27+28 april Spirituele Bloom Fair Oktoberhallen Wieze >

Omgaan met trans­generationeel trauma

Omgaan met trans­generationeel trauma

Familietrekjes, iedereen heeft en iedereen heeft er ook wel eens last van. Zo staat mijn vrouwelijke familielijn bol van het kooktalent, maar wanneer de dames in kwestie hun heerlijke gerechten aan hun gasten voorschotelen, dan gelden er standaard twee familieregels. Nummer 1: maak je eigen creatie met de grond gelijk en geef tekst en uitleg waarom het een culinaire flop is. Durven de genodigden dan toch lovende woorden te uiten? Straal negeren. Familieregel nummer 2? Hak gerust – en vooral – ook elkaars kookkunsten in de pan. Ik betrapte mezelf jarenlang op dit gedrag, tot wanneer het mij duidelijk werd wat er aan de basis lag van dit patroon.

Perfectionisme: een copingsmechanisme

Wellicht vraag je je af af wat koken met transgenerationeel trauma te maken heeft. Op het eerste gezicht helemaal niets natuurlijk, maar het gaat hier om iets diepers. Mijn oma was uitermate perfectionistisch en hanteerde bijzonder hoge standaarden voor zichzelf, haar kinderen én voor het eten dat op tafel kwam. Alhoewel dat resulteerde in heel wat bewonderenswaardige resultaten en overheerlijke maaltijden, was er wel degelijk een keerzijde voor haar kroost: die lat lag wel heel erg hoog. Het moet pijnlijk geweest zijn om als kind herhaaldelijk te moeten horen en voelen dat wat je doet of presteert nét niet goed genoeg of – erger - helemaal ondermaats is.

Is mijn oma dan een vreselijk mens? Nee, helemaal niet. Perfectionisme is een copingsmechanisme dat helpt om bepaalde uitdagingen het hoofd te bieden. Aan uitdagingen was er tijdens de woelige oorlogsjaren in elk geval geen gebrek. Het streven naar perfectie was voor mijn oma een manier om veiligheid te scheppen voor zichzelf. Moeders willen het beste voor hun nakomelingen, en dus trok ze de lijn door naar haar kinderen, en die op hun beurt naar hún kinderen.

Wat is transgene­rationeel trauma?

”Onverwerkte traumasporen worden doorgegeven, zelfs de subtielere vormen.”

Er is sprake van transgenerationeel trauma wanneer de ervaringen van ouders de ontwikkeling van hun kinderen - en zelfs hun kleinkinderen - beïnvloeden. Dit trauma van de voorouders kan zich biologisch, sociaal, mentaal en emotioneel manifesteren in de volgende generaties. Bij trauma denken we automatisch aan oorlogen, rampen en misbruik, maar er bestaan ook subtielere oorzaken. Ondertussen is er al veel wetenschappelijk onderzoek verricht rond de gevolgen van trauma’s op de volgende generaties. En de impact kan wel degelijk heel groot zijn. Dit bracht een belangrijke vaststelling aan het licht: onverwerkte traumasporen worden doorgegeven, zelfs de subtielere vormen. De pijn van verdrongen gebeurtenissen die nooit verwerkt zijn (op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau) duikt op de een of andere manier opnieuw op bij volgende generaties. Transgenerationeel trauma kan zich op verschillende manieren veruitwendigen, zoals een verhoogde stressrespons, verslavingsproblematiek, emotieregulatie, ziekte en agressie, enzovoort.

Transgenerationeel trauma helen

We bevinden ons midden in de transitie van het Vissen- naar het Aquariustijdperk. Door ons groeiend bewustzijn beseffen we meer en meer dat we goddelijke wezens zijn, dat alles een ziel heeft en dat alles met elkaar verbonden is. Transgenerationeel trauma helen begint dan ook bij het aanschouwen van 'the bigger picture'.

Door de verdrongen emoties en de pijn in ons familiesysteem te doorvoelen, winnen we fundamentele facetten van onszelf terug. In sjamanistische termen heet dat 'Soul Retrieval'. Als je graag wil meebouwen aan de nieuwe tijd is dit zelfonderzoek heel belangrijk en waardevol. Door zélf doorheen de pijn te gaan die we met onze voorouders delen, bevrijden we ons nageslacht van de ketenen van het verleden.

Doorbreek het patroon van intergenerationele trauma's

1. Confrontatie

Confronteer jezelf met de pijn in je bloedlijn. Wat zijn – in jouw geval - de familiepatronen waar je niet kunt naast kijken? En welke invloed hebben deze patronen op je welzijn? Welke familietrekjes zijn pijnlijk voor je? Welke familiegeheimen blijven al jaren rondwaren in de nevelen van het onderbewustzijn? Verdrongen ervaringen binnen je familie kenmerken zich door de aanwezigheid van schaamte, schuld, woede, verdriet... Zoek hulp als het niet duidelijk is wat er precies speelt. Sommige hulpverleners zijn gespecialiseerd in familiekwesties. Met behulp van familieopstellingen kom je bijvoorbeeld vaak snel tot de kern van het probleem.

2. Research

Ga op onderzoek uit. Bevraag oudere familieleden over het verleden en blijf doorvragen, ook wanneer je op eventuele taboes stuit. Verder is het belangrijk om ook de tijdsgeest in beschouwing te nemen, om zo de samenhang te ontdekken tussen bepaalde gedragspatronen en het klimaat waarin je voorouders moesten leven (denk bijvoorbeeld aan oorlog, racisme, misbruik, de invloed van de katholieke kerk, industrialisering, enz.). Hierdoor verkrijg je een dieper inzicht in je eigen roots en dat helpt om je voorouders te zien in het licht van hun kwetsuren. Zo kan je vooroordelen loslaten.

3. Doorvoelen

De pijn, van welke aard dan ook, doorvoelen is een belangrijke sleutel in het proces van traumaheling. Het probleem erkennen is één ding, maar de bereidheid om gestolde tranen te laten stromen, is nog iets anders. Vastgeroeste energie kan zomaar vrijkomen onder de vorm van woede, schaamte, angst of diep verdriet. Dit is een kans om die emoties ook daadwerkelijk te voelen, iets wat je voorouders om de een of andere reden nog niet (helemaal) konden. Dat is heling. Het is aangewezen om dit te doen binnen een veilig kader, bijvoorbeeld in het bijzijn van een professionele therapeut.

4. Eren

Onze voorouders hadden geen toegang tot de brede waaier aan hulpverlening die we vandaag kennen. Zij dienden op hun eigen manier te leren omgaan met heftige trauma’s. Hun onwetendheid heeft onmiskenbaar sporen achtergelaten in de daaropvolgende generaties. Het eren van je voorouders is een krachtig gebaar waarmee je niet enkel een zware last van je eigen schouders afwerpt, maar waarmee je eveneens je hart opent voor al het mooie dat je wel hebt meegekregen. Zo toon je je dankbaarheid voor de gaven die je van je (voor)ouders hebt meegekregen.

Lees Bloom 3 - 2023 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

  • Kan jij ongeremd jezelf zijn?
    Doe de test!

  • Hoe kan je je authenticiteit opvoeren?
    Incl. Tips & tricks

  • Activeer je derde chakra...
    En wakker transformatie aan

  • De Schumannresonantie
    De sleutel tot zelfgenezing?

  • Transgenerationeel trauma
    Doorbreek het patroon

  • Pluto in Waterman
    Power to the people!

  • Doen:
    + Release Ritual
    + Oefening '5 Zintuigen'
    + Oefening 'Zelfvertrouwen'

  • En nog meer boeiende lectuur.

    Happy reading!

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Mercurius retrograde • 2 april tot 25 april 2024 • Wees flexibel en geduldig

Wat gebeurt er als Mercurius retrograde loopt, wat het geval is van 2 april tot 25 april 2024?…

Lees meer
Kaartleggen

The Angels Blessed Lenormand: het eerste LGBTQ+ boek met kaartendeck

Op 22 maart 2024 vindt de officiële lanceringsdatum van 'The Angels Blessed Lenormand' plaats. Een…

Lees meer
Inspiratie

Spirituele reizen: wat is er mogelijk?

Heb je weleens gehoord van een spirituele, of holistische reis? Holistisch betekent eigenlijk dat…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom