Lekker & healthy: sushi met hondsdraf
Wie een is met de natuur weet ongetwijfeld dat het lekkerste, meest verse eten van eigen bodem komt. Gewoon te vinden in het bos, of in je achtertuin. Leah en Tim van In Het Wilde Weg delen hun gezonde variant op sushi.
Hondsdraf, een kruipend plantje dat je vrijwel overal in tuinen kunt vinden. Vaak onopgemerkt tussen het gras, verstopt onder heggen of achter grotere planten. Maar wacht tot het bloeit. Dan toont het zijn prachtige paarsblauwe bloemetjes en richt het zich op. De attente tuinier kan er dan niet meer omheen.
En het leuke nieuws is: hondsdraf is eetbaar. Wanneer je de blaadjes tussen je vingers fijnwrijft, komt er een intense kruidige geur vrij. De smaak is heerlijk kruidig en de jonge bloeiende toppen voegen een bijzondere smaak toe aan soepen, salades en pesto's. Het combineert ook goed met zeewier en chocolade. Je kunt er zelfs een smakelijke thee of limonade van maken. De kruidige smaak zal je tafelgenoten zeker verrassen. Maar let op, gebruik het als kruid, niet als groente. Dus met mate genieten.
Recept: Gierstsushi met hondsdraf
Ingrediënten:
- norivellen
- gierst
- 1 winterpeen
- 1 paprika
- 2 rijpe avocado’s
- bosje hondsdraf (de bloeiende toppen: stengels, blaadjes en bloemen)
- scheut rijstazijn
- tamari
- paprikapoeder
- cayennepeper
Bereiding:
Kook de gierst met een scheut rijstazijn volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het afkoelen. Prak vervolgens 1 avocado door de gierst, zodat het goed aan elkaar plakt. Snijd de winterpeen, paprika en de andere avocado in kleine stukjes. Hak de hondsdraf grof. Bereid de dressing voor de sushi door een klein schaaltje te vullen met tamari en deze op smaak te brengen met paprikapoeder en cayennepeper. Zet de dressing apart. Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan voordat je begint met het vullen en rollen van de norivellen. Dompel een norivel in een kommetje met water om het nat te maken. Leg het natte norivel op een bord en verdeel er drie eetlepels gierst over, zorg dat het gelijkmatig verspreid is. Laat een rand van ongeveer 1 cm vrij. Leg de stukjes paprika, wortel, avocado en hondsdraf op de gierst en rol het vel strak op. Maak de rand van het vel vochtig met wat water en plak de rol dicht. Snijd de rol in stukken van ongeveer 2 cm dikte en serveer het met de dressing.
Aandachtspunten bij het wildplukken:
- Let op: er kunnen ook giftige planten in jouw tuin staan. Pluk daarom op een schone plek, ver weg van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en drukbezochte honden uitlaatplekken in de buurt.
- Pluk alleen veelvoorkomende eetbare planten en laat zeldzame en beschermde planten met rust.
- Maak van jouw tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. Hiermee help je niet alleen bijen, vlinders en andere dieren, maar ook jezelf. Je kunt namelijk je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin, terwijl de bijen en vlinders ook meer voedsel hebben om van te genieten.
Bezoek de Bloom Shop voor jouw portie magie!
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren