Home

Overige

Mijn account

Spirituele Expo Wieze
Zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023
Koop hier je tickets in VVK

Introductie tot kaartleggen met de Nieuwe Lenormand

Kaartleggen met de nieuwe Lenormand: deel 1

De naam Erna Droesbeke doet bij velen al snel een belletje rinkelen. Zo heeft zij heel wat werken op haar naam staan, waaronder de 'Tarot van Isis' (boek en kaarten), 'Het Dromenboek van A tot Z', 'Astrologie voor girls', 'Werken met Aromatherapie' en ga zo maar door. In 1 van haar recentste werken steekt ze echter de traditionele Lenormandkaarten in een nieuw jasje. In deze reeks krijg je een uniek portret van deze spirituele duizendpoot, alsook de basisprincipes om als beginnende kaartlegger aan de slag te kunnen. In dit eerste deel ontdek je vooral de achtergrond van het wereldberoemde kaartspel. Veel leesplezier!

De kaartlegster in Erna is geboren

Erna werd als Steenbok op 16 januari 1952 in Antwerpen geboren. Al in haar kindertijd liet ze zich opmerken door haar tekeningen en verslond ze alles wat ook maar in de verte met literatuur te maken had. Als kind bleef Erna niet gespaard van ziektes en aangezien ze op jonge leeftijd nog niet kon lezen, gaf haar moeder haar een stel speelkaarten met de boodschap: “Speel hier maar mee!”. Spelenderwijs kwamen de figuren van de hofkaarten op de speelkaarten tot leven en fluisterden ze haar boodschappen toe. Boodschappen met waarschuwingen, die te maken hadden met mensen uit de omgeving van haar ouders. Haar moeder was dan ook totaal verrast toen de jeugdige kaartlegster haar die boodschappen toevertrouwde en vertelde hoe ze daaraan was gekomen. De kaartlegster in Erna was geboren!

Kaartleggen met Mlle Lenormand

”‘Kaartleggen met Mlle Lenormand’ was zelfs internationaal het allereerste boek dat de Kleine Lenormandkaarten behandelde. Een primeur, dus!”

Twee eeuwen na de geboorte van Mlle Lenormand (1772) verscheen Erna's boek ‘Kaartleggen met Mlle Lenormand’ (1987, en in een herwerkte versie verschenen in 2015), dat tot haar verbazing het eerste werk (ook internationaal) was over de Kleine Lenormandkaarten. Deze kaarten waren zowel in België, Zwitserland als Oostenrijk sinds de eeuwwisseling (1900) te verkrijgen. Elk land had zijn eigen versie: de eenvoudige symbolen bleven, maar werden op een andere manier geschilderd. De kaarten spraken tot de verbeelding van heel wat kaartlegsters, maar de gebruiksaanwijzing ervan was heel miniem. Erna concentreerde zich op de kaarten en schreef op wat ze erbij voelde en wat ze wist van de symboliek. Bovendien kwam ze op het idee om een methode uit te werken waarbij alle 36 kaarten op tafel worden gelegd. Van daaruit vertrok ze dan om weer andere methoden uit te werken, zodat de kaartlegster zowel inspiratie kreeg, als een manier om de kaarten aan de consultant uit te leggen.

Nieuwe Lenormandkaarten

Al vond Erna de ‘oude’ en klassieke kaartjes heel aantrekkelijk, toch vond ze dat er iets ontbrak. “Zij zijn in een andere tijd gemaakt en dat voel je”, aldus Erna. De eenvoudige symbolen spreken voor zich, maar toen de kaartlegster elke kaart afzonderlijk bekeek, ontdekte ze dat elk symbool verwantschap vertoonde met de symboliek van de droomsymbolen. Al heel haar leven hield droomsymboliek Erna bezig om haar eigen dromen te duiden. Vanaf haar kindertijd kreeg ze helderziende beelden door via speelkaarten en dromen. Kleur en sfeer zijn in dromen heel belangrijk. Vervolgens ging Erna opnieuw aan het werk en schilderde ze haar eigen Lenormandkaarten in heldere kleuren. De klassieke kaartsymbolen bleven, maar er kwam meer aandacht voor kleur. De Nieuwe Lenormandkaarten waren geboren (1992).

Droomsymboliek en kleuren

Kleuren Greet Marien Lezing Spirituele Expo Beurs Bloom Web

Nadat de Nieuwe Lenormandkaarten in de eerste versie verschenen waren, verscheen het daarbij horende boek ‘Het Nieuwe Lenormandboek’ (1992) over de droomsymboliek van elke kaart afzonderlijk. Hierdoor kregen de kaarten een nieuwe dimensie. Ze spreken ook de hedendaagse lezer en gebruiker aan, omdat die meer bij de betekenis van de kleuren stilstaat. In het boek toont Erna aan hoe het erfgoed van oude tradities en culturen nog steeds een belangrijke rol speelt in onze huidige maatschappij. ‘Oerbeelden’ (waarover Carl Gustav Jung het heeft), zoals de zon en de maan, waren altijd al heel belangrijk voor de oude volkeren. Die symbolen en hun betekenis zijn geprent in ons onderbewuste en het collectief onbewuste (C.G. Jung) en komen daardoor in onze dromen voor. Met de kennis van oersymbolen en droomsymboliek krijgen we niet alleen inzicht in onduidelijke situaties in het bewuste leven, maar begrijpen we ook beter onze eigen problemen en die van anderen (zie ‘Dromenboek van A tot Z’).

Het spel van de hofkaarten

De Hofkaarten die we op de Nieuwe Lenormandkaarten terugvinden, komen uit een bestaand kaartspel (Neo Classic Cards, 1990) dat deze Antwerpse kaartlegster destijds gemaakt had voor haar boeken over speelkaarten (‘Klassiek kaartleggen met speelkaarten’ en ‘Voorspellen met speelkaarten en waarzegkaart’). De tekening van deze kaarten is gebaseerd op de voorstelling van de oude Normandische kaarten. De manier waarop ze werden getekend, doet denken aan wandtapijten. Erna heeft destijds aan de tekenacademie het ontwerpen van wandtapijten, mozaïek en glasramen bestudeerd, vandaar haar interesse...

Astrologische betekenis van de kaarten

De kleuren van de Hofkaarten in de Nieuwe Lenormandkaarten werden door Erna ook onder handen genomen. De hoofdkleur in de Hofkaarten (Koning, Koningin en Boer) geeft de energie weer, die overeenkomt met één van de vier elementen: vuur, aarde, lucht en water. Vertrekkende vanuit de vier elementen krijgen de Hofkaarten een astrologische betekenis mee en zodoende komen de twaalf tekens van de Dierenriem eveneens aan bod: Ram, Leeuw en Boogschutter zijn vuurtekens, Stier, Maagd en Steenbok zijn aardetekens, Tweelingen, Weegschaal en Waterman zijn luchttekens en Kreeft, Schorpioen en Vissen zijn watertekens. In de Hofkaarten worden via de kleuren zowel de betekenis en werking van de kleuren volgens de kleurentherapie, als de astrologische betekenis uitgelegd. Je kiest zelf je weg in deze kaarten: volg je je gevoel en de kleuren, of werk je graag met de astrologische begrippen? Als je de twee benaderingen volgt, beschik je uiteraard over meer informatie om de kaarten te duiden.

Kaartleggen Met De Nieuwe Lenormand 4 Elementen Bloom Web

Het begrip 'tijd'

Het begrip ‘tijd’ is in kaartleggen steeds belangrijk. Niet altijd eenvoudig, want wat is tijd, gezien in de eeuwigheid? Toch heeft Erna door middel van o.a. de jaargetijden en feesten een bepaalde tijdsaanduiding gegeven, die bij het kaartleggen kan gebruikt worden.

Speciale kaarten

Kaart De Wolken Lenormand Waarzegkaarten Erna Droesbeke Bloom Wbe

De plaats van de kaart van de Wolken in de combinatie of legging van de 36 kaarten is heel belangrijk in de methode van de Lenormandkaarten. In de klassieke kaarten van Lenormand kun je namelijk niet altijd goed zien wat nu de ‘lichte’ of ‘donkere’ kant van de Wolken is. In de nieuwe Mlle Lenormand Waarzegkaarten schilderde Erna een grote wolk aan de kant van de grootste rotsblokken, zodat het verschil goed te zien is in de legging: aan de ‘lichte of heldere’ kant (links van de wolken) loopt de situatie die afgebeeld staat op de kaart goed af, terwijl de situatie die verkondigd staat aan de donkere kant (rechts van de wolken) een negatieve boodschap inhoudt voor de consultant. De kaart van de Wolken is, samen met de twee Persoonskaarten (Dame en Heer), de belangrijkste kaart voor de lezing van de kaarten.

Actueel blijven

In haar eerste boek over de Lenormandkaarten had Erna de uitleg ervan al aangepast aan de toenmalige tijd. Bij de ‘Ruiter’ bijvoorbeeld moderniseerde ze de uitleg. Het paard van vroeger kan je vervangen door een auto of een telefoontje in onze huidige tijd. In haar latere boeken werd bij de 'Vogels' een ‘sms’je’ en bij de ‘Brief’ een 'mail' toegevoegd. De betekenis van de kaarten evolueerden zo mee.

Basismethodes voor het kaartleggen

Nu zijn de Mlle Lenormand Waarzegkaarten door Bloom in een nieuw jasje gestoken. In de handleiding maakt Erna gebruik van de ‘Veraf – Dichtbijmethode’ uit het boek dat speciaal voor de Duitse uitgever Urania (1989) werd geschreven. De ‘methode van het Hoofdkruis’ komt uit het Belgische boek ‘Kaartleggen met Mlle Lenormand’. Beide methodes vertrekken vanuit een ander gezichtspunt, maar vullen elkaar wonderwel aan.

Nog een kleine raadgeving: ga op respectvolle wijze en met verantwoordelijkheidsgevoel met de kaarten om, zowel voor jezelf als naar de ander, die via jou de kaarten raadpleegt, om zo meer inzicht te krijgen in zijn of haar levenssituatie. Met het kaartleggen zal een totaal nieuwe wereld voor je opengaan!

Lees ook 'Kaartleggen met de nieuwe Lenormand: deel 2', waarin er in 8 stappen wordt uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt met de Nieuwe Lenormandkaarten!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Gelukkig Leven

De Kracht van Zelfliefde: podcast op radio GeelFm met Karen Geens

In deze podcast krijg je de kans om Bloom-auteur Karen Geens beter te leren kennen en haar nieuwste…

Lees meer
Spiritualiteit

Meditation on the move: innerlijke rust in alledaagse momenten

In de drukte van ons dagelijks leven kan het lastig zijn om tijd vrij te maken voor meditatie.…

Lees meer
Inspiratie

Terug naar je authentieke zelf: laat blokkades los & kom terug in je kracht

Authentiek jezelf zijn is wat we allemaal diep van binnen willen bereiken. We nemen vaak dingen…

Lees meer
Bloom 4 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom