Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Ontdek de magie van de Yulenachten: verlos jezelf van oude ballast

Inspiratie
Bloom
30/11/2023
Yulenachten

Het einde van het jaar nadert. Traditiegetrouw draait de eindejaarsperiode steevast om het terugblikken op en het loslaten van wat zich in het afgelopen jaar heeft voorgedaan. Maar eindejaar (Yuletijd) is eveneens de geknipte tijd voor goede voornemens. De Yulenachten worden geïnitieerd door een zich eeuwig herhalende gebeurtenis, namelijk de Winterzonnewende tussen 20 en 23 december. De Winterzonnewende is één van de heilige dagen van de Yuletijd, een periode waarin we vasten, onszelf ontdoen van de ballast van het voorbije jaar en waarin we onze intenties voor het nieuwe jaar formuleren. In 2023 valt de Winterzonnewende, en dus de kortste dag van het jaar, op 22 december.

Tijdens de langste nacht van het jaar sterft het licht symbolisch, om daarna herboren te worden. De terugkeer van het licht was uiterst belangrijk in het leven van onze voorouders. De dagen werden opnieuw langer en warmer en het betekende ook dat de groeiperiode voor de gewassen weer zou aanbreken. Midwinter, ook wel ‘joelfeest’ genoemd, was/is daarom een feest van de zon en de aarde. Het was/is een tijd van stilte, dankbaarheid en inkeer. Een periode om te zuiveren en vooruit te kijken naar wat komen zal. Tijdens de winterzonnewende koesterden onze voorouders het nieuwgeboren licht. Zo kon het ‘lichtkind’ aansterken en opnieuw aan de hemel rijzen. Een gebeurtenis die onze voorouders vierden door zich gedurende twaalf nachten en twaalf dagen voor te bereiden op het nieuwe jaar.

De adventszondagen

Hoewel de Yuletijd pas begint op 20 december, starten de voorbereidingen ervan al ruim op voorhand. De adventstijd begint drie of vier zondagen voor de Winterzonnewende. In 2023 valt de eerste adventszondag op 3 december.

Deze adventszondagen staan in het teken van manifestatie, voor zowel de Yuletijd als voor het nieuwe jaar. Als er een verschuiving van paradigma’s plaatsvindt, een nieuw patroon ontstaat, of als we een gewoonte ingang willen doen vinden, dan neemt dat 28 dagen in beslag. Dat hangt samen met de cyclus van de maan. In deze 28 dagen wordt oude, negatieve energie afgebroken, om plaats te maken voor nieuwe mogelijkheden. Bij elke adventszondag richt je je focus op een nieuw thema:

1ste advent - 3 december 2023- ‘Ik ben’
Element Lucht: een nieuw idee, nieuwe vonk
2de advent - 10 december 2023 - ‘Jij bent’
element Water: het voelen van het idee
3de advent - 17 december 2023 - ‘Wij zijn’
element Vuur: actief handelen
4de advent - 24 december 2023 ‘Het zij’
element Aarde: materialisme

Je kunt je op de eerste adventszondag afvragen wat je fundamenteel zou willen veranderen in je leven. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je het niet waard bent om gelukkig te zijn, dan kun je op de eerste adventszondag manifesteren dat je het wel waard bent om gelukkig te worden of om succesvol te zijn. Elke adventszondag breid je deze manifestatie uit en neem je de tijd om erop te focussen door bijvoorbeeld te mediteren.

Het begin van de Yulenachten

”Tijdens de magische Yulenachten besteed je elke nacht aan een ander thema. Twaalf nachten lang bouw je verder op de energie van de vorige nacht. Zo zet je de toon voor het komende jaar.”

De zon bereikt met de Winterzonnewende het laagste punt en symbolisch gezien sterft dan het licht. Pas vanaf 25 december beweegt de zon zich weer richting haar hoogste punt. Dat is de dag waarop het lichtkind wordt geboren.

Bereid je voor op de Yulenachten

✴ Breng alle geleende spullen terug.
✴ Vereffen je schulden.
✴ Betaal alle rekeningen.
✴ Maak komaf met oude zaken.
✴ Bedank degenen die je het afgelopen jaar gesteund hebben met een geschenk.

Zo sluit je het jaar mooi af en kan je je volledig focussen op de komende Yuletijd. Het is gebruikelijk om jezelf, je huis en je familie en vrienden te reinigen met brandende salie. Zo zuiver je je omgeving en weet je zeker dat je het nieuwe jaar met een schone lei kunt aanvatten.

Deze magische nachten beginnen op 20 december na zonsondergang. Het aantal Yulenachten verschilt, maar meestal zijn het er twaalf, te beginnen met de nacht van 20 op 21 december en te eindigen met de nacht van 31 december op 1 januari. Elke nacht staat in het teken van een ander thema en elke nacht besteed je al je aandacht aan dit welbepaalde thema. In de eerste nacht focus je je op je basis, de tweede nacht op het loslaten en de derde nacht op het openen van je hart, enz. Zo heeft elke nacht een speciale lading. Met elke Yulenacht bouw je dus verder op de energie van de vorige nacht. Zo zet je de toon voor het komende jaar.

(lees verder onder de advertentie)

De voorspellende kracht van de Wickedagen

”Het woord ‘wicken’ stamt van het woord ‘wichelen’ en betekent niets minder dan waarzeggen of voorspellen. Deze wickedagen hebben een voorspellende kracht.”

Maar niet enkel de nachten zijn van belang, ook de dagen hebben een magische betekenis. De dagen vanaf 21 december worden de 'wickedagen' genoemd. Het woord ‘wicken’ stamt van het woord ‘wichelen’ en betekent niets minder dan waarzeggen of voorspellen. Deze wickedagen hebben een voorspellende kracht. Houd dan ook in een dagboek bij wat er op welke wickedag en op welk tijdstip gebeurt. Zo zal je inzichten verwerven in wat je de komende twaalf maanden te wachten staat.

Hou in je dagboek bij welke gebeurtenissen er plaatsvinden, hoe het weer die dag was, welke post je ontvangen hebt en of je iets opmerkelijks hebt vastgesteld. Daarnaast kan het ook lonen om op de kosmische kwaliteiten van de dagen te letten. Gebeurtenissen op een maandag, de dag van de maan, staan in het teken van intuïtie en geven op dat vlak inzicht in het jaar dat eraan komt.

De kosmische kwaliteiten van de weekdagen

 • Maandag: dag van de Maan – intuïtie, groei
 • Dinsdag: dag van Mars – doorzettingsvermogen
 • Woensdag: dag van Mercurius – communicatie
 • Donderdag: dag van Jupiter – visioenen
 • Vrijdag: dag van Venus – liefde
 • Zaterdag: dag van Saturnus – rust
 • Zondag: dag van de Zon – bewustzijn

Tijden die inzicht verschaffen

Het is bijzonder interessant om de tijd van de wickedagen in het oog te houden. Een dag bestaat uit 24 uren en wordt tijdens Yuletijd opgedeeld in blokken van telkens twee uur. Hierdoor ontstaan er twaalf blokken, waarbij elk tijdsblok correspondeert met een maand in het nieuwe jaar. Elk tijdsblok heeft een voorspellende werking. Dat wat je op een bepaald tijdstip doet in de loop van een wickedag zal tijdens de bijhorende maand in het nieuwe jaar verder uitgewerkt worden. Stel dat je om 17:00 uur ruzie hebt met je partner, dan kan dat betekenen dat er in september 2022 moeilijkheden opduiken in jullie relatie. Bedrijf je omstreeks 21:00 uur de liefde, dan wordt november wellicht een liefdevolle maand wordt voor jullie.

De tijden en de corresponderende maanden:

 • 00:00 uur – 02:00 uur: januari
 • 02:00 uur – 04:00 uur: februari
 • 04:00 uur – 06:00 uur: maart
 • 06:00 uur – 08:00 uur: april
 • 08:00 uur – 10:00 uur: mei
 • 10:00 uur – 12:00 uur: juni
 • 12:00 uur – 14:00 uur: juli
 • 14:00 uur – 16:00 uur: augustus
 • 16:00 uur – 18:00 uur: september
 • 18:00 uur – 20:00 uur: oktober
 • 20:00 uur – 22:00 uur: november
 • 22:00 uur – 24:00 uur: december

Het moge duidelijk zijn dat de yuletijd een bijzondere periode is. Niet alleen biedt deze periode jou de gelegenheid om het voorbije jaar op een serene manier af te ronden, door de voorspellende kracht van de wickedagen krijg je ook de kans om in te spelen op de gebeurtenissen van het jaar dat in aantocht is.

Fijne Yule!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Herstel je band met Moeder Natuur

Een groot deel van ons heeft de band met Moeder Natuur verloren. Om die band te herstellen, is er…

Lees meer
Huis & Thuis

De connectie tussen fysieke orde en spiritueel welzijn

In een wereld die constant in beweging is, kan ons huis een heiligdom van rust en orde zijn. Maar…

Lees meer
Inspiratie

25 - 29 april 2024 • The Crossing • Kasteel De Berckt (NL)

The Crossing is een collectieve reis om te evolueren van ‘Home Sapiens naar Homo Amor’. Een…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom