Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Vier Lughnasadh met een modern ritueel

Inspiratie
Nathalie De Jongh
28/07/2023
Vier Lughnasadh met een modern ritueel

In tijden waarin mensen leefden op het ritme van de natuur en afhankelijk waren van landbouw markeerden jaarfeesten de wisseling van de seizoenen en astronomische mijlpalen. Een van deze feesten is Lughnasadh, het eerste Oogstfeest, dat gevierd wordt op de vooravond van 1 augustus of ongeveer halverwege tussen de zomerzonnewende en de herfstequinox. In onze hedendaagse en overheersend stedelijke samenleving zijn deze jaarfeesten of sabbats verdwenen naar de achtergrond. Toch kan je met een modern ritueel de energie ervan in je eigen leven terugbrengen.

Waar komt Lughnasadh vandaan?

Lughnasadh is een pre-Christelijke en Keltische traditie en een van de acht jaarfeesten die vandaag nog steeds gevierd wordt, op allerlei manieren. Het feest viert de eerste oogst: gewassen zijn volgroeid en de eerste rijpe vruchten kunnen geplukt worden. De viering gaat dan ook traditioneel gepaard met een rijkelijk gevulde tafel en rituelen waarin dankbaarheid en overvloed centraal staan.

Onze zomer eindigt pas 21 september, maar in vroegere tijden markeerde Lughnasadh het begin van de herfst, het seizoen waarin je kunt genieten van al het harde werk dat je voorbije maanden hebt gedaan.

Het feest werd door de Kelten Lughnasadh of Lughnasa genoemd (spreek uit als 'Loe-na-sa'), bij de Christenen introduceerde men later de Christelijke feestdag Lammas. Het is nog steeds een officiële Ierse feestdag en ook elders, zoals in de natuurreligie en -filosofie Wicca, is er opnieuw meer aandacht voor deze oude traditie.

De naam Lughnasadh komt van de Keltische god Lugh, de god van de zon.
Hij is de god van de ambachten en de handel en wordt, samen met de Keltische godin Habondia (Abundantia), geëerd tijdens het Oogstfeest.

Het ritme van de natuur

”Het ritme van de natuur en onze menselijke aard zijn inherent met elkaar verbonden. Het zit in elke cel van ons aardse bestaan.”

Sta jij stil bij veranderingen? Geef je aandacht aan het einde van een fase en het nieuwe begin van iets? In onze huidige samenleving durven we daar al wel eens aan voorbijgaan. De drukte en de snelheid van het dagelijkse leven nemen je mee in een maalstroom waar je af en toe bewust moet uitstappen, anders komt het er niet van.

Leven op het ritme van de seizoenen ziet er vandaag in onze contreien helemaal anders uit dan enkele honderden jaren geleden. Toch is het goed om het deel te laten uitmaken van wat je doet en wie je bent. Het ritme van de natuur en onze menselijke aard zijn immers inherent met elkaar verbonden. Het zit in elke cel van ons aardse bestaan.

Met een ritueel positieve aandacht en energie geven aan seizoensveranderingen en alles wat daarbij hoort kan daarom een waardevolle toevoeging zijn aan je eigen innerlijke werk en je persoonlijke groei.

Jouw Lughnasadh-ritueel

Stap 1: voorbereiding

De voorbereiding gebeurt niet tijdens het ritueel zelf, maar is er wel onderdeel van. Je kan er tijd voor maken op 31 juli, of zelfs de dagen ervoor. Probeer tijdens de voorbereiding al bewust bezig te zijn met de energie en de intentie van het ritueel.

Verzamel tijdens je voorbereidingstijd je eigen eerste oogst.
Dat kan je op verschillende manieren doen. Ga wandelen in de natuur en pluk rijpe vruchten, zoals bosbessen, bramen, frambozen of rozenbottels. Kijk in je moestuin naar wat rijp is, zoals komkommers, courgettes en tomaten. Check je vruchtenbomen en hou de eerste appels, peren en vijgen opzij.

Het oogsten van het eerste graan en het brood dat daarvan werd gebakken stond in vroegere tijden centraal tijdens Lughnasadh. Samen met je gezin je eigen brood bakken en daarvan een bewustvolle activiteit maken is dan ook een mooie manier om de oude traditie te doen herleven.

Stap 2: maak je altaar

”Het offeren is een manier om de aarde en haar overvloed te bedanken. Daarmee toon je je respect en liefde voor de natuur.”

Op een altaar kan je alle elementen verzamelen die je wil gebruiken tijdens het ritueel. Dit kan een kastje zijn waarop je alles een plekje geeft, maar evengoed een grote schaal die je gemakkelijk mee in de tuin kan nemen, mocht je het ritueel buiten uitvoeren.

Kies de vruchten uit je eerste oogst die je wil offeren en leg ze op het altaar. Het offeren is een manier om de aarde en haar overvloed te bedanken. Daarmee toon je je respect en liefde voor de natuur. Energie die je geeft, komt ook altijd terug bij jou.

Kies een of meerdere kaarsen die je tijdens het ritueel wil branden. De kleuren die passen bij Lughnasadh zijn groen, geel- en goudtinten en lichtbruin. Je kan ook linten gebruiken in deze kleuren om je altaar en zelfs je huis verder te versieren.

Voeg edelstenen, kruiden en bloemen toe om je altaar te vervolledigen. Citrien, tijgeroog, rozenkwarts en groene toermalijn zijn enkele edelstenen die passen bij de energie van het Oogstfeest. Verder verzamel je bijvoorbeeld klaprozen, korenbloemen, lavendel, munt en citroenmelisse. Laat je intuïtie spreken en kies de dingen die jou aanspreken. Niets moet, alles mag!

Met een ritueel positieve aandacht en energie geven aan seizoensveranderingen en alles wat daarbij hoort, kan een waardevolle toevoeging zijn aan je eigen innerlijke werk en je persoonlijke groei.

Stap 3: Voer je ritueel uit

De vooravond van 1 augustus is aangebroken. Maak, alleen of samen met je gezin of vrienden, tijd om het ritueel vorm te geven en focus op het gevoel van dankbaarheid en overvloed.

Steek de kaarsen aan en snij het fruit en het brood. Een deel ervan leg je terug op het altaar als offer, de rest dient als feestelijke hapjes. Geniet van wat de natuur je biedt!

Zit je buiten? Maak indien mogelijk een vuurtje. Vuur is een krachtig element dat onder andere met de warmte van de zon wordt geassocieerd. Breng Lugh, de god van de zon, dichtbij door een vuur aan te steken en je te koesteren in de warmte van de vlammen. Als je met kaarsen werkt, kan je daar extra aandacht aan geven: kijk in het kaarsvlammetje en connecteer op deze manier met de vuur- en zonne-energie.

Doe een korte visualisatie.

  • Sluit je ogen en neem even de tijd om je ademhaling diep en rustig te laten worden.
  • Tijdens het inademen visualiseer je dat de kracht en de overvloed van de natuur mee naar binnenstroomt. Zie hoe je de kleuren goud en groen inademt en hoe ze zich verspreiden in je lichaam. Eerst vullen ze je longen, dan je buik en al je ledematen. Voel hoe de kracht je borstkas groter maakt, hoe je je schouders recht en je kin omhoog duwt.
  • Tijdens het uitademen stuur je jouw dankbaarheid uit. Via je voeten naar beneden, de aarde in en via je mond de lucht in. Voel hoe de energie verder neerdaalt in je lichaam en hoe je je dieper verbindt met de natuur.
  • Doe dit enkele minuten of net zo lang als voor jou goed voelt.
  • Sluit af door een hand op je hart te leggen en de andere op je buik. Adem een laatste keer diep in en uit en open dan je ogen.

Neem er pen en papier bij. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Wat heb je voorbije maanden gemanifesteerd? Waar heb je aan gewerkt? Welke positieve dingen zijn er op je pad gekomen? Welke veranderingen hebben zich voltrokken? Door dit allemaal op te lijsten en er woorden aan te geven, versterk je de energie van dankbaarheid en overvloed.

Voer je het ritueel uit samen met je gezin of vrienden? Doe dan een deelronde. Vertel elkaar waar je dankbaar voor bent en met welk gevoel je naar de komende maanden kijkt. Zo wordt het een avond om nooit meer te vergeten.

Meer lezen?

1 / Glazen bol 150 mm - € 85,00
2 / Wicca Orakelkaarten - € 21,95
3 / Sensual Wicca Tarot - € 21,95
4 / Wicca Handboek - € 19,50

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Nachtrust draagt bij aan een harmonieus en gebalanceerd leven

Een goede nachtrust is een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is de periode waarin…

Lees meer
Liefde & Relatie

Laat ons zacht zijn voor mannen

“Wees toch een man en doe nu niet flauw” en “ik val enkel op mannelijke mannen”; je hoort het vaker…

Lees meer
Huis & Thuis

Hoe kan ik mijn spirituele levensstijl integreren in mijn keukenontwerp?

Een spirituele levensstijl draait vaak om de zoektocht naar diepe verbinding, balans en vrede met…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom