Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Chronische ziektes en pijnklachten voorkomen: tips van een expert

Voeding & Gezondheid
Simone Rutgers
06/07/2021
Chronische ziektes en pijnklachten voorkomen: tips van een expert

Chronische ziektes en pijnklachten lijken vaak geheel onverwachts op te duiken, maar niets is minder waar. Zonder dat we het beseffen is er altijd sprake van een langere opbouwtijd. Een periode waarin ons lichaam en het Universum ons waarschuwen en aan de bel trekken dat er problemen zijn die aangekeken willen worden. Een chronische ziekte of pijnklacht uit zich in het begin met relatief kleine en eenvoudige klachten, maar wordt geleidelijk aan erger als je het onderliggende probleem niet aanpakt. Transformatie experte Simone Rutgers vertelt je haar geheimen over het voorkomen van chronische klachten.

Chronische ziektes en pijnklachten uiten zich in het begin vaak op een subtiele wijze. Je hebt bijvoorbeeld regelmatig last van een stijve arm of pijn in de onderrug. Het zijn subtiele hints die je lichaam geeft om duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Als je niet snel handelt of de oorzaak van je pijn niet onderzoekt en aankijkt dan bouwen deze klachten zich langzaam maar zeker op. De oorzaak en de pijn manifesteren zich in je lichaam en het klachtenpatroon breidt zich steeds meer en meer uit en worden. De pijn wordt ernstiger. Je klachten breiden zich niet alleen fysiek uit, maar ook emotioneel eist het zijn tol. Je bent sneller geïrriteerd en je kunt zelfs in een depressie of burn-out terechtkomen.

Het Universum en je lichaam trekken nu echt aan de alarmbel. De laatste waarschuwing voordat het probleem zich definitief nestelt in je bestaan. Het is noodzakelijk dat je de pijn aankijkt en aanwezig laat zijn. Dat geldt zowel voor de fysieke klacht(en) als de oorzaak die er onder ligt. Doe je dit niet, dan kunnen je problemen zich nu door middel van ziektes en klachten uiten in je lichaam en aanwezig blijven voor een langere periode.

Luister aandachtig naar de signalen die je lichaam je geeft

”Tijdens de opbouwfase van je ziekte krijgt je lichaam voldoende signalen dat er iets grondig mis is.”

Toch hoeft het niet zover te komen dat ziekte je lichaam en leven teistert. Tijdens de opbouwfase van je ziekte krijgt je lichaam immers voldoende signalen dat er iets grondig mis is. Je lichaam probeert je aandacht te trekken en je duidelijk te maken dat een ziekte zich aan het nestelen is door je hints te geven zoals een stijve arm, rugpijn of hoofdpijn. Als deze kleine klachten de kop opsteken laat dan eerst en vooral de pijn aanwezig zijn. Verbijt het niet en verdring het niet.

Maak eens contact met de klacht, ga er eens rustig voor zitten, mediteer erop. Adem er rustig naar toe, het zal je helpen bij het aanvaarden en aanwezig laten zijn van de klacht en de pijn. Het hoeft niet weg. Het toelaten kan er voor zorgen dat het zo je lichaam weer verlaat voordat het zich nog verder vastzet en doorontwikkeld. Doordat je er contact mee maakt, kan er soms al veel duidelijk worden. Je zou jezelf zelfs de vraag kunnen stellen: wat wil deze pijn mij nu zeggen? In de stilte ben je in contact met je zelf en met het al, waar alle informatie ligt opgeslagen.

Onderzoek vervolgens waar het lichaamsdeel dat opspeelt voor staat. Ook dat geeft inzicht en bewustzijn, waardoor je kunt loslaten. Heb je bijvoorbeeld last van je arm? De armen staan symbool voor problemen met zelfbewust handelen of dat je je beperkt voelt in je vrijheid om te handelen. Heb je last van je kuiten, dan kan het zijn dat je problemen hebt met vooruitgang. Misschien sta je stil in het leven? Maar daar stopt je onderzoek niet. Verdiep je verder in deze materie en bekijk welke meridianen er door de getroffen lichaamsdelen lopen. Meridianen zijn onzichtbare energiebanen in je lichaam die geblokkeerd kunnen worden door bepaalde emoties. Ook dat geeft je dan weer inzicht waar je mee aan de slag zou kunnen gaan.

Zo horen bij je hartmeridiaan emoties van teleurstelling en kwetsingen en je longmeridiaan heeft als hoofdemotie verdriet. Veel astmapatiënten hebben bijvoorbeeld te kampen met onverwerkte ervaringen en veel opgeslagen verdriet. De meridianen die door je kuiten heenlopen, treffen vooral de milt-, maag- en levermeridiaan. Deze staan vooral voor onzekerheid, zorgen en angsten. Als je helder hebt welke meridianen er door jouw pijnklachten heen gaan, weet je welke emoties er daar liggen opgeslagen. Dan kun je daarmee aan de slag.

Genezing komt in zicht

”Een ziekte dient zich niet zomaar aan, ook al lijkt dat soms wel het geval.”

Daarnaast staan de meridianen ook altijd in verbinding met je emotionele welzijn, evenals elke klacht die zich aandient, groot of klein. Bij het naar boven halen van alle informatie gaat het niet alleen om de pijn in het heden, maar ook vanuit het verleden. Dat wil allemaal aangekeken worden en begrepen worden voordat het je lichaam verlaat

Lig je ergens wakker van of houdt iets je bezig? Zijn er onverwerkte trauma’s in het verleden die vandaag de dag nog altijd invloed op je uitoefenen? Bied deze emotionele problemen dan ook altijd het hoofd. Zonder dat je het beseft, hebben ze een groots effect op je lichaam. Een effect dat zich fysiek kan uiten. Lees hier Simones bijdrage over de emotionele betekenis van ziektes.

Wees verder bewust van je grenzen en ga daar niet overheen. Je lichaam vertelt je luid en duidelijk dat je rust moet houden en de tijd moet nemen om de onderliggende oorzaken aan te kijken. Deze combinatie van je rust te nemen, je problemen te onderzoeken en je volledig over te geven aan de situatie zijn al een redelijke stap in de juiste richting. Je zult merken dat eens je deze stappen doorlopen hebt, genezing ook aanzienlijk dichterbij komt. Je klachten kunnen dan ook ieder moment als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Een ziekte dient zich niet zomaar aan, ook al lijkt dat soms wel het geval. Het is een fysieke manifestatie van onverwerkte emoties, gedachten en herinneringen die zich vastzetten in je lichaam. Het Universum helpt ons soms op deze wijze een handje zodat we wat beter voor onszelf gaan zorgen en bijvoorbeeld wat meer en op tijd rust mogen en gaan nemen. Als je in een burn-out terechtkomt, kun je dit dan ook als een teken zien om het roer volledig om te gooien of om andere keuzes te gaan maken. Uiteindelijk draait het erom op welke manier je omgaat met alle klachten die zich aandienen en de onderliggende boodschap, het inzicht. Genezing laat dan niet lang meer op zich wachten, omdat het je lichaam kan verlaten.

Simpele klachten laten zich vaak relatief eenvoudig oplossen. Zeker als je er zelf mee aan de slag gaat. Heb je al chronische klachten of een ziekte ontwikkeld, dan werkt het proces eigenlijk precies op dezelfde manier. Alleen is het onderzoek naar de onderliggende oorzaken net wat gecompliceerder en kost het misschien wat meer tijd. Het is echter zeker niet onmogelijk. Er is zoveel meer mogelijk dan je misschien in eerste instantie zou denken. Dan is je pijnklacht of chronische ziekte een kans op transformatie.

Bekijk elk puzzelstukje van je situatie aandachtig en probeer zo je problemen en klachten op te lossen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Waar moet je rekening mee houden bij de overgang van de winter naar de lente?

Bij de overgang van de winter naar de lente ervaren veel mensen een merkbare verschuiving in…

Lees meer
Liefde & Relatie

Dromen en narcisme • deel 1

Veel, zo niet alles wat je droomt, heeft te maken met jezelf. De symbolische boodschappen in dromen…

Lees meer
Inspiratie

25 - 29 april 2024 • The Crossing • Kasteel De Berckt (NL)

The Crossing is een collectieve reis om te evolueren van ‘Home Sapiens naar Homo Amor’. Een…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom