26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

De coronavaccins zijn in het land: wat zijn de risico's en bijwerkingen?

Corona
13/01/2021
De coronavaccins zijn in het land: wat zijn de risico's en bijwerkingen?

Inmiddels zijn de vaccinatieprogramma’s in de strijd tegen COVID-19 in tal van landen opgestart. Immunologe Carla Peeters schrijft dat het coronavaccin echter niet zonder risico is na eerdere berichtgevingen over signalen van bijwerkingen na het toedienen van het vaccin.

Vorige week kregen de eerste Belg en Nederlander het coronavaccin toegediend. Het vaccin van Pfizer is onder de verordening van een noodsituatie goedgekeurd. Dit betekent dat het een experimenteel vaccin is en er nog geen officiële licentie verstrekt is. Ook het Moderna-vaccin is sinds gisteren onder dezelfde noodsituatie goedgekeurd. Beide vaccins zijn op een nieuwe wijze ontwikkeld die niet eerder voor vaccins is gebruikt. In plaats van een geïnactiveerd virus of een geïsoleerd eiwit (ten) of suiker, wordt gebruik gemaakt van een synthetisch mRNA dat codeert voor een van de eiwitten op de mantel van het virus. Het lichaam zou zo zelf het eiwit aan kunnen maken, waarna een immuunrespons wordt opgewekt.

De beperkte klinische trials met deze vaccins werden onder regie van de producent uitgevoerd onder gezonde vrijwilligers. Er wordt geclaimd dat de vaccins 95% effectief zijn. De effectiviteit is echter bepaald aan de hand van een positieve RT-PCR-test, door de onderzoekers als besmetting gedocumenteerd. Er is geen duidelijkheid over de effectiviteit van het vaccin in het verminderen van het aantal overledenen, ernstige vorm van Covid-19 of ziekenhuisopnames. Ook publicaties over beschermende antistoffen of T-cel-immuniteit die opgewekt kunnen worden met de ontwikkelde vaccins ontbreken nog.

”In Israël en Amerika zijn mensen positief getest op Covid-19 vlak na vaccinatie met het Pfizer-vaccin.”

De vaccins zijn nog niet getest op kinderen, jongeren of mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals kwetsbare ouderen. Inmiddels komen uit Amerika, waar al enkele weken gevaccineerd wordt, signalen van bijwerkingen, zoals allergische reacties waaronder anafylactische shock (een ernstige allergische reactie die fataal kan zijn) en ernstige ontstekingen. De producenten Pfizer en Moderna geven aan dat het vaccin in de eerste zeven dagen na vaccinatie bij 3 tot 10 % van de gezonde gevaccineerden vermoeidheid, hoofdpijn, koorts, rillingen, spierpijn of andere verschijnselen kunnen veroorzaken. Dit zijn verschijnselen die ook beschreven zijn voor Covid-19. In Israël en Amerika zijn mensen positief getest op Covid-19 vlak na vaccinatie met het Pfizer-vaccin.

Pas op voor bijwerkingen

Corona vaccin Carla Bloom web

In Nederland is de organisatie Lareb voorbereid op het registeren van bijwerkingen van de nieuwe Covid-19-vaccins. Tijdens het gebruik van het snel ontwikkelde influenzavaccin in 2009, Pandemrix, werden de bijwerkingen door Lareb geregistreerd. Helaas zijn er toen kinderen overleden na toediening van het vaccin en zijn er wereldwijd duizenden mensen met het verschijnsel narcolepsy (het spontaan in slaap vallen) die blijvende schade hebben ondervonden. Uit nader onderzoek achteraf bleek het virus niet veel meer overlijdens te veroorzaken dan eerdere normaal verlopende griepseizoenen. Het vaccin Pandemrix is vanwege de bijwerkingen en de verminderde noodzaak tot vaccinatie door de producent van de markt gehaald.

De langetermijneffecten van de mRNA-vaccins zijn onbekend zowel in bescherming voor het SARS-CoV-2-virus als op blijvende schade in het lichaam. De Amerikaanse Centers of Disease Control doet momenteel onderzoek naar de allergische reacties en ontstekingen, waaronder anafylactische shock die zijn opgetreden bij mensen die gevaccineerd zijn. In plaats van vijftien minuten controle op flauwvallen of allergische reacties na vaccinatie, wordt nu dertig minuten controle geadviseerd.

Snelheid beslissingen loopt voorbij aan adequate analyse van data

De snelheid waarmee de overheid beslissingen door wil voeren zijn in de context van de huidige gegevens niet te begrijpen. De druk op mensen om zich frequent te laten testen en te laten vaccineren wordt met de week groter: dat behoor je te doen voor de ander, voor elkaar, wordt er gezegd. Het sterftecijfer aan Covid-19 in ziekenhuizen daarentegen is ten opzichte van de eerste golf met 47% afgenomen. Dit betreft een recent onderzoek onder bijna duizend Nederlandse corona-patiënten, dat op 24 december op SKIPR werd gepubliceerd. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis op de IC-afdeling verblijft is eveneens met circa 40% afgenomen, terwijl de IC-capaciteit met 600 bedden werd uitgebreid. Ondanks lockdowns en andere maatregelen zijn de positieve testresultaten nauwelijks afgenomen.

Het SARS-CoV-2-virus lijkt de plaats ingenomen te hebben van de jaarlijkse griepepidemie. Wereldwijd wordt het influenzavirus veel minder gerapporteerd dan voorgaande jaren. Dit werd eveneens gerapporteerd voor landen in het zuidelijk halfrond, waar tijdens de zomer normaliter een griepseizoen heerst. De verschijnselen van Covid-19 en influenza of andere bovenste luchtweginfecties zijn dan ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. Om die reden rapporteert het CDC vanaf juli 2020 een combinatie van influenza, pneumonie en Covid-19. In dit kader is het belangrijk om een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het peer reviewed tijdschrift Vaccine, mee te nemen in de afwegingen. In dit onderzoek werd een toename van coronavirussen beschreven na vaccinatie met het influenzavaccin. In het griepseizoen 2020/2021 worden wereldwijd meer mensen gevaccineerd met het influenzavirusvaccin dan eerdere jaren. In de periode 2005 tot 2015 was het influenzavaccin voor de helft van deze jaarlijkse vaccins minder dan 50% effectief in de bescherming tegen een infectie met infuenzavirus. Ook het 2017/2018 influenzavaccin was een voorbeeld van een zeer geringe bescherming tegen de jaarlijkse griep.

(lees verder onder de advertentie)

Het afgelopen jaar is in veel landen minder getest op influenzavirus. Sommige onderzoekers suggereren een competitie tussen het influenzavirus en SARS-CoV-2-virus, waarbij het SARS-CoV-2-virus eerder ziekteverschijnselen veroorzaakt en het immuunsysteem daardoor zodanig geactiveerd is dat andere virussen beter geweerd kunnen worden. De World Health Organization verklaart dat de maatregelen als handen wassen, mondkapjes en 1,5 meter afstand houden hebben bij gedragen aan minder influenza-infecties. Eerdere gerandomiseerde en gecontroleerde trials, gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, hebben echter niet aan kunnen tonen dat medische mondkapjes en 1,5 meter afstand houden bijdragen in het voorkomen van infecties met het influenzavirus. Het aantal positieve RT-PCR testen op coronavirus is ten gevolge van deze maatregelen ook niet gedaald.

Persoonsgerichte aanpak heeft de voorkeur boven een massaal experiment

Het ontwikkelen van effectieve vaccins om infecties met coronavirussen te voorkomen is na tien jaar intensief onderzoek nog niet gelukt, onder andere vanwege de kans op een ernstiger verloop van de infectie door een superimmuunrespons. Infectie met het virus kan, nadat iemand gevaccineerd is, een uit de hand lopende immunologische reactie veroorzaken met als gevolg orgaanfalen. Een verschijnsel dat cytokinestorm genoemd wordt. Dit verschijnsel werd in 2012 na vaccinatie met SARS-CoV-1 in proefdieren gepubliceerd in een artikel in het peer reviewed tijdschrift PLOS One. Dit verschijnsel is vergelijkbaar met Acute Respiratory Distress Syndrome; de ernstige vorm van Covid-19 en andere bovenste luchtweginfecties.

Het SARS-CoV-1-virus en MERS-virus, beide coronavirussen, zijn na één seizoen niet meer aangetoond. Dat betekent dat grote zorgvuldigheid in de keuze van de meest geschikte strategie met hoogste gezondheidswinst en minste schade ten opzichte van infectierisico’s belangrijk is. Een persoonsgerichte aanpak heeft de voorkeur boven een massaal (moreel of indirect verplicht) experiment. Lees hier verder.

Carla Peeters auteur Bloom web

---

Dr. ir. Carla Peeters is eigenaar en oprichter van COBALA Good Care Feels Better®. Jaren werkte zij aan diagnostiek, immunologie en infectieziekten en als bestuurder van zorgorganisaties. Sinds 2015 heeft zij zich gespecialiseerd in personalised nutrition en leefstijl. COBALA begeleidt mensen preventief en van verzuim naar eigen werk met een Personalised Integrative Care® programma. Alle info: www.goodcarefeelsbetter.com

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Dromen en het weten: het absolute bewustzijn

Wat is het absolute bewustzijn en hoe werkt het? Dromenexperte Jaqcueline Voskuil, auteur van 'Het…

Lees meer
Inspiratie

Theeblaadjes lezen: je toekomst in een kopje thee

Benieuwd naar de toekomst? Wil je weten welke gebeurtenissen er nog voor jou in het verschiet…

Lees meer
Inspiratie

Unieke krachtplekken in België en Nederland

Krachtplekken zijn plaatsen waar veel meer energie aanwezig is. Een krachtplek, of een energiebron,…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom