Home

Overige

Mijn account

Mabon (herfstequinox): 22 september - afscheid nemen van de zomer

Spiritualiteit
Astrid HL Goossens
16/09/2021
Mabon (herfstequinox): 22 september - afscheid nemen van de zomer

Even lang zijn dag en nacht. De donkere periode wint aan kracht. We klinken op de oogst en maken een balans. We bedenken plannen voor een nieuwe kans. Hoe beleeft een wicca Mabon, de herfstequinox?

We hebben een moeilijke tijd doorstaan. Een tijd van maatregelen, lockdowns, versoepelingen en verstrengingen. Wat er komen zal, weten we niet. Maar een ding is zeker: de donkerste periode van het jaar nadert.

Mabon: de natuur verwelkomt de herfst

Het tweede oogstfeest, Mabon (de herfstequinox) rond 22 september is een tijd om je klaar te stomen voor de winterperiode. De natuur begint zich terug te trekken. Bladeren verkleuren en vallen. Er is kort een klein evenwicht: de ene boom is nog volop groen, de andere verliest al zijn bladeren. Na de equinox maakt ook de natuur zich op voor een donkere, koude periode.

Bessen, noten en fruit zijn overvloedig aanwezig. Druiven worden geplukt en verwerkt tot wijn. De herfstequinox is opnieuw een feest voor wicca’s om de oogst te eren. Figuurlijk gaat dit over het oogsten van wat je hebt gezaaid. Als je terugkijkt naar die bizarre afgelopen maanden, wat heb je dan bereikt? Hoe ben je op dit punt gekomen? En hoe wil je verder? Misschien was je in januari vervreemd van je familie en heb je hen opnieuw leren kennen? Misschien heb je als baas wel je werknemers in een positiever daglicht leren zien? Hoe hebben anderen je geholpen, en op welke manier heb jij zelf steun voorzien?

Maak de balans op

Herfst oogstfeest wicca equinox rituelen Bloom web

Denk eens na over wat je wil behouden en wil uitwerken voor je (figuurlijke) oogst volgende jaar. Je kan je bijvoorbeeld voornemen dat je je sociale contacten niet langer laat verwateren. Denk na over wat je wil loslaten. Wil je dit kracht bijzetten? Schrijf wat je wil lossen op een papiertje en verbrand dit in een vuurvaste schaal. Kras wat je wil behouden in een kaars. Gebruik hiervoor symbolen of afkortingen. Laat deze dagelijks branden tot ze op is. Tip: heb je bij het vieren van Lammas een lijstje gemaakt, zoals beschreven in dit artikel? Bekijk het, vul het aan. Maak er gebruik van.

Het aanbreken van de donkere periode is tevens een teken dat het tijd is om het rustiger aan te doen. Moderne heksen maken hier gebruik van om aan zelfevaluatie te doen. Hoe zit het met je persoonlijke balans? Maak eens een lijstje op met je lichte en donkere kantjes. Schrik niet als je merkt dat een donkere kant een aanvulling is op een lichte kant! Niemand heeft uitsluitend positieve of negatieve karaktertrekken.

Kant-en-klare tips om de herfstequinox te vieren als een echte wicca

  1. Ben je de laatste maanden gaan wandelen in parken of bosrijke gebieden? Ga eens terug naar dezelfde plek. Zie hoe de natuur zichzelf heeft getransformeerd.

  2. Zet in je leefruimte schalen gevuld met eetbare noten of kastanjes. Een lekkere én gezonde snack, die je terugvoert naar de essentie van Mabon.

  3. Zoek met je bubbel wilde kastanjes. Knutsel met tandestokers poppetjes en diertjes om je huis op te vrolijken.

  4. Op sommige plaatsen worden bomenwandelingen georganiseerd. Zoek op, doe mee. Snuif de lekkere herfstgeur op! Een ander uitstapje: bezoek eens een wijngaard. Onthoud wel: hou het coronaproof ;-).
Alle boeken en accessoires voor de moderne wicca vind je hier in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kaartleggen

Maak kennis met het Lenormand Orakel Handboek en de digitale leeromgeving

Ongetwijfeld heb je weleens kennis mogen maken met de gerenommeerde Lenormand kaartenset. Die…

Lees meer
Astrologie

Ram, jouw jaarhoroscoop 2021-2022

Het sterrenbeeld Ram is jarig als de maanden maart en april hun intrede doen. Met de jaarhoroscoop…

Lees meer
Gelukkig Leven

Zo ben je de beste versie van jezelf

Om een leven van de beste kwaliteit te hebben, is het essentieel dat je goed voor jezelf zorgt.…

Lees meer
Bloom 7 - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom