Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

De emotionele betekenis van ziekte

Voeding & Gezondheid
Simone Rutgers
16/06/2021
De emotionele betekenis van ziekte

Ziek word je niet zomaar. Een ziekte heeft altijd een aanleiding, een oorzaak. We bezitten over een spiritueel lichaam en een fysiek lichaam. De oorzaak van klachten en ziektes kunnen geregeld gevonden worden bij emotionele blokkades. Een ziekte bouwt zich gedurende een langere periode op voordat het zich definitief in je lichaam manifesteert. Hoe ernstiger de klachten, hoe groter de onderliggende pijn is die aangekeken wil worden. Transformatie experte Simone Rutgers neemt je mee in het verhaal van een van haar cliënten. Een verhaal waarin duidelijk wordt welke achterliggende betekenis een ziekte écht kan hebben.

”Je lichaam geeft je kleine tekens dat er iets aan de hand is. Het Universum probeert je wakker te schudden.”

Er verschijnen steeds meer en meer boeken over de metafysische betekenis (de spirituele betekenis) van ziektes. En ondanks dat dat juist een goed teken is van de bewustwording van de mens, toch gaan deze verklaringen niet voor iedereen op. De hoofdlijnen zullen wellicht hetzelfde zijn, maar iedereen heeft een ander verleden. Het kan verstandig zijn om je te verdiepen in de persoonlijke oorzaak van je klachten. De weg naar heling is dan veel dichterbij.

De eerste stap

Velen komen terecht in de medische molen en alhoewel we het medische circuit niet afraden is symptoombestrijding vaker niet dan wel de oplossing voor je problemen. Je bent voor een langere tijd gebonden aan medicatie die op het einde van de rit vaak meer kwaad dan goed doet. Je wordt gedreven tot het punt waarop je er helemaal klaar mee bent. Klaar met de pijn, met de klachten en met de medicatie. Je hebt een bepaald bewustzijnsniveau bereikt waardoor je gaat openstaan voor andere soorten behandelingen. Je beseft dat er meer is dan alleen het medische circuit.

Zo kreeg ik laatst een 30-jarige vrouw, genaamd Stella, in mijn praktijk met een bijzonder verhaal. De hooggevoelige dame heeft een auto-immuunziekte genaamd systemische sclerose. Bij deze aandoening valt het afweersysteem het gezonde weefsel aan waardoor er ontstekingen ontstaan. Systemische sclerose kenmerkt zich door ontstekingen en verharding van het bindweefsel. Bindweefsel zorgt ervoor dat de cellen van je huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar gehouden worden.

Van klacht tot ziekte

Stella kampte in het verleden al veelvuldig met klachten zoals longontstekingen en verkrampingen van haar vingers en tenen. Problemen die bleven aanhouden. Meerdere keren klopt ze aan bij de huisarts en meerdere keren wordt haar de deur gewezen. Er zou niks aan de hand zijn. Het is stress en ze moet rust houden volgens haar huisarts.

Maar de problemen verdwijnen echter niet. Ze houden aan en verergeren zelfs. De artsen staan voor een raadsel. Na vele onderzoeken en testen volgt dan eindelijk de diagnose. Systemische sclerose. Het is dan al te laat. Haar huid is al verhard. De huid van haar gezicht, handen, polsen en benen staan strak. Haar maag, darmen en slokdarm zijn ook aangetast. Ze heeft last van buikkrampen en is geregeld misselijk. Iets waar ze al last van heeft sinds haar jeugd. Ook toen werd ze niet serieus genomen en bleef ze jarenlang rondlopen met dezelfde klachten. Iets dat haar getekend heeft voor het leven.

Het ontstaan van een chronische ziekte gebeurt niet zomaar. Een ziekte bouwt zich gedurende een langere periode op in je lichaam. Eerst krijg je te maken met kleine probleempjes en kwaaltjes. Je lichaam geeft je kleine tekens dat er iets aan de hand is. Het Universum probeert je wakker te schudden. Je moet actie ondernemen. Doe je dit niet dan nemen de klachten in omvang toe. Je klachtenpatroon breidt zich uit en je lijdt er steeds meer onder. Het Universum trekt nu echt aan de bel en uiteindelijk word je ziek. De ziekte heeft zich genesteld in je lichaam.

Onderliggende emoties als oorzaak

Als ik haar vraag of ze boos is, blijkt dat niet het geval te zijn. Verdriet kent Stella echter wel. Verdriet van vroeger, uit haar jeugd, kan intenser terugkomen op een volwassene leeftijd. Uit ervaring weet ik dat verdriet zich altijd uit in longaandoeningen. Als ik verder met Stella spreek over haar jeugd, haar ouders en haar broer blijkt dat ze een moeilijk verleden heeft gekend. Een verleden gekenmerkt door ruzie thuis. Ruzie tussen haar ouders en met haar broer. Ze werd vaak gepest, geslagen en geschopt door haar broer en ze heeft vaak het gevoel gehad dat haar ouders haar daarin niet hielpen, dat ze er alleen voor stond.

Haar broer blijkt ook agressief te zijn geweest tegen haar ouders. Met name tegen haar vader. Een relatie waarin Stella veel heeft geprobeerd te bemiddelen, maar tevergeefs. De oorzaak van haar longontstekingen kan hierin gevonden worden. De onverwerkte pijn en het verdriet dat ze heel haar leven met zich meedraagt. Als kind was Stella heel verlegen. Ze keek vaak de kat uit de boom en kwam gespannen over. Doordat ze het gevoel had dat ze er altijd alleen voor stond, voelde ze ook altijd de drang om zichzelf te beschermen. Haar ouders deden het immers niet voor haar. Een drang die zichzelf gemanifesteerd heeft in haar lichaam. Een drang waardoor ze een harde huid ontwikkeld heeft.

Nog altijd voelt Stella zich niet geaccepteerd door haar ouders. Een afgewezen gevoel dat ze nooit heeft kunnen loslaten. Geboren met een hoger bewustzijn en een hooggevoeligheid heeft zij altijd de boosheid van haar ouders en broer velen malen intensiever gevoeld dan normaal is. Ze fungeerde als een spiegel voor haar gezin. Iets waar alle gezinsleden onbewust moeite mee hadden.

Het is duidelijk dat Stella nog altijd leeft vanuit haar innerlijke kind. De pijn van haar jeugd kenmerkt haar leven van vandaag. Nog altijd is ze bang om afgewezen te worden en voelt ze de noodzaak zichzelf te beschermen. Het is belangrijk dat Stella deze gevoelens overschrijft en zichzelf accepteert zoals ze is. Ze kan en mag volledig zichzelf zijn. Zo zal ze in staat zijn steeds dieper stukken van haarzelf te overschrijven en te helen.

Emotionele Oorzaak Ziektes Simone Bloom Web 2021 Staand

Emotionele blokkades

De blokkades in haar lichaam moet Stella aanpakken. Samen kijken we naar wat feitelijk moet gebeuren om los te kunnen laten. Ze heeft een gekwetst hart. Alle afwijzingen komen naar boven, van vroeger en van nu. Daaronder blijkt toch een laag boosheid te zitten. Een woede die ze al jarenlang onderdrukt, omdat ze bang was er mensen mee weg te jagen. Boosheid omdat ze doorheen haar kinderjaren fungeerde als spiegel voor haar ouders en dat helaas goed voor de kiezen heeft gekregen in haar jeugd. Samen met Stella bekijken we de pijn en de oorzaak van haar boosheid. Ze hoeft het niet te verdringen. Het mag aanwezig zijn. We bespreken welk effect dit op haar leven gehad heeft. De keuze ligt in Stella's handen: wil ze dat dit een bepalende factor blijft spelen in haar leven? De pijnlijke gevoelens moet ze erkennen en overschrijven met gevoelens van acceptatie.

Dan komen we aan bij de kern: het verdriet. Ze heeft een enorm gebrek aan zelfvertrouwen doordat ze zo vaak afgewezen werd. Stella probeerde altijd goed genoeg te zijn voor haar ouders, maar heeft nooit de liefde ontvangen waar ze zo naar verlangde. Het verdriet is direct voelbaar ter hoogte van haar keel. Daar zitten alle tranen die ze nooit gehuild heeft. De brok die ze steeds voelt als ze iets probeert te zeggen of te eten. Dan komen we aan bij de kern. De angst om niet begrepen te worden. Om niet aanvaard te worden. Een angst waaruit ze vandaag de dag nog altijd leeft. Stella trekt zich vaak terug en is vaak op zichzelf. Ze heeft een harde huid ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen de buitenwereld.

De weg naar heling

Alle emoties en gevoelens mogen aanwezig zijn. Ze hoeft ze niet te verbergen of te verdringen. Als ze deze kwetsuren verwerkt, ontstaat er een ruimte in haar lichaam en ziel. Als ze de woede loslaat, ziet Stella een licht verschijnen. Ze ziet een bloem zich openen en er daalt een rust over haar lichaam heen zoals ze die nog nooit gekend heeft.

Stella's lichaam ontdooit langzaam maar zeker. Haar lichaam was uitgeput. Haar klachten, problemen en kwalen ontwikkelden zich tot een ziekte. Maar niet een ziekte zonder een boodschap. Vandaag hebben we een eerste stap gezet richting genezing. Haar klachten zullen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar er wordt aan gewerkt. Deze klachten waren jarenlang haar overlevingsmechanisme en het zal ook tijd vragen om deze op te heffen. Een begin is gemaakt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Bloom's shopping tips voor maart 2024

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische, spirituele verwennerijen speciaal voor haar…

Lees meer
Astrologie

Astrologie: bereken je dominante planeet

Astrologie is een heel fascinerend kennisdomein, waar de stand van de hemellichamen bij je geboorte…

Lees meer
Kaartleggen

Systemisch werken met Tarot: wat je familie te vertellen heeft

Welke invloed heeft je familiesysteem op je leven? Wat draag je mee dat niet van jou is, maar dat…

Lees meer
Bloom 5 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom