Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Pluto aan zet

Astrologie
Tamara Schoen
18/01/2024
Pluto aan zet

Zoals velen van jullie misschien wel weten, wordt elke planeet geassocieerd met eigen energetische thema’s, maar wist je ook dat deze thema’s daadwerkelijk gelijkstaan aan de energie die hier op aarde gevoeld kan worden? Jupiter heeft volgens astrologen bijvoorbeeld invloed op ons in de vorm van optimisme, overvloed & wijsheid. In tegenstelling tot Uranus, die bekendstaat als de rebel onder de planeten, omdat hij invloed heeft op vrijheid, revoluties & tegen de norm ingaan. Dat laatste, ook wel “dare to be different" genoemd, zien we de afgelopen jaren veel om ons heen op zowel landelijke als wereldwijde schaal en waarschijnlijk zelfs al wel in je directe omgeving. Dat komt niet alleen door Uranus, maar ook Pluto heeft hier een sterke invloed op. En juist nu meer dan ooit.

“Huh... hoe kan dat nou, Pluto is zo klein en niet eens meer een planeet?!”, is wat de meesten zeggen als ik over Pluto begin en dat is ook zeker waar. Dit is feitelijk te onderbouwen en wetenschappelijk bepaald, maar dat verandert niets aan zijn energie. Ondanks het feit dat hij zijn wetenschappelijke status als planeet verloren heeft, betekent dat niet dat de enorm krachtige energie van Pluto ineens niet meer meedoet. Integendeel, Pluto is anno nu belangrijker dan ooit. We gaan namelijk een tijdperk tegemoet waarin we gezamenlijk gaan bepalen hoe we de maatschappij een stukje menselijker kunnen maken door samen te zoeken naar een nieuwe balans.

Feitjes & weetjes

”Hoe klein hij ook is, de befaamde en pittoreske dwergplaneet staat voor behoorlijk grote en beladen thema’s zoals de dood en wedergeboorte, maar ook inzicht en transformatie.”

We zetten wat belangrijke punten over deze dwergplaneet op een rijtje. Zo is het goed om te weten waar Pluto überhaupt voor staat, welke energetische thema’s erbij horen, hoe dat ons kan beïnvloeden als individu en wat de invloed is op het collectief en de maatschappij. Tot slot zal ik uitleggen wat deze tijd nu zo bijzonder maakt, met betrekking tot Pluto.

Hoe klein hij ook is, de befaamde en pittoreske dwergplaneet staat voor behoorlijk grote en beladen thema’s. Denk hierbij aan de dood en wedergeboorte, maar ook inzicht en transformatie. Dat vind ik niet niks voor een gedegradeerde dwergplaneet die qua omvang nog geen vijfde deel van de aarde beslaat. Ergens dus wel betreurenswaardig dat Pluto momenteel vooral de planeet is die geen planeet meer is. Klinkt ook wel een beetje gek zo.

Maar de commotie rondom de degradatie van Pluto heeft niet alleen de nodige verwarring veroorzaakt, het heeft daarnaast ook de aandacht ervoor vergroot onder de bevolking. Zo leek Pluto een tijdje het gesprek van de dag te worden bij een grote groep fanaten en dat is voor mijn gevoel een goed getimede zegen. Het proberen te weerleggen van de argumenten en het feit dat Pluto echt geen planeet meer kan worden genoemd, heeft namelijk geleid tot veel meer aanvullende en toegankelijke informatie online en op basis van alles wat ik heb gelezen, ga ik proberen uit te leggen waarom de timing hiervan niet beter had gekund.

Generatieplaneet

Dat Pluto gevoelsmatig vaak naar de achtergrond lijkt te verdwijnen, is niet vreemd aangezien hij letterlijk niet vaak voorbij de aarde komt. Net als Neptunus en Uranus wordt Pluto namelijk een generatie- of ook wel buitenplaneet genoemd. Dat houdt in dat deze drie (dwerg)planeten, ten opzichte van de anderen, er enorm lang over doen om een wending om de Zon te maken.

Daarnaast heeft Pluto ook nog eens een slakkentempo waardoor hij op zijn dooie gemakje maar liefst 248 jaar over zo’n wending doet. Die 365 dagen van het jaar dat de aarde erover doet, vallen daarbij in het niet. Vooral omdat er op aarde dus al meerdere generaties geboren zijn, tegen de tijd dat Pluto één keer rond de Zon is geweest. Dat zorgt er dan ook voor dat deze drie planeten, met name Pluto, ons niet zozeer op individueel, maar vooral op collectief niveau beïnvloeden. Met name per generatie.

Ongemerkt kan Pluto enorme veranderingen teweegbrengen en met behulp van onder andere Uranus wordt al enige tijd de basis gelegd voor maatschappelijke transformatie en hervorming.

Een proces waarbij finetuning vereist is voor de juiste uitkomst, het is dus misschien maar beter dat deze planeten er de tijd voor nemen.

(lees verder onder de advertentie)

Retrograde

Nu we wat meer over Pluto en zijn transformatieve invloed weten, wil ik iets meer het diepe induiken om uit te kunnen leggen waarom mijn hoop op een betere toekomst vergroot is. Ook luidt de vraag nog steeds wat Pluto juist nu zo belangrijk maakt.

Hiervoor is het belangrijk om te beginnen bij het begin, door te kijken waar jij eigenlijk staat in je leven en welke zorgen jou onbewust belemmeren. Leef jij, net als veel anderen met jou, ook in de toekomst? Bijvoorbeeld door opspelende zorgen op grote schaal, de ellende die wereldwijd speelt? Of heb je juist zorgen om iets in jouw directe omgeving?

Het is daarom enorm belangrijk zo nu en dan even naar binnen te keren, de tijd te nemen en stil te staan, zodat je kan luisteren naar wat jouw aandacht vraagt. Hoe klein ook, zodat je dit tijdig kan opruimen en schoonmaken. Dit kan je doen door letterlijk even stil te gaan staan indien je een druk schema hebt, al is het maar vijf minuten. Hoe dan ook, uiteindelijk is het aan jou om te bepalen hoe en wanneer je dit doet. Als je hiervoor de tijd neemt, ben je al een enorme stap verder in het vergroten van je bewustwording.

”Door naar boven te kijken, kwam ik tot de conclusie dat niet alleen hier op aarde alles lijkt te veranderen en verschuiven, de planeten komen er ook niet ongeschonden vanaf.”

Het kan zijn dat hierdoor misschien gevoelige snaren geraakt worden, iets wat moeilijke en confronterende onderwerpen omhoog kan brengen, vooral als je het niet aan ziet komen. Mocht dit het geval zijn, dan is het juist zo belangrijk hier niet (meer) tegen te vechten. Laat het over je heen komen en haal er kracht uit. Er is niets mis met het uiten, dan wel het tonen van emoties. Hoe moeilijk iets voor jou is, daar heeft een ander namelijk niks over te zeggen. Persoonlijk vind ik het zelfs van enorme kracht getuigen wanneer iemand zich kwetsbaar en emotioneel durft op te stellen tegenover de wereld of in ieder geval jezelf.

Zelfs als hier namelijk niemand bij aanwezig is, behalve jij zelf, is het belangrijk te uiten. Bijvoorbeeld door van je af te schrijven. Juist nu er over de hele wereld chaos lijkt te heersen en zelfs Moeder Natuur niet in balans is, kan je het beste naar binnen keren, om duidelijkheid te krijgen in je gedachten en gevoelens.

Dit zette mij ook aan het denken. Zou de chaos nou echt allemaal door menselijk toedoen komen? Of speelt er meer?

Het besef dat mijn zorgen niet uniek zijn en dat veel anderen om mij heen ook meer dan eens vastlopen in het leven, was geen verrassing, maar erbij stilstaan hielp mij wel.

Tijdens mijn eigen reis van zelfontdekking besefte ik dat ik meestal probeer vooruit te kijken en dat mijn grootste zorgen diep verborgen lagen in situaties van onmacht. Om te voorkomen dat mijn aandacht steeds afdwaalde en ik daardoor in cirkels zou blijven lopen, begon ik naar boven te kijken in plaats van vooruit.

Had ik dit niet gedaan, dan had ik nu niet geweten wat er in het heelal allemaal gaande is. Door naar boven te kijken, kwam ik tot de conclusie dat niet alleen hier op aarde alles lijkt te veranderen en verschuiven, de planeten komen er ook niet ongeschonden vanaf. Sterker nog, op dat moment schoot het door me heen dat de stand van de planeten misschien wel te maken kon hebben met de chaos van nu.

Bewustwording, met name van jezelf, is bijna geen keuze meer en het lijkt haast wel of het universum ons een bepaalde kant op wil sturen.

De term retrograde kwam hierbij al snel naar voren. Een planeet die retrograde loopt, houdt in dat een planeet vanaf het aardoppervlak gezien de verkeerde kant op lijkt te draaien. Dit is een optische illusie die te maken heeft met de wending die een planeet om de zon heen maakt. Deze wending is blijkbaar nooit een perfecte cirkel en alle planeten maken zo een eigen patroon van hun baan om de zon. Zo kunnen sommigen meer dan één lus maken, waardoor het vaker lijkt dat hij terugdraait. Sommige planeten maken zelfs zulke vreemde en mooie patronen, dat het net een ingewikkelde mandala lijkt als je deze een tijdje zou volgen.

Tijdens bovengenoemd verschijnsel lijkt niet alleen de planeet zelf terug te draaien, maar de energie van de planeet in retrograde voelt hierdoor ook anders. Alsof de energie van de planeet naar binnen is gekeerd, wat vervolgens bij ons op aarde een heel mooi moment creëert om zelf ook naar binnen te keren. Tijdens een retrograde periode van een planeet krijg je als het ware je eigen schaduwkanten te zien, of je hier ou bewust mee bezig bent of niet. Indien je bezig bent geweest met je eigen bewustwording en hier al tegen je schaduwkanten bent aangelopen, is een retrograde periode het moment waarop je hier iets aan kan doen, omdat de energie van die planeet hier ruimte voor creëert.

Wat mij daarna het meest opviel is dat er vorig jaar niet één, maar welgeteld zes planeten meermaals tegelijkertijd retrograde zijn gaan draaien. Geen wonder dus, dat niets hetzelfde voelt en alles lijkt te veranderen. Dit voelt onwennig en misschien zelfs wel onbekend of beangstigend, vooral als je niet weet waarom je voelt wat je voelt. Des te meer reden om wat vaker stil te staan bij jezelf, gedragspatronen te ontdekken die misschien niet meer relevant zijn en hier iets mee te doen, voor jezelf en je eigen gemoedsrust.

Net zoals het besef niks te kunnen doen aan de stand van de planeten, is het nodig te beseffen dat je ook een ander niet kunt veranderen. Je kunt alleen iemand helpen bewust te worden van bepaalde gedragingen. Het begint daarom bij jezelf en wat jij anders kan doen om je eigen leven te veranderen, zoals jij dat liever zou willen zien. Waar ben je tevreden over en wat kan er nog bijgeschaafd worden? Is het nodig patronen en misschien wel mensen los te laten, indien deze niet meer bijdragen aan jouw gezondheid?

Bewustwording, met name van jezelf, is bijna geen keuze meer en het lijkt haast wel of het universum ons een bepaalde kant op wil sturen. Vecht hier dus niet tegen en laat de negativiteit soms maar over je heen komen, ook al is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer dicht bij jezelf te blijven en vooral niet te streng te zijn voor jezelf, luister naar jouw verlangens en niet die van een ander. Verleg de focus, net als de planeten, van de wereld naar jezelf en dan zul je net als ik gauw genoeg merken dat een heleboel zorgen ook buiten jouw macht liggen.

(lees verder onder de advertentie)

Revolutionaire transformatie

”Tot slot zal Pluto op 20 november 2024 zijn gemaakte lus afsluiten door de aankomende 20 jaar niet meer te verschuiven naar een andere constellatie. Daarmee breekt het Tijdperk van Waterman aan.”

Om je een klein stukje verder te helpen met het proces van stilstaan, luisteren en bewustwording van jezelf, wil ik de focus eerst weer even terugleggen bij Pluto. Geloof het of niet, dit is namelijk de grootste boosdoener van de chaos die de aarde in zijn greep houdt. In het begin van deze tekst heb je gelezen dat Pluto er 248 jaar over doet voordat hij rond de Zon is en aankomend jaar wordt hierdoor een heel bijzonder jaar.

In januari 2024 zal Pluto na enkele omzwervingen vorig en begin jaar weer aankomen in Waterman en tot aan de herfst zullen we hierdoor gaan voelen waar we als maatschappij naartoe willen. In deze periode zal gevoel voor innovatie, anders denken en samen sterk staan, veel naar voren komen. In de herfst zal, net als in 2023, nog even zichtbaar worden hoe het was en welke maatschappelijke structuren niet meer werken in deze tijd.

Tot slot zal Pluto op 20 november 2024 zijn gemaakte lus afsluiten door de aankomende 20 jaar niet meer te verschuiven naar een andere constellatie. Daarmee breekt het Tijdperk van Waterman aan.

Waterman Tijdperk

Pluto in Waterman voor een aaneengesloten periode van ongeveer 20 jaar, dat klinkt voor mij als muziek in de oren. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heeft Pluto de afgelopen jaren een nogal vernietigend effect gehad op de huidige indeling van de maatschappij en alle opgebouwde structuren. In de periode van Pluto in Steenbok, van 2008 tot 2024, is alles aan het licht gekomen wat niet meer werkt en waar sociale en maatschappelijke hervormingen nodig zijn. In het Waterman Tijdperk zal de energie dan ook ruimte maken voor inzicht en voelen we stimulans om samen te kijken naar hoe het anders en vooral beter kan.

De laatste keer dat Pluto in Waterman stond, is volgend jaar precies 248 jaar geleden. Om een impressie te krijgen van die periode kun je letterlijk naar de geschiedenis van de mens kijken. Denk hierbij aan de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika in 1776, die gevolgd werd door het opstellen van de eerste en daarmee oudste grondwet ooit. Dit officiële document is nog steeds van kracht en begint met de woorden: “We the people ...”. Ook de Franse Revolutie van 1789 tot 1799 en de afschaffing van de slavernij zijn grootschalige tekenen van de invloed van Pluto in Waterman. Deze kleine dwergplaneet maakt zeker zijn reputatie waar en geeft ons de handvatten om zelf transformatie en revolutie door te zetten op wereldwijd niveau.

Het is juist nu de tijd om te bekijken wat voor jou belangrijk is en waar jij aan zou willen werken voor een betere toekomst. Op die manier kun jij, met op dat moment de best mogelijke versie van jezelf, het tijdperk van transformatie omarmen en gebruiken om een positieve invloed te hebben op alles en iedereen om je heen.

Met dit licht aan het einde van de tunnel heb je hopelijk wat ruimte om even op adem te komen en vaker stil te gaan staan. Ook hoop ik dat deze kennis over Pluto jou kan helpen, net zoals het mij deed. Merk je dat je toch constant naar alle zorgen buiten jezelf blijft afdwalen, adem dan even diep in en hou maar in je achterhoofd dat zonder de duisternis er ook geen licht kan bestaan.

Omarm de duisternis, om het licht in jezelf naar boven te halen.

Veel liefs,

Tamara.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Originele kerstcadeaus met een extra betekenis: edelstenen

Ben je nog op zoek naar cadeaus voor onder de kerstboom? Onze redactie selecteerde enkele…

Lees meer
Lifestyle

Bloom's shopping tips voor maart 2024

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische, spirituele verwennerijen speciaal voor haar…

Lees meer
Gelukkig Leven

10 tips om je droomleven te leven

Heel wat wijsheid samengebald in 10 tips die jou helpen om je droomleven te manifesteren en te…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom