Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Nare ervaringen met Jeugdzorg? Twee moeders doen hun verhaal bij een dromenexperte

Huis & Thuis
Jacqueline Voskuil
10/07/2021
Nare ervaringen met Jeugdzorg? Twee moeders doen hun verhaal bij een dromenexperte

Dromenexperte Jacqueline Voskuil besluit in deze bijdrage op onderzoek uit te gaan nadat twee moeders haar vertellen over de vervelende dromen die ze gehad hebben. Jacqueline duikt in de nare ervaringen die veel moeders hebben met Jeugdzorg. Ervaringen die leiden tot heftige domen boordevol symboliek.

Als dromenexperte krijg ik van veel cliënten opmerkelijke dromen binnen om te analyseren. Zo ook van een onrustige moeder. In vertrouwen vertelt ze me over een nare droom die ze gehad heeft over haar kinderen. Haar dochter was bij haar thuis. Vrolijk en levendig totdat ze opeens ziek werd. Mensen kwamen bij haar thuis op bezoek en het werd de moeder al snel te veel. Om even tot rust te komen verlaat ze de kamer. Niet veel later wordt ze door iemand opgezocht. “Je dochter is gestorven” klinkt het. De moeder vliegt naar haar dochtertje toe, maar het is te laat. Levenloos ligt ze op haar bedje. Dan schrikt ze wakker. De angst zit er goed in.

”De moeder heeft het gevoel dat er niet naar haar geluisterd wordt en dat de medewerkers van Jeugdzorg al een oordeel over haar klaar hebben.”

Het is niet meer dan normaal dat de moeder contact met me zoekt. Ze maakt zich enorme zorgen over haar dochter en haar twee zoontjes. De moeder vertrouwt me toe dat de twee jongens al lang niet meer bij haar wonen. Al tijdens het lezen van haar droom drong tot me door dat de droom vooral een symbolische betekenis inhield. Haar dochter symboliseerde de ontwikkelingsmogelijkheden van de moeder. De dood betekent in deze droom dat de moeder de moed moet verzamelen om ergens doorheen te groeien of om juist iets los te laten.

Haar kinderen werden een aantal jaar geleden door Jeugdzorg uit huis geplaatst. Ze vertelt me uitgebreid over haar situatie met haar kinderen en Jeugdzorg. Door haar talrijke vervelende ervaringen met verschillende instanties kan ze niet anders dan de conclusie trekken dat de medewerkers van deze instanties wolven in schaapskleren zijn. In haar ogen deugen de maatschappelijke werkers niet. Ze heeft het gevoel dat er niet naar haar geluisterd wordt en dat de medewerkers al van dag 1 een oordeel over haar klaar hadden. De bezorgde moeder vindt dat alleen aan de beoordelingen van Jeugdzorg waarde wordt gehecht door de verschillende instanties, medewerkers en rechters. Het is meer dan duidelijk dat ze zich machteloos, hopeloos en radeloos voelt.

Niet de enigste moeder

Toch is dit niet het eerste verhaal waar ik op stuit met betrekking tot Jeugdzorg. Ze is namelijk niet de enige moeder wiens kinderen uit huis zijn geplaatst die contact met me zoekt. Een jonge moeder van drie kinderen neemt me ook in vertrouwen over haar gezinssituatie. Ze is een alleenstaande moeder. De vaders van haar kinderen zijn niet meer in beeld. Enkel het jongste kind woont nog bij haar in. De andere twee kinderen zijn uit huis geplaatst.

”Van privacy was nauwelijks sprake. Het huis hing vol met camera’s behalve op de slaapkamers.”

Ook zij heeft een moeilijk verleden gekend. Door de biologische vader van haar twee oudste kinderen is ze drie jaar lang mishandeld geweest. Het was niet ongebruikelijk dat ze geregeld onder de blauwe plekken zat. Zo vaak zelfs dat de politie ook een aantal keer heeft moeten ingrijpen. Ook met de vader van haar jongste kind heeft ze geen goed contact. Een moeilijke gezinssituatie is het gevolg van deze verhoudingen.

Haar ellende met jeugdzorg begon gelijktijdig met de mishandelingen van de vader. Ambulante zorg werd ingeschakeld en er werd een voogd aangesteld. Dit was ook het geval toen de jonge moeder zwanger werd van haar tweede kindje. Voor hun eigen veiligheid vertrok ze samen met haar kinderen naar een gezinshuis in Drenthe. Daar verbleven ze zestien weken in totaal. Dit gezinshuis was een onderdeel van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

Van privacy was nauwelijks sprake. Het huis hing vol met camera’s behalve op de slaapkamers. Deze camera’s hingen er voor de veiligheid van de mensen met ernstigere problemen. Zelf ziet de moeder zichzelf niet als een persoon met ernstige problemen, maar ze had wel het gevoel dat ze zo behandeld werd. Dit gevoel nam alleen maar toe. Vooral na een voorval met een van haar kindjes.

Één van haar kindjes was namelijk in de speeltuin gevallen. Als gevolg daarvan moest de moeder op gesprek komen wegens kindermishandeling. Het kindje had namelijk een blauwe plek gekregen van de valpartij. Na dertien weken kreeg de moeder een evaluatiegesprek. Het vervelende hiervan, volgens de moeder, was dat het gesprek plaatsvond tussen 17:30 en 18:00 uur. Te laat volgens de moeder. Ze moest na het gesprek namelijk nog met haar twee kleine kinderen terug naar Lelystad. De uitkomst van het gesprek was dat de moeder labiel was en dat haar kinderen uit huis geplaatst zouden worden. Opnieuw werd een voogd aangesteld. In de ogen van de moeder moest de voogd weg. Volgens de moeder sta je met deze instelling direct honderd punten achter bij Jeugdzorg.

Ontcijfer de boodschap van je dromen

In korte tijd raakte ik in gesprek met twee moeders die allebei problemen kenden met Jeugdzorg. Toeval? Persoonlijk vind ik van niet. Het is niet meer dan logisch dat deze moeders nare dromen hebben. Hetzelfde geldt voor de vaders en de kinderen in het verhaal. De meesten hebben niet direct een dromenexperte in hun omgeving op wie ze beroep kunnen doen. Er is niemand die hun vertelt dat hun dromen een symbolische betekenis hebben.

Na traumatische gebeurtenissen kunnen nare en enge dromen heftiger aanwezig zijn dan anders. Dromen die de situatie nog vervelender maken dan ze al is. Belangrijk is echter om altijd te onthouden dat dromen je een boodschap vertellen. De symbolen in je dromen ontrafelen kan dus zeker geen kwaad. Ga aan de slag met de onderliggende boodschap van je dromen. Kom je angst onder ogen of probeer traumatische ervaringen op een juiste manier te verwerken. Anders zullen deze dromen je blijven achtervolgen.

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Op woensdag 20 maart 2024 om 04.07 uur (met Antwerpen als locatie) vieren we het jaarlijks…

Lees meer
Astrologie

Schorpioen, jouw jaarhoroscoop 2023-2024: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Schorpioen is jarig als de maanden oktober en november hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Inspiratie

Bekende mediums op de Spirituele Bloom Fair Antwerpen op zat. 11 en zon. 12 november

Je kan op de Spirituele Bloom Fairs altijd bij verschillende mediums terecht. Maar ook in de…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom