Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
24 september 2023 • De Qubus • Oudenaarde
Koop tickets >

De meeste dromen zijn bedrog... of toch niet?

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
18/04/2019
Alles is mogelijk in je dromen

Iedereen droomt, maar waarom je droomt, daar heeft de wetenschap nog geen kant-en-klaar antwoord op. Wel weten we dat het belangrijk is om te dromen. Het is zelfs zo dat je moét dromen, want als je niet droomt, ga je namelijk dood. In dit artikel licht experte ter zake, de Nederlandse Jacqueline Voskuil, het fenomeen ‘dromen’ toe. Je zal algauw merken dat je in feite over de gekste zaken kunt dromen, want in je dromen is alles mogelijk!

Seks met je ex

Misschien komt het wel eens bij je op dat je denkt: “Wat zou mijn droom toch betekenen?”, “Waarom dromen we eigenlijk?” of “Is een droom altijd symbolisch?”. Wat veel mensen me wel eens vragen is: “Waarom droom ik dat ik op een erotische manier met mijn ex omga, terwijl ik momenteel heel gelukkig ben met mijn huidige partner?” of “Het is zo verschrikkelijk dat ik het in mijn droom helemaal niet erg vond dat ik mijn kind niet kon redden van de verdrinkingsdood. Ik liet haar gewoon in de diepte verdwijnen”. Anderzijds is het ook mogelijk dat je huilend uit je droom ontwaakt, omdat je je ene kind wel kon redden van de vuurdood en je andere kind niet. En wat dacht je van een wilde achtervolging? Of van een flat af worden geduwd, of dat je iemand martelt? Of dat je overleden moeder je in de droom toeschreeuwt dat ze niet dood wil? Ze is helemaal in paniek en je ziet dat ze door anderen wordt meegenomen naar haar graf. Ik zal je vertellen hoe je aan de beelden kunt zien of je in het dagelijks leven in evenwicht bent, maar ook welke beelden in je dromen vooral voorkomen als je te veel in je denken zit, of wat je ziet als je overmatig gevoelig en emotioneel bent.

Als je niet droomt, word je gek!

”it does not do to dwell on dreams and forget to live - Albus dumbledore”

Iedereen droomt zo ongeveer 4 á 5 keer per nacht. Zelfs als je je dromen niet kunt onthouden, betekent dat niet dat ze er niet waren. In de jaren zeventig van de vorige eeuw wilden wetenschappers erachter komen wat er zou gebeuren als je niet zou mogen dromen. Men ging op zoek naar proefpersonen die vrijwillig aan het experiment wilden deelnemen. Ze kregen elektrodes op het hoofd. Met een EEG (elektro-encefalogram) konden de wetenschappers meten wanneer de proefpersonen begonnen te dromen. Die werden wakker gemaakt telkens wanneer er een droom begon. Meteen daarna werden er allerlei (reken)tests op hen uitgevoerd. De eerste dag ging alles nog goed. De volgende dag was hun concentratie al veel minder. De derde dag dachten de proefpersonen dat iemand iets van hen had gestolen. De dagen daarna kregen ze waanideeën, waarbij ze dachten in een complot te zijn terechtgekomen. De wetenschappers en medewerkers van het slaaplaboratorium zouden hen wel eens kunnen vermoorden! Omdat het niet verantwoord was om nog een dag of langer de proefpersonen van hun dromen te onthouden, mochten ze weer ongestoord dromen tijdens het slapen. Al die tijd waren de gesprekken en beelden opgenomen en konden de proefpersonen zichzelf na afloop van de tests terugzien. Ze konden zich niets meer herinneren van wat er was gebeurd! Dezelfde testen werden ook op ratten uitgevoerd. Ze stierven één na één.

Dromen en hallucinaties als symbool voor angst en onzekerheid

Zo zie je maar, dat het noodzakelijk is om te dromen. Bovendien gebeurt het ook dat je zo af en toe hallucineert. Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je wordt midden in de nacht half wakker en opeens bemerk je een grote zwarte spin, die zo vanonder je dekbed wegkruipt. Je slaakt een gil en trekt het deken meteen van je bed. Je begrijpt er niets van, want er is verder geen spin te bespeuren. Wees gerust, je bent niet gek, want het is gewoonweg een hallucinatie, precies omdat je je in de fase tussen slapen en waken bevindt. Hallucineren kan ook midden in de nacht voorkomen, omdat je bijvoorbeeld naar het toilet moet. Maar meestal doet het verschijnsel zich voor vlak voordat je ‘s avonds in slaap valt of als je ’s morgens wakker wordt.

Net als dromen lijken hallucinaties vaak heel echt. Je denkt waarlijk dat er een dikke spin in je bed ligt, maar dat is niet zo. Het is wel belangrijk om te weten dat de beelden of geluiden van een hallucinatie, net als bij de droom, symbolisch zijn. Zo maakt de 'spin in je bed' je duidelijk dat je doorheen een angst moet. Een 'slang in je bed' heeft dezelfde betekenis. Zo werd ik op een bepaalde ochtend eens wakker alsof ik aan het verstikken was terwijl ik een mes in mijn keel voelde. Ik zat kokhalzend aan de rand van mijn bed, zo echt leek het. Ik was duidelijk nog niet echt/goed wakker. Ik hallucineerde. Deze nare ervaring had duidelijk te maken met mijn onzekerheid voor het schrijven. Deze droom/hallucinatie zette letterlijk 'het mes op mijn keel' om die angst te overstijgen. De volgende dag zat ik aan mijn schrijftafel en ik schreef en schreef en schreef.

Dromen helpen je je mannelijke/vrouwelijke kwaliteiten te onderkennen

Zoals vermeld, zijn dromen en hallucinaties louter symbolisch. Zowat alles wat je in je dromen ziet, heeft met jezelf te maken. Als je als vrouw droomt over een willekeurige man van ongeveer je eigen leeftijd, dan gaat het niet om een man, maar wel om je eigen mannelijke eigenschappen, zoals daadkracht, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid. Droom je over je eigen man of vriend, dan ligt het ietsjes anders, maar daarover wijden we nu niet uit.

Droom je als man over een willekeurige vrouw van je eigen leeftijd, dan word je op die manier geconfronteerd met je eigen vrouwelijke eigenschappen. Wanneer je eigen vrouw of vriendin in je dromen voorkomt, ook dan is het wat genuanceerder. Weet in ieder geval, dat in elk van ons beide krachten vertegenwoordigd zijn. En dat het iets heel anders betekent dan je wellicht vermoedt als je droomt over je partner die van dezelfde sekse is als jij.

Dromen 2 Bloom web

Archetypes: oude wijze man en vrouw

Maar wat is dan de onderliggende boodschap indien je als man een veel oudere vrouw in je dromen ziet? Of dat je als vrouw over een oudere man droomt? Daarvoor moet we terug naar de archetypes 'Oude Wijze Man' en 'Oude Wijze vrouw'. Je moeder is dus heel vaak niet je moeder in de droom, maar de 'Oude Wijze Vrouw' in jezelf. Op dezelfde manier is je vader in je dromen de 'Oude Wijze Man' in jezelf. Archetypen zijn oerbeelden die diep in je onderbewustzijn opgeslagen liggen. In het geval van de Wijze Man/Vrouw gaat het om eigenschappen en krachten die je in het dagelijks leven kunt aanwenden, gewoonweg omdat je diep in je hart weet hoe het moet. Zo weet de wijze man of vrouw precies wanneer hij of zij iets kan/mag zeggen, bijvoorbeeld om de ander een spiegel voor te houden en weet hij/zij eveneens wanneer het beter is om te zwijgen, om de ander niet te kwetsen.

Dromen over een jongere man of vrouw

Ben je een vrouw en droom je over een jongere man, dan betekent dit dat je eigen mannelijke krachten in ontwikkeling zijn. Je hebt bijgevolg nog een weg te gaan om de typisch mannelijke eigenschappen in je leven te integreren. Stel, je wil een kort verhaal schrijven. Dat is je doel. Dan moet je niet opeens aan een roman beginnen of met de eerste strofes van een gedicht. Het doel is een kort verhaal en dus zal je je moeten houden aan de schrijftechnieken die bij een kort verhaal horen. Je zult vervolgens voldoende doorzettingsvermogen moeten hebben om elke dag opnieuw aan je schrijftafel plaats te nemen om je korte verhaal daadwerkelijk neer te pennen.


Ben je een man, die droomt over een jongere vrouw,
dan wil je onbewust je vrouwelijke eigenschappen verder ontwikkelen. Misschien moet je voortaan de werkvergadering op een zachtere manier leiden, dan telkens met de vuist op tafel. Je mag bovendien beslist iets vriendelijker en toegeeflijker te zijn voor jezelf. Heel wat mannen zijn inderdaad te streng voor zichzelf als iets niet (meteen) lukt. Denk dan hieraan: het is niet de manier waarop je valt, maar de manier waarop je weer opstaat die uiteindelijk telt. Dit leren opstaan veronderstelt een heus proces, dat je uiteindelijk zal doen inzien dat het niet erg is om eens te falen.

Tot slot wens ik je vele, mooie dromen toe!

Meer lezen over dromen? Koop dan in onze webshop Het Grote Dromenboek van Jacqueline Voskuil. Ontdek gedurende één jaar de diepere betekenis van je dromen!

Dit artikel verscheen ook in De Noordoostpolder

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Stier, jouw jaarhoroscoop 2023-2024

Het sterrenbeeld Stier is jarig als de maanden april en mei hun intrede doen. Met de jaarhoroscoop…

Lees meer
Spiritualiteit

De transitie naar het Watermantijdperk: resoneren op de nieuwe energie is allesbehalve vanzelfsprekend

Als Bloom’er weet je natuurlijk dat we ons momenteel in een heuse transitie bevinden. De overgang…

Lees meer
Astrologie

18 juni 2023 • Nieuwe Maan in Tweelingen • Boost je communicatieskills

Op zondag 18 juni 2023 staat de Nieuwe maan in Tweelingen om 06:36 uur. Het sterrenbeeld waarin de…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom