Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Emotional Freedom Techniques (EFT): zo werkt het

Voeding & Gezondheid
Kristel Van Damme
08/03/2023
Wat is EFT en hoe werkt het?

Al op zeer jonge leeftijd was ik er mij van bewust dat mensen helpen op een dieper niveau mijn echte talent was. Literatuur, lezingen, cursussen hebben me hierbij verder gevormd. Zoals zovelen heb ik heel wat paden bewandeld om mijn ultieme doel te bereiken, en dat is mijn eigen rust- en werkplek: ‘Karmo-zijn’. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in diverse sectoren in administratieve en commerciële functies, heb ik Karmo-zijn opgestart. Van meet af aan wilde ik duidelijk het verschil maken door op verschillende lagen en emotionele niveaus te werken. Dit inzicht leidde me o.a. langs opleidingen zoals massage, lifecoaching, kleurcoaching, chakracoaching, EFT (Emotional Freedom Techniques) en andere technieken binnen EFT, waaronder kinesiologie en Matrix Reimprinting. Stuk voor stuk bouwstenen die helpen om van jou een mooi en evenwichtig mens te maken.

Bevrijd jezelf

”De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem in het lichaam.”

Tappen, ook wel bekend als EFT (Emotional Freedom Techniques of emotionele bevrijdingstechniek), is een krachtig hulpmiddel om zowel op mentaal, emotioneel als fysiek vlak je levenskwaliteit te verbeteren. Met behulp van deze methode wordt de spanning of emotionele lading van een probleem of klacht weggenomen, waarna je je als herboren voelt. Het is een vorm van emotionele acupressuur, een op meridianen gebaseerde behandeling met een snel en krachtig resultaat.

Hoe werkt het?

EFT benadert de gevoelsmatige (onderbewuste) kant van een klacht. In je brein gaan er vier keer méér verbindingen van je emotionele systeem (limbische) naar je rationele denken (neo-cortex) dan omgekeerd. Het effect van het gevoel op het denken is dus groter dan het effect van het denken op het gevoel! Denk bijvoorbeeld aan iemand met een spinnenfobie: als die persoon onverwacht met een spin wordt geconfronteerd is de paniek zo groot, dat hij/zij die niet kan wegredeneren. Bijna elke klacht heeft een gevoelsmatige kant. Met EFT kan je deze emoties ontladen of transformeren. De verandering in gedachten en gedrag volgt eigenlijk vanzelf. Dit gebeurt doorgaans sneller en effectiever dan wanneer je de klacht op basis van rationele elementen benadert.

En zo ontstaat een lus

Je emotionele (limbische) systeem reageert op een gebeurtenis met een gevoel (bijvoorbeeld angst). De zenuwknopen geven het signaal door aan de hersenen om de ervaring op te slaan. Wanneer je 'getriggerd' wordt door een soortgelijke input, reageert je emotionele systeem daarop met een gevoel dat je ervaart via de zenuwknopen. Deze geven je hersenen het signaal om dit reactiepatroon op te slaan (in de amygdala), zodat je deze emoties wéér ervaart zodra je getriggerd wordt. De emoties worden niet aangestuurd via het rationele denken (neo-cortex), maar via het emotionele (limbische) systeem. Door te werken op het gevoelsmatige is een EFT traject doorgaans vele malen korter dan traditionele gedrags- of verbale therapieën. De behandeling kan perfect aangevuld worden met een lifecoaching of klassieke therapie.

EFT heeft invloed op de neurotransmitters

Door te tikken op de energiemeridianen, oefen je direct invloed uit op verschillende neurotransmitters. Dit zijn de stoffen die je stemming bepalen.

 • Er wordt GABA (gamma-aminoboterzuur) en serotonine aangemaakt. Gaba is de neurotransmitter die stress vermindert en een gevoel van rust teweegbrengt.
 • De aanmaak van glutamaat wordt onderbroken door EFT. Glutamaat is de neurotransmitter die angstgevoelens opwekt en vervolgens weer opslaat 'voor de volgende keer'

EFT onderbreekt de lus doordat het glutamaat wordt onderbroken. De amygdala zal je (negatieve) ervaring niet opnieuw opslaan en dus ook niet meer reageren met hetzelfde gevoel wanneer het dezelfde prikkels ontvangt. In het voorbeeld met de spin, zal je niet meer angstig reageren als je een spin ziet. Door rechtstreeks op de neurotransmitters in te werken, kan het coachingsproces, wat normaal gesproken maanden of zelfs jaren kan duren, drastisch ingekort worden tot enkele uren of zelfs minuten!

Hoe verloopt een EFT-sessie?

Eft Kinesiologie Bloom Web

Bij EFT tik je met de vingertoppen op de eindpunten van energiemeridianen op het lichaam, dit terwijl je je concentreert op de fysieke, emotionele en/of psychische pijn. Dit tikken (ook wel tappen of tapping genaamd) maakt de emotie los. Tijdens de behandeling worden affirmaties gebruikt en wordt het probleem in verschillende deelaspecten ontleed. Hierdoor verdwijnt de negatieve lading van de oorspronkelijke (negatieve) ervaring. Tijdens de sessies maak je kennis met de basismethode en zo kan je zelf EFT dagelijks gebruiken voor kleine ongemakken.Het is bewezen dat EFT snel en effectief is bij heel wat problemen. De toepassingsgebieden bij EFT zijn eindeloos. De meest gekende: persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, gezondheid, relaties, angsten & fobieën, verslavingen...

Resultaat
 • Je bent emotioneel weerbaarder
 • Je wordt niet meer in beslag genomen door je emoties
 • Je denkt helder
 • Je klachten verminderen/verdwijnen
 • Je hebt het gevoel 'bevrijd' te zijn

De voordelen

 • Eenvoudig, snel en efficiënt
 • Iedereen kan het leren
 • De basis van de EFT-methode wordt je aangeleerd, zo kan je zelf thuis EFT dagelijks gebruiken
 • De behandeling is totaal pijnloos & veilig
 • De techniek werkt op het onderbewuste
 • Je hoeft niet altijd te weten wat er is gebeurd om te veranderen
 • Heeft een blijvende verandering tot gevolg
 • Doordat de techniek zo zacht is, kan hij door iedereen worden aangewend
 • Kan een aanvullende behandeling zijn bij een klassieke therapie

EFT en kinesiologie

EFT en kinesiologie zijn nauw verbonden met elkaar. Beide technieken werken in op het energetisch meridianensysteem van het lichaam. Hierbij maakt de toegepaste kinesiologie gebruik van een zeer handige tool: de spiertest. De spiertest is een biofeedback systeem van het lichaam, dat informatie geeft over een bepaalde energietoestand. De spiertest geeft toegang tot bewuste maar ook onbewuste elementen die mogelijk voor jou belangrijk zijn om aan te pakken. De spiertest geeft je de mogelijkheid om via de verkregen informatie sneller en gerichter in de diepte te werken en je algemene bewustwordingsproces een extra boost te geven.

EFT en de 'Matrix Reimprinting'

De Matrix Reimprinting wordt soms ingezet in een EFT-sessie. In de Matrix Reimprinting passen we de inzichten van de quantumfysica toe. Die gaan uit van de waarnemingen dat al onze herinneringen niet in ons brein zijn opgeslagen, maar wel in wat het 'Veld' (The field) genoemd wordt, ofwel in de Matrix. We werken met de Echo, dat is een acroniem voor Energy Conscious Hologram. Jouw ECHO kan je beschouwen als een in de matrix opgeslagen holografisch energieveld van jouw ervaring, op een specifiek stressvol of traumatisch moment. Ons brein functioneert dan als een zender/ontvanger die verbonden is met de 'Matrix. Als we ons iets herinneren, dan downloaden onze hersenen die herinnering als het ware uit de ‘Matrix’. Zo komt de herinnering terug in het energiesysteem van ons lichaam en dan kunnen we de daaraan gekoppelde emoties of fysieke klachten voelen en behandelen met EFT.

Op die manier bevrijden we ons van pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden. Dit stelt ons in staat om deze ervaringen los te laten. Deze bijzondere techniek kreeg als toepasselijke benaming: ‘Rewrite your past, transform your future’.

Tip

Meer informatie en video’s over Matrix Reimprinting vind je op de officiële website www.MatrixReimprinting.com.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Een zen interieur creëren? Gebruik deze 5 tips!

Een opgeruimde en harmonieuze omgeving is de perfecte basis voor een ontspannen en vredig thuis,…

Lees meer
Lifestyle

Bloom's shopping tips voor november 2023

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische verwennerijen speciaal voor haar lezers. Ontdek…

Lees meer
Inspiratie

Yulenachten

Het einde van het jaar nadert. Traditiegetrouw draait de eindejaarsperiode steevast om het…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom