Het slachtoffer in dit verhaal kan zich boos voelen, maar is niet in staat om zijn woede te uiten, waardoor hij in feite losgekoppeld geraakt van zijn emoties.

Wederzijdse afhankelijkheid

Deze dynamiek is de perfecte voedingsbodem voor wederzijdse afhankelijkheid, een relatiepatroon waarbij de ene persoon door de ander wordt geabsorbeerd en het gevoel van eigenwaarde verliest ten voordele van de ander. De ene zal zich uitermate verantwoordelijk opstellen en zich voortdurend zorgen maken over de ander, waardoor hij er op de langere termijn niet meer in slaagt zichzelf te zijn. Een veelgebruikte term voor deze dynamiek is ‘co-dependency’ en houdt o.a. de neiging in om het gedrag en de verantwoordelijkheid van de partner te vergeven, te verontschuldigen, goed te praten en over het hoofd te zien.

Omdat de afhankelijke persoon moeite heeft met het identificeren van zijn emoties, is er een neiging om de emoties te projecteren, te onderdrukken en ervoor te vluchten. Dit geeft de neiging om pijnlijke emoties te vermijden, gevoelens worden genegeerd en emoties kunnen niet verwerkt worden. Bovendien ervaart de persoon in de pubertijd en in de volwassenheid moeilijkheden om fijne emoties zoals liefde, genegenheid en intimiteit te ervaren. Een veelvoorkomend onbewust gedrag is het voortdurend wegrennen van gevoelens door verschillende copingmechanismen (stressreacties zoals: vechten, vluchten en vermijden) te hanteren. Dit zijn vaak mensen die in een bloedlijn zijn geboren waar strijd, straffen en emotionele afstand aanwezig is. Hierdoor hebben ze moeite om te begrijpen wat liefde is, terwijl ze er hun hele leven wanhopig naar op zoek zijn.

Karma: de wet van oorzaak en gevolg

Karma narcisme ontwikkeling Bloom web

Het verlangen naar liefde en de neiging om constant op zoek te zijn naar meer liefde wordt een drijfveer voor het leven. Dit wijst vaak op een jeugd waarin de primaire verzorger emotioneel afwezig was of waarbij de verzorger of ouder mogelijk te veel werd geabsorbeerd door persoonlijke emotionele problemen of fysiek of emotioneel afwezig was. Het is moeilijk te zeggen in welke mate de opvoeding hierin een rol heeft gespeeld en in hoeverre ook vorige levens hun stempel blijven drukken. Hoe het ook zij, de persoon in kwestie voelt zich vaak eenzaam en losgekoppeld en hunkert zodanig naar liefde, waardoor de kans groot is om opnieuw in een verbinding vol strijd terecht te komen.

Deze patronen worden ook wel karma genoemd. Karma betekent: de wet van oorzaak en gevolg. Anders gezegd voedt het ene het andere en komen we in situaties terecht die zich keer op keer in ons leven herhalen.

Co-dependancy, de angst om geen liefde te krijgen en het onderdrukken van gevoelens en emoties, zijn typische voorbeelden van onbewuste patronen (onbewust karma) die in stand gehouden worden en van generatie op generatie doorgegeven worden. Vaak wordt men zich pas jaren na het verbreken van de verbinding zich pas bewust van het feit dat hij met een narcist te dealen had. Dit heeft ermee te maken dat een relatie gekenmerkt door narcisme, een heel emotionele en eenzame weg is voor het slachtoffer. Vergeet niet dat een narcist alles in de strijd zal werpen om te winnen. Ook technieken zoals manipulatie, intimidatie, het uiten van dreigementen, het hanteren van fysiek geweld,… worden niet geschuwd.

Alles wat met narcisme samenhangt, is de laatste jaren ook veelvuldiger bespreekbaar gemaakt. Een nieuwe naam voor een heel oud probleem. Want kijken wij terug in de geschiedenisboeken, dan zien wij tweeduizend jaar aan onderdrukking en merken we de disbalans tussen de hooggevoeligen en narcisten keer op keer op.

In de overgang van het Vissen- naar het Watermantijdperk wordt het bewustzijn van de mens opgeschaald en wordt een ander licht geworpen op enerzijds narcisme en anderzijds hooggevoeligheid. Voor het eerst in de geschiedenis lijkt het erop dat de problematiek rondom narcisme, zoals stalking, vechtscheidingen en ouderverstoting, de laatste jaren serieuzer genomen wordt.

Meer weten? Bekijk hier de video waarin Désirée de link tussen karma en narcisme uitlegt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Theeblaadjes lezen: je toekomst in een kopje thee

Benieuwd naar de toekomst? Wil je weten welke gebeurtenissen er nog voor jou in het verschiet…

Lees meer
Dossier 2024

Voorspellingen 2024 • Spiritueel ontwaken, maatschappij en kinderen • In de ban van 2024

We zijn uiteraard nu al benieuwd naar wat 2024 voor ons in petto heeft. Bloom ging te rade bij…

Lees meer
Spiritualiteit

Midwinter • De kortste dag, de langste nacht

Tussen 20 en 23 december vieren we elk jaar Midwinter. Een nieuw zonnejaar zet zich in. Dit jaar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom