Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De Hawaiiaanse wijsheid achter Ho’oponopono: de kracht van verzoening en vergeving

Inspiratie
Kim Fillée
21/12/2023
De Hawaiiaanse wijsheid achter Ho’oponopono


Ho’oponopono (ho-o-pono-pono) is een Hawaiiaanse geneeswijze die draait rond verzoening en vergeving. Soortgelijke praktijken van rituele vergeving vind je ook op de eilanden in de Stille Oceaan, waaronder Samoa, Tahiti en Nieuw-Zeeland. Wanneer iemand fysieke of mentale problemen heeft, komen familieleden samen om de bijhorende rituelen uit te voeren. Tegenwoordig worden ze wereldwijd beoefend in de vorm van self-care practices. Moderne ho’oponopono is een tool, maar ook een mindset die je gezonder en gelukkiger kan maken. Het woord ho’oponopono heeft vele betekenissen, maar allen hebben ze gemeen dat het gaat om iets opnieuw goedmaken, om recht te zetten wat scheef zat.

De oorsprong

De bewoners van het eiland Polynesië geloven dat, wanneer je fouten maakt, dit ziekte zal veroorzaken. Ze gaan ervan uit dat je daarmee de goden op stang jaagt. Maar tegenwoordig wordt steeds vaker de link gelegd tussen schuldgevoel en je fysiek slecht voelen. De bedoeling is bij ho’oponopono dan ook dat je die negatieve processen in je lichaam en geest opruimt. Negatieve gedragingen of gedachten, mét het zelfverwijt dat daarop volgt, vormen niet zelden een pijnlijk kluwen. Dit alles kunnen loslaten, zorgt ervoor dat je je eigen zelfdestructieve patronen kunt doorbreken.

De vrouw die dit lokale vergevingsritueel populariseerde, is de Hawaiiaanse genezeres Morrnah Simeona. In de jaren zeventig transformeerde zij de Hawaiiaanse traditie van wederzijdse vergeving binnen het gezin naar een zelfhulpmethode die relevanter is voor de moderne, westerse samenleving. Ze combineerde enkele Hawaiiaanse elementen met psychologisch-spirituele zelfhulpmethoden. Opvallend is dat deze moderne variant van ho’oponopono niet meer louter binnen het gezin plaatsvindt. Morrnah Simeona heeft de basis gelegd om middels ho’oponopono aan zelfzorg te doen.

De magie van de mantra

Vergeving van het universum, de goden, je familieleden en jezelf is essentieel in de ogen van de Hawaiianen. Als je niet vergeeft of vergeven wordt, dan stagneert de positieve energie in je leven, iets wat kan leiden tot stress en ziekte. De spirituele experten Dr. Hew Len en Joe Vitale hebben de methode van Morrnah Simeona verder uitgewerkt in het boek ‘Zero Limits’ (te koop in de Bloom Shop - bloom.be). Zij focussen op iets dat verder gaat dan vrij zijn van ziekte. Zij streven ernaar de nul-toestand te bereiken.
In deze ‘Zero-State’ hebben we onbegrensde mogelijkheden, geen herinneringen en geen identiteit. Om deze staat van geluk te bereiken, moeten we voortdurend de volgende mantra herhalen:

"Het spijt me. Vergeef me. Ik hou van je. Dank je."

Het spijt me
Je erkent wat je hebt veroorzaakt en je accepteert dat je schuld draagt aan je eigen situatie of die van een ander.

Vergeef me
Hiermee vraag je om vergeving van jezelf of een ander voor je bewuste of onbewuste daden.

Ik hou van je
Hiermee druk je je onvoorwaardelijke liefde uit voor jezelf, de persoon in kwestie of de situatie.

Dank je
Je bent dankbaar voor het feit dat je het probleem hebt kunnen erkennen, oplossen en er iets van geleerd hebt.

‘Het spijt me. Vergeef me. Ik hou van je. Dank je’

Hawaiiaanse Mantra

Meer dan wat losse zinnetjes

Hooponopono Kim Fillee Bloom Online B Plus Quote

Dr. Hew Len is ervan overtuigd dat iedereen honderd procent verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven. Om onze werke­lijkheid te veranderen, zouden we dus eerst onszelf moeten veranderen. Met deze methode heeft Hew Len al spectaculaire resultaten geboekt. Dankzij deze aanpak kwamen zelfs de zwaarste criminelen tot inkeer. Deze ‘bekeerde’ criminelen zijn volgens Hew Len immers een manifestatie van zijn eigen werkelijkheid en bezit hij dus de macht om hier iets aan te veranderen.

Volgens deze visie zijn we in die mate onderling verbonden, dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor elkaars handelen. Alles wat we zien of beleven is een manifestatie van onszelf, van onze eigen realiteit. Zo wordt ho’oponopono niet alleen een methode om onze eigen schuldgevoelens onder ogen te zien, maar ook om te erkennen dat wij overal in zekere zin ook schuld aan hebben. De mantra leert ons echter dat we, ondanks die wetenschap, op vergeving mogen en kunnen rekenen. Die komt eveneens van onszelf. Kortom: om onze externe realiteit - inclusief de mensen daarin - te veranderen, moeten we onszelf veranderen.

Je kan de mantra dan ook toepassen op elke situatie. Het draait immers niet om de exacte verwoording, maar om de intentie. De Hawaiiaanse genezeres Morrnah Simeona schreef een uitgebreidere mantra die vandaag de dag nog altijd heel veel aanhang kent:

(lees verder onder de advertentie)

Onbewust manifesteren

Ho’oponopono gaat ervan uit dat je alles zelf moeiteloos manifesteert, ook de negatieve zaken in het leven. Om meer positiviteit te ontvangen, moet je negativiteit loslaten. Positiviteit bewust najagen, is volgens aanhangers een pak minder interessant of efficiënt. Je blijft dan immers blind voor het grote geheel waar je deel van uitmaakt, alsook voor de oorzaken van je verdriet of pijn. De mantra weerspiegelt dit ook weer. Liefde en acceptatie zijn, naast schuld en vergeving, de kerncomponenten van de leer van Hew Len en diens aanhangers.

Brain dump

”Does it spark joy?”

Het is niet altijd eenvoudig om een duidelijk overzicht te hebben van wat fout loopt en waarom het fout loopt. De hele dag een mantra prevelen is al helemaal niet evident. Gelukkig bestaan er enkele manieren om dit proces makkelijker te doen verlopen. Zo kan je een zogenaamde ‘brain dump’ doen vooraleer je het gebed (of een variant daarop) bewust uitspreekt. Hiervoor neem je het best een groot vel papier waarop je alles neerpent wat er speelt in je leven. Niets moet en alles mag. Je hoeft je niet te schamen voor de dingen die in je opkomen. Zowel grote als kleine fysieke klachten, emoties en ergernissen zijn volledig acceptabel en menselijk. Het punt is immers dat je de dingen onder ogen ziet zoals ze zijn vooraleer je ze liefdevol kunt loslaten.

In plaats van problemen krampachtig vast te houden en te blijven herkauwen, stelt ho’oponopono opruimen voor als de snelste manier om tot een oplossing te komen. Bij opruimen denken we al snel aan ons huis, maar we kunnen elke omgeving ‘reinigen’. Tijdens het poetsen, maar ook onderweg bijvoorbeeld, zijn er manieren om jezelf en je omgeving energetisch te reinigen. Zo kan je tijdens het schoonmaken alles even bewust aanraken en daarbij ‘Ik hou van jou’ zeggen. De techniek van opruimgoeroe Marie Kondo, waarbij je spullen wegdoet aan de hand van de vraag ‘Does it spark joy?´ is in dat opzicht ook wat ho’oponopono. Mocht je pakweg op kantoor zitten en dus niet meteen de printer liefdevol kunnen aanspreken zonder dat er vreemde blikken je richting uit gaan, kan je ook proberen je omgeving mentaal te cleanen. Hierbij visualiseer je bijvoorbeeld dat de negatieve energie spontaan via het raam wegwaait.

Ho’oponopono: a lifestyle

Zoals bij alles, is het wel belangrijk dat je er regelmatig tijd voor vrij maakt. Niet alle negativiteit verdwijnt zomaar vanzelf als je een keer luidop zegt dat je jezelf vergeeft. Het leven is continu in beweging, precies zoals jij. Je kan daarop inspelen door regelmatig terug te grijpen naar ho’oponopono. Op die manier open je je hart voor verandering, in plaats van vast te roesten in dezelfde denkbeelden die telkens hetzelfde resultaat opleveren. Ho’oponopono is niet zomaar een trucje, maar een levensstijl. Het maakt dan ook niet uit hoe je het in je leven integreert. Er is geen juiste of foute manier om deze filosofie toe te passen, maar weet dat je zelf verantwoordelijk bent voor je inspanningen en vergeef jezelf onvoorwaardelijk als de resultaten niet zijn wat je gehoopt had. Ons ego maakt ons vaak perfectionistisch en zorgt ervoor dat we ons hechten aan allerlei doelen en ambities. De Hawaiianen en de mensen die zij inspireerden doen ons inzien dat we enkel controle hebben over de snelheid waarmee we iets kunnen accepteren, loslaten en liefde uitstralen naar onszelf en anderen.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kristallen & Edelstenen

Natuurlijke schoonheid en positieve energie met edelstenen

In de wereld van natuurlijke schoonheid en positieve energiebronnen spelen ruwe edelstenen en…

Lees meer
Inspiratie

Tips om je manier van leven aan anderen door te geven

Het overbrengen van je levensstijl en waarden op anderen is een krachtig middel om positieve…

Lees meer
Inspiratie

Chakra Meditaties: een Deep Dive in je binnenwereld

Kan chakrapsychologie je helpen bij je persoonlijke en spirituele ontwikkeling? Hoe blijf je uit…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom