Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Je neemt jezelf mee, waar je ook gaat

Inspiratie
Sofia van Nuffel
28/12/2023
Je neemt jezelf mee, waar je ook gaat

De onrustige zielen onder ons herkennen het misschien heel goed. Hoe vaak je ook verhuist, reist of verandert van studie of relatie. De onrust zal er daardoor niet minder op worden; je blijft een zoeker, een wanderer, of iemand die snel op iets is uitgekeken. Op zich geen slechte eigenschap, aangezien de ervaringen je innerlijk wel rijker kunnen maken. Maar het kan ook een keerzijde hebben. Wanneer je maar geen grond onder je voeten lijkt te krijgen, omdat je nooit ergens lang blijft. Je kan tijdelijk gelukkig zijn door de verandering, maar het verandert nooit echt wie je werkelijk bent. Het onrustige gevoel gaat niet weg door steeds op de impulsen mee te surfen.

Hetzelfde geldt voor problemen of hindernissen op je levensweg die je nooit echt verwerkt hebt. Ze blijven ergens in een donker hoekje zitten, soms zolang tot wanneer ze plots opduiken op een meest onverwacht moment. Je wordt dan al het ware overvallen door gevoelens van iets waarvan je dacht er vanaf te zijn. Het betekent dat je het nooit ten gronde hebt verwerkt of doorvoelt. Zoals bij het rouwen gebeurt; wanneer je op een natuurlijke manier door bepaalde fases van het proces heen moet. Wanneer dat niet gebeurt zal het aan je blijven hangen, tot wanneer het de kans krijgt om het te doorleven. Andere dingen in je leven kunnen het dan gaan triggeren, met de bedoeling om dit alsnog onder de aandacht te brengen, en het belang ervan om iets echt ten gronde aan te pakken en er doorheen te gaan.

Bang voor eigen gevoelens

Een goede verklaring hiervoor is dat we onaangename gevoelens liever ontwijken dan te voelen. Logisch ook, want niemand houdt er natuurlijk van om zich slecht te voelen. Als het echter een gewoonte wordt, dan gaan we een opeenstapeling krijgen van onverwerkte gevoelens die soms plots, geheel onverwachts, de kop kunnen opsteken. We kunnen de pijn die hiermee vaak gepaard gaat een tijdje onderdrukken (met allerlei middelen), maar dat werkt niet voor eeuwig. Het is dus interessant, zowel voor jezelf als je omgeving, om eerst oude gevoelens onder de loep te nemen en te verwerken, alvorens nieuwe paden te betreden.

Ervaringen uit de oude kast

Je neemt jezelf mee waar je ook gaat Sofia Van Nuffel artikel Bloom 1

Doe je dat niet, dan blijven ze verborgen, en helaas gaan ze ook niet weg als je je hoofd daarbij in het zand steekt (de zogenaamde struisvogeltechniek). Het kan op lange termijn verschillende gevolgen hebben voor het mentale en emotionele welzijn, zoals chronische stress, angst en depressies. Dit komt omdat de emoties niet zijn vrijgegeven of uitgedrukt en ze blijven bestaan als een soort emotionele lading die kan blijven hangen en bijdragen aan gevoelens van onbehagen en ongemak. Het onderdrukken van emoties kan leiden tot emotionele afvlakking of het verlies van de verbinding met de eigen emoties. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je je verdoofd of geïsoleerd voelt van de wereld om je heen.

Ook kan het vastlopen in terugkerende patronen van gedrag en emoties een vervelend gevolg zijn, bijvoorbeeld zoals blijven vastzitten in ongezonde liefdes - of werkrelaties omdat je niet in staat bent te begrijpen waarom je steeds opnieuw dezelfde fouten maakt.

(lees verder onder de advertentie)

Raadpleeg een erkende expert

Om je daarbij te helpen kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij een erkend therapeut of psycholoog, of dat je zelfhulpmethoden gebruikt om emoties te uiten en te begrijpen, maar dit laatste heeft vaak zijn beperkingen, aangezien we soms onze eigen blinde vlekken niet opmerken. Iemand je laten helpen om een spiegel voor te houden, en je doorheen het proces te loodsen kan dan raadzaam zijn. Op deze manier kan je de controle terugkrijgen over je emoties en kan je mentale en emotionele gezondheid verbeteren.

Er zijn verschillende experts zowel in België en Vlaanderen als in Nederland die tal van onderzoeken gedaan hebben over de effecten van onverwerkte emoties op de geestelijke gezondheid en welzijn. Wil je daar dieper op ingaan, kan je ze altijd raadplegen. Psychoanalytici en (klinische) psychologen zijn getraind om daar op een omzichtige manier mee om te gaan. Het is echter ook altijd goed te selecteren wie je in je hoofd, je hart en je verleden laat meekijken.

Enkele tips om weglopen van jezelf te voorkomen (zodat je er later niet de gevolgen van moet dragen)
 • Mediteer: Meditatie kan helpen om meer bewust te worden van gedachten, gevoelens en emoties. Door dagelijks te mediteren kan je meer in contact komen met jezelf en leren om jezelf te accepteren.
 • Schrijf je gedachten op: Schrijven kan een fijne manier zijn om jezelf uit te drukken en je gedachten en gevoelens beter te begrijpen. Neem de tijd om je gedachten op papier te zetten en probeer te begrijpen wat er in je hoofd omgaat.
 • Ontwikkel gezonde gewoonten: Zorg voor een gezonde levensstijl en neem tijd voor jezelf. Doe aan lichaamsbeweging, eet gezond, slaap voldoende, maak tijd voor leuke activiteiten en creëer een rustige en ontspannen omgeving.
 • Zoek ondersteuning: Praat met een vriend, familielid of professional als je je overweldigd voelt. Het kan helpen om je gedachten en gevoelens te uiten en advies te vragen over hoe je met jezelf kunt omgaan.
 • Leer jezelf kennen: Probeer meer over jezelf te leren en ontdek wat je waarden, passies en doelen zijn. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met jezelf en beslissingen te nemen die bij je passen.
 • Accepteer jezelf: Leer om jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je minder goede kanten. Dit kan helpen om jezelf niet te veroordelen en meer van jezelf te houden.
 • Wees dankbaar: Richt je aandacht op de goede dingen in het leven en wees dankbaar voor wat je hebt. Dit kan helpen om je beter te voelen en om meer in contact te komen met jezelf.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

3 tips om beter voor jezelf te zorgen

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten we vaak één van de belangrijkste dingen: onszelf.…

Lees meer
Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Astrologie

Trouwen of een zaak opstarten op basis van de maanstanden • incl. maanstanden 2024

Op basis van de maanstanden je huwelijksdatum plannen of een zaak opstarten? Het kan! Alles wordt…

Lees meer
Bloom 5 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom