Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Help, ik zit vast in het karma van mijn moeder…!

Huis & Thuis
Désirée van Toor
26/11/2020
Help, ik zit vast in het karma van mijn moeder…!

Karma, een begrip dat niemand onbekend in de oren klinkt. Heden zien we echter dat dit begrip ook vaak een negatieve bijklank krijgt. Karma is evenwel veel meer dan een zogenaamde straf die boven ons hoofd hangt, omdat we iets niet goed gedaan zouden hebben. Tijd voor een rechtzetting dus.

De mensheid bevindt zich in een groots bewustwordingsproces. Langzamerhand worden we bewuster van wie we werkelijk zijn. Hiermee doel ik op het feit dat we ons bewuster worden van onze blokkades en van bepaalde situaties die zich keer op keer in ons leven herhalen. Zaken waar we geen vat op lijken te hebben, komen meer aan de oppervlakte. Dit is ook karma.

”Met deze grote bewustzijnsverschuiving, worden we ons met de dag bewuster van de karma’s waar we feitelijk aan vast zitten.”

Letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet betekent Karma: de wet van oorzaak en gevolg. Alles wat wij voelen, ervaren en doen resoneert ergens op en daarvan kunnen we vroeg of laat iets terug verwachten. We zitten dan ook vast aan onbewust karma. Het is namelijk een misvatting te denken dat karma per definitie negatief moet zijn. Waar het uiteindelijk om gaat is dat wij inzien en erkennen dat al onze gedachten, gevoelens en daden consequenties hebben. En zodra wij ons hiervan bewust zijn, gaan we anders handelen. Dit wordt bewust karma genoemd. Het zijn met name die situaties waar we onbewust op reageren en waardoor we mee gesleurd worden in oude emoties dat een bepaalde situatie zich opnieuw herhaalt. Nu, met deze grote bewustzijnsverschuiving, worden we ons met de dag bewuster van de karma’s waar we feitelijk aan vast zitten. Daarmee kan ik ook stellen dat het familiekarma allesbepalend is voor de persoonlijke ontwikkeling. Nu we aan de vooravond van een nieuwe tijd staan, willen we op zielsniveau ons zo snel mogelijk bevrijden van de knellende karmische banden die ons tegenhouden in onze ontwikkeling naar een hoger bewustzijn.

De zwaar overspannen jonge vrouw die vasthangt aan het karma van de moeder

Neem bijvoorbeeld: de zwaar overspannen jonge vrouw. Volledig uitgeput nam ze contact met mij op. Ze zag het niet meer zitten, deed jaar in jaar uit haar best om alle schoteltjes op de werkvloer maar ook thuis, met de kinderen en partner, in de lucht te houden en tussendoor nam zij ook een gedeelte van de verzorging op zich van haar steeds ouder wordende ouders. Liefdevol heeft ze iedereen verzorgd en voor de buurt en zelfs voor haar collega’s klaargestaan. Ze herkende zichzelf niet meer, de immer zo sterke vrouw die voor alles en iedereen klaar stond, zonder te klagen, barstte de laatste tijd zomaar in tranen uit. Iets wat ze van zichzelf totaal niet gewoon was. Ze was zichzelf volledig kwijtgeraakt. Had het idee dat zij er niet toe deed en, dat als het erop aan kwam, er niemand voor haar zorgde. Sterker nog, ze had het gevoel dat anderen totaal niet in haar welzijn waren geïnteresseerd. Na een aantal gesprekken bleek dat de moeder van deze jonge vrouw zich onvoorwaardelijk weggecijferd heeft voor haar man en kinderen en ook erg betrokken was bij de Kerkelijke buurtgemeenschap.

In een volgend gesprek met deze jonge vrouw veroordeelde ze eigenlijk min of meer het gedrag van haar moeder, vooral omdat haar moeder altijd erg bang was wat de buurt over haar kon zeggen. Er waren meer dingen die ze, ondanks dat ze heel veel van haar moeder hield, toch wel een beetje afkeurde. Vooral ook dat ze nooit tegen haar vader in ging. Want vader kon soms wel erg sikkeneurig zijn en het moest ook altijd zo gaan hoe vader het wilde. Een dingetje die ze nooit heeft begrepen van haar moeder, was dat haar moeder dit met een liefelijk zwijgen pikte. In deze casus zien we de angst van de moeder voor confrontaties opduiken en tevens een angst voor afwijzing. We zien ook dat de jonge vrouw eigenlijk aan het karma van haar moeder vasthangt en hetzelfde gedrag vertoont door geen ‘nee’ te durven zeggen. Als jong meisje heeft ze het wegcijferen van haar moeder als waarheid aangenomen en werd dit opgeslagen in haar onderbewustzijn. De jonge vrouw, inmiddels met een eigen gezin, baan en vrienden, ervaarde voortdurend het gevoel niet goed genoeg te zijn, hoe hard zij ook haar best deed. Ze voelde, naarmate ze ouder werd, dat dit niet langer haar waarheid was. Heel diep van binnen had ze het verlangen los te willen breken van alle verantwoordelijkheden die gewild of ongewild op haar bordje zijn komen te liggen. Ze begreep ook dat als ze haar leven wilde veranderen. Die verandering moest van binnenuit komen. De omgeving proberen te beïnvloeden door het goede voorbeeld te geven en haar omgeving proberen te veranderen, heeft ze jarenlang gedaan met als gevolg dat ze overspannen en uitgeput raakte.

(lees verder onder de advertentie)

Door zich uit te spreken in mijn praktijk werd zij zich bewuster van haar eigen handelingen en gedrag. Ze ontdekte ook dat zij al dingen voor anderen opgelost had voordat ze om hulp werd gevraagd. De hulpvaardigheid die haar moeder had, was haar feitelijk aangeboren, maar was ook dat wat het onbewuste karma in stand hield. In het hierboven beschreven voorbeeld zien we dus dat het onvoorwaardelijke wegcijferen van moeder doorgegeven is op de dochter. En als we verder graven zullen we diezelfde gedragspatronen ook bij de groot- en overgrootouders terugvinden. De jonge vrouw begreep het in eerste instantie niet. Ze vertelde dan ook dat haar moeder alles stilzwijgend tolereerde en zo was deze jonge vrouw juist niet, want ze had af en toe last van woede-uitbarstingen en gooide er dan werkelijk alles uit. Haar moeder daarentegen werd nooit boos. Ze had niet echt het idee dat ze daarin op haar moeder leek.

De herinnering van onderdrukking

Karmisch gezien kunnen we dus stellen dat alle niet uitgesproken of onverwerkte zaken doorgegeven worden aan de volgende generatie. We zien dus dat moeder alles stilzwijgend accepteerde. We mogen dan ook aannemen dat moeder zich niet gezien voelde. Ze zette zichzelf altijd op de laatste plaats. De dochter draagt een deel van deze onuitgesproken woede of machteloosheid uit, maar ook de emoties omdat zij zich niet gezien voelt. We merken in de gedragspatronen van de dochter dezelfde onvoorwaardelijke zelf-wegcijferende houding als bij de moeder op.

”Op collectief niveau zijn wij helemaal uitgeblust door jarenlange onderdrukking.”

Verder moet ik hier ook benoemen dat de mensheid de afgelopen tweeduizend jaar in onderdrukking geleefd heeft. We werden opgelegd om te gehoorzamen en ons onvoorwaardelijk weg te cijferen voor de ander. Dit heeft ervoor gezorgd dat we op collectief niveau uitgeblust zijn. Nu, met het nieuwe bewustzijn, gaan we dit steeds duidelijker inzien en de noodzaak ervaren om uit dit soort karma te stappen.

De jonge vrouw heeft de eerste stap gezet door te erkennen dat, als zij iets in haar leven wilde veranderen, de verandering van binnenuit moest komen en heeft daarom hulp gezocht. Haar verdienste zal zijn dat haar kinderen beter in staat zullen zijn om op een gezonde manier voor zichzelf op te komen door niet alle verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken en op tijd ‘nee’ te zeggen. De eerste aanwijzing dat jouw bewustzijn aan het groeien is, begint met een onvrede over jouw huidige bestaan. In de eerste instantie zal je er, net als de jonge vouw, geen vinger op kunnen leggen waar jouw onvrede vandaan komt. Je gedachten zullen zijn dat je alles hebt en je geen reden tot klagen hebt. De onvrede zal toenemen en zo af en toe kun je in huilen uitbarsten zonder echt een aanwijsbare reden te kunnen benoemen.

---
Wie is Desiree van Toor?

Astroloog, karma- & reïncarnatiespecialist, Desirée van Toor besloot na een burn-out in 2001 om haar hobby’s metafysica en kosmologie terug op te pakken en meer gehoor te geven aan haar humanitaire instelling.
Wil ook jij je (familie)karma onderzoeken? Kijk dan voor meer informatie en/of het maken van een afspraak op www.paraholon.nl

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Avontuur in de Dolomieten: Ontdek de Magie van Alta Via 1

De Dolomieten, een adembenemend bergmassief in Noord-Italië, zijn al lang een trekpleister voor…

Lees meer
Spiritualiteit

Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Op woensdag 20 maart 2024 om 04.07 uur (met Antwerpen als locatie) vieren we het jaarlijks…

Lees meer
Astrologie

Taylor Swift & Travis Kelce en hun kosmische dans van liefde: een siderische horoscoopanalyse

Het was een onthulling die de wereld in december vorig jaar verbaasde: tijdens een exclusief…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom